Beteende, hälsa och skötsel

jätte hungrig

2019-07-07 21:25 #0 av: Kaninmänniskadelux

min kanin har fått fri tillgång till pellets när han va lite yngre nu är han vuxen så tänkte börja me att bara ge han lite pellets varje dag som en frulle. Så ja gick till hans fulla skål å tänkte hälla ut de mesta för aaa ja ska ju börja me lite pellets varje dag men så ser ja att han knappt rört sin skål me pellets. Har han tröttnat på dom eller gillar han dom inte längre? Behöver hjälp. Så när ja å Sebbe som han heter ska mysa i soffan söker han igenom heeeeela mig efter något gott å när ja ger han en liten äpple bit eller så så ba släääänger han i sig som att han inte ätit på evigheter. Så då blir han alltså inte mätt på sitt hö? Å ja vill ju inte köpa sån ”smådjursmix” från djuraffärer för de e ju inte hälsosamt för 5öre. Va ska ja göra? Vill ju inte att min gosse ska hå runt å va vrålhungrig:(

Anmäl
2019-07-07 22:45 #1 av: Karties

Din kanin är bortskämd säkert, precis som min innekanin. När han vet om att han kan få tag på godare saker så rattar han det som inte är lika gott. Så det är helt naturligt för en kanin att göra så, så länge han äter hö och pluttarna ser bra ut. Är det inget att vara oroligt över, sluta ge godsaker så kommer han äta upp sin pellets.

Kaniner blir mätt på hö men det är som småbarn, de käkar hellre efterrätt och godis än nyttig mat :)

Anmäl
2019-07-07 23:37 #2 av: Pennyb

Man ska aldrig ge en kanin fri tillgång till pellets, det kan vara så att kaninen blir mätt på det och slutar/äter mindre av sitt hö, inte bra, och då kan kaninen även tappa matlust:)

Anmäl
2019-07-08 11:28 #3 av: Kaninmänniskadelux

Okej tack så jätte mycket för svaren, ska verkligen tänka på detta! :)

Anmäl
2019-07-08 11:49 #4 av: Katti

Det är riktigt tråkigt att Roslagstull rekommenderar fri tillgång till pellets för kaniner upp till 8 månader. I alla fall dvärgkaniner mår absolut inte bra av det, och speciellt de matglada dvärgvädurarna hinner ofta redan bli överviktiga om man följer rådet... Detta foderråd, skrivet av en veterinär som ska vara specialist på kaniner, är dessutom väldigt spritt på nätet. Det finns till och med som artikel här på kanin.ifokus...

Min rekomendation är att du helt tar bort pelletsen och ger kaninen färskt grönt och hö av årets skörd. Några pelletsar kan du eventuellt använda som godis under dagen, men det ska inte bli mer än max någon matsked om dagen. Den behövs absolut inte, så mindre är bara bra!!!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2019-07-08 14:49 #5 av: Kaninmänniskadelux

tack så mycket! Trodde att fri tillgång till pellets var okej tills dom blir a som du sa 8månader, ska ge en lite sked varje morgon sen får han massa grönt och sitt hö🤗

Anmäl
2019-07-09 16:16 #6 av: MEML

Kaniner är oftas hungriga hela tiden.

Min kaninhona Mira är det och äter varav därför hö hela tiden.  För vad jag har läst så är det viktigt för kaniner att tugga i sig hö, gräs och bladgrönt som inte mättar kaninen för att hålla igång kaninens magsystem och tarmsystem. Annars kan de orsakas av förstoppning.

Inte blir jag mätt på länge när jag äter grönsaker som vitkål, sallad, och sånt. Det kan man äta i mängder.

Pellets mättar mer och kaniner ska inte vara "mätta" Just för att hålla igång detta system. Så att så lite som möjligt.

I am that I am

I will never give up my Pride


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.