Beteende, hälsa och skötsel

Skaffa kanin - bra att tänka på

2017-01-31 15:57 #0 av: zingo3

Jag och min sambo ska fara och hämta en kanin imorgon. Han är en dvärgvädur på 4 månader. Han trivdes inte i sitt "gamla" hem då det fanns en kanin där redan.

Men nu undrar jag vad era bästa tips och råd är när man skaffar en kanin? Vad är det viktigaste att tänka på? Stort tacksam för alla svar jag kan få.

Anmäl
2017-01-31 21:52 #1 av: Hannaskanin

Detta kanske du redan vet men jag vet många som inte vet om detta, och det är att inte ge för mycket pellets. Det är hö som är det de ska äta mest av och mina kaniner brukar få en halv dl pellets var :)

Anmäl
2017-01-31 23:42 #2 av: Trebit

Jag rekommenderar att läsa igenom några av artiklarna på Sveriges Kaninvälfärdsförenings hemsida. Just för det här med vad en ska tänka på när en tar hem en ny kanin så rekommenderar jag dokumentet som heter "Hemgångsråd"Glad

Anmäl
2017-02-01 07:47 #3 av: tixEntry

Kom ihåg att socialisera honom i steg, tex först bara vara med honom och prata eller ge mat ur handen, sedan klappa och gosa och sedan börja lyfta upp, så han inte känner sig påträngd.

Kaninmagazinet är en väldigt bra sida också, med väldigt många artiklar om kaninskötsel. :)

Anmäl
2017-02-01 10:59 #4 av: zemlathebunny

Mina kaniner får inte pellets överhuvudtaget utan äter endast hö, så kolla först om din kanin verkligen behöver pellets

Anmäl
2017-02-01 17:06 #5 av: zingo3

Nu närmar det sig! 

När jag hade kanin förut så gav vi aldrig pellets. Vi hade torrfoder och hö. Varför ger man ens pellets?  

Kaninen är ju van vid sällskap och får springa runt i lägenheten hos sin nuvarande ägare. Måste vi ändå ta det så försiktigt från början? 

Anmäl
2017-02-01 19:27 #6 av: sossos

#5 Vad var det för torrfoder ni hade?
Pelles kan vara ett bra tillskott, särskilt för utekaniner under vintern då de behöver hålla uppe hullet ordentligt. Min hane får ganska mycket pellets vintertid. Vi har ett bra stallhö men han blir ändå mager om han får för lite pellets :)

Anmäl
2017-02-01 19:45 #7 av: Trebit

#5 Ja ta det ändå lugnt och försiktigt i början! Det är en ny miljö och ni är nya människor, så oavsett hur kaninen har bott tidigare bör den få tid att vänja sig vid sitt nya hem och nya ägare Glad

Anmäl
2017-02-01 19:52 #8 av: zingo3

Tack för svaren!=)

 Nu har vi landat med kaninen här hemma och gjort iordning buren. Vi svängde förbi djurmagazinet på g hem och frågade personalen om vilket underlag som är bäst i buren, dom rekommenderade Toa Lätt som vi köpte.  Men vi märkte nu när vi kommit hem att toaletten i buren var fylld med samma Toa Lätt pellets + hö (hö som kaninen f.ö äter ifrån).  Så vi tog bort höet från toan och nu är det bara pellets. Nu till frågan, är det ok att ha samma material som både underlag och toa eller blir kaninen bara förvirrad av det? 

Anmäl
2017-02-02 16:28 #9 av: kem11llu

Vår kanin blev "förvirrad" av att ha toalätt i hela buren, han bajsade överallt så vi bytte till filt (i polyester från IKEA för 30kr). Sedan dess bajsar (och kissar) han endast i toalådan i buren. Han går lös hela tiden och har toalådor i alla rum i vår lägenhet med lite hö i eftersom de ofta bajsar när de äter hö. Han älskar också de här filtarna från IkEA som känns som fleece så vi har även lagt en i soffan ex som han gärna ligger på.

Anmäl
2017-02-02 17:36 #10 av: smellcaramell

toalätt är väldigt hårt för kanintassar så jag skulle försöka byta till något mjukare(kutterspån, lättströ, filt eller något annat mjukt). Jag hade kutterspån i hela buren första tiden tills kaninen valde sitt "kisshörn" då satte jag in en rätt stor plastback från ikea, tror den heter algot, i det hörnet och fyllde med samma kutterspån, i resten av buren har jag 2 lager av ett tjockt liggunderlag/yogamatta och sedan en fleecefilt över. Om jag orkar köpa toalett någon gång så har jag det i botten på toalådan i de delar kaninen kissar och sedan ett tjockt lager spån över för att kaninen ska slippa hoppa på de hårda pelletsbitarna :) Ett tips för att få kaninen att göra sina behov i lådan är att placera höet så kaninen måste sitta i lådan för att äta, jag har en höhäck ovanför toalådan + lite hö i lådan.

sen undrar jag precis som #6 vad "torrfoder" innebär :) har nämligen aldrig hört talas om det utan det man brukar höra i foderväg till kaniner är :

Hö:
https://www.zoo.se/media/catalog/product/cache/2/full/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/h/o/ho__1.jpg

Pellets:
http://www.sporzoo.se/images/2.52125/g-foder-edel-pellets-kaninmarsv-20kg.jpeg

Gnagarblandning:
http://migrated.ifokus.se/uploads/c83/c83d3794c668bf3031ec98e13d00ae72/gnag.jpg

Bladgrönt:
https://kristinasoas.files.wordpress.com/2015/07/juli-15-sallad-bladgrc3b6nt-1.jpg

Frukt och grönsaker:
http://www.ica.se/imagevaultfiles/id_82622/cf_259/allm-nna_bilder_frukt_gr-nt.jpg?

Bilderna är bara som exempel så man förstår ungefär vad jag menar, Men kaninens kost ska ju bestå av minst 80% hö, eventuellt pellets om kaninen behöver det för att hålla hullet, bladgrönt då och då i mindre mängder(jag ger själv inget pellets annat än som godis och lite bladgrönt 3-7 ggr/vecka), Gnagarblandning och frukt/grönsaker är inte nyttigt och ska endast ges som godis om ens det. Jag ger själv gnagarblandning jag fick med när kaninen köptes som godis och ibland kan han få en liten bit frukt när jag själv äter frukt.

Ursäkta om du tycker jag gick in på allt "för grundligt" men svårt att avgöra vad människor har koll på och inte över internet :)

Anmäl
2017-02-03 11:18 #11 av: tixEntry

#5 Vad menar du med torrfoder? Om det är gnagarblandning du menar, så är det oftast väldigt onyttigt med mycket spannmål, färg- och smakämnen och fett. Pellets innehåller mycket mer fiber och mindre fett.

Anmäl
2017-02-03 13:49 #12 av: zingo3

Ja, det är gnagarblandning jag menar haha. 

 Oj, visste inte att toa lätt var hårt för småtassarna, då personal på djurmagazinet rekommenderade det då dom själv har det till sina smådjur. 

När vi tog kaninen så hade han en fleecefilt som underlag och jag trodde att det var tokfel, så vi behöll filten och la loa lätt ovanpå. 

Så ni tycker att jag borde ta bort all toa lätt och bara ta en filt som underlag, och i han toalett ska jag lägga kutterspån istället? 

Jättebra att ni rättar och säger hur ni själv gör med era kaniner, alla tips är varmt välkomna! 

Anmäl
2017-02-03 17:42 #13 av: tixEntry

Det finns andra strömedel annars. Lättströ, easyströ eller halm kanske? Du kan också ha en yogamatta eller liknande och en filt på det, så blir det ungefär likadant som med filt fast mjukare. Men det är ju jobbigt att tvätta filten hela tiden om han inte är rumsren, är han det? Om inte får du nog ha spån av något slag tills han har utsett ett toahörn och fått en toalåda. Sätt höet i en höhäck vid toalådan så sitter han gärna där. :)

Anmäl
2017-02-03 18:22 #14 av: smellcaramell

#12 Jo endast toalätt är väldigt hårt för kanintassar, om man tänker efter lägger ju kaninen väldigt mycket vikt bak på "hälarna" på baktassarna och om kaninen går på för hårt underlag/är överviktig kan den få trycksår(tänk typ liggsår på människor). :)

Det finns oändligt många lösningar på underlag i burar så man får prova sig fram. Vissa tycker att toalätt luktar snabbt, vissa tycker kutterspån suger upp dåligt o.s.v. Endast filt är dock inte superbra då även det blir hårt om man inte har massor av filtar. Det är anledningen till att jag har en tjock yogamatta under min filt, på så sätt blir det lite svikt i underlaget. Men om du besöker en större djurbutik(jag gillar granngården på orten jag bor) så kan du kolla lite närmare på olika underlag. Finns ju easyströ, lättströ, alspån, torv, kutterspån o.s.v. Jag har valt kutterspån för att det är lätt för mig att få tag på i storbal(köper en sån man har till hästar) o och med att det går en hel del spån hos mig och jag har ingen bil så svårt att köpa ofta. En bal räcker några månader hos mig iallafall. Har dock i perioder haft toalätt och alspån bland annat under kutterspånet för att öka uppsugningsförmågan lite men kör nu på 10 cm kutterspån istället.

Toalätten behöver du inte ta bort helt om du inte vill, men lägg gärna något mjukare över/blanda toaletten med något mjukare strömedel. Sedan måste jag fråga hur stor toalåda du har? Vissa kaniner använder nämligen inte lådan om den är för liten och många nyblivna kaninägare köper en liten hörntoa på djuraffären vilket i många fall är för litet enligt min erfarenhet. :)

Sedan är som sagt gnagarblandning inte lämpligt foder, jag ger kanske ett kryddmått gnagarblandning varannan vecka eller så som godis bara för att jag har det hemma, hade jag inte fått det med kaninen så hade han aldrig fått det. Lika så finns det olika "kaningodisar" på djuraffären som inte är lämpliga att ge. Exempelvis fröstänger, yogurtdrops o.s.v. Många som jobbar i djuraffär vill dock tyvärr gärna sälja så mycket som möjligt och massa onödiga saker så de säger att kaniner måste ha saltsten, de måste ha höhäck, du måste ha blodstopp hemma o.s.v. trots att det inte alls är nödvändigt.

Jag som haft djur hemma hela mitt liv har aldrig behövt använda blodstopp på ett djur när jag råkat klippa i pulpan, det har slutat blöda efter ca 10 sekunder, och hade det inte slutat blöda så hade jag stoppat klon i lite potatismjöl som har samma effekt(bara som exempel på onödiga saker djuraffärer prackar på nyblivna djurägare). Några saker jag däremot aldrig skulle vilja vara utan är en rejäl toalåda med höga kanter, två kattspadar för att underlätta rensning av toalådan och en bra klotång. Vet att många som köper kanin köper en sån där liten klosax för typ smådjur och katter men jag har hellre en riktig rejäl klotång(har en förkärlek för millers klotång med rött handtag som finns på bland annat arken zoo). Mamma har en klotång hon haft i 15 år från Miller och den är superbra än idag och jag har en som jag haft i 2 år och även den är kanon.

Anmäl
2017-02-04 21:45 #15 av: sossos

Pellets skulle jag inte haft i hela buren, men du behöver inte slänga pelletsen heller, du kan lägga den underst så den här otroligt bra uppsugningsförmåga, sedan kan du ha spån åvanpå och helst halm också, när kaninen valt sitt sitthörn kan du ställa dig en låda och lägga i spån och pellets, i resten av buren kan du ha ett tunt lager spån och sedan ett tjockare lager halm ovanpå så blir det bra tryckdämpning :)
Gnagarblandningen däremot... vänj av med den så snabbt som möjligt. Den innehåller mycket socker och onyttigheter som är helt onödiga för kaniner. Leta istället upp en bra pellets, t.ex. cuni complete, denna ger du lite av morgon och kväll, men huvudfödan ska alltid bestå av hö :)

Anmäl
2017-02-04 22:41 #16 av: zingo3

Han är rumsren och gör sina behov endast i hans toa. Har tagit bort all toalätt nu och lagt två stycken filtar istället (endast toalätt i han toalett.  Har alltid buren öppen så han kan springa in och ut när han vill. 

Har tagit bort gnagarblandningen nu och har bara pellets och hö nu.=)

När vi köpte honom så hade han en stor toa med höga kanter, men tyckte den tog upp så stor plats i buren så vi köpte en hörntoa. Den stora toan satte vi in i vårat sovrum.  Har alltid buren öppen så han kan springa in och ut när han vill.  :)

Anmäl
2017-02-04 23:00 #17 av: smellcaramell

#16 Låter bra, härligt med en kanin som är rumsren från start! Personligen hade jag ändå försökt lägga något mjukare över papperspelletsen men då förmänskligar jag ju kaninen också och tänker på att jag aldrig skulle gått på toalätt frivilligt själv ;)

Hur mycket pellets ger du kaninen nu? Många kaniner får tyvärr alldeles för mycket pellets p.g.a. att ägarna tycker de verkar "så hungriga" men kaniner ska som sagt äta minst 80% hö och många kaniner behöver inte pellets alls, vill man ändå ge/behöver ge för att kaninen ska hålla hullet behövs inte mycket alls(vissa ställer ju in fri tillgång till pellets vilket resulterar i en överviktig kanin med knasig mage och tänder som inte slipas ner som de ska). Min kanin får som sagt tidigare i tråden endast ett par teskedar pellets /dag 1-5 dagar i veckan som godis :)

Anmäl
2017-02-05 09:32 #18 av: [EM L]

Toa lätt strö och den här pelletsen som är gjord av pressad spån eller vad det nu var är direkt inget att ha till små kanintassar.

Kutterspån

Easy strö och lättströ är nog samma sorter.

Hampa strö

Alspån

Pappersfluff

Dom tycker jag är bäst att ha i en toalätt.
Som #15 säger ha ett lager med pellets och sen något mjukt strö över=)

Min Mirisen får två msk morgon och kväll men håller på att minska till en msk morgon och kväll.
Det är hö dom ska äta, samt grönt och grenar.

Anmäl
2017-02-05 19:03 #19 av: Linjen

Något som uppfödaren till min kanin tipsade mig om är att ha något som heter "Critical Care" hemma. Det är en pulverblandning som man ger kaninen om den blir sjuk eller slutar äta av någon anledning. Det är viktigt att kaniner äter kontinuerligt så om dom inte mår bra och därför inte vill äta kan dom bli väldigt dåliga snabbt. Det finns att köpa hos veterinärer och i djuraffärer. Bra att ha en slags pipett hemma också så är det enklare att få i kaninen blandningen. Jag är riktigt glad att jag hade Critical care hemma när min kanin blev dålig så jag kunde ge henne det direkt.

Anmäl
2017-02-06 19:06 #20 av: zingo3

Okej snälla hjälp.!!!  Har som sagt kaninens bur öppen 24/7 så den kan springa fritt,  sedan jag vaknat i morse har den legat i sitt krypin under vårat vardagsrumsbord och kommit fram en gång på fm/em bara för att äta lite, sen gått tillbaka till krypinet. När man kommit med handen för att klappa så har han knuffat bort handen/naffsat. Nu är han i buren och har druckit och ätit och varit på lådan, men när vi kommer med handen så bits han och morrar. Har han ont någonstans eller vad kan det bero på? :( Vad tror ni?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.