En vanlig generalisering när det gäller kaniner är att de bara ska äta isbergssallad och morötter. Men är det verkligen det som kaninerna mår bäst av att få? Nej, så ser inte verkligeheten ut, utan egentligen mår kaninen bäst av att få växter och örter som är anpassade till kaninens komplicerade matsmältningssystem. Här kommer en artikel om några av de viktigaste växterna & örterna för kanin, och vad de är bra för.
Brännässla - Brännässla skall ges torkad och är ett mycket nyttigt fodertillskott som dels tillför viktiga vitaminer (A-vitamin, C-vitamin & Järn) och dels renar kroppen på skadliga ämnen. Torkad brännässla är mycket bra att ge som tillskott under vintern, och vitaminerna nässlorna innehåller hjälper till vid vårfällningen eller innan avelssäsongen sätter igång ordentligt.
Blåbärsris - Blåbärsris är mycket populärt hos de flesta kaniner och kan med fördel ges som tillskott under vintern. Blåbärsris sägs vara bra mot diarré.
Blåbär - Blåbär är mycket rika på antioxidanter som är viktiga för kaninens välbefinnande.
Lönnblad - Lönnblad kan ges både som torkade och färska, och brukar uppskattas lika mycket i båda fallen. Lönnblad är lätta att torka och sedan blanda i pelletsen. Är precis som föregående växter mycket lämplig att ge som tillskott på vintern.
Rölleka - Rölleka är en nyttig blomma/växt som kan ges både som torkad och färsk. Denna blomma är inflammationsdämpande för magen.
Groblad - Groblad kan ges både som torkad och färsk, och skall vänjas in långsamt som allt annat i kaninväg. Groblad är "perfekt" föda för kaniner, då den är grovbladig och innehåller mycket viktiga fibrer för en kanins mage. Dessa blad är bra vid diarré eller lös mage, och underlättar matsmältningen för kaninen. Innehåller mycket C-vitamin.
Svartvinbärsblad - Ges både torkad och färsk. Ökar utsöndringen av urin vilket gör att gifter som finns i kaninens kropp lättare förs ut. Är mycket rika på C-vitamin.
Smultronblad - Ges både torkad och färsk. Precis som svartvinbärsblad så ökar smultronbladen utsöndringen av urin. Innehåller C-vitamin.
Hallonlöv - Ges både torkad och färsk. Är mycket rik på C-vitamin och innehåller nyttiga organiska syror som är skonsamma för kaninen på olika sätt.
Maskrosblad - Ges både torkad och färsk. Mycket nyttigt för kaniner, dels för att växten innehåller mycket fibrer, och dels för att bladen innehåller viktiga vitaminer för kaninen. Skall inte ges i för stor mängd då gaser i magen lätt uppstår.
Maskrosblommor - Brukar vara en av kaninernas favoritblommor, och kan ges både färska och torkade. Torkade blommor ges med fördel som torkade blommor under vinter & vår.
Björklöv - Kan även dessa ges som torkade eller färska. Motverkar t.ex. på långt sikt at leversjukdomar utvecklas. Innehåller C-vitamin.
Eklöv - Eklöv sägs vara bra vid trumsjuka, men skall inte ges om inte nödvändigt.
Rönnbär - Rönnbär är ett perfekt tillskott på vintern och innehåller mycket C-vitamin. Skall ges torkade. Rönnbär och även rönnbärsblad + kvistar brukar vara mycket populärt.
Ringblomma - Ringblomma blandas med fördel in i kaninens pellets för godare smak och nyttiga vitaminer.
Morot - Kan ges både som torkad och färsk och innehåller Beta Karoten och A-vitamin som är bra för kaninens syn.
Papaya & Annanas: Sägs kunna bryta ner matpartiklar och slem som binder samman päls i matsmältningssystemet. Därför kan dessa vara bra att ges när kaninen har fällningsperiod för att förhindra att hårbollar fastnar i kaninens strupe. Måste ges färsk!
Örter som är lämpliga för kaniner:
- Basilika
- Mynta
- Persilja
- Krasse
- Dill
- Salvia
- Valört
- Oregano
- Lavendel
- Timjan
- Rosmarin
- Pepparmynta
- Koriander
- Pimpernell
- Citronmeliss
- Dragon
Kaniner brukar älska olika slags örter, och man får helt enkelt prova sig fram för att se vad just ens egen kanin tycker bäst om. Alla örter är bra för olika saker, men de flesta brukar ha en läkande och stimulerande kraft.
Sallad:
Olika salladssorter brukar vara mycket populära hos våra kära kaniner, men man ska dock tänka på att all sallad vi brukar ge våra kaniner inte alls alltid är särskilt passande. Rent generellt så kan man tänka att alla salladssorter som är lite segare i konsistensen (grovbladiga) är okej att ge, medan de som är tunnare i konsistensen (går att tugga lätt) är mindre skonsam för kaninens mage. De nyttigare salladssorterna brukar ha mörkgröna/rödaktiga blad, medan de mer onyttiga sorterna är ljusgröna till färgen. Isbergssallad är ett typiskt exempel på "dålig" sallad för en kanin eftersom den till störsa delen innehåller vatten, och desto mindre fibrer.
Bra sallad:
- Romansallat
- Ruccolasallad
- Mangold
- Röd mangold
- Spenat
- Machesallad
Text & bild: Emelie. T (Dancehall)