Kaninungar och avel

Är uppfödarna bara ute efter att tjäna pengar?

2017-01-12 06:37 #0 av: Byvlech

När jag ser priserna en del tar för sina kaniner så undrar jag lite hur de tänker. 800-1500 kr för dvärgvädurar med satin, rex eller satinrexpäls och 1000 kr för en lejonhuvad? Finns det någon annan anledning till att de tar så höga priser än att de vill tjäna pengar? Det handlar om wienertecknade kaniner som inte har stamtavla, inte ställs ut eller tävlas med utan säljs som kelkaniner. Föräldradjuren är sällan importerade utan köpte från andra uppfödare här i Sverige eller så kommer de från säljarens egna uppfödning. Oftast har dessa uppfödare dessutom kullar hela tiden, ibland flera stycken samtidigt. Så handlar det om att tjäna pengar eller missar jag något?

Anmäl
2017-01-12 06:53 #1 av: Agafia

Det kanske är för att bara seriösa köpare som vill/ kan satsa på sin Kanin ska kontakta uppfödaren . Sedan är det väl inte helt gratis att föda upp Kaniner ?
Självklart finns det dom som är oseriösa och bara vill tjäna pengar precis som med andra djur .

Anmäl
2017-01-12 09:59 #2 av: TypSofiaK

Tror det är mycket som #1. 

Finns både seriösa och oseriösa uppfödare och att det kostar att ha uppfödning. 

Man måste läsa noga om uppfödaren man vill ha en kanin ifrån, ring och fråga, vad är det som igår med kaninen? Följer det med foder? Är kaninen redan vacinerad? 

Vad vill just denna uppfödaren uppnå med sin uppfödning? Är det att få fram roliga hoppkaniner? Är det kelkaniner? Är det kaniner som är bättre till agility eller liknande. 

Det är som andra djur man måste läsa vad uppfödaren vill och vad som den personen satsar på. 

Personligen har jag köpt och kommer köpa en till av henne, hon har satsat på lugna och stabila kaniner och keliga m.m. 

Anmäl
2017-01-12 11:41 #3 av: Byvlech

Självklart är det inte gratis men det kostar ju inte så pass mycket att ha en kull kaninungar att man måste ta så mycket för dem. Alla dessa är "bara" kelkaniner och det ingår ingenting mer än det vanliga som man "alltid" får, även från uppfödare med lägre priser och ofta till och med från privatpersoner - alltså övergångsfoder, härstamningsbevis och bettfelskontrollerad.

Anmäl
2017-01-12 18:45 #4 av: Peak303

Tyvärr finns det en hel del uppfödare med Dvärgvädur på de olika pälstyperna som i stort sätt bara drar pengar ur köparna. Där kaninerna som de senare har sålt fått bettfel eller andra defekter som dessa behövt avlivas för. Många av dessa uppfödarna har också en hel del kaniner i sina led där det uppkommit bland annat bettfel. Men de är bara ute efter att sälja kaniner dyrt då de är "exklusiva" i färg, form, päls i stort sätt. Annars är dem som vilken annan kanin som helst.

Att hitta en seriös uppfödare så kan det vara bra att höra runt med andra kaninägare. Kanske söka runt efter vilka uppfödare som andra kaninägare rekommenderar eller inte rekommenderar. Jag har tyvärr många uppfödare på en svartlista. Som de hamnat på efter en rad olika krav som dessa inte uppföljer enligt mig. Vilket kan vara allt från att dessa varit otroligt otrevliga mot tidigare kaninköpare (eller mig personligen) eller helt enkelt där jag "råkat"(?) få en kanin som tyvärr varit otroligt aggressiv eller haft en defekt. 

Att hitta en seriös uppfödare är svårt. Men man hittar det till sist. De uppfödare jag har kaniner av idag känner jag personligen. Jag känner även till en hel del uppfödare runt om i Sverige inom de olika "kategorierna" då jag tidigare fött upp till kel och utställning. Men idag satsar jag helhjärtat på kaninhoppningen. Och lär nog stanna där! Glad

Så är det så att du är ute efter att hitta en uppfödare så hjälper jag dig mer än gärna. Bara skicka iväg ett PM till mig! Glad

-'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
Snowflake's Kaniner, Ras-, kel- & hoppkaniner i Eslöv, Skåne
Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus | Kaningenetik

Anmäl
2017-01-12 19:06 #5 av: Mihnnalie

Tror också mycket på #1.
Jag har en liten uppfödning av dvv och nu på gotlansdkaniner som kommer paras med en hoppkorsning. Jag kommer ta 600kr för ungarna. Det e inte gratis de kostar en del att ta kull. Och mina ungar kommer vara bettfelskontrellerade och om man vill vaccinerade men då kostar de lite mer. Om man lånar hane (som jag kommer göra) så vill ju de ha pengar för de. De kan ta mellan 100-300kr (som jag sett) för varje levande unge vid 8 veckors ålder. Sen finns de ju oseriösa uppfödare som bara vill tjäna pengar. Men om ungarna har stamtavla osv så tar man ju mer för ungarna.

Anmäl
2017-01-12 19:19 #6 av: Peak303

#5 Tyvärr är det sällan du ens får 500kr för en kanin med otroligt bra stam eller utställnings resultat. Hade en hona blå dvv efter champion pappa som hade 2st 95p. Tog mig flera månader att få sålt henne. 

Fick knappt 400kr för mina dvärgvädurar efter min champion hane där dessa sedan fick 94,5 på utställning ex. En stamtavle kanin är dock långt ifrån vad du får med en hoppkanin. Vissa kaniner jag köpt för utställning har jag bara fått kanin + stamtavla. Inget mer om det där efter sen.

När det handlat om hoppkaniner har dessa i vissa fall varit vaccinerade. De har en hel fakta mapp där man får veta om föräldrarna, kullsyskon, äldre syskon, hela stammen så långt bak uppfödaren känner till, köpeavtal och övergångsfoder. Där du även har en bra kontakt med din uppfödare och kan ställa frågor till denna genom hela kaninens liv. Min ena på 4,5 år pratar jag fortfarande med uppfödaren om för olika tips och liknande! Dessa kan lätt säljas för runt 600-900kr om det är efter kaniner som är klassade svår och uppåt! Och är ofta mycket mer prestation och arbete som läggs ner på hoppkaniner än utställnings djur. Där du måste träna djuren för att de ska kunna prestera på tävlingar och kunna klassa upp sig. 

Och ja, som ägare av hane till hoppning så vill man som hanens ägare antingen få en unge ur kullen eller en avgift. För det är mycket arbete man lagt ner som ägare till hanen också. Skämtar

-'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
Snowflake's Kaniner, Ras-, kel- & hoppkaniner i Eslöv, Skåne
Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus | Kaningenetik

Anmäl
2017-01-12 22:02 #7 av: cissi_1993

jag hoppas priset på kaniner går upp då kansek inte lika många köper dom till sina barn uta att tänka efter. men det är nog en blandad skara som lägger ut sina kaniner för dettta pris.

Anmäl
2017-01-13 12:16 #8 av: Nathalie Slowdawn

Det höga priset kan ju också bero på att de inte vill att folk ska nappa bara för att de är billiga, utan för att folk köper de för att de verkligen vill ha en kanin! :)

/Evelina

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.