Bur och aktivering

Omhändertagen kanin

2018-10-06 19:28 #0 av: brorkanin

Hej.
Jag kan i stort sett ingenting om kaniner, behöver därför lite experthjälp:).

Jag hittade en kanin i bur som var övergiven på en vind i ett höghus. I buren fanns avföring överallt och ingen mat eller vatten. Jag polisanmälde det och tog med kaninen hem. Det är ingen som har kontaktat polisen om det och det fanns heller inget chip så man kunde spåra ägarna.

Jag hade en bekant som har flera kaniner sedan innan. Han försökte ta hand om kaninen med de andra accepterade honom inte.

Då kaninen är supergosig blev jag och hela min familj förälskade i honom, så vi valde att behålla honom. Vi beställde en stor bur med två våningar som står i vår inglasade altan. Han är världens gosigaste och snällaste kanin. Nu till min fråga.

Vi brukar ta in honom så att han får vara med oss inne några kvällar i veckan. Då är han väldigt gosig och ligger gärna med oss i soffan och myser. Han söker ofta kontakt och hoppas gärna upp på en när man ligger i soffan. Dock så är det väldigt svårt att få honom ur buren när man ska hämta honom. Han springer ifrån och försöker gömma sig längst in i buren . Visar tydligt att han inte vill att man lyfter upp honom från buren. Han var dock aldrig försökt bitas eller göra något utfall eller så. När han väl kommer in i huset så släpper allt och han springer runt och busar och tar glädjeskutt. Det känns dock som man är elak mot honom när man tar ut honom från buren då han tydligt visar att han inte vill. Men jag vill ju heller inte att han bara ska vara inlåst i sin bur hela tiden.
Vad är rätt att göra? Ska man låta honom vara i buren eller ta ut honom lite mot sin vilja?
Några tips?

Anmäl
2018-10-06 19:34 #1 av: Novachan

Så för att övertydliga, kaninen bor utomhus men ni tar ibland in kaninen?

Anmäl
2018-10-06 19:36 #2 av: brorkanin

Ja precis. Ursäkta om det var lite otydligt:)

Anmäl
2018-10-06 19:37 #3 av: brorkanin

Det står iof halvt inomhus. Vi har en inglasad altan där buren står närmast huset

Anmäl
2018-10-06 19:38 #4 av: Novachan

Bodde kaninen utomhus också när han var hos din bekant?

Anmäl
2018-10-06 19:39 #5 av: brorkanin

Ja. Fast där bodde han bara ett par dagar

Anmäl
2018-10-06 21:18 #6 av: Novachan

Jag vet inte vad som gäller / om det påverkar kaninen att den bor utomhus året om men tas in då och då stundvis (hoppas någon annan kan svara på det). Man ska ju inte låta en ute-kanin plötsligt bo inomhus eller tvärtom. Jag tänker också att han kanske bodde inomhus i lägenhet innan? och därför mer van vid mer värme (om han är redo att vara en utomhuskanin men kanske också är nu som det är okej att göra honom till en(?) jag har inte superkoll vad gäller när man vänjer kaniner från att bo inne till ute eller tvärtom). Och om han bodde inte kanske han också var en frigående kanin, jag tänker på hur de beskriver hur han är inomhus, som att det är något han är van med sedan innan. Kanske är därför han också inte är van vid att bli lyft, utan har fått ta sig upp till soffan själv och söka sig till människor

Anmäl
2018-10-07 06:34 #7 av: [Svea&Sabina]1

Om ni har samma temperatur på altanen som inomhus funkar det att ta in kaninen, men är det utomhustemperatur på altanen så ska ni inte ta in kaninen.
Mina kaniner är svårfångade och springer iväg. Jag kan inte fånga dem i buren eller i hagen. Jag använder mig av kompodtgalller för att stängs in dem i ett hörn när dem är i hagen och i buren sätter jag en transportbur framför husets hål och "jagar" in kaninerna i transportburen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.