Beteende, hälsa och skötsel

Hjälp-Sjuk kanin?!

2019-12-27 20:32 #0 av: Nea00

Vi brukar ta med våra kaniner till våran stuga när vi ska åka slalom. Det är kallare vid stugan än hemma. Vi kom upp hit igår och på kvällen när jag skulle kvällsfodra så märkte jag att ena kaninen satt hopkurad och trött under en stol med massa hö under (det är som ett hus). Det var några plusgrader hemma och när vi kom fram hit så var det -8 grader (Celcius). De har ju även suttit i en varm bil under transporten hit (de har kylklampar med strumpor på i transportburen). 

Idag när jag skulle kvällsfodra så var den ena kaninen väldigt trött och satt helt stilla under samma stol som dagen innan. Hon brukar inte vara så trött. Jag såg till så att hon iallafall fick i sig vatten, men har inte sett att hon ätit (vet alltså inte om hon har ätit någon gång det senaste dygnet.

Hon har nysit lite och är blank runt nosen (snor?). Hon rör sig inte så mycket heller, hon är helt enkelt inte som hon brukar vara. Kan det vara att hon har blivit förkyld nu när det är kallt här i stugan och varmare hemma (det är 12 mil mellan "hemma" och "stugan"). Vi har satt i en fläkt för att få det varmare i deras hus. De bor inte så att de utsätts för vind, drag, snö, regn m.m. Hon är en utekanin. Ska kolla till henne under hela kvällen då jag är väldigt orolig.

Jättetacksam för svar!

Anmäl
2019-12-27 20:36 #1 av: 91Marran

Kontakta en veterinär. Det låter inte alls bra.

Anmäl
2019-12-27 20:39 #2 av: Nea00

#1, vi ska se ifall hon piggnar till när temperaturen stiger lite hos dem. Annars ska vi kontakta veterinär :)

Anmäl
2019-12-28 13:10 #3 av: Nea00

Igårkväll gjorde vi allt i vår makt för att hon skulle bli bättre. På morgonen åkte vi till veterinären då situationen var akut. Nu har fina tjejen fått somna in, det kommer bli så tomt utan henne

Anmäl
2019-12-28 13:37 #4 av: 91Marran

Åh vad tråkigt! Förstår att det blir tomt.

Anmäl
2020-01-07 14:16 #5 av: frer

Din kanin blev sjuk av kylan, -8 är svinkallt för en kanin, kaniner kan bli förkylda utomhus precis som strökatter. När en kanin sitter hopkurad och nyser då ska man ta in den i varma hemmet i två veckor (och mata fiberrikt knäckebröd och lite russin om den inte orkar äta hö), och bortkamma överskottspäls/klippa lite ner pälsen om den blir för varm (vilket man märker om den blir) och sen långsamt vänja den tillbaka till den utomhustemperatur den klarar av (eller behålla den inomhus). Jag har haft kalla snoriga kaniner, man ska bara värma upp dem, precis som vi behöver ha en varm kopp mjölk, extra täcke eller nåt när vi är förkylda, och sen blir de bra. Att bara avliva sådär snabbt efter en dag är elakt. 

Anmäl
2020-03-08 10:22 #6 av: Nea00

#5, hon dog pga magatoni. Jag känner min egna kanin, jag vet hur hon beter sig när hon inte mår bra. Hon var extremt dålig när vi kom till veterinären, oavsett vilket beslut vi tog så skulle hon inte överleva. Även veterinären berättade att hon inte skulle klara sig om vi inte avlivade henne. Jag tror inte du förstår hur dålig hon blev på så kort tid, har aldrig varit med om något liknande. 

Att jag tog det beslutet var verkligen inte "elakt" av mig, däremot skulle det vara riktigt elakt av mig att inte åka och avliva henne. 

Anmäl
2020-03-09 11:57 #7 av: Chinesecrestedlover

#5 Kaniner klarar kyla jättebra så länge de bott ute och kunnat få vinterpäls innan kylan kommer. -8 är inga problem. Kaniner (friska) som har vinterpäls och som har tillgång till att bädda åt sig med halm klarar betydligt kallare utan problem. Har haft utekaniner i över 25 års tid och det har varit både ´-15, -20 och ännu kallare och det har gått hur bra som helst. 

Kaniner ska alltid ha hö, om de inte orkar äta hö så måste de stödmatas med Critical care alternativt (om man inte har Critical care hemma) pellets uppblött i vatten till en "välling" och tas till veterinär så fort som möjligt. En kanin som inte äter =akutsituation. Deras mage måste få arbeta hela tiden (i stort sett) för att inte stanna av. 

Knäckebröd = godis ibland, absolut inte mat. Russin skulle jag aldrig ens komma på tanken att ge till en kanin. 

Att ta in en utekanin i värmen är inte en bra idé och att klippa bort pälsen för att ta ut den i kylan igen = en ännu sämre idé. 

Att dra alla sjuka kaniner över en kam för att du haft kaniner som blivit bra är inte heller en bra idé. Det finns många olika anledningar till att en kanin blir hängig och ibland är det snällaste mot kaninen att den får somna in. Ibland finns inget hopp för att kaninen ska återhämta sig, t.ex. om magen stannat av och då är avlivning allt annat än elakt, det är det enda rätta mot kaninen. 

#6 Du gjorde rätt låt ingen säga något annat. Ibland har man tyvärr inget annat val än att avliva. Det är verkligen inte elakt. Ett dött djur lider inte, ett djur som man tvingar att leva trots att de mår extremt dåligt gör dock det. Att inte avliva ett djur som lider, det är det som är elakt. Som jag skrev ovan. En kanin som slutar äta = en akutsituation, de blir dåliga otroligt snabbt precis som din kanin blev om deras mage inte får "jobba" så som sagt, du gjorde det enda rätta mot din kanin. Beklagar sorgenKramas

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2020-03-09 18:14 #8 av: Nea00

#7, det är som du säger en akutsituation när/om kaninens mage stannat av. Rosies mage stannade av och hennes magsäck var extremt stor. Därför var det enda rätta valet att låta henne somna in då hon isåfall skulle slippa att bli kvävd till döds (pga att magsäcken blir såpass stor att den hindrar luftvägarna) eller att magsäcken går sönder. 

Saknaden är enorm och det går inte en dag utan att jag tänker på henneGråter

Tack för ditt stöd <3

Anmäl
2020-06-30 15:54 #9 av: frer

För det första tråkigt, beklagar men jag tvivlar på din sympati för du skrev i annat inlägg att du ville låta döda den andra kaninen som blev ensam och naturligt ledsen efteråt istället för att ge/sälja den till en annan djurskötare. Jag säger bara att en frisk kanin varken dör eller blir sjuk av sig självt när den sköts av kunniga pålästa personer, alla problem kan härröras till misskötsel och lösningen på misskötsel är inte ännu mer misskötsel (mörda kaninen). Veterinärer har väldigt lätt för att mörda djur, så de ska man inte blint tro på, t.ex. hade min kanin ett litet bit sår på sin tass eftersom den var jagad i buren (det var innan de hade egna burar; de får vara tillsammans om buren är tillräckligt stor för det) och veterinären tänkte mörda kaninen för det, jag tog min kanin smörjde en gång på lite LHP kräm på såret utan bandage och huden läkte sig på en månad och pälsen återväxte 100% utan spår. Det kan liknas vid  läkare som vill döda barn när de ramlar och skrapar huden, väldigt lite sympati.

Om kaninen har uppsvullen mage ska ges motility drugs, Fiberplex (väldigt bra), knäckebröd, och värme från infraröd värmelampa och det ska ges färskt klippt hö och kaninen ska absolut inte fortsätta vara ute i kylan. Din kanin hade 99% överlevt.

#7 "Att ta in en utekanin i värmen är inte en bra idé och att klippa bort pälsen för att ta ut den i kylan igen = en ännu sämre idé. ". Sa jag att en kanin ska rakas och ställas i kylan? Svar nej, jag skrev tvärtom, en kanin ska hållas varm om den är för kall, om den måste vara utekanin ska den vänjas långsamt vid kallare grader.  Dessutom, jo man kan ge knäckebröd och russin till kaniner (vindruvor är ogiftiga och släkt  med blåbär och min kanin springer alltid till blåbärsbuskarna och äter bären) men inte ge russin till en kanin med uppsvälld mage pga. socker-halten, däremot knäckebröd för det sätter fart på tarmrörelserna. Jag vet, alla mina kaniner mår prima.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.