Allmänt

Hantera hö allergi

2018-02-17 23:35 #0 av: Karties

Jag har verkligen ingen lust att göra min kanin till en utekanin bara för att jag reagerar på hans hö. Finns det något sätt att hantera hö allergi på ett bra sätt. Så jag kan ha min lilla herre och den nya kaninen som fortsatt innekanin.

Känns så fel att göra honom till en utekanin, när han är så himla gosig och mysig. Och man kan spendera flera timmar att mysa med honom medan man kollar på film. Så kommer en höallergi ivägen :/

Anmäl
2018-02-17 23:42 #1 av: Karties

Vill gärna få alla tips som går. Hjälper det att vädra rummet, varje dag ?

Anmäl
2018-02-17 23:42 #2 av: AnnaFagerell

Allergitabletter tar jag. Tål inga av mina djur och jag har katter, marsvin, hästar och höns

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2018-02-17 23:50 #3 av: Pyttelite

Vet du vad du är allergisk mot - hö är lite ospecificerat. Är det pollenallergi eller vet du exakt vad du är allergisk mot?

Det finns också olika varianter av luftrenare som du kan ha i t ex sovrum för att underlätta. Sen beror det förstås på hur allvarlig din allergi är.

Kolla även på allergiförbundets hemsida om du kan få mer tips där.

https://astmaoallergiforbundet.se/

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-02-17 23:52 #4 av: Maleficum

Är det någon speciell grässort du är allergisk mot? Annars kan du alltid försöka hitta hö som består av andra grässorter och testa. Oxbow har ju en hel del olika sorter som havrehö, kornhö, alfalfahö (ska dock inte ges samtidigt som pellets som innehåller alfalfa då det kan bli för mycket kalcium).

Ha en stor inneslutande höhäck som du inte behöver fylla på så ofta (och inte behöver hantera höet så ofta).

Ha en luftrenare för småpartiklar som flyger runt kanske kan vara en ide också (ingen erfarenhet av dem så vet inte hur effektiva dem är).

Om det verkligen inte funkar så kan du se om det finns återförsäljare av hipolyt i närheten som kan ta hemma gräs pellets att testa http://hippolyt.dk/files/Agrobs_petfood_SE.pdf

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2018-02-18 00:09 #5 av: Karties

#4 Har du någon tips på en storinneslutande höhäck. Hade tänkt att bygga en höhäck som på bilden fast större. Tror du att det kommer fungera?

#3 Aha, kan pröva att skaffa mig en luftrenare

Jag reagerar på pollen från olika gräs sorter. Jag vet att jag kan hantera havre hö och rent Timotejhö som inte blandats med något annat. Men allt man köper på djurbutiker brukar vara flera sorters hö (timotej och med något annat) vilket gör det till ett lotteri för mig. Vissa reagerar jag på och andra ingenting alls.

Jag får kliande ögon + näsa, täpp och kan låta rosslig i halsen och får huvudvärk när jag spendera en lång tid i rummet som har hö. Är inte såpass att jag får astma men om jag håller på med höet så börjar mina händer att klia ett tag och jag får nysattacker det sitter i någon timme. Allergi tabletter har jag prövat många olika sorter men ingen har riktigt hjälpt, så jag har bara ögondroppar, vilket lättar åtminstone för ögonen. Har prövat recept belagda allergi tabletter utan någon speciell resultat.

Anmäl
2018-02-18 09:44 #6 av: Sandiy

Luftrenare hjälpte min sambos allergi!

Anmäl
2018-02-18 10:55 #7 av: Maleficum

#5 Om du vet att du klarar havrehö och ren timotej så skulle jag satsa på att köpa oxbows hö (även om det är lite dyrare). Går att beställa på nätet, bla på vetzoo.
Sen om du reagerar när du tar i höet och hanterar det så ha plasthandskar på dig och ett munskydd när du behöver fylla på höhäcken.
Den på bilden tycker jag ser bra ut, eventuellt att man vill göra lite mindre hål/sätta en tvärslana så kaninen inte kan dra ut allt hö lika lätt.

Har du möjlighet att förvara höet utomhus?

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2018-02-18 10:58 #8 av: Karties

Kommer ha möjlighet att förvara höet i ett garage nästa månad :3

Anmäl
2018-02-18 11:11 #9 av: GuineaGirl

Ha inte kaninburen, och förvara inte hö, i sovrummet, eftersom man är mer utsatt för att utveckla allergi när man sover. (Såg nu att du ska ha höet i ett garage framöver, och vet inte heller var du har haft höet hittills.)

Tvätta eller skölj alltid händerna direkt efter att du har tagit i hö. Testa eventuellt att ha på dig tunna plasthandskar (typ sådana man har inom vården eller livsmedelshantering) när du tar i höet, eftersom dina händer kliar annars. Testa även ansiktsmask/dust filter mask (enklast möjliga vita variant som filtrerar bort damm och pollen) när du ger kaninen hö eller städar buren. Dessa brukar säljas som engångsartiklar i storpack, men går vanligtvis bra att använda flera gånger.

Om du har någon familjemedlem som inte är allergisk, så kanske den personen skulle kunna hjälpa till med att städa i buren samt ge kaninen hö.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.