Kaninungar och avel

Städa bur?

2017-05-12 12:33 #0 av: emmafemma05

Ska ta en kull kaninungar i början va juli och undrar därför hur man städar buren när ungarna ligger i boet. Ska jag ta ut bolådan när jag städar buren? Eller låta den vara kvar och städa runt om?

Tack på förhand!

Anmäl
2017-05-12 14:02 #1 av: Annalisa00

Under tiden ungarna är i sin bolåda (de första 2,5.3 veckorna) bör du röra buren så lite som möjligt. Mocka ur själva buren så gott det går med en kattspade eller liknande, men lyft inte ut bolådan och städa inte i den. Det är viktigt att du låter boet vara för att inte riskera att din hona blir stressad. Stress hon en hona som ger di kan leda till att hon slutar ta hand om ungarna, eller rent av skadar dom. När ungarna är 4-5 veckor är dom ute ur boet, äter fast föda och du kan städa buren ordentligt om du vill det. Personligen låter jag boet vara ifred ända tills jag separerar ungarna från honan - vid ca 10 veckors ålder. men det beror ju på vilken burlösning man har och hur skitigt det blir.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.