Beteende, hälsa och skötsel

Kastrera dräktig kaninhona?

2020-05-31 15:53 #0 av: Yllenylle

Hej! Som titeln lyder, kan man kastrera en dräktig kaninhona? Jag vet att det är möjligt då jag sökt runt på nätet, men det är inte mer än 3-4 länkar. Så jag antar att det inte är så vanligt, kanske för att det handlar om mindre djur som har svårare att återhämta sig efter ett ingrepp. 

Vår hona blev igår (30/5) tjuvparad av vår hane, som också är hennes son (hon har haft tidigare kullar men är "pensionerad", trots att hon inte är så gammal). Detta skedde igår och skakade om i huset väldigt mycket just eftersom de är besläktade, men också för att vi inte vill ha fler ungar. Dels har vi mycket annat att tänka på att en kaninkull på allt från 1-6 ungar (baserat på tidigare antal ungar per kull) inte är något vi skulle ha lika mycket tid för, men sedan så finns det också så många kaniner utan fasta hem. De sista två kullarna vi hade gick knappt att göra sig av med, och även om vi där och då kände att det var nog med kaninungar för honans del även om hon verkade älska att ha ungar, så kändes det så fel att föda upp fler kaniner än det fanns ägare åt. Dessutom är vi inte säkra på om alla kommer till bra hem då vi sålde våra till många småbarnsfamiljer och för en rätt billig peng; dessutom får vi ju bara se de nya ägarnas ansikten och inte hur de håller kaninerna. 

Vi hade länge funderat på att till och börja med kastrera hanen men sedan kom coronaviruset och gjorde att vi av försiktighet höll oss tillbaka. Nu börjar det som tur är lägga sig och vi har på grund av incidenten istället tankar på att kastrera honan och samtidigt ta bort fostren, om det har blivit något. Vi såg nämligen inte när det skedde, utan sonen flydde upp för trappan av rädsla och sprang in i sovrummet och gömde sig under sängen, stampade i flera minuter. Hon måste ha attackerat honom men om han lyckades befrukta henne, det är vi osäkra på. 

Så vill höra om någon av er har kastrerat en kaninhona som har varit dräktig, eller har ni väntat tills honan föder och sedan tagit bort ungarna? När är sista dagen att göra ingreppet och ta ut fostren (har hittills hört en vecka)? Hur har kaninen återhämtat sig efter kastrationen? Även om priset spelar mindre roll för oss, hur mycket kostade ingreppet och tillkom några extra avgifter för att ta bort ungarna? Vi bor i Lomma så om någon känner till en närliggande, bra klinik så är jag jättetacksam om ni vill tipsa oss! 

Tack på förhand! /Sanne

Anmäl
2020-05-31 16:10 #1 av: Karties

Du bör göra kastreringen så tidigt som möjligt på din hona, så det blir lätt att göra ingreppet. Det tar en längre tid för honor att återhämta sig men de behöver vara på ett säkert ställe.

Det går jättebra att kastrera en hona när det är tidigt skede, så vänta inte tills hon ska föda.

Anmäl
2020-06-01 10:12 #2 av: Yllenylle

Vill uppdatera med att meddela att vi har fått en tid på Fågel- och smådjurskliniken i Lomma den 11/6. Trodde först inte att det var möjligt att låta kaninen gå så långt innan man tog bort ungarna men eftersom de är specialister på smådjur litar jag på att det ska gå bra. Tackar för tipset Karties, det lugnade mig :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.