Allmänt

Skaffa partner till vuxen kaninhona?

2020-02-08 11:16 #0 av: hundälskaren_

Hej, jag har skrivit förut på denna sajten om min femåriga kaninhona som jag tog över för lite drygt ett halvår sen. Jag vet att kaniner är flockdjur och helst ska ha en partner, men den förra ägaren sa till mig att kaninen hade satts ihop med en annan kanin hos uppfödaren och att det inte gick bra alls, att hon försökte skada den. Mer än så har jag inte fått veta. Det kan ju ha varit att just den kaninen inte passade med min kanin, men förra ägaren, min kompis, sa att jag verkligen inte får sätta ihop min kanin med en annan kanin, för då kommer hon försöka döda den. Jag är 13 år och min kompis som är f.d ägare är lika gammal. Hon vet inte så där jättemycket om kaniner helt ärligt så jag vet inte hur jag ska resonera. Kaninen bor utomhus året runt och har alltid gjort det. Vi har ett slags skjul som vi har byggt buren inuti så hon får vindskydd nu när det är kallt, sen har hon massor av plats att röra sig på.

   Men, det jag undrar: bör jag skaffa en till kanin? Jag vill inte riskera att det ska hända något som kan skada varken min nuvarande kanin eller den eventuellt nya. Jag har funderat på att skaffa en liten unge nu i vår, men de bästa skulle ju vara om de kunde bo tillsammans. Tacksam för hjälp!😊

Anmäl
2020-02-08 12:20 #1 av: Chinesecrestedlover

Hej!

Vet du vilket kön det var på den andra kaninen? Är hon kastrerad? Var den hon sattes ihop med kastrerad? Hur stor yta hade de då de sattes ihop, hur stora möjligheter att gå undan från varandra? Det finns mycket som kan påverka utgången när man sätter ihop kaniner. 

Jag har satt ihop massor med olika kaniner, både honor (flera tillsammans och även ihop med kastrerade hanar) och kastrerade hanar (även flera kastrerade hanar ihop), olika åldrar osv. 

Gemensamt för alla mina kaniner har varit att de alltid haft mycket plats att röra sig på och med möjligheter att gå undan från varandra om de vill (diverse olika hus, tunnlar, hyllor osv.) samt flera platser att äta/dricka på. 

Jag har haft EN gång då jag inte kunde få ihop tre kaniner, en yngre kanin med ett äldre kaninpar (alla fertila honor) dock fungerade det att sätta ihop den yngre med andra kaniner sen (hon bodde sedan ihop med tre av sina döttrar och en "utomstående" hona). 

De äldre paret (i exemplet ovan) bodde ihop utan problem i sex år, men då hände någonting (byte av rangordning av någon anledning) vilket tyvärr ledde till ett allvarligt bråk vilket slutade i att jag var tvungen att avliva den ena. 

Det finns undantagsfall då kaninernas personkemi inte fungerar, men allra oftast har det fungerat utmärkt för mig att sätta ihop kaniner. 

Jag har haft massvis med kaniner mellan 1990-2016 och har efter dessa ofrivilligt kaninlösa år äntligen skaffat en kanin igen, han är kastrerad och kommer så snart som det är möjligt få en kompis. 

Jag tror väldigt starkt på att kaniner (och andra sociala djur) ska få minst en kompis (undantag fertila hanar som ju inte fungerar så bra ihop med andra; men då tycker jag att de i alla fall ska ha möjlighet att se och känna lukten av andra kaniner). 

Sen undrar jag lite vad din kompis menar med "försökte skada den andra kaninen"...var det allvar (som i fallet med mitt par som är det extrema undantaget) eller var det bara det vanliga "göra upp rangordningen" i form av jaga varandra, päls ryker osv. men INGET BLOD? 

Hur stor bur har din kanin? Väldigt viktigt med stor yta om du ska ha två kaniner ihop. 

När du sätter ihop kaninerna så ska du göra det på en neutral yta (en plats där kaninerna inte varit tidigare och därmed inte kunnat markera revir). Jag har oftast använt mig av en hage men har även satt i hop kaniner i ett förråd (hade utekaniner). 

Nu har jag en inne kanin (som kommer vara frigående, just nu har han dock en inhägnad i och med att han kastrerats nyligen och innan det sprätte kiss) men jag kommer oavsett det se till att jag sätter ihop de på en neutral och väl tilltagen yta. 

Ha mycket gömställen (men gärna som du kan se kaninerna ordentligt i...om det mot förmodan skulle bli bråk på allvar), gärna med minst två utgångar så att de inte trängs in i ett hörn. 

Ha stor yta och ge kaninerna massor med grenar (inte typ. två ledsna pinnar, utan en rejäl hög med ex. äppelgrenar, gärna med blad kvar på) och sprid ut lite extra god mat så de har många ställen att äta på (och slipper sitta nära varandra) ex. bitar av morötter, äpplen, knäckebröd. Ha hö på flera platser också.

Att distrahera med mat kan vara nyckeln till framgång. Det tar fokus från att bråka och styr i stället fokus till att lugnt sitta och mumsa på godsaker i närheten av varandra (men så långt i från varandra som de känner sig bekväma med). 

Var beredd på att de kan komma att jaga varandra och dra päls från varandra till en början, så länge de inte bråkar på allvar (så att det blir "blodbad") så ha is i magen och låt de klura ut vem som är högst i rang. 

Du kommer märka om det blir allvar (biter de varandra så att de "drar blod" så är det tyvärr inte rätt personkemi mellan just dessa kaniner, men som jag beskrivit tidigare så är detta enligt min erfarenhet undantagsfall och det är mer troligt att de kommer fungera ihop). 

Om en kanin "mobbas" ut av den andra och ex. inte tillåts äta osv. så kan det vara läge att separera de... men det kan gå bra om du testar en annan dag, så ge inte upp direkt i det läget. Om det fortsättningsvis blir så att en kanin mobbas av den andra så kan det precis som ovan vara undantaget som visar att just dessa kaniner inte fungerar ihop.

Om de ignorerar varandra så låt de vara, om det bara flyger päls (kan se läskigt ut men är normalt precis då man sätter ihop kaninerna) så låt de vara. Om de lägger sig avslappnat ner ganska omedelbart så har du vunnit högsta vinstenSkämtar, men det kan (och gör det oftast) "flyga lite pälstussar" först, innan de slappnar av och har bestämt sig för vem som är "boss". 

Lycka till med kaninerna!

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2020-02-09 16:03 #2 av: hundälskaren_

Tack så jättemycket för din hjälp! Jag har kollat med min kompis, men tyvärr vet hon inte så mycket. Hon sa att min kanin, Poppy, hade attackerat både kaninerna hon var med och ägaren, men hon visste inte ifall det började blöda. Poppy var lite aggressiv när hon kom till mig men jag har jobbat med henne så att hon har blivit mycket lugnare. Det verkar inte som att uppfödarna var särskilt seriösa, inte heller min kompis. Ingen verkar ha velat jobba med Poppy för att få henne till en lugnare kanin, så det är lite svårt att veta hur jag ska göra med en eventuell kaninkompis. Min kompis visste inte heller ifall de där andra kaninerna var kastrerade eller inte. Poppy är inte kastrerad, jag funderar på om jag kanske borde göra det?

Anmäl
2020-02-09 16:19 #3 av: hundälskaren_

Oj just det, undrar en till sak. Ifall jag skulle skaffa en till, spelar åldern roll då? Som sagt, kaninen jag har nu är 5 (fyller 6 i mars), är det så att hon inte skulle funka med en unge då?

Anmäl
2020-02-09 23:03 #4 av: Chinesecrestedlover

#2 Ok, det är dock stor skillnad på att attackera andra kaniner och att attackera människor. Har haft kaniner som gärna bitit mig, men som varit hur bra som helst ihop med kaninkompisar. 

Kaninhonor kan vara extra sura och bitska under brunst, så det är möjligt att kastrering skulle kunna hjälpa. Dock kan det kanske bli extra riskabelt i och med hennes ålder? Mitt tips är att du hör av dig till en kaninkunnig veterinär och frågar om det är rekommenderat att kastrera en så pass gammal kanin.   https://skvf.se/kaninvanligklinik/index.html

Oavsett om du väljer att kastrera eller ej så är det absolut inte kört att hitta en kompis till din kaninhona. 

#3 Jag har satt ihop par och grupper av kaniner bestående av alla möjliga åldrar. Min erfarenhet säger mig att det handlar mer om individer än om ålder. Det gäller alltså att hitta en passande individ, en som din hona kan tycka om. Om hon är lite extra irriterad kring brunst (vilket jag misstänker av det du beskriver) och i och med hennes ålder... så är det möjligt att det skulle bli enklast att få ihop henne med en kastrerad hane. 

Folk brukar ofta säga att en hona och en kastrerad hane fungerar bäst (vet inte om jag håller med om det, med tanke på att de par som varit enklast att sätta ihop har bestått av kastrerade hanar)...i det här fallet är jag dock beredd att hålla med. För just denna situation tror jag att det skulle kunna fungera bra med en lugn och snäll kastrerad hane. 

Självklart är det svårt för mig att vara 100% säker eftersom jag inte träffat din kanin eller kan övervaka hur hon beter sig ihop med andra kaniner...men det är min mest kvalificerade gissning. 

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2020-02-11 22:49 #5 av: hundälskaren_

Tack så jättemycket för din hjälp 🙏🙏 

Anmäl
2020-02-12 09:07 #6 av: Ainaz

Nu har jag inte läst vad dem andra skrivt men ja ja.

Man bör inte sätta ihop en vuxen hona med en annan kanin när dem är så pass gamla. Det är hennes revir och hon kommer vilja slåss till döden med en annan kanin. Det går jätte bra att sätta ihop dem innan de är könsmogna eller att sätta ihop en hona med en kastrerad hane, men då måste honan komma till hanen då killarna är lite mer inbjudande till kompisar. När jag skaffade kompis till min vuxna hane så köpte vi en ung hona som inte var könsmogen än. Hon fick bo i ett annat rum och dem fick träffas fast på avstånd. Efter ett tag fick honan vara inne i hanens bur samtidigt som hanen var utanför och fick kolla på. När han var lugn med att ha henne i hans revir fick dem socialisera sig utanför buran tillsammans och när dem var vänner fick honan flytta in med honom. Dom är bästa vänner men man kan inte förvänta sig att de är sol och regnbågar hela tiden, kaniner har alltid en dominant kanin som kan jaga den andra kanin när de t.ex får mat. Nu har honan lärt sig vart hon ska stå om hon inte vill bli biten av hennes brorsa.

Personligen låter du lite oerfaren för att skaffa en till kanin, jag väntade två år innan jag skaffade en till så jag kunde lära känna hanen först. Det är otroligt mycket jobbigare med två kaniner och speciellt honor!

Sen så är det i honans natur att vara lite bitter, själv tycker jag att den första kaninen man köper ska vara kastrerad hane.

Och sedan om kaninen ska bo inne eller ute får man väl bestämma själv men jag tycker att tamkaniner ska bo inomhus.

Lycka till och läs på!

Anmäl