Beteende, hälsa och skötsel

Kastrering - hankanin

2017-10-01 05:00 #0 av: 🐰Junior

Hej,

Vi har en liten kille på 5 1/2 månad som vi tänker kastrera då han inte kommer att användas i avel. Han är en korsning mellan dvärgvädur (pappan) och lejonhuvad (mamman). Han växer fortfarande.

Några undringar:
- Vid vilken ålder är det bäst att kastrera?
- Hur lång tid får man räkna med att det tar för såren att läka?
- Vilka anpassningar bör vi göra i buren? (Han dricker ur skål, hö äter han direkt från burgolvet (samtidigt som han "boar" med det) och spånet har vi tänkt byta ut mot fleece under läkningstiden. Något mer?)
- Just nu misstänker vi att han börjar tappa mycket av sin "lejonbabypäls" inför vintern. Är det dumt att kastrera samtidigt som fällning?
- När han vaccinerades på försommaren diskuterade vi att chipmärka honom i samband med kastreringen då han ändå skulle vara sövd (för att minska stressen). Låter det vettigt för er också?
- Har jag missat något väsentligt?

Ber om ursäkt om frågorna ställts tidigare!

/Juniors matte

Anmäl
2017-10-18 09:41 #1 av: Tinaochbenny

Hej
Vi kastrerade vår hane den den 4 okt och han är född 11 juni så var strax under  4 månader. Han hade börjat nafsa och hade ett jobbigt tonårshumör så vi ville göra det så snart som möjligt. Enligt veterinären var han tidigt utvecklad för sin ålder. Han var otroligt go som liten och nu har vi fått tillbaka vår kelgris och bitandet har helt upphört :).
Det gick väldigt smidigt. Han var lite slö några timmar efteråt men såret läkte väldigt snabbt. Tog bara ett par dagar. Vi la fleecefiltar i buren och han fick extra mycket mat. När det gäller päls och chipmärkning har jag tyvärr ingen erfarenhet. 
Lycka till :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.