Allmänt

Osäker- ny kanin?

2018-11-15 14:50 #0 av: Travis D

Hej!
Som ni kanske vet ska jag snart (eller inte riktigt snart men aja) få hem 2 småttingar, då måste bara bli flyttklara först. Men jag börjar bli osäker.. Asså självklart vill jag ha kanin men.. Jag vet inte om jag vill ha dom. Asså dom är super söta och snälla och jag hade ju inte tänkt tävla utan bara ha sällskapskaniner, men dom är liksom såå sprattliga.. Jag kan inte lyfta upp dom alls utan att dom sprattlar massor så att man nästan tappar dom. Dom försöker liksom gå bort från mig när jag har dom i knäet (hoppa därifrån)  och dom springer iväg när jag ska ta upp dom..

Vet inte om jag liksom vill ha en kanin jag kan liksom vara mer med.. Asså om jag typ har dom ute i vardags rummet och så släpper någon in katterna så vill jag ju kunna få tag på dom (så katterna inte får sig en extra måltid om ni fattar vad jag menar) 

Vad tycker ni? Är inte säker på om jag kommer få någon kanin om jag tackar nej till dom här för mamma sa liksom att vi kunde köpa från gården.. Men vill man ha en kanin man bara kan mata liksom?

Anmäl
2018-11-15 14:59 #1 av: [Svea&Sabina]1

Mina honor har varit sprattliga hela sitt liv (6månader) och föräldrarna är också sprattliga. Jag önskar att jag letat efter andra honor som inte var sprattliga. Det är ett problem i vardagen. Jag kan inte ens gå ut i sele eftersom att jag inte kan bära dem. Jag måste använda en transportbur för att ta dem till och från hagen. Det är sjukt jobbigt med sprattliga kaniner. Om jag visste att kaninerna var sprattliga hade jag nog inte skaffat just dom. Mitt tips är att skaffa kaniner som har föräldrar som är lätta att hantera. Om du inte orkar vänta på bättre kaniner får du skaffa kaninerna som sprattlar, men det hade inte jag gjort.

Anmäl
2018-11-15 15:10 #2 av: molam

Man kan alltid jobba på dom, jag hade 5 Rescuekaniner och 3 från uppfödare, dom från uppfödare var helt underbara på alla plan, men 2 av Rescuekaninerna var vuxna och hade haft ett skitliv, och hade varit extremt vanvårdade, dom bet, sparkades, sprang iväg, jag kunde inte klippa klorna som fö var skitlånga för då slogs dom med mig.

Men med lite tid, kärlek och tid, så blev dom helt underbara och kunde till och med gå lösa ute utan att vara i hage =)

Nu har jag tyvärr inga kaniner längre då alla dog på samma sätt, misstänker att dom fick nått virus trots att vet inte hittade nått trots alla koller.

~Sajtvärd på Disney ifokus och Leopardgecko ifokus~

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus och Autism ifokus

Anmäl
2018-11-15 15:31 #3 av: Travis D

#1 det är inte det att jag inte orkar vänta. Det är det att det kanske är dom här eller inga alls. Det kommer vara inne kaniner som går ute på sommaren vill egentligen bara mysa med dom

#2 ja med arbete klarar man ju allt! :) Dock så vet jag helt ärligt inte om jag orkar lägga ner massa tid på det sättet.. Asså jag kommer ju vara med dom hela eftermiddag/kväll/natt/morgon varannan dag och kväll/natt/morgon dom andra. (Är i stallet ganska sent varannan dag så då kommer jag inte vara lika mycket med dom dom dagarna men jag kommer ju vara innan stallet och efter stallet med dom  dom dragna om ni förstår hur jag menar) och jag vet inte om jag orkar liksom.. Båda hästarna går igenom en period när särskilt min är ett helvete (älskar henne men det är så mycket nöta nöta nöta bara att hon inte ska tvärstanna så jag måste hoppa av och leda henne) Skolan är jobbig och vet inte om jag vill jobba med en kanin också (kommer ju självklart jobba med det som behövs men om jag kan köpa en som behöver tränas mindre på sprattliga delar gör jag hellre det)

När vi är ute på promenad måste jag kunna lyfta upp dom för det är bilar, hundar och katter som "hotar" och kan jag inte lyfta upp dom blir dom antingen middag eller köttfärs utomhus (eller spårlösa om dom rymmer, men då tar nog katterna den)

Tror ni det är bättre att köpa en från uppfödare/ eller inte köpa dom här alls? 

Anmäl
2018-11-15 15:41 #4 av: Idakarrlsson

Att en kanin är sprattlig har inget att göra med om de kommer från uppfödare eller inte, utan hur mycket dem har hanterats. Vissa uppfödare är seriösa, andra inte, och då kan en privatperson vara lika bra. När kaninerna sedan kommer till dig är det din uppgift att sedan fortsätta träna dem och vänja dem att bli burna, för det är ingen kanin som gillar det till en början. Om du känner att du inte har den tiden, kanske det inte är rätt tidpunkt i ditt liv att skaffa kanin då du har mycket att göra i övrigt. Då är det bättre att vänta, för man ska inte skaffa för skaffandets skull. Självklart finns det undantag med kaniner som aldrig blir bekväma med att bli burna, trots massor av träning. Nu är dock dessa unga och om man lägger tid på dem så kommer det inte bli problem sedan heller. 

Lycka till oavsett vad du väljer att göra! :)

Anmäl
2018-11-15 16:25 #5 av: Nea00

Men hallå, dem är inte ens leveransklara! Det är många kaniner som är sprattliga när dem är unga INNAN man har tränat bort det. På vissa kaniner är det enkelt att träna bort medans på vissa andra kaniner är det svårare. Men som sagt, dem är ju jätteunga! Dem har ju inte lärt sig nät än :).

Anmäl
2018-11-15 17:51 #6 av: Travis D

#5 men föräldrarna går inte heller att lyfta upp och ja jag fattar också att dom inte är leverans klara, jag skrev det ju själv :) Men kommer inte kunna göra något med dom ju.. Varken lyfta upp, kela med, klappa eller så.. vill man ha en kanin som inte ens låter en ha handen i buren utan att de flyr?

#4 Eftersom inte heller föräldrarna gillar att bli burna och dom här inte blir hanterade förrän vi köper dom så känns det ganska hopplöst att ha dom i en bur i ett år eller hu lång tid det nu tar för att jag inte kan göra ngt med dom..

Anmäl
2018-11-15 18:44 #7 av: [Frida Rydberg]

Har haft ett gäng kaniner genom åren och det är hittills bara en jag inte lyckats få att sluta sprattla. Jag håller helt enkelt kvar dem när de börjar sprattla och håller fast till de slutar, sen försöker jag på nytt sätta ner dem, men de kommer inte ner förrän de slutar sprattla. Man får vara ganska bestämd och hålla emot, men det är effektivt. Sen får man ha i tanke att kaniner är livliga djur, det är emot deras natur att bli lyfta så de gillar oftast inte det, men de lär sig acceptera det. Mina är hoppkaniner och jag gör inte fler lyft än nödvändigt och står inte heller och håller dem uppe i en evighet, utan jag vill att de ska veta att det snabbt går över.
Jag fångar upp dem med en hand (har ofta den andra på deras huvud så de vet att de ska vara stilla medan jag fiskar upp dem och så fort som möjligt stöttar jag med andra handen under rumpan så att de inte blir hängande mer än nödvändigt.

Huruvida föräldrarna är sprattliga eller ej spelar enligt min erfarenhet inte någon större roll utan det är i kaninens personlighet som avgör och hur stor grej ägaren gör av det. Jag tillåter inte onödigt sprattel och det lär kaninerna sig rätt snabbt. Man får kanske ta en del rivmärken i början, men det brukar som sagt lösa sig fort, gör man själv ingen jättegrej av det utan bara ”nu är det som så att här sprattlar vi inte. Punkt.”
Min ena hona sprattlar dock varje gång hon ska in i buren när vi är precis utanför, men det har blivit mycket bättre och hon gör det bara i någon mikrosekund där från att som ung sprattla mycket, så jag har fått lära mig att acceptera att just där sprattlar hon lite och så får det vara, att ta den kampen med henne skulle göra mer skada än nytta för hon är en väldigt känslig individ.

TS: om dina kaniner är sprattliga eller inte ska inte avgöra om du har tid för kaniner eller inte. Har du inte tid att lägga det jobbet för att få dem bättre så är svaret att du inte har tid för kaniner i det liv du lever just nu.

Anmäl
2018-11-15 19:25 #8 av: Travis D

Menar inte att jag inte har tid.
Menar att jag inte vill ha mer jobb än "nödvändigt" med en kanin. Alltså om jag kan köpa en fin och snäll kanin som inte sprattlar så har jag ju hellre det än en kanin som flyr bara jag sätter ner handen i buren. Jag skulle ha tid att jobba timmar varje dag men är det det jag vill göra? Det är som att köpa en problem häst vill jag lägga ner all tid på att fixa dom dåliga sidorna istället för att göra lite båda eller ha kul med dom bra? Om du fattar vad jag menar utan att tro att jag inte har tid

Anmäl
2018-11-15 20:13 #9 av: Linnea0001

känner du dig osäker ska du självklart välja en annan. 

Anmäl
2018-11-15 20:17 #10 av: Vaniljmuffin

Jag har två kaniner och den första jag skaffade tyckte inte alls om att bli lyft, sprang iväg, gömde sig, sprattlade och allt där emellan. Men jag gav mig inte, lyfte henne varje dag en eller två gånger. Nu springer hon bara iväg om hon verkligen inte vill bli flyttad på eller gå in i buren på natten till exempel. Sprattlar gör hon nästan aldrig och senast idag kom hon och tiggde om att bli upplyft och gosad med två gånger! :) hon är dessutom bara 6 månader.

Min andra kanin gillar att bli hållen men inte att bli lyft men nu är det 50/50 att hon låter mig lyfta på första försöket eller inte så hon blir bättre och hon är bara 3-4 månader.

Det tar en stund men det går! Och så länge du inte ger upp, om hon springer, försök igen, om hon sprattlar, håll fast. Om dom lär sig att dom kommer undan genom att sprattla kommer dom fortsätta. :) jobbar extra mycket med min Frasse då jag inte har lust att ha en jättekanin som är sprattlig haha men det går bra än så länge!

Anmäl
2018-11-15 20:48 #11 av: Karties

Eftersom de är ungar så tycker jag alla ungar är sprattliga i början, eller så har jag bara fått de skvättiga kaninungarna som är väldigt rädda av sig.

Men alla mina kaniner är jättelugna nu när man bär dom förutom en som håller fortfarande på att tränas.

Om du inte vill lägga ner så mycket jobb, skaffa äldre kaniner som söker nya hem och har blivit hanterade. Men att skaffa ungar så kan man ofta räkna med att de kan vara skygga och sprattliga. Finns vissa ungar som inte alls behöver mycket jobb att socialisera. Så om du tycker att de kommer bli för mycket jobb leta efter andra ungar som är mer lugna och passar dig bättre.

Anmäl
2018-11-15 21:46 #12 av: Travis D

Tack för tipsen :)!
Kan tänka mig lägga ner tid men vill inte jobba flera år utan framsteg i onödan om ni fattar hur jag menar.. (vill inte lägga min tid på något som inte kommer ändras)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.