Mat och utfodring

ett himla tjatande om pellets

2017-08-08 11:35 #0 av: Galenidjur

Min mamma tjatar hela tiden på mig "du måste ge din kanin mer pellets! " "du ger honom inte tillräckligt med pellets" "pellets pellets pellets!"

Blir så himla trött. Har flera gånger påpekat att majoriteten av vad en kanin ska äta är HÖ, sen gräs och grönsaker och allra allra sist kommer pellets. Det allra bästa är om kaninen inte behöver pellets alls har jag uppfattat det som (fast ni får rätta mig om jag har fel om det).

Då säger hon "HÖ? En kanin kan väl inte bara leva på hö? !"

Jag blir. Så. Trött. Igår hade vi samma konversation ytterligare en gång. Jag påpekade t.o.m fär henne att veterinären själv godkänt hans kost senast jag var där, menÄNDÅ tror hon sig veta bättre. Så nu frågar jag er.

En fransk vädur på 5,5 kg (2 år gammal) är det tillräckligt att ge honom 1dl pellets per dag? Förutom det lever han numera mest på gräs eftersom han är ute så mycket nu när vädret är fint, men inomhus har han bara hö, 1dl pellets per dag, och ibland ger jag honom sallad och så. Veterinären sa att 1dl är helt ok "inte mer än så", och jag litar på hennes omdöme då hon är specialiserad på kaniner,men vad tycker ni?

StjärnorMedarbetare på jattekanin.ifokusStjärnor
Lift up the self by the self,and don't let the self droop down
Because the self is the self's only friend , and the self is the self's only foe

Anmäl
2017-08-08 12:07 #1 av: tlover

Det finns en bok som heter "Beyond the pellet" som du skulle vilja läsa. Det handlar om hur man ger kaniner en kost helt utan pellets.

Själv har jag aldrig gett pellets till mina kaniner (då jag hade) så jag tycker att 1dl låter som supermycket! Vad jag läst av andra här på forumet är väl snarare 3msk/½dl mer vanligt

Black friday rea i tebutiken: 10% rabatt på allt el ge vidare,
15% rabatt på bland annat matcha, 20% rabatt på yerba mate och inte mindre än 30% på provpåsar

Anmäl
2017-08-08 12:22 #2 av: Stallmima

Be mamsen prata med veterinären själv så kan den nog övertyga att allt är som det ska    Glad

Anmäl
2017-08-08 13:01 #3 av: Galenidjur

#1 Ja jag har också läst här att det snarare är msk det handlar om , men att man kan gå upp till typ 1dl för de stora raserna, och Paco är enorm hehe. Uppfödaren sa till mig att medan han växer skulle jag ge honom 3dl om dagen (något som lät helt sjukt med tanke på allt annat jag läst. Dessutom ville han inte ens äta så mycket pellets per dag) och sen gå ner till 1dl när han var färdigväxt. Jag gick ner till 1 dl direkt och sen har jag hållt mig där. Mamma har försökt pracka på honom 1,5 dl under en period "för han är ju så tunn!" (sen han slutade växa har han aldrig vägt under 5,5 kg -_- ) , men det slutade med att det fanns pellets kvar nästa dag när jag skulle ge honom pellets så jag gick återigen ner till 1dl.

#2 fast nu ville jag att ni skulle skriva vad ni tycker. Då kan jag visa henne denna tråden sen och säga "vad var det jag sa? pellets är inte ens nödvändigt " för det spelar uppenbarligen ingen roll VEM som säger det (då hade ju veterinärens åsikt räknats), men kvanitet, dvs om många med egen erfarenhet av kaniner säger samma sak, kanske funkar istället.

StjärnorMedarbetare på jattekanin.ifokusStjärnor
Lift up the self by the self,and don't let the self droop down
Because the self is the self's only friend , and the self is the self's only foe

Anmäl
2017-08-08 14:41 #4 av: #cissan

Våra 2 frassar får ca.0.5dl/dag och fri tillgång på hö, sen äter de ju såklart massa grönt. De väger 5.5 kg och 6 kg.

Anmäl
2017-08-08 17:16 #5 av: tiger tok

Har två frassar, dem äter ingen pellets alls!
På vintern kan dem få kanske 3msk, dem bor ute året om, får mycket grenar med blad och äter massor med hö!
Och om du som mamma läser detta: lita på ditt barn efter att du läst detta, ditt barn har visat stort ansvarstagande genom den kunskap hen redan har och iom att hen har frågat på detta forum!

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2017-08-08 18:58 #6 av: Galenidjur

#4 tack för svaret !  Under dagen har jag faktiskt funderat på om jag  kanske borde ge honom ännu mindre istället för det tar alltid en hel del tid för honom att äta upp den dl han får.  Ska ge honom en halv dl från och med nu och se hur det funkar.  

#5 Tack Hjärta Känns rätt så frustrerande att hon inte kan släppa på det här. Hon har haft en massa djur själv, men aldrig kanin, så hon kan knappast ha någon specialkunskap om det. Jag däremot har ju läst på innan jag köpte min kanin (och fortsätter läsa på hela tiden) så jag borde ju veta bättre, även om jag inte alls är nån expert såklart. 

Ska som sagt testa att ge honom 0.5 dl istället.  Inga pellets alls vet jag dock att det inte funkar , i alla fall inte just nu, för då blir han tunn på riktigt (har testat innan) och det vill jag ju inte riskera. 


StjärnorMedarbetare på jattekanin.ifokusStjärnor
Lift up the self by the self,and don't let the self droop down
Because the self is the self's only friend , and the self is the self's only foe

Anmäl