Tips, idéer, bloggar och hemsidor

garn av kaninpäls - går det?

2019-01-23 11:16 #0 av: novembre

Jag har en annorlunda och lite knasig fråga :P 

När jag borstar min långhåriga kanin (lejonhuvad/hermelin) blir det ganska mycket kaninpäls på borsten och då till min undran.; Kan man göra garn av detta? :) 

Jag känner en familj som gjort garn av päls från deras hund. De rakade honom absolut inte, bara borstade honom. Av garnet gjorde det en mössa som blev jättefin. Det låter lite knasigt kan jag tänka mig, men det borde inte vara mer konstigt än fårull tänker jag, eller annan ull :)

Någon som vet? :) 

Anmäl
2019-01-23 11:24 #1 av: Namiko

Man gör ju garn av angora så varför inte? Är pälsen kort så blir det svårare och jag vet inte hur bra annan kaninpäls än angora håller ihop som garn, men man kan alltid blanda ut pälsen med ull för att göra det mer hållbart och få ut mer garn av det.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2019-01-23 11:45 #2 av: Sindri

Jag har kardat och tovat av kattull. Man skall ha så långa, mjuka fibrer som möjligt.

https://www.na.se/artikel/hallsberg/spinner-garn-fran-egna-angorakaninerna

Anmäl
2019-01-23 11:47 #3 av: Magi-cat

Absolut värt att prova!

Jag spann garn av angorakaninpäls.  Glad Bara pälsen är någorlunda lång så är det inte så svårt och inte konstigt alls.

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl
2019-01-23 11:53 #4 av: novembre

Okej ska testa! finns det någon bra information för nybörjare och behöver man en sån där spinnarmackapär, en sån där som ser ut som ett hjul? har sett dem på second hand iaf!

Han har ganska mjukt och lång päls på hans bakbenen. Där fäller han mest och det blir som en liten bommulsboll när jag borstat. 

Anmäl
2019-01-23 14:14 #5 av: Moalinn

Min farmor får päls från mitt flufftroll när jag borstar henne och använder det för att tova. Har fått ett par vantar, dock blandat med fårull, och de är supervarma. Så att tova kan ju vara ett tips att testa om det inte funkar med garn. Vet dock att det beror på vad det är för kvalité på pälsen, hon kunde tex inte använda päls från hunden som hade väldigt "ullig" päls snarare än fina strån. :)

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2019-01-23 15:04 #6 av: Sindri

Vet inte hur mycket stickelhår kaniner har, men på kattullen plockade jag bort en del. 
Spinna är en rätt omständlig affär, och kräver nog en del träning.  Och man måste också ha rätt långa fibrer.
Hur som helst skall ullen kardas först, och kardor kan man ofta hitta på loppisar, Blocket, Tradera etc. Hur man kardar kan du säkert hitta på Youtube. Behöver du blanda med fårull så säljer Panduro små nystan som inte kostar så mycket.

Anmäl
2019-01-23 20:19 #7 av: Magi-cat

Tova är förstås en bra idé. Blanda med fårull av lämplig sort.

För att skapa garn är det lämpligt med en "spinnarmackapär" (även kallad spinnrock Glad). De brukar inte kosta mycket i secondhand-affärer. Man kan spinna på slända, men jag tycker inte det är lättare.

Det finns böcker att låna på biblioteket om spinning och ullhantering, även tovning. 

Det är väldigt roligt att lära sig! Kanske hittar du någon kurs och får en ny hobby?

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.