Beteende, hälsa och skötsel

Kanin krafsar, och krafsar...och krafsar...

2019-06-11 00:07 #0 av: Kaninsvans

Vår hane (2 år) har börjat krafsa och gräva jättemycket i buren, så allt spån flyger överallt, höet blandas in i spåret, bajspluttarna ligger någonstans nedgrävda där de verkligen inte borde vara osv osv. Förut grävde han knappt alls, och då var det väldigt lätt att städa buren eftersom kisset var samlat i ett hörn och bajset någorlunda samlat, och höet också. Men nu är det riktigt jobbigt och tidskrävande. Han började krafsa lite för någon vecka sedan, men de senaste 2-3 dagarna har det varit fruktansvärt. (han kastrerades för 2 veckor sedan) Det ligger nästan mer spån utanför buren än innanför! Det blir fram med damsugaren flera gånger per dag! Idag hoppade han också ut ur buren och försökte gräva i parkettgolvet. Han vill även gärna kräva/krafsa på oss.
Är det någon som vet varför han gör det? Kan man få honom att sluta, eller iallafall lugna ner sig? Hur städar man buren på bästa sätt? (byta ut allt i buren varje kväll går ju inte, det skulle vi aldrig ha råd med) Blir galen på honom!

Anmäl
2019-06-11 06:28 #1 av: Morötterna

Kan va understimulerad, får han aktiveras ofta? Isf hur och hur länge?

Anmäl
2019-06-11 08:13 #2 av: Karties

Kan mycket vara hormonerna som spelar, vet att när min hane kastrerade så väckte han mig 04:30 varje morgon i en månads tid. Efter en månad slutade han helt med sina hyss.

Kan du ha annat botten material i buren, låter du din kanin komma ut från buren minst 4 timmar varje dag och leka :)

Anmäl
2019-06-11 10:19 #3 av: Kaninsvans

#1 #2 han har buren öppen från ca 06 till 00 på dygnet, (vågar inte riktigt på natten...) och då är han i en ca 3-4 km2 inhägnad med några leksaker och lådor. Går även in till honom flera gånger per dag och är där ett tag, bara för att umgås och kanske ge honom något gott. Vågar inte släppa ut honom helt för är rädd att han ska hoppa upp och över och i högre saker än de han har och då kanske få upp såren... Får väl hoppas det bara är en fas
Om ni har tips på bra aktivering som inte är någon fara för såren så skriv gärna!

Anmäl
2019-06-11 11:21 #4 av: Karties

Om detta är ett nytt beteende, så kan det mycket väl vara hormonerna. Du får helt enkelt hålla ut och se efter 1 månad om det lugnar ner sig.

Det är förståligt att hormonerna kan spöka efter en kastrering :)

Anmäl
2019-06-11 11:44 #5 av: Kaninsvans

#4 han började gräva lite grann ett tag innan kastrering, men inte alls så att det flög ur buren och att han, som nu, bokstavligt vänder uppochner på allt. Det beteendet har kommit de senaste dagarna. Antar att jag får hoppas på att det försvinner med tiden

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.