Beteende, hälsa och skötsel

Diarré

2018-10-04 15:36 #0 av: Tusseen

Min kanin har på de senaste två dagarna haft väldigt mycket diarré. Han har även kletat in det i sin egen päls vilket gör honom iriterrad och ibland försöker bita av det. Är det någon som vet varför han börjar få diarré helt plötsligt? Och dessutom så himla mycket... Jag har dock bytt till en annan mat som han får dagligen, men den får han aldrig om jag inte blandar den med den mat han är van vid.

Anmäl
2018-10-04 16:16 #1 av: -Aida-

Övergången kanske gick för fort. Ta bort all mat och ge enbart hö och vatten, blir kaninen sämre kommer du behöva åka in, diarre är ett svårt tillstånd för kaniner och hälsan blir fort sämre. När han blivit bra igen så gör du om övergången men långsammare om det är orsaken. Vad är det för slags mat du ger?

Anmäl
2018-10-04 18:46 #2 av: Tusseen

#1 Den nya maten heter Burgess Excel

Anmäl
2019-01-09 12:04 #3 av: frer

Mina kaniner brukar få diarré av för mycket gasbildande frukt och grönsaker, tex. äpple  och isbergssallad, istället för morot ger jag palsternacka som innehåller mer fibrer (jag ger lite, en till två skivor, av bara  äppelskalet och ingen sallad, jag ger även lite av tex. apelsinskal och mandarinskal, skal innehåller mycket fibrer och lite kolhydrater) när de får diarré då ger jag ca halvt knäckebröd (Vasa knäckebröd innehåller ca 20% fibrer) (anpassat efter kaninens vikt och diarré-grad) och det stoppar ganska snabbt diarrén, och fortsätter med ca 1/4 knäckebröd ca var fjärde timme tills diarrén har slutat.  Knäckebröd gör även att magra kaniner går upp i vikt. 

Anmäl
2019-01-09 18:48 #4 av: Avenbok

Ta kaninen till veterinären!
Om det hållit på så länge som 2 dagar.
Det är livsfarligt för kaniner med diarré.
Ge bara hö och vatten fram tills veterinärbesöket.
Och för att förebygga framtida magproblem, fortsätt att bara ge grovfoder och vatten, kaniner behöver inget kraftfoder.
Dom mår bäst av energifattig kost och det gör inget om dom är lite magra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.