Kaninungar och avel

Könsbestämning samt färg

2019-04-02 21:30 #0 av: Currson

Hej!
Kan någon hjälpa mig att könsbestämma en kaninunge. Jag lutar åt hona, men jag kanske har fel? Någon som har tips på hur man ser tydligare?

Anmäl
2019-04-02 21:35 #1 av: anonympajas

Skulle också säga hona

Anmäl
2019-04-02 21:47 #2 av: Currson

Någon som förövrigt vet vad detta är för färg? Finns det någon benämning på just den här färgen?

Anmäl
2019-04-02 21:56 #3 av: Villekaninen

Skulle nog säga Viltgul Japantecknad 😊

Anmäl
2019-04-02 22:04 #4 av: Currson

#1 tack! Hoppas verkligen att det är en hona.

#2 Tack! Finns det benämning på alla olika färger som en kanin kan ha? Förutom ex svartvit antar jag. Vet du någon bra sida man kan kolla på och lära sig olika färger?

Anmäl
2019-04-02 22:13 #5 av: thistletoe

Den rätta benämningen är japantecknad gul/svart. Ser dåligt på bilden hur det vita ser ut så jag kan inte säga om det är wienertecknad eller nån brokad färg det handlar om. Har du nån bättre bild? Vad är det för färger på föräldrarna?

Alla olika färger och teckningar har olika benämningar, inklusive "svartvit" (som kan innebära en rad olika färger, tex manteltecknad svart, white svart, japantecknad svart/vit, schecktecknad svart för att ta några exempel). Tyvärr försvann kaninfarg.se eftersom domänen var för dyr tyckte grundaren, där fanns egentligen allt. Jag har tyvärr inte hittat något liknande. Tror det kan finnas grundläggande info på kaninmagazinet.se i alla fall.

Och ja, det är en hona😊

Anmäl
2019-04-02 22:27 #6 av: Currson

#5 tack!! Har ingen bra bild på mamman. Detta är dock pappan. Ska försöka få till en tydlig bild på bebis, men det här med att sitta still är ju inte alls roligt.. Syskonen är allihop i samma färgtema. Är benämningen olika beroende på hur de är tecknade? Jag har aldrig riktigt tänkt så mycket på färger mer än att det vart roligt att faktiskt veta vad det är för benämning, det här med färger på kaniner var ju en djungel! Vad skulle du säga är färgen på pappa?

Anmäl
2019-04-02 22:47 #7 av: Currson

Ska även tillägga att detta är en tjuvparning. Läst på några sidor att vissa färger som paras kan skapa defekter. Är det ”ok” att para dessa färger? Eller bör jag vara orolig för bebisarna? Alla verkar friska och glada. Mamman är i samma ”färgtema” som bebisarna.

Anmäl
2019-04-03 09:38 #8 av: thistletoe

Pappan är Otter svart. Är det en vit fläck jah ser på nosen så är han wienertecknad också. Varken Otter eller wiener ger defekter oavsett vilken färg de kombineras med så det är ingen fara!

Benämningen är olika beroende på teckning och färganlag. En del anlag är samma, men heter olika beroende på hur de yttrar sig. Manteltecknad och schecktecknad är tex samma anlag men två helt olika färger.

Anmäl
2019-04-03 11:05 #9 av: Currson

Okej vad bra!! Blev lite orolig där för ett tag. Jag tar ju hand om kaniner som blivit vanvårdade, denna herre har haft kul med honor flera gånger eftersom de rymt ifrån burar och dylikt. Ingen som direkt brytt sig och deg har blivit en del kaniner.. tyvärr.

Några hanar har blivit svarta med en vit nos och vit prick i pannan, vad jag läste kan det visa anlag för vit med blåa ögon? Blev ju jättefascinerad! Undrar vart det anlaget kom ifrån.. Allt började med här att de köpte en djuraffärskanin för flera år sedan. De sa i djuraffären att det minsann var en hane. Efter ett tag köpte det den hanen på bilden och hade de i en avdelad hundgård, hanen var ju dock väldigt intresserad av att komma in till den andra ”hanen”. Oj vad dom är snälla mot varandra tänkte vi, tills det satt en svartvit fluffig sak vid de två ”hanarna”, och det inte var så konstigt längre. Djuraffärskaninen var alltså inte en hane, efter de har hon hunnit få några kullar.. Kan den vita pricken på hanen ange att det är från honom anlaget kommer ifrån? För det är en väldigt stark vit prick.

Anmäl
2019-04-03 12:58 #10 av: thistletoe

Ja, det vita är definitivt hans "fel" i så fall, wienertecknad kallas det och är ett dominant anlag. Dubbelt anlag för wienertecknad ger mycket riktigt vit blåögd.

Anmäl
2019-04-03 13:10 #11 av: Currson

Tack så jättemycket! Har lärt mig massor av dig nu!! Är väldigt fascinerad just nu, haha 🤩 så coolt att man kan få veta så pass mycket från att bara kolla färgen!

Här kommer ytterligare bilder på bebis, försökte få en på hennes vitare parti men det är svårt. Det är inte en markant linje som skiljer från det vita, utan mer att det liksom ”fadear” in i den ”krämvita” färgen.

Anmäl
2019-04-03 16:31 #12 av: thistletoe

Inga problem!

Hon är lite lurig, för japantecknad oavsett färg finns i tre varianter; en viltfärgad, en enfärgad och en Otter. Din brud är viltfärgad, som syns i det vita runt ögon, nos och på magen. Viltfärg är dominant och därför mest vanligt på japantecknad. Hade hon varit enfärgad hände hon inte varit vit runt ögon, nos och på magen och hade hon varit Otter hade det vita kantats av brunt likt pappans teckning. Vad jag har svårt för är att avgöra om det vita på bröstet kommer av att hon är ljust gul eller om det faktiskt är wienerteckning. Med tanke på fadern är det inte otroligt, men jag vågar inte säga riktigt säkert. Kanske finns det nån fler som har nån åsikt?😊

Riktigt söt är hon i alla fall!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.