Etikettbeteende-hälsa-och-skötsel
Läst 518 ggr
CaptainBunchie
2020-01-09, 20:47

Ska kastrera, tips och råd?

Ska lämna in min ena honkanin för kastrering nu på måndag, men vet inte mycket om hur jag ska göra innan/efter, då detta är första gången jag kastrerar någon av mina kaniner.

Planen är att hon ska få en nystädad bur med fleecefilt i botten och en låg låda med toa-lätt (hon är ganska renlig). Funderar på om det är bättre att flytta in henne till sovrummet efter OP där hon får vara ifred från andra kaniner och dyl, samt ha en lite 'renare' miljö? Eller är det dumt att flytta henne? Kan hon ha kvar sin hylla efter OP eller är det risk att hon skadar sig på den iom ingreppet?

Dumma frågor kanske, men är helt lost och vill vara förberedd. 🙂

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)        _ http://bunchiesphoto.weebly.com/ _
Karties
2020-01-09, 23:04
#1

Ta bort hyllan från buren. Kaniner gör som de vill och kommer hoppa upp och vara busiga. Åtminstone vänta någon vecka. tips? är att ha din kanins favoritmat och grönsaker. Samt ha critical care hemma, om du blir tvungen att tvångsmata. Vet att första dygnet när min ena hane kastrerades så åt han bara citronmeliss. Så jag doppade de i vatten så han skulle få vätska i sig. Då han vägrade att dricka vatten hela första dagen. Själv när jag lät mina kaniner kastreras så är de i ett rum de kan vara ifred och höll extra koll på dem. Hoppas allting går bra med sterilisering av din hona ☺️

emmachau11
2020-01-11, 19:03
#2

Om kanin bor utomhus så ska den bo inomhus efter kastrering. För kaninen kan frysa lättare efter kastrering och om den bor med andra kaniner ska den helst bo ensam några dagar. Du kan t.ex ta nån kompostgaller och göra en liten typ hage som kaninen kan bo i. Ta gärna och lägg lite tidningar under så blir det jätte bra.

CaptainBunchie
2020-01-13, 11:52
#3

Nu är vi på hemväg efter kastreringen. Stod i infobladet att hon skulle gå på tidningspapper. Kan jag ha kvar hennes ganska låga låda med toa-lätt i eller ska jag ha hörnan med bara tidningspapper? :)

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)        _ http://bunchiesphoto.weebly.com/ _
CaptainBunchie
2020-01-13, 12:35
#4

Och när ska man börja oroa sig/tvångsmata omhon inte äter?

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)        _ http://bunchiesphoto.weebly.com/ _
Detallic
2020-01-14, 00:21
#5

Om hon har en kompis som är lite extra kär i henne så skulle jag låta de gå tillsammans. Min hona uppskattade verkligen  att ha sin pojk sittandes brevid och putsa på henne efter att vi kom hem.

Om lådan har runda kanter så borde de inte vara några problem. Hon är dock väldigt öm just nu, så kommer hon åt där vid kanten så kan det göra ont. Därav tror jag att du känner av bäst själv om det funkar elle rinte.

I regel ska en kanin inte gå utan att äta i 8h. Jag mutade min hona med banan efter cirka 1h av att hon inte åt, vart lyckat. Efter det så åt hon sitt egna hö själv utan problem.

CaptainBunchie
2020-01-14, 08:21
#6

Hon har ingen kompis just nu, därav lite vi kastrerar, så hon kanske kan bli vän med den andra honan jag har. Just nu går hon somsagt på fleecefilt och har en låg låda där hon brukar vilket verkar fungera bra.

Läste på att om den inte äter på 4-5 timmar att den kan få tarmrubbningar, så gav henne lite CC och har lockat med gottegott så som persilja och citronmeliss som hon först bara pillade lite i men sedan åt upp. Hörde och såg senare på kvällen att hon tuggade lite hö dessutom så kunde slappna av lite mer. Verkar ha klarat sig fint över natten och nu när jag vaknade på morgonen så hörde jag igen att det drog i höet. Så hoppas på det bästa att hon återhämtar sig fint nu. :)

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)        _ http://bunchiesphoto.weebly.com/ _
CaptainBunchie
2020-01-14, 21:26
#7

Stackarn får knappt något privatliv just nu 😂

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)        _ http://bunchiesphoto.weebly.com/ _
Upp till toppen