Allmänt

Övertala om att skaffa kanin

2018-11-07 21:49 #0 av: Linneazzz

Hej. Jag vill så gärna ha en kanin och jag är sååå avis på dem andra som har kanin/kaniner. Är ni nöjda över ert val att ha skaffat kanin? Hur övertalade/övertygade ni era föräldrar till att skaffa kanin? Hur många kaniner har ni? Är dem lättskötta? Jag vill såååå gärna ha en kanin!

Anmäl
2018-11-07 22:10 #1 av: Morötterna

Först, kaninen är dina föräldrars ansvar, om dem inte vill ha kanin får du vänta tills dem vill eller att du flyttat hemifrån.

Jag har två dvärgvädurar, vi hade katt för ca 6 år sedan (haft kanin 1,5 år) och mamma ville inte skaffa en till katt eller något djur. Men efter att jag och min syster (12 år) läst på jätte mycket och lärt mamma så blev hon intresserad i dem. Så vi började söka runt efter kaniner, men alla var tingade.. Sen hittade vi en stor innebur som skänktes bort, så när vi hämtade den visade det sig att hon som sålde var uppfödare av dvv, det var den rasen vi var ute efter. Hon visade en kull av 5 ungar där alla var svarta förutom en, men vi sa att vi avaktade. Efter några dagar skrev mamma till denna tjej och fråga om hon hade någon kull som var i annorlunda färg. Då skickade hon an bild på den blåa honan hon visat och en rysstecknad hona, alla vi tre blev förälskade. Det var att fora och titta på dem dagen efter, vi köpte dem. En av dem bästa dagarna i mitt liv var när vi tog dem i transport buren. Nu mår dem bra och den ena hoppar högt hemma medans den andra gillar mys och promenader.
Det var min långa berättelse om mina kaniner.

Men kaninerna kostar mer än man tror, bur, mat, leksaker, sele+koppel, ksk en hage osv. Dem kan även bli störande på nätterna.
Då kan alltid testa, men sålänge du är under någon annans tak bestämmer den.

Lycka till😶

Anmäl
2018-11-07 22:12 #2 av: Morötterna

Den blåa

Anmäl
2018-11-07 22:13 #3 av: Morötterna
f1fc468b-7a7f-4ef5-b9d2-936fb66d2428.mov

Rysstecknad svart (tog video ist)

Anmäl
2018-11-07 22:25 #4 av: Linneazzz

Åååh vad söta båda två! Dem är ju så himla söta när dem tar såna där hopp !

Anmäl
2018-11-07 22:42 #5 av: MyCola

Att försöka övertala dina föräldrar är meningslöst anser jag, du kommer få ett husdjur när du är redo och dina föräldrar är med på det. Att övertyga dina föräldrar till att ta ett husdjur de inte vill ha lär inte sluta i annat än misär.

Anmäl
2018-11-07 22:44 #6 av: Linneazzz

Tack för era svar! Vad är det bästa och sämsta med att ha en kanin?

Anmäl
2018-11-08 06:39 #7 av: [Svea&Sabina]1

Hej! Jag förstår att du vill ha kaniner, men det är inte det lättaste att övertala om att få, tyvärr. Jag har haft kaniner hela mitt liv men med års uppehåll. Jag ville ha en kanin förra året och tjatade i 2 månader. Mina föräldrar ville inte ha en kanin för dom trodde att jag inte kunde ta hand om en. Jag visade bilder på kaniner och berättade om allt jag hade läst, varje dag. En kväll var vi i stan och jag frågade om vi kunde åka till Fäboden och titta på kaniner. Mina föräldrar sa att vi bara skulle titta och INTE köpa. Men när vi kom till fäboden blev min pappa fast vid en kanin och vi köpte honom. Tyvärr hade vi honom bara 6 månader för sedan sålde vi honom pga familj. Efter 2 månader ville jag ha en ny kanin och tjatade men jag fick ingen. Våren 2018 ville jag ha två kaninen och fick tjata i 2 månader och tillslut gick mina föräldrar med på det och vi köpte Svea och Sabina. Vi ska hämta en till kanin imorgon och jag behövde tjata om en kanin hela sommaren. Äntligen får jag honom! Så jag kommer att ha 3 stycken kaniner imorgon :D

Anmäl
2018-11-08 06:40 #8 av: [Svea&Sabina]1

Det bästa med en kanin är att det är så kul och mysigt. Det sämsta är att man behöver gå ut i minusgrader och knacka ut is ur skålar, men det är inte så jobbigt egentligen.

Anmäl
2018-11-08 07:08 #9 av: Morötterna

Det bästa är all kärlek men får av dem.
Det sämsta är ju att man blir låst hemma, kan inte vara borta mer en ett dygn utan att ha någon sol tittar till dem. Och att dem kan störa genom att gräva eller bita (om man har dem inne).

Anmäl
2018-11-08 09:32 #10 av: Linneazzz

Tack för era svar! Åååh jag får typ ångest för att jag vill ha en kanin så mycket haha! Hur många kaniner har ni? Hur gjorde ni så att dem blev tama?

Anmäl
2018-11-08 09:55 #11 av: [Svea&Sabina]1

Själv blir jag irreterad när folk säger att man får vänta tills man flyttar hemifrån och acceptera att föräldrarna säger nej, för det ska man inte behöva göra. Ett barn behöver djur i sin omgivning. Man blir gladare och visar att man kan ta hand om ett djur. Man förstår mer om vad det innebär att ha djur och kan mer om livet. För mig är det en självklarhet att mina framtida barn ska få de djur dem vill ha (om vi har plats och tid).

Anmäl
2018-11-08 10:01 #12 av: Morötterna

#11 föräldrarna bestämmer, det är dem som får lov att betala vid veterinär t.ex.
Det är föräldrarna som känner sina barn och vet om dem ksk kommer ledsna på dem.

Anmäl
2018-11-08 10:37 #13 av: [Svea&Sabina]1

#12 Linnea verkar vara gammal nog att ta hand om en eller två kaniner. Jag får betala allt för mina kaniner, förutom veterinär.

Anmäl
2018-11-09 00:50 #14 av: Karties

Allt beror på hur stränga dina föräldrar är, om de inte är så stränga så brukar det gå att övertala genom att man visar att man tar all ansvar och tar hand om allt gällande kaninerna. T.ex. gå ut o städa, mata, umgås med dom osv. Du får visa att du menar allvar men de du vill och att du har planerat allting.

För mina föräldrar så vill de inte betala någonting, ta hand, städa osv. Och när jag ute och reser kan jag inte räkna med att mina föräldrar väljer att ta hand om mina husdjur, så får man fixa djurvakt.

Har föräldrar som är emot djur, så skaffade en kanin när jag inte bodde hemma under 1 år. Ville egentligen ha en katt men nu har jag 3 stycken kaniner efter ett år att jag skaffade min första.

Bästa med kaniner är deras personlighet helt enkelt, alla mina 3 kaniner är extrem tama men beter sig helt olika. Men har blivit biten av dem alla, blivit några blåmärken och små sår innan man vunnit deras förtroende. Men mina kaniner som är yngre har varit mer åt de rädda och skygga hållet.

Minstingen av mina kaniner (7 månader) är en väldigt hoppig och rädd kanin, har extrem vassa klor, kan bitas och morra då han blir lätt rädd men har blivit bättre med hanteringen, har inte haft tid att socialisera honom helt än. Men han är den mest energi glada kaninen som gör massor av glädjeskutt och har en tendens att rymma. Är hur gosig som helst i famnen men är inte van vid att bli upplyft än.

Medan den kaninen jag har haft sen unge (8veckor) , är den mest mat glada och lata kaninen som finns. Han vill konstant ha uppmärksamhet, äter allt och älskar alla människor och ger pussar till vem som helst och bemästrat konsten att tigga mat från folk... Ligga under filten med huvudet sticker fram och mysa medan man kollar film är något han gör varje dag.

Och den äldste av mina kaniner är en äldre dam med en bestämd attityd, men hon är mysigaste av dem alla, i flera timmar kan man gosa med henne. Hon är så rar och snäll, så länge hon får sin uppmärksamhet och man inte fokusera på en annan kanin, annars biter/nafsar hon en om man ignorera henne.

Att göra en kanin tam krävs tid och man kan räkna med att man kommer bli irriterad, frusterad vissa perioder men när man vinner en kanins förtroende och lär känna deras personlighet är de helt underbara husdjur med stora personligheter.

Anmäl
2018-11-09 16:22 #15 av: Calcifer

Det dummaste man kan göra är att tjata på sina föräldrar tills man får ett djur. Varför? Därför att föräldrarna då inte alls egentligen är med på det och faktiskt inte vill ha djuret hemma hos sig och risken är EXTREMT stor att när det uppstår problem vill de inte alls veta av det.

T:ex om din kanin blir sjuk och det blir en dyr historia så är risken alltså stor att då inser dina föräldrar att nä, det här är inget jag är beredd att ekonomiskt lägga ner på ett djur jag aldrig ville ha egentligen och då kan vad som helst hända. Allt från att kaninen inte får vård alls till att de säljer eller avlivar för att det är enklast och billigast.

Det är oansvarigt och själviskt att ens riskera att det skulle hända.

Eller att kaninen inte får rätt sorts boende för föräldrarna vill inte spendera pengar eller energi på det heller. Fattar inte hur du, Svea&Sabina, kan sitta och uppmuntra till tjat när du själv riskerar att få hem en till kanin du nyss tjatat till dig som förmodligen kommer få bo alldeles för litet då din pappa inte vill lägga ner pengar och tid på att antingen köpa en stor och bra bur eller bygga en.

Djur är ingen rättighet och den som är lagligen och ekonomiskt ansvarig för djuret är den som har ALL makt att säga ja eller nej. Och hur mycket ett barn än påstår att de kommer ta hand om kaninen och göra allt och fixa allt så är det inte möjligt i praktiken. Ett djur kan kosta mycket pengar om det blir sjukt, och då är det föräldrarna som måste betala. Ett djur kan också få för sig att gnaga överallt, eller så kan det börja kissa på ställen som är besvärliga, och det är också konsekvenser en förälder måste lösa och hantera när det kommer till kritan.

Det är en extremt stor skillnad på att vilja ha djur omkring sig - vilket jag tycker är en jättebra idé för alla, oavsett ålder, så länge man inte är allergisk - och att kräva att man ska få ett eget djur.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-11-09 16:34 #16 av: Linneazzz

#15, jag har inte skrivit att jag ska tjata, och jag skrev heller inte bara att ”övertala sina föräldrar”.
Hur vet du att om jag nånsin kommer få en kanin att den kommer att bo alldelles för litet? Jag tycker inte att du kan skriva att kaninen ”förmodligen” kommer bo alldelles för litet.
När har jag uppmuntrat till tjat?

Anmäl
2018-11-09 17:17 #17 av: Calcifer

#16 Du får nog läsa inlägget igen, för du verkar inte ha förstått något alls.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-11-09 18:01 #18 av: Linneazzz

#17, jaha oj! Jag har lärt mig att jag inte ska tjata för att föräldrarna inte vill ha ett djur nu. Det kan gå tokigt osv. Men jag kan ju alltid försöka att visa dem hur rolig en kanin kan vara och då kanske dem blir mer och mer intresserade. Det är ju föräldrarna som har den största delen av ansvaret :).

Anmäl
2018-11-09 18:29 #19 av: Calcifer

#18 Det du i så fall ska göra är inte att t:ex säga saker som "men jag skulle ta hand om allt" eller "ni behöver inte göra nåt", utan helt släppa att det handlar om att du vill ha en egen kanin. Fokusera istället på att bara lära dem om kaniner, för att det är en rolig grej. Om du kan få dem genuint intresserade i djuret och de olika aspekter som kommer med en kanin (både positiva och negativa) så är chansen mycket större att så småningom kan ni ha en lugn och sansad konversation där ni överväger om det skulle kunna fungera att ta hem en kanin till hemmet.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-11-09 22:06 #20 av: Travis D

Skriv en uppsats/text om kaniner och visa dom att du kan och har det som krävs för att ha en kanin. Så gjorde jag med alla mina djur förutom mina katter och nu har jag 2 hästar och 2 kaniner kommer så fort dom är flyttklara Skrattar

om du bestämmer dig för det kan jag hjälpa dig med den Glad

Anmäl
2018-11-10 09:34 #21 av: Linneazzz

#20, det är ju jättemycket jobb med en häst! Dina föräldrar måste väl ändå vara en snutt hästkunniga dem med?! Jaja, haha! Tack så mycket för tipset! :D

Anmäl
2018-11-10 12:18 #22 av: Travis D

#21 det kan man tycka men mamma hade inte ridit på 25 år och bara hängt med till ridskolan och pappa tror sig vara cowboy men det är han inte för fem öre hahah

sen hittade vi ett stall med en häst kunnig ägare som vi då litade på men hade aldrig fått en häst om det inte vore för den uppsatsen :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.