Kaninungar och avel

Genetik? Hjälp!

2016-04-17 18:59 #0 av: kirreeeh

Hej, allesammans! 

Förra året fick jag en kanin gratis utav min vännina. Det är en svart otter som är en blandning mellan dvärgvädur och lejonhuvad, helt underbar i temperamentet..  Så jag är galet sugen på att köpa en hona (måste poängtera att jag har varit uppfödare innan, ställt ut på utställning för både dvärgvädur och hermelin innan) och hittade en som jag ska kolla på under nästa vecka.. Dock är jag väldigt osäker på detta med blandraskaniner och att blanda färger hur som helst, men tycker att utmaningen verkar jättekul och förväntar mig flera färger i kullen.. Aja, som jag sa innan.. I veckan ska jag åka och kolla på Rex / rhinsk scheck, men det fanns även japanfärgade.. 

Hur tror ni att ungarna kommer att bli om jag blandar en svart otter med en Rhinsk scheck? Har försökt googla, men hittar inga vettiga svar.. Tacksam för snabba svar!


Med vänliga hälsningar 

Anmäl
2016-04-17 19:12 #1 av: Irmelinis

Du måste veta vad hanens föräldrar har för färger, och även vad honans föräldrar har för färg, för att kunna räkna ut vad det blir i kullen Glad

Uppfödning dvärgvädur och velveteen lop: 
www.alrunans.weebly.com/
Medlem i Sveriges Kaninvälfärdsförening

Anmäl
2016-04-17 19:17 #2 av: kirreeeh

Men det kommer inte bli vitscheck eller något väl? Lagom nervös.. :) 

Anmäl
2016-04-17 21:03 #3 av: [RC1393]

Är de renavlade så viltgrå och viltgrå med dålig scheckteckning. Några vitscheckar kan det inte bliGlad

Anmäl
2016-04-17 21:22 #4 av: Peak303

#2 Vitscheck eller dubbelbrokad som det också heter kommer bara om man para en Kk (brokad, mantlad, sheck, dalmatin) med en av samma färg. Så Du kan aldrig få en vitscheck (KK) om en av föräldrarna är helfärgade. :) 

-'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
Snowflake's Kaniner, Ras-, kel- & hoppkaniner i Eslöv, Skåne
Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus | Kaningenetik

Anmäl
2016-04-18 11:05 #5 av: kirreeeh

Kan det bli viltgrå? Åh, så himla tråkig färg.. Men kollade med min vännina och hon sa att fadern var en helsvart dvv och modern en beige lejonhuvad... Den nya ungen som är rhinsk scheck ska jag kolla på torsdag, så ska kolla upp föräldrarna ordentligt då.. :) Hoppas verkligen på en bra kull framöver! 

Jaha, vad bra!  Jag trodde det var rent generellt med kaniner med blandad färg.. För otter är inte helsvarta. :) 

Anmäl
2016-04-18 11:14 #6 av: [RC1393]

#5 Men det räknas som en helfärg eftersom den saknar en teckningGlad

Med den nya informationen kan du även få otter svart samt japantecknad  gul/svart. 

Anmäl
2016-04-23 08:51 #7 av: kirreeeh

Hej igen! 

Jag hämtade min hona i torsdags och fick höra att dennes föräldrar var en bladning mellan rhinisk scheck och Japantecknad, varav den ena var rexfärgad.. Hon skulle skicka härstamningsbevis för att kunna se fler färger längre bak.. 

När jag fick min hane förra året så var det en helsvart och en weinertecknad i kullen.. Så om jag blandar med en ljus kanin så borde väl ändå chanserna att få bort det "helsvarta" anlaget försvinna? Eller någon borde väl bli svart? :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.