Etikettbeteende-hälsa-och-skötsel
Läst 77722 ggr
Tina-A
2007-06-21, 23:45

Kaninen lös inomhus

För det första. Går det att ha en kanin lös inomhus? Ja, det går, och många som har det upplever en närmare kontakt med sin kanin. Kaninen har då lättare för att själv komma fram till dig och söka kontakt om den inte sitter i sin bur då den faktiskt inte självmant kan komma fram till dig då.

Det man måste komma ihåg är att kaninen gillar att gnaga (visst, de tillhör "hardjur" och inte gnagarna men de gnager). De vill gnaga och använda sina tänder och det är också nödvändigt för att tänderna ska hållas i trim då de växer hela tiden. Något du måste börja med är alltså att skydda alla sladdar. De kan gömmas i lister och det finns olika tillbehör man kan köpa att dölja sladdarna med. Detta är en säkerhetsåtgärd! Alla kaninen gnager inte på sladdar men man bör ändå lägga undan dessa för säkerhets skull.

En annan sak som är väldigt viktigt är att kaninen alltid har tillgång till mat och vatten. Om kaninen springer lös och någon stänger en viss dörr, kan kaninen fortfarande komma till maten och vattnet? Att råka stänga in kaninen av misstag och på så sätt råka göra så att kaninen inte har tillgång till mat eller vatten under en längre tid (speciellt vatten) kan vara skadligt. Antingen får ni sätta vattenskålar i flera olika rum eller komma på en lösning så att kaninen alltid kan ha tillgång till vatten, kanske genom att en viss dörr aldrig får stängas/öppnas.

Rumsrenhet

Det bästa är att börja med att ha kaninen i sin bur. Ställ in en kanintoalett och se till att kaninen lär sig att använda endast det hörnet till sina behov. Det kan du göra genom att lägga allt bajs och kiss i toaletten så kaninen förstår att "det är där jag ska utföra mina behov". Kaninen är renliga djur så de flesta gör ifrån sig enbart i ett hörn.

För med information om hur du gör din kanin rumsren, läs den här artikeln.

Börja med 1 rum

Nu när din kanin är rumsren (i buren) och alla sladdar är undangömda börjar man med att ha kaninen lös i ett rum. Det ska vara ett stängt rum som inte är för stort och där ska det finnas en kattlåda. Ett tips? är att börja låta kaninen vara i det rum som buren står i så kaninen känner sig någorlunda trygg. Lägg kiss och bajs i kattlådan tillsammans med det bottenmaterial du har i kanintoaletten. Kaninen ska lära sig att den här toaletten också fungerar att uträtta sina behov i. Många kaniner föredrar att ha sina lådor i hörn.

Börja med att sätta kaninen i lådan varje gång du tar ut den från buren för att kaninen snabbare ska förstå att "här luktar det kiss, här vill jag kissa". Sätt kaninen i lådan lite då och då under tiden den springer runt i rummet. Upprepa detta ofta. När kaninen känner sig hemma i rummet kan du lägga på ett till rum att vara i. Se till att inte utöka ytan för fort då det kan vara väldigt skrämmande för kaninen med för stora ytor.

När kaninen har två rum att vara i kan du ställa in en låda i det andra rummet också. Man undviker lättast olyckor genom att ha flera lådor som kaninen kan gå på och du kan också använda buren som låda och ha buren öppen hela tiden.

Många kaniner lär sig dock endast att använda lådorna att kissa på och kan bajsa lite var stans (men det finns dom kaninerna som enbart bajsar i lådan). Det händer också att de kissar någon annan stans än i lådan och då ska du direkt torka upp det. Du kan rengöra med ättiksvatten som är desinficerande och lukar lite äckligt för kaninen. Luktar det kiss kommer kaninen kissa där igen.

Revir

Kaniner i bur ser sin bur som sitt revir och vissa kaniner är väldigt revirtänkande. En del kan till och med bli aggressiva om du stoppar ner handen i buren för att kaninen känner att du inkräktar på hans eller hennes revir och tänk då på att när kaninen springer lös kommer den se alla rum den får vara i som sitt revir. De märker sitt revir genom att gnida hakan mot olika föremål då de har en körtel under hakan som avger en viss doft andra kaniner kan känna. Andra kaniner ska därför kunna veta vems revir det är. En del hanar märker också revir genom att skvätta lite urin och det måste man också ha i åtanke om man vill ha sin kanin lös. Nästan alla hanar slutar skvätta urin efter kastrering.

Vad måste jag tänka på när kaninen är lös inomhus?

  • Stoppa undan alla sladdar.

  • Ställ undan giftiga växter.

  • Ha en eller flera bajslådor som kaninen kan göra sina behov i.

  • Flytta på vassa föremål som kan skada kaninen.

  • Var försiktig när du öppnar och stänger dörrar.

  • Låt inte kaninen hoppa upp och ner från höga höjder (soffor, stolar, bord m.m) då kaninen i värsta fall kan landa illa och skada sig.

  • Se till att kaninen alltid kan komma till mat- och vattenskålen.

Och så slutligen - Bli inte arg om kaninen kissar på golvet. Olyckor händer!

.: Dance like there is no tomorrow :. Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se
ciss
2007-06-21, 23:57
#1

Jättebra Tina! Söta bilder också :)

/ Cissi, medarbetare på Kanin     www.frihetenskaniner.se
Tina-A
2007-06-21, 23:57
#2

Tackar! Hoppas att alla lägger märket till Moses som fick vara med idag ^^

.: Dance like there is no tomorrow :. Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se
ciss
2007-06-21, 23:58
#3

Haha jo :)
Artiklarna blir mycket roligare att läsa tycker jag när det är bilder. Alltså, dom är jättebra annars också men jag älskar bilder :)

/ Cissi, medarbetare på Kanin     www.frihetenskaniner.se
Tina-A
2007-06-21, 23:59
#4

Ja, lite bilder livar alltid upp! Men hoppas artikeln hade varit tillräckligt bra för att du orkat läsa utan bilder också ;) Tror många saknat en sån här artikel :)

.: Dance like there is no tomorrow :. Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se
Mysterious
2007-06-22, 00:05
#5

ååh,vill oxå ha en bild på alfredi nån av artiklarna

Tina-A
2007-06-22, 00:08
#6

#5: Kolla BILDBANK ARTIKLAR - tråden :) Hämtade bilden därifrån!

.: Dance like there is no tomorrow :. Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se
Pehpsii
2007-06-22, 00:12
#7

Chewie kissar gärna i sängar (= Så han får vara överallt utom i sovrummet

www.freewebs.com/gypsymice/ http://pehpsii.blogspot.com/
[
2007-06-22, 00:18
#8

Tummen upp Tina! Bra artikel som vanligt!xD O söta Moses fick vara med , då blev det en artikel med plus i kanten;)

Tina-A
2007-06-22, 00:19
#9

Inlägget är borttaget

Tina-A
2007-06-22, 00:25
#10

#7: Är din kanin lös hela tiden? Hur känns det? ^^ Många beskriver ju det som att ha en liten hund och att det är supermysigt.

.: Dance like there is no tomorrow :. Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se
KvirrZ
2007-06-22, 00:27
#11

Jättebra :)

\- Mvh Emma
Tina-A
2007-06-22, 00:30
#12

Bytte ut Leah mot Alfred nu eftersom Leah varit med i så många artiklar ^^

.: Dance like there is no tomorrow :. Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se
Mysterious
2007-06-22, 00:31
#13

tack tina ^^ you're soo nice!

Tina-A
2007-06-22, 00:33
#14

#13: Alltid Flört

#11: Tack!

.: Dance like there is no tomorrow :. Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se
twinnie
2007-06-22, 00:41
#15

Haha, gud vilken chock jag fick nu xD Fick min lilla buse vara med ;)

Jättebra artikel förresten :)

Sosso
2007-06-22, 00:42
#16

Jätte bra skrivet (som vanligt) och intressant ! (:

Pehpsii
2007-06-22, 00:48
#17

#10 vi brukar kalla honom vår galna lilla hund (=

Eftersom vi bor i lägemhet och jag inte gillar att ha djur i burar så bestämde jag att han skulle få gå lös alltid. Vi täckte för alla eluttag han kunde nå. ställde träskivor ivägen från hörn där han inte fick vara  (bland sladdarna bakom datorn etc). På natten är han i köket bara, för han säkerhets skull, men från vi vaknar så är han ute överallt.

Han gör sin egen grej rätt mkt. Sitter på balkongen och solar, är i köket cch äter, ligger i soffan och myser eller hoppar runt och jagar sigsjälv. Sen när han är på humör så kommer det små tassar på fötterna på en (oftast när jag sitter här vid datorn) och puttar och säger "mamma, nu ska det gosas!"

Om man nu råkar vara upptagen med något när han anser att han ska ha uppmärksamhet så har man en kanin i hasorna tills man ger upp.  (=

När jag har handlat så är han mellan fötterna på mig konstant. han VET att i den påsen finns grönsaker till HONOM, och ger man inte honom det kvickt så tänker han dra i alla påsar och peta på ens fötter tills man blir tokig! (=

Roligaste är när man sitter och tittar på tv. Han har legat stilla på mattan och sovit i en timme och sen swoosh - så är där ett svart streck genom rummet. Han springer ut i köket och kommer tillbaka i full fart - genom hallen, genom vardagsrummet (hoppar från matta till matta) och full fart ut på balkongen. 10 sekunder av stillhet, sen swooshar han tillbaka samma väg.  För 2 månader sedan köpte jag en blomlåda som blev liggande uppåner  i vardagsrummet. Nu kan jag inte flytta den för den är hans leksak. Han springer och hoppar jättemkt och speciellt kul är det när han tar sån galen fart! (=

Sen leker han julgran med oss. Började med att Charlie (sambon) stod och pratade med mig och därmed inte gav Chewie ALL uppmärksamhet (gud förbjude!) . han börjarde då springa runt honom i en cirkel. Runt runt runt. Och nu händer det oftare och oftare.  Han har nog märkt att vi skrattar för varje gång han gör det så blir han jätteglad och på bushumör (med svansstumpen uppspänd och skuttar jättehopp).

Mysigaste är på lata morgnar när man blir väckt av en tass i ansiktet som förklarar att "nu är faktiskt maten jättesen!"

Rent praktiskt så har han en "korg" i vardagsrummet under en stol (låda med en handduk i) där han ligger och chillar mest. Kissar och bajsar gör han bara i köket (eller i sängen om han lyckas komma upp där) (=

Min största varning är sladdar , påsar och mattor. De gillar att bita av tussar ur mattor och "gräva" i dem, så det är inte värt att ha dyra, fina mattor i ett kaninhem!

www.freewebs.com/gypsymice/ http://pehpsii.blogspot.com/
Tina-A
2007-06-22, 00:50
#18

#17: Det låter helt underbart!! :D

.: Dance like there is no tomorrow :. Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se
Pehpsii
2007-06-22, 00:53
#19

glömde säga att vi har en bur som han får va i om vi har mkt folk här så han inte blir för stressad. Den fungerar mest som toa/hörackshängare.

www.freewebs.com/gypsymice/ http://pehpsii.blogspot.com/
ciss
2007-06-22, 00:53
#20

#17: GUUUD så mysigt!

/ Cissi, medarbetare på Kanin     www.frihetenskaniner.se
KvirrZ
2007-06-22, 00:53
#21

#17 Åh så mysigt :)

\- Mvh Emma
Pehpsii
2007-06-22, 00:54
#22

nu sitter han på mina fötter så nu får ni ursäkta om jag försvinner ett tag. Det är kvällsmatstajm

www.freewebs.com/gypsymice/ http://pehpsii.blogspot.com/
[
2007-06-22, 10:08
#23

:D haha :) #17 lät superskoj !

Keligast
2007-06-22, 14:18
#24

Bra skrivit Tina :) Kan du inte nästa gång skriva om kaninen lös i trädgården/hagen ;)

Tina-A
2007-06-22, 14:19
#25

#24: Jag ska se vad jag kan göra ;) Tack för tipset!! :))

.: Dance like there is no tomorrow :. Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se
EmmaG
2007-06-22, 15:16
#26

Bra läsning!
Min önskan vore ju att alla kunde ha sina kaniner lösa på det sättet =)
Ett tips? är ju annars att bara ha dom i vissa rum om det inte går i hela lägenheten/huset.
Mina kaniner har köket & hallen som sitt, resten av rummen får dom inte va i pga av sladdar etc som är jobbiga/svåra dölja.
Enligt Svante så får man även va i badrumet (felfelfel! *suck*)
Svante har sitt lilla hyss för sig…han krafsar upp badrummsdörren, går & puttar bort soptunnan - som dessutom är i metal & skrapar jättegott emot kakelgolvet! Rolling Eyes
Sen är han nöjd & sätter sig på vågen…knepig kanin Rolling Eyes

Förr fick dom även va i vardagsrummet, men när husse en dag kom in i vardagsrummet & såg Svante sitta på skrivbordet (!) var det minsann slut med det! Laughing
Nu har Svante iaf lärt sig att stanna vid tröskeln till vardagsrummet.. ^^

Bilden; Svante & Esmie sitter & slappar som vanligt på sin lilla matta i ena kökshörnet

// Emma, aka Althea Rockerland **\- En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads Altheatrollets blogg - En blogg för geeken**
ciss
2007-06-22, 15:36
#27

#26: Vilken liten buskanin! Båda var jättesöta :)

/ Cissi, medarbetare på Kanin     www.frihetenskaniner.se
Pehpsii
2007-06-22, 16:08
#28

#26 en gång satt Chewie på min dator (laptop). Han har alltså hoppat upp i stolen och sen upp där. Han tyckte väl att där borde man få uppmärksamhet för där sitter matte alltid (;

www.freewebs.com/gypsymice/ http://pehpsii.blogspot.com/
fridak
2007-06-22, 16:52
#29

sixten är ju alltid lös i köket om han är inne. innan fick han även vara i hall och tv-rum men han började käka tapet så i tv-rummet så har vi en vägg där tapeten börjar en dryg halvmeter ovan golvet…däremot så är han extremt rumsren, har aldrig kissat någon annanstans än i kattlådan. innan hade vi en annan låda med lägre kanter och då hände det att det kom utanför och då var han såpass äcklig att han vände sig om och slickade upp det. fort som bara den for vi till affären och hämtade kattlåda!

hunny-bunny
2007-06-22, 18:35
#30

åhh… skulle också vilja ha Rambo lös i hela huset. Men min sambo e allergisk så han bor i källaren, och är ute på övervåningen korta stunder.    j***a allergi!

Sandra-
2007-06-22, 22:51
#31

Min kanin springer också ute hela dagarna, och är inne i sin bur på nätterna :) Och det är precis som att ha en liten hund, som springer efter en hela tiden, och ska ligga bredvid och bli klappad i soffan osv. Haha :P

KajsaM
2007-06-24, 19:39
#32

Bra artikel!

Stravaganza
2007-06-26, 19:12
#33

Bra artikel! Den blev roligt när man kunde titta på lite bilder också. ^^,

Tina-A
2008-01-07, 00:23
#34

putt :)

.: Dance like there is no tomorrow :. Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se
[
2008-01-07, 00:30
#35

Åh, den här kan vara bra att kika i nu när jag vill ha innekanin (A) xD

Y
Ync 
2008-01-07, 01:13
#36

Jätte fina bilder och "tips" ! :)
iallafall jätte bra skrivet!

SallyB
2008-01-29, 00:53
#37

Jätteroligt att läsa artikeln och ffa kommentarerna om lösa kaniner.

sputtnick_plexus
2008-01-29, 10:28
#38

Jättebra :)

Kristall
2008-06-23, 12:28
#39

Jättebra som vanligt! ^^
Skulle vilja ha Saga lös dygnet runt, eller iaf på dagarna men hon ska ju få bo ute nu så… ^^
Och så vägrar hon bli rumsren… wiie. :D -.-

Med vänliga hälsningar, Sanna Johansson Besök gärna min blogg :)
J
2008-06-24, 00:42
#40

Jätte bra artikel^^

Creation
2008-06-24, 01:22
#41

Min förra kanin gick löst på en hel våning jämt(förutom på natten då hon fick springa omkring i ett helt rum själv) :) Hon var självlärd rumsren, tur för oss. :P Ninen förföljde alla som en liten hund och var så himla kelsjuk <3 Mycket mysigare än den av de kaniner jag haft som bodde i utebur. Troligtvis för att vi inte kunde vara med den lika ofta som med min senaste lilla nin.

Har ingen kanin just nu, men om jag skaffar någon i framtiden ska den definitivt också få vara lös inomhus! ^^ Ni skulle bara sett hur lycklig hon var.

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.
DodeN
2008-06-25, 02:16
#42

Inlägget är borttaget

DodeN
2008-06-25, 02:18
#43

Mina senaste kaniner har jag haft lösa, den jag hade när jag bodde i liten studentlägenhet var lös dygnet runt. Han skuttade överallt på mina 20kvm… jag hade loftsäng så han kom inte upp i sängen och det var galler så han itne kom åt kablarna vid datorn. Satte videoband för hålet i tvbänken så han inte skulle komma åt där heller.

Den lilla rackaren lyckades putta undan banden och ta sig in bland tv och videon en gång…resultat massa kablar som var trasiga. Som tur var så hände detta när jag var bortrest en helg, han fick vara lös då med och en kompis tittade till honom, men allt var urdraget så det gick bra. Brorsan är elektriker så han fick laga kablarna.

Det enda ninen var rädd för var brevinkastet så han lät posten vara så länge den låg vid dörren men när jag tagit in den var han som en papperstugg.

Dem kaninerna jag har nu så är den ena mest på balkongen, hon är inte så social men den andra är som en hund och ska följa med överallt. Hellst så sitter hon under rullstolen när jag sitter och skriver och biter mig i fötterna lite då och då när hon får långtråkigt.

På toa ska hon alltid med, stänger man dörren innan hon hinner in så står hon och gräver på dörren. Är mitt egna fel för jag lät henne följa med och satt och klappade henne medans jag uträttade mina behov… så nu lägger hon sig mellan mina fötter och ska klappas.

Hon är så söt men ibland blir det förmycket när hon ska gosa hela tiden och hoppar upp i soffan när man försöker ta det lungt. Om jag pratar i telefon eller kramar killen så kommer hon och naffsar en i benen.

Men alldra mest så vill hon bli buren, jag har aldrig haft en kanin som älskar att bli buren, hon är som en liten bebis på den punkten. Bär jag inte henne in till köket när det ska nattas så sätter hon sig demonstrativt på golvet och vägrar gå vad man än lockar med.

DodeN
2008-06-25, 02:20
#44

Något är trasigt så det går inte att redigera inläggen nu så om någon mod kanske vill ta bort det första inlägget där det inte är några styckesindelningar så man kan läsa texten är ni snälla.

Jojsan
2008-06-25, 02:33
#45

#43 Låter ju ändå underbart att ha en så kelig och gosig kanin! :)

DodeN
2008-06-25, 02:40
#46

jupp, den är min älskling, fick henne när sambon och jag flyttade ihop på riktigt och jag mådde ordentligt dåligt psykiskt sett. Hade frågat om jag skulle få kanin och han lovade och en dag påväg från affären så frågade han om vi inte skulle hoppa in till djuraffären och köpa en nin. Jag hade ju redan tittat på dem och sett en som var supersöt.

Bur hade vi tagit med mitt flyttlass så vi tingade kaninen och hämtade den dagen efter. Så hon har fått mycket uppmärksamhet och varit den som tröstat mig när livet vartit för jobbigt. Så jag tror vi har ett speciellt band, hon är inte alls som dem andra jag haft som skuttat fritt men haft en stark egen vilja att vara ifred, hon vill verkligen vara med mig. Och blir sur när hon inte klara av att hoppa upp i soffan. Vi har en låg soffa som tur är, i skinn så det är bara att torka av alla olyckor som händer… för det händer ;)

Jojsan
2008-06-25, 14:05
#47

#46 Ok ^^

Tina-A
2008-06-25, 14:23
#48

Vad härligt att läsa om era kaniner :)

.: Dance like there is no tomorrow :. Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se
Viljans
2008-06-25, 14:28
#49

När Groszek får vara lös innomhus så följer han alltid efter mig, som en hund. xD. Och när jag sätter mig vid datan så lägger han sig, sen när jag reser mig upp så gör han det och springer efter mig. hahha:). Som en liten vakthund (A), fast han gör det utomhus också ibland :)

annaforsgren
2008-06-26, 19:48
#50

jättebra artikel:)..Jag har också funderat på att låta kaninen gå lös överallt , men mamma bor i lägenhet och är allergisk.. och hon är jätterädd över sin soffa;P s¨jag vågar inte det-

Mvh Anna :D Medarbetare på Jättekanin.ifokus
idapersson
2008-10-27, 12:17
#51

Roligt att läsa att det funkar så bra för många att ha kaninerna lösa. Vill ja med ha sen när ja får min. om ja nu hittar nån:)

gullenos
2008-10-27, 12:34
#52

när jag e hos min kompis brukar en av hennes kaniner alltid springa över tangent bordet när jag sitter vid datorn :P det e kul!

/Elvira :D www.toveelvira.blogg.se <3
T
2008-10-27, 15:33
#53

Jag kan verkligen rekommendera frigående innekanin, helt underbart!

tFreaK
2009-01-06, 01:45
#54

Har inte låtit min kanin hoppa ut när han vill innan, dock har jag tagit ut honom själv. Men nu har jag inte gallret på och han har börjat dricka ur skål istället så han är inte lika behövande av flaskan som han innan var.

Han gillar dock att kissa på golvet, han har inte gjort det dom senaste dagarna men innan, därför kunde han inte vara ute flera timmar.

Bra artikel dock :)

B
2009-02-15, 22:12
#55

Kanonbra artikel,har en som lever fritt med oss alla i familjen,hundar o katter.Han tror nog att han är mer katt än kanin.

Klättrar i klätterställninen m katterna har sin matskål bredvid de.

Wegge
2009-02-18, 11:51
#56

:)

Men vad händer med alla möbler då? om man har kaninen fritt springande utan tillsys så biter den ju på bord och stolsben, iaf min Cleo gör så, men jag har henne fritt iaf :)

S
2009-02-18, 14:17
#57

det där med att inte låta kaniner hoppa upp och ner från stolar är ett problem här hemma. Gizmo ska jämnt upp på stolarna.
Tror det är svårt att kontrollera det om kaninen alltid får springa lös hela tiden, även fast jag önskar att mina kaniner skulle kunna få göra det :) Fast då finns ett till problem här hemma som kallas katter ;P

Toaden
2009-03-29, 23:00
#58

Önskar jag kunde ha mina kaniner lösa.. eller iallafall en ;D Men mamma gillar det inte, så då får dom bo i sina burar och komma in ibland och hoppa istället. Men vad mysigt det verkar, som att ha en hund :3

Wegge
2009-03-30, 01:34
#59

Ja det är det :) Nu har jag dessutom 1 till kanin som kommer bli större än en katt! så båda får hoppa runt fritt, men det nya tillskottet är inte helt rumsren än, han kissar i buren men att släppa pluttar… det är allt bra jobbigt att gå och plocka upp dem hela tiden, och man hittar dem lite var stans, till och med i sängen :O :P

Pehpsii
2009-05-26, 14:26
#60

#56 mina har aldrig ätit på möbler (förutom mattor som jag nämnde). Har du lagt ut gnagattiraljer? Jag har en rätt så stor tjock avsågad gren som de skalar bark på, men även massa småpinnar som de kan tugga på och slänga runt. Försök hitta på sätt att underhålla/erbjuda alternativ till stolar och bord.

Sen kan du testa att pensla på lite ättika/äppelcider vinäger där de brukar tugga så det luktar/smakar äckligt.

www.freewebs.com/gypsymice/ http://pehpsii.blogspot.com/
S
2009-05-26, 15:07
#61

jätte bra artikel Tina :D

lennartsdotter
2009-05-26, 15:10
#62

#57 Min katt är då så skraj för kaninen att han inte törs gå nära honom längre. Förut var dom jätte bra kompisar men sen Viggo blivit könsmogen och en liten surkart så törs kisse inte vara med han… Katten följer med in i stallet men hoppar upp på boxväggen så att kaninen inte kommer åt han… Haha, han e så söt…

Så jag behöver inte oroa mej för att katten å kanine ska ryka ihop iaf:)

Min kanin är lös i hela stallet. Jag kan inte ha honom inne för han halkar bara runt som bambi på hal is… Vårat golv är inte direkt kaninvänligt…

Jojsan
2009-06-01, 22:35
#63

Jag vill försöka ha min ena kanin lös i huset, men hon är inte riktigt rumsren, hon bajsar lite här och där och pissar ibland på andra ställen än toan för att markera, inte för att hon är toanödig utan för att det ska lukta henne. Ibland skvätter hon även, som en hane. Hur ska jag få henne helt rumsren så hon kan gå lös i huset?

Just nu bor hon i bur men är ute när jag är inne och hemma, då är hon i mitt rum och hallen, köket och vardagsrummet.

Brownie
2009-06-01, 22:45
#64

Bra artikel,ibland har jag min kanin som "hund" i huset;)

[
2010-10-03, 02:35
#65

när jag flyttar hemmifrån så…då ska en nin få bo lös innomhus! Resten i burar:D

Emelie
2010-10-03, 02:45
#66

Själv skaffar jag snart troligtvis en frasse som ska få vara lösgående! :)

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport. Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!
rahl
2010-10-03, 10:22
#67

jag har pepparkaka lös om vi är hemma - det händer ofta då jag läser på distans. men det ju härligt när han kommer själv till oss och vill ha uppmärksamhet, när han följer oss och så vidare.

Han går till skåp med sina örter, stjäl en påse och springer iväg med den och vill lösa hund man öppnar den. så fort man säger PEPPAR!! så släpper han påsen och vill "säga" hmm konstigt det var väl inte jag som tog påsen från skåpet…

Eidesdotter
2010-10-04, 02:21
#68

Mysigt att ett par trådar om frigående kaniner har väckts till liv igen.Glad 

Några härliga saker man kan uppleva med en frigående innekanin:

1, hälsas av kaninpussar på smalbenen när man sätter ner fötterna på sovrumsmattan varje morgon.

2, ha middagsbjudning för vännerna och plötsligt undra lite oroligt var kaninen är, tänk om han blivit rädd av alla höga skratt och liv och stök? Bara för att sekunden efteråt hitta honom utsträckt som en trasa och djupt sovandes mitt under bordet bland alla ben och fötter.

3, sällskap framför TV:n

4, godisdansen, a k a "humledansen" (snabb dans i 8-formig piruett mellan ens ben under diskret "hummande" och brummande, avsedd att mana till godisutdelning)

5, morgonrace och kvällsrace. Så fort som möjligt mellan kök vardagsrum tills mattorna ligger i högar och man (kaninen alltsåGlad) däckar. Nya rekord sätts i stort sett varje dag.

6, kelpuffen. Envisa puffar på foten tills man sätter sig på golvet och ger kaninmassage. Kan bytas ut mot "stoppa-huvudet-under-fotvalvet-gesten" som är tänkt att ge samma resultat.

7, man lär sig att se världen ur ett nytt perspektiv. T.e.x. blir man expert på vilka träslag som är speciellt härliga att gnaga på, vilka tapter som smakar bäst, hur en matta ska vara vävd för att lämnas ifred, hur små utrymmen en kanin egentligen kan ta sig igenom osv osv.

Jag hoppas att min nästa kanin kan vara frigående den också.Glad

rahl
2010-10-04, 08:48
#69

Jag ska kaninsäkra mer idag och ska Fråga er lite.

Krimalin04
2016-05-15, 16:08
#70

Jag funderar på att ha kaniner i ett stort rum på övervåningen med 10-15 kaniner.
Vad kan man tänka på när man gör om rummet?
 och vad kan man behöva till 10-15 kaniner?
Är det lagligt att ha kaniner i ett stort rum?

I loves smulan5
2016-05-15, 22:55
#71

Tack för tipsen

Lellspells
2019-10-11, 10:37
#72

Har testat att ha mina kaniner lösa men dem åt upp min säng och kissade ÖVERALLT! Någon som har lite tips?? Vill verkligen inte ha dem i bur :/

sp0ngeb0b
2019-10-11, 15:40
#73

#72 Åt upp din säng? 

Det med rumsrenhet får du kanske ge lite tid. Har du testat att lägga kiss och bajs i toalådan? Och att ha hö/mat i/vid toan? Eftersom de vill gå på toa medans de äter

Upp till toppen