Utanför ämnet (OT)

Kan utställnings kaniner hoppa lika bra som andra?

2017-05-06 16:47 #0 av: Lindischen

Hej!
Jag funderar på att skaffa en kanin som egentligen är till för utställning men som jag vill hopptävla med istället. Kan den hoppa lika högt som en annan kanin i samma ras som är uppfödd för hoppning?

Anmäl
2017-05-06 17:42 #1 av: RC1393

Det är ovanligt att en ras föds upp för specifikt hoppning, därför är det ingen större skillnad inom en specifik ras. Jämför man däremot med så kallade hoppkorsningar, som är flera generationers korsningar med syfte att vara bra hoppkaniner, så kan det vara en enorm skillnad mellan raskaniner och hoppkorsningar. Syftet med en ras är ju att de ska följa samma "mall", medan korsningar saknar denna mall och kan se ut hur som helst, och då kan man lättare "skräddarsy" fysiska egenskaper för att få en bättre hoppkanin. 

Sen får man inte glömma psykets verkan, en kanin som är orädd och älskar att hoppa går tills kroppen tar stopp (t.ex. om den p.g.a. sin lilla storlek inte klarar en högre klass) medan en kanin med rätt fysiska förutsättningar men som inte vill hoppa inte tar sig längre än till första hindret. 


Anmäl
2017-05-08 20:02 #2 av: Peak303

Vet flera som tävlar med renrasiga kaniner. Dessa hoppar på väldigt bra (om dessa nu vill hoppa) men där de tyvärr inte kommer lika högt upp i klasserna som en hoppkorsning. Detta då dagens banor är väldigt svåra. Men vet några stycken som hoppar med ex dvärgvädurar, holländare, lejonhuvad kanin, belgisk hare och dvärghare. 

Så länge kaninen själv vill så går ju allt. Men inte alltid att dem klarar sig längre än till svårklass. :) 

-'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
Snowflake's Kaniner, Hoppkaniner i Eslöv, Skåne
Bloggen | Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.