Etikettom-sajten
Läst 12307 ggr
Peak303
2015-10-13, 19:47

Upphovsrättslagen

Som alla vet så har Sverige lagar som ska följas. Där bland finns även upphovsrättslagen. Denna lag ger fotografer, filmskapare, artister, författare med flera ensam rätt till sina verk. Denna lag kan ni läsa mer om i denna artikel!

Enligt upphovsrättslagen är alla bilder, konstverk, texter, musik, filmer och annat upphovsskyddat material olagligt att publicera utan skaparens tillstånd. Oavsett om bilder har en ©-logga eller inte så är de enligt svensk lag redan skyddade från olovlig användning. 

För att få publicera material på internet som du själv inte äger, måste du ha ett medgivande (så kallat, tillstånd) från skaparen. Utan medgivande eller tillstånd från skaparen är det alltså straffbart att publicera verk som du själv inte äger rättigheterna till. Olovlig användning av upphovsskyddat material kan sluta med böter och upp mot 2 års fängelse. Att använda någon annans verk är det samma som att snatta. 

Det finns några undantag i lagen som tillåter dig att citera en liten bit från en längre text så länge en länk till var texten är hämtad ifrån finns tillgänglig. Detta för att man ska kunna fortsätta läsa hela texten som citatet är hämtat från. 

Det finns vissa sajter där skapare har laddat upp material som för allmänheten är tillåten att använda utan ett tillstånd eller medgivande. Det är därför viktigt att läsa genom hela hemsidan om personen tillåter sina verk att användas eller inte. Står det inget om saken, då skickar man iväg ett mail och frågar. Innan denne person har svarat på ditt mail får du alltså inte använda bilderna. 

En annan sak som också är viktigt att ha i åtanke är att Google inte är någon bildbank, utan en sökmotor. Alla bilder som publicerar på nätet hamnar därför på google som i sin tur länkar bilderna tillbaka till ursprungliga hemsidan. Här gäller samma sak. Bilderna får inte användas olovligt utan skaparens medgivande. För om man läser det finstilta när man klickar in på en bild på google så står det alltid "Denna bild kan vara skyddad av upphovsrätten.". 

Bra länkar att klicka in på som är relaterade till ämnet:
• Bildombudsmannen
Creative commons
Vanliga frågor

Skulle någon annan på forumet publicera din bild utan att du gett ditt medgivande, så kontaktar du någon av oss Sajtvärd eller moderatorer. Så tar vi och raderar bilden åt dig! 

-'  Malin Hultman _- Medarbetare på Kanin & Naturfoto
_Snowflake's Kaniner, Ras-, kel- & hoppkaniner i Eslöv, Skåne
Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus | Kaningenetik

  • Redigerat av MarHai 2020-09-10, 11:26
Upp till toppen