Beteende, hälsa och skötsel

Ny kompis till kastrerad hona.

2017-09-18 09:35 #0 av: MsSallylover

Hej! Jag har en kastrerad hona här hemma som nyligen förlorade sin kompis.  Honan och hennes kullsyster är 5 år, och de har bott ihop hela sina liv.  Det är alltså hennes syster som vi var tvungna att ta bort. Nu vill jag skaffa en ny kompis till henne, och vill gärna ha lite tips och synpunkter på vilken slags kanin, ålder etc.

Honan bor utomhus i en stor tvåvåningsbur, med en tillkopplad hage på ca 3,6x4,2 m, som hon alltid har tillgång till. Hon har även en hage av kompostgaller som sitter ihop med den fasta hagen, denna har hon tillgång till när jag är hemma. Jag planerar även att bygga en större bolåda till den fasta hagen, för att ha två varma ställen i vinter.  Honan bor galler i galler med en okastrerad hane, det funkar bra för dom och det är lugnt just nu.

Jag tror inte det skulle fungera att sätta ihop honan med hanen, genom att först kastrera honom. Han är ca 5 år, jag vet inte om hans haniga beteende då har större risk att sitta kvar vid en kastrering? 

Vad tror ni är det bästa när man tänker ålder, kön etc på den nya kaninen? Och hur hade ni gått tillväga? Detta kommer isåfall bli min första ihopsättning, och jag vill ge det största möjlighet att lyckas.

Tacksam för alla svar!

Anmäl
2017-09-19 03:25 #1 av: Transfiguration

Min hona okastrerad var 2 år ca när jag satte ihop henne med kastrerad hane på 4.. funkade kanon.. läst att hönor lättare accepterar vuxna kaniner än småttingar.. nu ska en kastrerad hane till in i flocken, kommer dela av deras rum med gäller i början o de får låna varandras saker etc men är inte orolig :)

Anmäl
2017-09-19 03:27 #2 av: Transfiguration

Såg nu din hona var kastrerad .. vuxen kastrerad hane säger jag då, läst att det är det optimala kaninparet :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.