Färger,Teckningar och Raser

Storlek på lejonhuvad dvv?

2016-08-27 16:28 #0 av: hannaahlgren

Hej! Kanske är en dum fråga men har tidigare aldrig haft lejonhuvad dvärgvädur utan endast dvv, tycker mina eller åtminstone en av mina (den ljusa, Lucy) är väldigt liten. Börjar fundera på om hon kanske har hermelin i sig eller nåt. Mina är ca ett halvår så kanske är så att de fortfarande växer? Vad är normalstorleken på en lejonhuvad dvv eller skiljer dom sig kanske inte från dvärgväduren i storlek?

Anmäl
2016-08-27 16:51 #1 av: tiger tok

Dem är inte lejonhuvade dvvar , dem är lejonhuvade kaniner, dem kan skilja sig mycket i storleken! ;))))

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2016-08-27 16:54 #2 av: tixEntry

De där är lejonhuvade kaniner, ser inte ut att vara särskilt mycket dvv i dem. Och det är normalt att kaniner skiljer sig i storlek, även de ur samma kull. :)

Anmäl
2016-08-27 16:59 #3 av: hannaahlgren

Jaha okej, uppfödarna till dessa har nämligen båda sagt att de är dvv i dom.. den svarta (astraia) har även angora i sig, kanske därför hon är lite större då?

Anmäl
2016-08-27 17:00 #4 av: tiger tok

Kanske säkert vara dvv i dem men dem är inte renrasiga ;))

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2016-08-27 17:05 #5 av: tixEntry

#3 Min förra kanins mamma är lejonhuvad och hans pappa är dvv, men han hade ingen man alls och stående öron. Så det kan ju vara lite dvv i, men antagligen inte så mycket som sagt. :)

Och glömde svara på din andra fråga, hehe... Jo, lejonhuvade kaniner (och lejonhuvad dvv) blir lite större än vanliga dvärgvädurar.

Anmäl
2016-08-27 17:11 #6 av: hannaahlgren

Okej, men dessa blir antagligen inte lika stora som dvv?

Anmäl
2016-08-27 20:42 #7 av: tixEntry

#6 Vad menar du? De är lejonhuvade och lejonhuvade blir större än dvärgvädurar i allmänhet. :)

Anmäl
2016-08-27 20:48 #8 av: tiger tok

Om dem inte är renrasiga är det svårt att uppskatta storlek!
Bara dem inte är magra är det inget att oroa sig för!

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2016-08-28 16:19 #9 av: Peak303

#7 Nja där har du tyvärr fel. En lejonhuvad kanin (renrasig nu) har en ideal vikt på 1,3-1,7kg. Medan en dvärgvädur har en idealvikt på 1,4-1,9kg. Så att lejonhuvade blir större än dvärgvädurar stämmer inte. 

Blandar man där emot raser så som dvärgvädur och lejonhuvad kan dem bli lite allt möjligt. Min Lejonhuvade/dvv korsning (är säkert något annat i honom med) ligger på 2,2kg när han är bra i hullet, nu 6, snart 7 år gammal. Och där försöker jag hålla honom då han lätt tappar under vintern. 

TS / #0 För att veta på ett ungefär om ens kanin är bra i hullet så kan man känna på ryggrad och revben. En kanin som är bra i hullet ska du kunna känna dessa på, men du ska inte kunna "spela" på dem. Sen finns där "benigare" typer och "tjockare" typer. För jämför man en rastypisk kanin med en icke så rastypisk så kan du sällan känna "höft knutorna" på den rastypiske medan du kan känna dem jätte tydligt på en icke så rastypisk. (renrasiga kaniner i detta fallet)

En renrasig lejonhuvad dvärgvädur ska väga mellan 1,4-1,9kg. 
Men dessa ser ut som en vanlig dvärgvädur men med man. Så dina är ju tyvärr inte renrasiga, med tanke på att öronen står rakt upp. Sen är det svårt att avgöra riktiga korsningen om man inte vet detta. Korsar man en lejonhuvad kanin (renrasig) med en dvärgvädur så enligt teorin bör alla ungarna få stående öron och lite man. Detta då mangenen kommer i "enkel" uppsättning. Stående öron är även dominant över hängande och kan slå "ut hänghöronen". 

Parar man sedan vidare dessa ungar med en annan ur samma korsning kan det bli allt från stående öron, flaxöron eller liggande öron. Du kan även få dubbelmanade ungar, enkelmanade ungar eller ungar utan någon man alls. 

-'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
Snowflake's Kaniner, Ras-, kel- & hoppkaniner i Eslöv, Skåne
Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus | Kaningenetik

Anmäl
2016-08-28 19:25 #10 av: tixEntry

#9 Jaha, det med vikten hade jag ingen aning om :) Men man lär sig något nytt varje dag... X)

Anmäl
2016-08-28 19:33 #11 av: hannaahlgren

#9 Nu var det endast storleken på just dessa typer av kaniner jag undrade över. Hull har jag koll på haha; är utbildad djurvårdare så har koll på hur man ser och känner hull på alla våra sällskapsdjurSkrattarMen tack för det andra, alltid bra att veta, och självklart vet jag att dessa inte är renrasiga. Renrasiga djur är inget jag vill ha i någon kategori vare sig det är en hund, katt eller kanin då de ofta bär med sig rastypiska sjukdomar. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.