Beteende, hälsa och skötsel

Hjälp! Min kanin attackerar mig?

2017-11-13 20:09 #0 av: yoyopro00

Min lilla sötnos var 8 veckor när jag köpte henne. Och det har gått ytterligare 4 veckor alltså måste hon vara 12 veckor.

Det är ju inte meningen att vara rädd för sitt husdjur men det är jag...!!

I början var hon jätte go. Inga problem alls.

Nu är hon bara go utanför buren. Inga problem alls. Samma gäller om hon är i buren och man ska ta upp henne, då är hon också jätte go.

Problemet är när man stoppar sin hand i buren. Antigen om jag fyller på hö eller om jag ger pellets.

Då springer hon raskt mot min hand och morrar. Antigen biter hon eller så river hon.

Att hon bits gör inte så ont. Men när hon rivs gör det förbannat ont. Hon rev mig nyss när jag stoppade in min hand för att fixa lite hennes spån. Så handen blöder nu och det svider rejält!

Vad är det för fel? Vill hon kanske inte ha mat? Leker hon? Är hon arg?

Och hon ger sig inte. Attackerar hon mig en gång så fortsätter hon om handen är i buren. Dock upplever jag inte detta problemet om jag ska lyfta henne.

Sån här var hon inte i början. Det började ganska nyligen.

Vad händer???

Anmäl
2017-11-13 20:37 #1 av: molam

Låter som en mycket revirhävdande kanin.

Sajtvärd på Disney ifokus

*Medarbetare på Akvariefisk ifokus

Anmäl
2017-11-13 22:15 #2 av: Tussaan

Revir, du måste försöka visa på ett bra sätt att du får vara där. Markera när hon biter/river och belöna när hon backar undan. Har själv aldrig haft sådan kanin men jag skulle nog försöka göra något sådant iaf, det är ju viktigt att kaninen inte tar över :/

Anmäl
2017-11-13 23:24 #3 av: yoyopro00

Hur menar du att jag ska markera? Jag kan ju inte ha kvar handen när hon springer mot den. Idag hade jag det och nu har hela handen fått rivsår.

Varför blir hon inte sån när man ska bära upp henne? Det är bara när man har handen i buren och ska ge mat

Anmäl
2017-11-14 06:34 #4 av: Karties

Hennes bur är hennes rivir, försök att ge henne mat utanför buren. Och pröva att ha en handske på dig, så när hon attackerar så gör det inte ont för dig, och så ger du henne mat först när hon har lugnat ner sig.

Anmäl
2017-11-14 07:08 #5 av: Ljungåsen

Jag har haft en sådan där revirhävdande kanin, och jag gjorde inget försök att uppfostra henne att låta bli. Vi lärde oss istället att undvika de situationer där hon kände sig hotad.

Hon var frigående inomhus, och fick sin mat utanför buren. När jag behövde greja i buren så stängde jag den när hon var på utsidan, så att jag kunde göra det i lugn och ro utan att hon blev sur.

Det viktiga, tycker jag, är att inte ta det personligt. Det är en instinkt att försvara reviret, inte ett tecken på att kaninen är elak eller otrevlig.

Kastrering kan hjälpa.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.