Beteende, hälsa och skötsel

hane och hona tillsammans

2016-11-19 15:25 #0 av: kanin/höna

Hej 

Jag har en kanin hona och en kanin hane de har gått tillsammans nu en vecka. De trivs bra tillsammans och bråkar inte eller något sådant. De går i en stor häst box. Skulle det gå att ha de ihop året om? Även när hon har ungar? Självklart får jag ta undan honom om de skulle vara något eller om honan blir mager och inte klarar fler kullar.   Men tanken är att jag ska ta så många kullar så möjligt per år. Men skulle han vara elak mot ungarna? 

Går det att ha flera honor till en hanne i samma box? inte så noga med vems ungar som är vems. 

Tack Kär

Anmäl
2016-11-19 15:45 #1 av: [RC1393]

Jordbruksverket rekommenderar för det först emot detta (Allmänna råd till kapitel 8 §1) och likaså gör jag. Hanen parar om direkt vid födsel, vilket kan resultera i en kull i månaden om det vill sig illa. Fler än tre kullar per år på en produktionshona i kondition skulle jag inte ta (jag och många andra produktionsuppfödare med mig) och sedan inte räkna med att hon håller för avel mer än två avelssäsonger, tre möjligtvis. Håll bara kaninerna ihop vid parning är det absolut bästa. 

Anmäl
2016-11-19 17:46 #2 av: kanin/höna

okej men man kan ha de ihop någon vecka under tiden de paras/parar eller? men de kan paras om så snabbt alltså. då förstår jag. trodde inte de brunbetsade om förens efter en månad eller så. 

men kan man ha två honor ihop som får ungar samtidigt? eller ska de vara i skilja burar har haft i skilda tidigare men eftersom att de alltid går tillsammans annars så blir de lite uttråkade när de plötsligt blir ensamma. 

Tack 

Anmäl
2016-11-19 19:01 #3 av: MuffinDigger

Men om du kastrerar? Eller är det då honan blir aggressiv mot hanen om hon får en kull?

Anmäl
2016-11-19 19:19 #4 av: kanin/höna

nej vill inte kastrera eftersom att jag har i avel

Anmäl
2016-11-19 19:37 #5 av: Fridaaaa

Ha dem isär. enbart ihop vid parning. Och låt honan vila också!

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.