Beteende, hälsa och skötsel

Rädd att täderna ska bli för långa

2018-07-23 18:31 #0 av: novembre

Mina kaniner, 9 veckor gamla är inte intresserad av sina tuggpinnar och nu är jag orolig att deras tänder inte slipas tillräckligt. Behöver de pinnar eller tuggleksaker eller räcker det för dem att tugga i sig höet? Jag försöker hitta information på nätet men jag känner mig inte övertygad ännu.

De äter mycket hö i alla fall och ger den mängd pellets som veterinären rekommenderar. Grönsaker ska vi vänta minst en vecka till innan det introduceras säger de.

Anmäl
2018-07-23 18:35 #1 av: Chinesecrestedlover

Hej!

Färska äppelgrenar brukar gå hem (har i alla fall alla mina kaniner älskat).  Gärna med bladen kvar. Sedan så massor med hö såklart. Ingen av mina kaniner har någonsin haft problem med tänderna (har haft mååånga kaniner under mitt liv). 

Mvh/Chinesecretedlover

Anmäl
2018-07-23 18:38 #2 av: [Lilyz]1

Kan hända att detta ändras med tiden, min kanin var inte alls intresserad av pinnar osv första veckorna han bodde hos mig, nu älskar han allt som är gjort av trä och gnager/äter på allt han kommer åt. Lipar

Anmäl
2018-07-23 18:41 #3 av: Chinesecrestedlover

Jag glömde skriva att mina alltid också gnagt på sånt de inte ska gnaga på...med stor iver dessutom, haha. Burar byggda av trä är ju såååå gott Skrattar men äppelgrenar (grenar från äppelträd alltså inte skaften, haha) har ändå alltid varit favoriten. Blev alltid som galna när jag slängde in ett gäng grenar. 

Anmäl
2018-07-23 18:55 #4 av: [Lilyz]1

#3 Åh ja, äppelgrenar är absoluta favoriten här också, det går hårt åt på vårt enda äppelträd men dess grenar, blad och äpplen är såå uppskattade! Tummen upp

Anmäl
2018-07-23 23:04 #5 av: Karties

Min kanin tuggar inte på något, men så länge den har en hög fiberrik kost och hö så slippas tänderna ner sig.

Min hane vägrar gnaga på leksaker och har aldrig varit intresserad i det, vilket gör att jag inte rädd att han gnager på sladdar.

Anmäl
2018-07-24 10:00 #6 av: tiger tok

#5 gnager inte Lilja heller på några grenar?

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-07-24 10:12 #7 av: Katti

Kaniner behöver inte grenar för att tänderna ska slipas. De är betesdjur och därför gjorda för att äta en stor del av dygnets timmar. Tänderna nöts mot varandra när kaninen äter, oavsett vad den äter. Det viktiga är därför att de äter mycket hö/grönt och lite kraftfoder, så att de tuggar mycket!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2018-08-02 03:30 #8 av: [xx-juvelen-xx]

Det enda problemet är om dom inte fåe nog med hö! GE DOM FRI TILLGÅNG TILL HÖ DYGNET RUNT! Super viktigt!!

Anmäl
2018-08-06 12:37 #9 av: novembre

Tack för svar! Den ena kaninen är oerhört aktiv och nu på senare tid vill hon hemskt gärna röra sig mer. Vi vaccinerade båda två i fredags och vaccinet för gulsot kickar in efter två veckor. Tjejen är ju så otålig och vill gärna aktiveras mer än buren tillåter men vi vågar inte släppa ut dem i lägenheten innan vi vet att det är säkert att de inte får en smitta. Dock har hon börjat gnaga på en sån där grön gnagpinne helt plötsligt man köper hos veterinären som bara den. Antar att det är av uttråkning :/

Veterinären sa också att höet hjälper dem att slipa tänderna så det känns skönt att veta. Tycker det är konstigt att de säljer gnagarblandnig och liknande för kaniner hos zooaffärer när vetetinären så tydligt menar att de inte ska äta sådant.

Nu ser vi fram emot att släppa ut dem snart då tjejen är riktigt ivrig! :)

Anmäl
2018-08-06 14:47 #10 av: Katti

Nu förstår jag inte... Vågar ni inte ha dem utanför buren av rädsla för smitta? Skulle ni ha smitta i er lägenhet? Var bor ni? Finns det vildkaniner där ni bor? För det är bara där det finns som det kan/brukar bli utbrott av gulsot. Det är ganska ovanligt att det smittar mellan tamkaniner (med undantag av inom samma besättning så klart, hos till exempel uppfödare, eller om en uppfödare sålt djur under inkubationstiden, som dock är väldigt kort!). 

De finns en stor fara i att lysssna för mycket på veterinären. De är väldigt sällan experter på kaniner, annat än, förhoppningsvis, deras sjukdomar! Att vänta med grönsaker till kaninungar tycker jag t ex låter väldigt konstigt. Om man till grönsaker räknar färska gröna växter, d v s ogräs, finns det inget naturligare för kaniner att äta! Allt hänger ju på vad de har ätit hittills, övergångar måste ske försiktigt, men under den förutsättningen är grönt, i lämplig mängd, alltid bra!

Tycker absolut inte att ni ska köpa något de ska slipa tänderna på. Grenar är både naturligt och gratis!!!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2018-08-08 14:31 #11 av: Elslind04

Några av mina kaniner dissar äppelgrenar helt, så tuggleksaker är mitt bästa tips! Variera mycket så tröttnar de inte!

Anmäl
2018-08-30 23:45 #12 av: [xx-juvelen-xx]

Så länge dom har tillgång till hö dygnet runt kmr dom
Klara sig!

Anmäl
2018-08-31 08:54 #13 av: [Svea&Sabina]1

Mina kaniner har alltid en tjock äppelgren och flera smågrenar med blad i buren. Jag skulle aldrig låta dem gå en hel dag/natt utan fräscha pinnar.

Anmäl
2018-08-31 09:03 #14 av: Nea00

#13, jag skulle rekommendera att inte bara ge äppelpinnar varje dag. Dem kan tröttna på det och slutar därmed att äta äppelgrenar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.