Etikettkaninungar-och-avel
Läst 513 ggr
_ftwsuga_
2020-05-23, 22:39

Stor hona och liten hane

Går det att para en liten hane med en stor hona, honan är en Stora Silver och hanen en korsning mellan Frasse och Liten Havana? För jag har hört att helst ska hanen vara lika stor som honan eller mindre men jag vill ju veta om lilla Havana mixen når upp och så?

Uppkatten
2020-05-23, 23:55
#1

Varför ö h t avla fram fler kaniner när det finns så många kaniner som överges/dumpas o s v…? Är det inte bättre att ta sig an de som redan finns…? Och det här låter ju inte som någon seriös Avel direkt…?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
_ftwsuga_
2020-05-24, 09:00
#2

#1 vaddå inte seriös, jag har avlat kaniner i flera år men jag vet bara inte om det går för en Stora silver o Frasse mixen. Jag har bara avlat kaniner som är lika stora förut som två hermeliner och två dvv, så jag vet inte det var det jag undrade bara om det funkade mellan en Liten Havana/Frasse o Stora Silver

Uppkatten
2020-05-24, 09:29
#3

Att "avla fram kaniner i flera år" innebär - i mina ögon - inte att man sysslar med seriös Avel. Finns det ö h t ett behov av fler kaniner? Nej, förmodligen inte, för i så fall skulle de inte överges/dumpas i massor, på det sättet som sker nu.

Varför ö h t korsa olika raser? Kan ha viss förståelse om man jobbar med rasavel (förutsatt att det är friska sunda djur som avlas fram), men om man korsar sina egna kaniner "hej vilt" för att därefter sälja kaninungar till kompisar så tycker jag inte att det är OK, såsom läget ser ut på kaninfronten i Sverige idag.

Vi har ett liknande - jätteproblem - i Sverige/världen idag med hemlösa katter. Bara i Sverige finns det ca 150 000 hemlösa katter. Ändå fortsätter folk att låta sina huskatter föröka sig (okontrollerat) istället för att ta ansvar och kastrera sina katter + ta in de katter som redan saknar ett hem. Man spär alltså på överskottet av katter, trots att det inte finns hem till alla de katter som redan finns.

Jag ser allt mer tecken på att samma sak sker med kaninerna. Ett litet billigt djur som många sedan överger/dumpar om de tröttnar eller när de ska åka på semester och inte hittar någon lösning för kaninen.

Därför tycker jag att man ska tänka sig för väldigt noga innan man ö h t tar en kull på sin kanin, och jag ställer mig väldigt tveksam till att man ska korsa raser "hej vilt".

Så: vilket är syftet med din Avel? På vilket sätt gynnar den framtidens kaniner?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
_ftwsuga_
2020-05-24, 10:33
#4

#3 Mitt syfte är att få fram framförallt kel och hoppkaniner. Syftet med min kull är att få fram en fin korsning som är lite större, en gosig kelkanin och hoppkanin, jag hade bara tänkt mig en enda kull och spara de ungar som inte är ”önskade” av andra då jag har platsen, tiden och pengarna, jag vet att en kull kan variera från 3-10 ungar. Du kan ju lika gärna Fråga nån hund- eller kattuppfödare då de inte minskar utan ökar antalet katter och hundar som tas bort och skickas in på hund- och kattstall… Jag vet inte hur det ska gynna framtidens kaniner då många uppfödare också föder upp kaniner för kel, utställning, självhushållning och hoppning. Det där med katt ja du har rätt, jag önskar att jag inte köpte mina katter o sedan kastrerade de, utan jag önskar att jag adopterade de båda, min egna katt kommer från en oseriös person som lät sin katthona para sig ”hej vilt”, han tog 700kr för en kattunge som var 8v och bondkatt med okänd far. Vilket är en oseriös ”uppfödare” i mina ögon.

_ftwsuga_
2020-05-24, 10:36
#5

Det skulle kunna göra så att personer hellre vill kunna ha större kaniner som kel och hoppnings kaniner (förs stora raser kan man hoppa enbart mini till medel då de nt är byggda för hoppning) de flesta stora kaniner är ikke önskade eller bara för självhushåll då jag vill helst att folk ska se att de också kan vara helt underbara…

Uppkatten
2020-05-24, 11:45
#6

"Du kan ju lika gärna fråga nån hund- eller kattuppfödare då de inte minskar utan ökar antalet katter och hundar som tas bort och skickas in på hund- och kattstall..".

Det är inte raskatter med stamtavla som hamnar ute i hemlöshet. Det är alltså inte de uppfödarna som är problemet.

De katter som hamnar ute i hemlöshet/som dumpas etc är huskatterna. Du ger själv ett bra exempel på en sådan "uppfödare". Än värre är de personer som säljer kattungarna som t ex "en blandning mellan skogskatt och bengal" (och menar att dessa huskatter då är "finare" än andra huskatter, och "nästan" renrasiga) - ofta säljs de till priser som är nästan i nivå med priset för en raskatt med stamtavla. Du har också de "uppfödare" som gått på den gamla myten om att honkatter behöver få en kull ungar innan de kastreras (vilket naturligtvis inte alls är sant). 

Att avla på huskatter/korsa s k "raskatter" ÄR oseriöst, då det resulterat i att vi nu har ett av landets största djurskyddsproblem med 150 000 hemlösa katter.

Hundavel har jag inte koll på, men vad jag vet är att vi INTE har 150 000 hemlösa hundar i landet, som dör av svält, kyla, sjukdomar och olyckor (vilket är vad katterna råkar ut för). Däremot finns det ett stort problem med t ex oseriös smuggling av hundar från sk valpfabriker utomlands.

Men problemet med ett överflöd av kaniner kan ju inte försvaras med att det "skulle se ungefär likadant ut" med hundar och katter? För ju fler djurslag som far illa desto allvarligare är det ur djurskyddssynpunkt.

Inga djur ska behöva fara illa, eller överges/dumpas för att det finns "för många" av dem.

Övergivna kaniner är ett stort problem på många håll i landet, och inte minst i t ex Stockholmsområdet blir det ju väldigt tydligt när man ser hur kaninerna försöker överleva (och förökar sig hejdlöst!) på någon liten grön remsa mellan stora vägar. Tamkaniner har inte i den svenska naturen att göra och de far definitivt illa av att dumpas i skogen, på någon parkering eller liknande.

Förra hösten var det massor av annonser om dumpade kaniner i den stad där jag själv bor. 

Det jag ser får mig att uppfatta att det är hög tid att se över kaninaveln och att försöka förmå kaninägare att INTE avla på sina kaniner "för att det är kul". Varje kaninunge som föds ska vara efterlängtad, kunna garanteras ett gott hem och ett gott kaninliv. Och inte på bekostnad av att andra kaninungar då blir utan hem.

Det är dags att höja kaninens status.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
_ftwsuga_
2020-05-24, 12:31
#7

Innan jag tar min kull så ska jag skicka ut intresse så om det är personer som önskar sig den korsningen så tar jag kullen om inte så blir det ingen kull. Jag vill inte ha några mer svar då jag inte avlar på djur för att det är kul eller för pengar utan jag gör det för att jag gillar mina djur och tycker att det skulle komma jätte bra avkommor som är snälla, ser bra ut, bra på tävling osv.

Karties
2020-05-24, 12:34
#8

Utifrån din Fråga går det bra att para en liten hane med honan. Fast vad är du ute efter med kullen? är det rent hoppkaniner? Finns andra kaninraser som är bättre byggda för det t.ex. harkaninerna, de är också lite större och slankare ^-^

Karties
2020-05-24, 12:44
#9

Jag undra hur bra du känner till kaninernas hälsa och genetik i backgrunden. Samt om det finns intresse för den kombinationen? Äger själv en blandras kanin som har kronisk snuva och har extremt dålig syn, han ska vara en hoppkanin men allting gällande hälsan gör att han skulle vara en riktig usel hoppkanin. Tycker det är bättre att köra på renrasiga kaniner med en riktig stamtavla även fast man kör det, kan man inte garantera att kaninerna kommer till bra hem. Medan blandras kaniner säljer man ofta billigare för. Jag själv skulle aldrig betala samma precis för en blandras som för en renrasig, en renrasig kanin kan jag betala upp till 2000 kr medan en blandras för mig är runt 300 kr. Kan tänka mig gotlandskaniner, större ras samt en ras som behöver hållas vid liv. De är även bättre byggd och slankare än storasilver och franskvädur.

_ftwsuga_
2020-05-24, 12:48
#10

#8 nej inte rent hoppkaniner då jag vill ha den här kullen syftad på stor kelkanin som är lite slankare men forfarande mini i hoppningen:) för jag vill inte riktigt ha en harkorsning då jag tycker att de har lite mycket fart och OFTAST inte lika bra kel då de är nyfikna:)

_ftwsuga_
2020-05-24, 13:02
#11

#9 de är friska båda två i genetiken och bakgrunden, ingen snuva eller något sånt(skulle aldrig köpa eller avla ett djur igen som har sjukdom då jag har mist många i sjukdom och vill inte ha någon sjuk avkomma) jag har frågat några och min lilla systers ena kompis skulle kunna ta två, sedan min syrras andra kan ta en eller två och jag hade tänkt att spara nån, så just nu vet jag att några vill ha nån fast om det blir 10st så står jag ju där med 5st som jag måste sälja men jag har hört med djuraffär om ifall de kan köpa en eller två fast jag vill helst att de inte ska komma t djuraffär…(Jag vill helst att de ska flytta till ställen där jag har fått beskrivning hur de kmr bo)Så jag får skicka ut om nån är intresserad av en korsning innan kull. Jag hade tänkt mig 250-300kr per unge om nån köper två så kostar de 400kr ist för 500 elr 600kr då blandrasen inte har ”lika mycket penga värde” då den är blandis själv håller jag bar inte med om att de inte har samma penga värde men bara att man inte kan ta 700-2000kr för blandisar… Jag vill helst inte köra på Gotlänska då jag inte vet något om de och vill helst ha en kanin som inte är för mycket slank och smidig då den inte är lika stor som Silvern o Frassen (har katt och hund som jag vill att den ska funka med, Silvern är större än katten och hunden en Rottis på 40kg älskar djur och desto större kanin desto mindre risk att vovven trampar ihjäl dem, dock kmr jag vara med och vaka över de om hunden o katten ska hälsa så inget händer!!)

_ftwsuga_
2020-05-24, 13:10
#12

#9 De Gotlandskaniner jag hittar är antingen för långt borta eller lite dyra för vårt pris att köpa kanin för, Silvern som är renras men med härstamnings bevis kostade 250kr o syrrans Frasse/lilla Havana mix 350kr, så hade jag nt riktigt tänkt mig att köpa fler kaniner då en kull räcker för mig och sedan inga fler kullar då jag vill ta det lugnt med djur hemma😂 Det kan bli lite mkt med två hästar, ett marsvin (hane brorsan som han gick med gick bort, de kom tsm då ägaren hade de tsm o bara sålde de så), en hund, två katter, två kaniner(alla andra kaniner har tyvärr gått bort av olika skäl oftast rovdjur som skrämt de, kajor som har attackerat de från utsidan, sjukdom och ålder), nu har också den sista musen dött pga sjukdom då jag hade 4st men alla har jag sagt farväl till för tidigt (hatar att köpa djur från djuraffär då alla jag har köpt från affär har dött av sjukdom).

Chinesecrestedlover
2020-05-24, 15:19
#13

#12 Som ägare till mängder med "oönskade djur" både i nuläget och tidigare (även  haft "vildkaniner" = minst andra generationens utsläppta tamkaniner). Snälla avla inte!! 

Njut av de djur du har istället (och skaffa ett marsvin till, de ska inte leva ensamma!) och vill du ha fler kaniner, skaffa en omplacering och hjälp en kanin att få ett hem istället för att riskera att öka på antalet kaniner till försäljning och omplacering. 

Det finns tillräckligt med kaniner, både blandraser och renrasiga och både små och stora, unga som gamla som är i behov av nya hem redan…det behövs inte ännu flera. 

Sen angående det du skriver i #11, har du plats och råd att behålla ALLA ungarna (oavsett antal/könsfördelning) ur kullen om du inte kan få de sålda?  Bara för att du har några få intressenter nu (innan kullen finns) så betyder det inte att du kommer få någon unge såld när det väl kommer till kritan. Det gäller att vara förberedd på detta. Även det faktum att du får de sålda betyder inte att de hamnar i bra hem (jag vet tyvärr detta av egen erfarenhet, sålde när jag var tonåring tre kaninungar och alla hamnade i hem som inte kunde behålla de efter en kort period = "omplaceringskarusellen") och att sälja till en zoobutik är bevis på din "seriositet" (eller snarare brist på den). Ingen seriös uppfödare säljer till en zoobutik som sedan säljer till första bästa som har lite extra pengar på fickan, utan att ha en aning om var kaninen hamnar eller vilket hem den kommer få. 

Att du avlat i flera år (som du skrev i #2) säger dessutom ingenting om hur seriös du är eller någon annan heller. Jag har alldeles nyss blivit lurad av en väldigt oseriös så kallad "uppfödare" som hade avlat (enligt dennes egna uppgift) i 20 år…men det är oavsett det inte seriöst att sluta svara på kontaktförsök efter att ha fått tingningsavgiften och sedan sälja kaninen vidare till någon annan…så hur länge man avlat spelar ingen roll för hur seriös man är som uppfödare. 

Sen skulle jag se över kaninernas boendesituation om du mister de till rovdjur och se till att göra bur/inhägnad säker mot dessa rovdjursangrepp. 

Att kajor skulle göra att de dör är otroligt osannolikt, de kan vara elaka (och hacka lite i rumpan på en slö kanin som inte orkar flytta på sig t.ex.) men dödar knappast en kanin genom att skrämma den. Kaniner som lever ute vänjer sig vid andra djur som ex. kajor. 

/Chinesecrestedlover

_ftwsuga_
2020-05-24, 17:40
#14

#13 mitt marsvin är en okastrerad hane han bodde med sin bror, brorsan dog av något okänt…han funkar inte med några andra men han har ett gäng med honor i buren bredvid hans som han kan sitta o hälsa på egendom gallret. Jag har plats, tid och pengar för båda könen men att sälja de till djuraffär är bara en sak om mina föräldrar verkligen inte vill ha de på gården (bor hemma), kaninerna bor nu inomhus. Kajorna hade petat på ögonen på två kaniner jag haft tidigare och vi åkte till veterinären och såren läkte inte, jag har haft kaniner som har varit rädda för allt och alla då de var omplacerings kaniner från hem som har slagit och varit elaka eller inte har rört kaninerna… Men sedan har jag haft mink som har lyckats göra ett hål i nätet på en lösdrift(kaninerna hade en lucka så de var ute från när jag åkte till skolan och när jag skulle kvällsfodra) och när jag kom hem så såg jag minken springa under våran lekstuga med en av våra kaniner, minken hade då lyckats tagit med sig fem kaniner från lösdriften och den sjätte som jag lyckats få ha kvar efter minken dog senare av att han var rädd och hade lyckats fastna när min syster och kompis var hemma själva och kaninen hade lyckats dragit sitt ben ur led…

Karties
2020-05-24, 20:58
#15

Tycker det blir onödigt att para kaninerna, då det kan bli många i en kull samt du tänker kanske sälja till en djurbutik, där impulsköp är väldigt populärt och en stressfull miljö. Samt låta vänner ta över kaniner innebär inte att kaninerna får bästa livet. Vet själv om hur det var när en av mina vänner parade sin kanin och lät en av mina närmare vänner fick ta två kaniner, kaninerna blev inte ens 1 år innan båda dog . 

Ena tagen av räven och andra har jag ingen aning om hur den dog. Då de aldrig fixade att de inte kunde rymma från buren.

Finns tillräckligt med kaniner som behöver nya hem och man kan få dem för en billig peng, t.ex. en av min kastrerade hanar betalde jag bara 100 kr för, antar det var för att han var en aggressiv kanin med trauma, vilket jag inte hade fått någon information om. Men han slutade upp att vara en riktig gosegris som hoppar upp i ens knä medan man gör uppsatser på datorn och frågar om gos och uppmärksamhet.  Är väldigt säker på att han skulle hoppa mellan olika hem om jag inte hade tagit honom, då hans förra ägare inte tog med om att han var en aggressiv kanin utan bara nämnde att det var en gosig barnkanin. Vilket var total fel och han är livrädd för barn. 

Så det finns många kaniner redan som behöver nya hem och finns för omplacering, även många kaniner överges. Känns onödigt att para kaniner för att få kelkaniner och är blandraser, finns redan många som redan gör det och det behövs inte fler ute i marknaden. Man tjänar ändå inga pengar på Att ta en kull av kaniner, bättre att kastrera och sterilisera dina kaniner och låta dem bo tillsammans istället ^-^

_ftwsuga_
2020-05-31, 17:11
#16

#15 okej, tack för svar. Men min systers vän skulle ha blivit ett perfekt hem då de tar väääääldigt mkt ansvar. De kmr inte bara vara för kel då de ska även vara hoppkaniner, jag ska inte sälja till djuraffär nu när jag har tänkt till då det är väldigt lätt att de blir sjuka där då jag har köpt möss och undulater där tidigare, alla mössen dog av sjukdom såsom stroke, cancer och hymoplastica sedan dog fåglarna av näbbskabb, saken är då att de fick med sig det och jag köpte sjuka djur…jag vill inte att mina kaniners avkommor också ska få lida av något sådant…min syster vill helst inte att kaninerna ska bo tillsammans då jag har en väldigt stor kanin och hennes är en mindre så hon vill inte att han ska bli trampad på eller något:/ men vi ska nog inte ta en kull, vi får se hur det blir. Men jag tar hand om kaninerna på ett jätte bra sätt, de får springa lösa i lägenheten när jag har/är hemma! Så jag är seriös och inte tar nån kull för att kaninungar är söta eller att jag vill ha pengar

91Marran
2020-05-31, 20:29
#17

#14 Hur har du gjort när du har testat han med andra marsvin? För enligt lag ska de bo minst två och två.

_ftwsuga_
2020-06-01, 17:37
#18

#17 han försöker döda de, spelar ingen roll om det är ett neutralt ställe han försöker ändå göra det. Honor går sådär men vi vågar inte riskera att kastrera honom då han redan är 3-4år och brorsan dog för nån månad sedan så vi vågar i te riskera att bli av med honom. Men honorna går i en bur bredvid så de kan hälsa på varandra:)

Upp till toppen