Allmänt

Kaniner tillsammans, utfodring, resor osv.

2018-03-24 20:55 #0 av: JoannaLi

Oroa er inte, är gott om tid kvar innan eventuella drömmar blir besannade, och jag gör bara lite grundläggande efterforskning just nu :) 

  1. Kaniner tillsammans - ja eller nej? Har fått för mig att när jag varit inne här och läst nyligen så har man sagt ja, men när jag läser artiklar säger dessa nej. 
  2. Pellets - som jag förstått det, så så lite pellets som möjligt. Men till växande kanin - ja? 
  3. Jag bor i lägenhet (och i denna skulle eventuell kanin/er kunna gå fritt på ca 20 kvm), men har min familj 2 km bort, i villa. Här skulle en permanent rastgård kunna ställas upp på sommaren. Går det att resa med kaninen dessa 2 km regelbundet, eller är det för stressande? Isf troligtvis mha cykel, på fot eller med bil. (Vill helst inte ställa upp runt lägenheten pga mycket tät skog en bit ifrån, och väldigt aktivt område av människor, trafik och husdjur nära lägenheten.) 
  4. Vad kostar era kaniner i försäkring, om ni har försäkring på dem? 
  5. Ungefär hur mycket grönsaker, ungefärligen, i volym, bör en kanin ha? 
  6. Är det ytligt att kontakta uppfödare med önskemål om teckning? Det vill säga jag har kikat på uppfödare som har flera olika teckningar, och ofta får olika teckningar i samma kullar. Är det då ytligt att säga att "jag är enbart intresserad av teckning X", fastän man t.ex. inte har uppfödningsaspirationer?
  7. Ni som går promenader med era kaniner t.ex. i sele - hur långa promenader går ni ungefär, i distans?  


Anmäl
2018-03-24 21:19 #1 av: Sandiy

1: Ja, du kan ha kastrerad hane+ hona. Eller hona + hona. Hanar bör ej vara tillsammans.
Sen passar inte alla kaniner tillsammans heller, ibland funkar de bara inte.

2: Mina växande får en viss mängd pellets (beroende på ras!) som sedan trappas ur när de blir vuxna. Dvärgväduren får någon msk bara medans den franska väduren får 1dl.

3: Ja det går bra. Vänj kaninen vid transportburen och att åka cykel så ska det går bra.

4: Tror jag betalar 550/år. Agria.

5: Mina får nästan inget alls, brukar dock ge örter,grenar istället. Ibland kan de få en halv morot men oftast inte mer än så.

6: Absolut inte, uppfödare är vana vid att köpare har önskemål om färg och kön.

7: Svårt för mig o svara på då jag inte går i sele/ på promenader med mina kaniner. Så hoppas du får ett bra svar av någon annan :)

Anmäl
2018-03-24 21:28 #2 av: JoannaLi

#1 Tack för bra svar! Kär


Anmäl
2018-03-24 21:35 #3 av: Maleficum

1. Jag tycker det beror på individ och utrymme. Stort utrymme gör det lättare att ha kaniner tillsamman även om de inte alltid är bästisar. Hade en mor och dotter som i stort funka bra tillsammans förutom när mamman brunsta för då vart hon supertjurig och dottern fick inte vara nära. Dottern blev dessutom deprimerad och sluta äta om hon inte fick sitt dagliga sällskap så hennes bror (som inte direkt brydde sig om andra kaniner) fick kastreras och vara sällskap när mamman dog. Har just nu min kastrerade (blinda) hane och passar min kompis kastrerade hane. Min kanin är måttligt road av att ha sällskap, han blir speciellt grinig när min kompis kanin blir för påträngande. Däremot så ÄLSKAR min kompis kanin sällskapet av en annan kanin!

2. De flesta kaniner behöver inte pellets, speciellt inte när de är vuxna men man kan ge lite som godis eller till träning. Själv ger jag korngräs eller gröna linsgroddar till min angora och har gjort i tre år utan problem. (Sprouted fodder kan man söka på om man vill läsa mer). Annars är ju bra hö och grönt oftast tillräckligt (sommartid är det ju enkelt att plocka saker ute).

3. Tror säkerligen dem kan lära sig följa med och kommer säkerligen lära sig gilla det då de kommer komma ut på gott gräs! Själv åker jag ju 50 mil i bil med min blinda kanin ett antal gånger under året. Och han har stenkoll på vart vi är och blir alltid glad när vi kommer fram.

4. Kan jag inte svara på då jag inte har min kanin försäkrad.

5. I början innan de vant sig så får man ju vara försiktig. Men över lag brukar man säga att minst 80% av kosten ska bestå av hö(och gräs/örter). Sen får man ju vara mer försiktig med kål och alltid bättre att variera än att bara ge något enformigt. Bästa är att öka i långsam takt och hålla koll så bajset ser bra ut.

6.Jag ser det inte som något problem, kan ändå sluta med något man inte tänkt (jag skulle tex ha en bourgogne färgad hona men kom hem med en viltgul hane för jag föll pladask). Är väl inte mer konstigt än att man kanske vill ha just en svart labbe och inte en gul eller brun?

7. Kan inte svara på den frågan heller då jag inte går i koppel med min (och inte gjort med mina tidigare heller).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2018-03-25 07:22 #4 av: Jennavalli

1. Jag har haft två hånar tillsammans men då är det bra att de har vart tillsammans från de var små ungar och det är ju bra att de är kastrerade för att de gör de lugnare och minskar risken för bråk

Anmäl
2018-03-25 08:41 #5 av: JoannaLi

#3 och #4 Tack för svar! Om man köper kaninungar, är det en fördel att då köpa två ur samma kull, till exempel, eller är det bättre att köpa en och försöka lära känna den för att se om den vill ha en kompis? 

Följdfråga: när kan man som tidigast kastrera små kaninungar? 

Och till #3, det glömde jag att fråga i #0: Ungefär hur mycket hö äter en kanin om dagen? (Fri tillgång, ja visst, men tänkte bara få räkna lite mellan tummen och pekfingret på löpande kostnader på de små liven :) )


Anmäl
2018-03-25 09:54 #6 av: Sandiy

#4 Klart det kan funka för enstaka individer, men de är så otroligt dumt att chansa..

En vän till mig hade oxå två hanar tillsammans, kastrerades tidigt. Funkade 1 år sen rök dom ihop konstant o skada varann. Kan tillägga att dessa var frigående i ett stort hus med många gömställen o flera olika toalådor.

Anmäl
2018-03-25 12:50 #7 av: Maleficum

#5 I en gammal tråd på alternativ.nu så är det en som nämner att kaniner äter 5% av sin vikt i torrsubstans. Att tänka på då är att hö har en torrsubstans på 84%.

Räknar jag på detta med min kanin (som för enkelhetens skull räknas som att väga 3,5kg) så ska han äta en torrvikt på 175g vilket ger 208g hö/dag (3500x0,05=175 175/0,84=208,33).

Har själv tänkt jag ska försöka väga och se hur mycket min kanin faktiskt äter i höväg (dock lite svårt då han har tillgång att hoppa ut på tomten som han vill när jag är hemma). Dock blir det ju ofta lite spill också med delar av hö de inte är lika sugna att äta eller att de river ut hö ur höhäcken.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.