Sjukdomar

Fukteksem

2015-12-09 22:09 #0 av: aliiciaj

Märkte för någon dag sedan att Haren verkar ha fukteksem på hakan/bringan. Det är inte dreggel, för det är alldeles för långt ifrån hakan. Det sitter under hakan där huden går över till bringan i princip. Där är det lite vått, men mest är det intorkat hår och kalt. Har väl en diameter på 1,5 cm. Vi har tvättat flera gånger men det kommer tillbaka ändå.
Det är bara där hon har det. Inget sår där, inget konstigt som sticker ut eller nått. Det verkar vara som ett eksem.
Vad tror ni det kan vara? Har ni något tips på hur man kan testa att behandla det? Blir förmodligen en tripp till veterinären nästa vecka om det inte blir bättre.

Anmäl
2015-12-09 22:12 #1 av: Irmelinis

Kanske beror på att det "läcker" ur munnen pga att hon saknar framtänder? När hon dricker vatten eller äter gräs, vattniga grönsaker osv. 

Uppfödning dvärgvädur och velveteen lop: 
www.alrunans.weebly.com/
Medlem i Sveriges Kaninvälfärdsförening

Anmäl
2015-12-10 05:16 #2 av: aliiciaj

Först tänkte jag det, men det är faktiskt tvärtom. När hon hade framtänder så brukade hon dregla och då brukade det vara blött under hakan. När dem försvann försvann dreglet. Men det här är alldeles för djupt in under hakan, det ligger där det väckar sig. Det är något som uppkommit på sistone. Det jag funderat på är om det uppstått när hennes hakpåse försvunnit, att det istället är lite veckad hud kvar där som är svåråtkomligt och torkar dåligt. Hon får komma ut en liten stund i hagen ibland och där är det fuktigt, så hon kanske blir blöt därifrån.

Anmäl
2015-12-10 05:23 #3 av: aliiciaj

Såhär ser det ut, nu är det mest intorkat. Men man ser att det fattas päls, det har torkat ihop. Nu var det dock inte blött. Förut när hon dreglade hamnade det på hakan mer och på sidorna, det där området är mycket längre ifrån "dreglingsområdet".

Anmäl
2015-12-10 10:21 #4 av: Trebit

Kaniner har ju doftkörtlar under hakan, precis där det lockar sig lite på bilden. Har sett på mina ibland också att det liksom är lite hoptorkat av något, men aldrig till den grad som Haren verkar ha. Tror inte det är dregel. Om du googlar på typ "rabbit chin scent glands" finns det bilder på andra kaniner som ser likadana ut. (Varning för en del andra otrevliga bilder dock!!)
Blir det inte bättre är det nog klokt att åka till vet som du tänkt.

Anmäl
2015-12-10 11:09 #5 av: aliiciaj

#4 Oj, det lät ju nästan allvarligt. Blev lite orolig så nu bokade jag en tid hos veterinären på tisdag. Hon jag pratade med på telefon hade inte hört om något liknande men de ville ta en titt.

Anmäl
2015-12-10 11:13 #6 av: Trebit

#5 Det kanske inte alls är allvarligt, men det är ju bäst att kolla! Att kaniner får någon slags utsöndring ifrån körtlarna är nog ganska vanligt vad jag sett, men att det blir sådär mycket kanske beror på något annat än "det vanliga".
Hoppas det fixar sig!

Anmäl
2015-12-10 14:37 #7 av: Elsaharr

Berätta gärna hur det gick efter vet-besöket. Hade ju varit bra att veta ifall samma sak skulle hända nån mer :)

Anmäl
2015-12-10 14:46 #8 av: aliiciaj

#6 Ja, jag tror inte det är så farligt. Vet att hamstrar kan få irriterade doftkörtlar och det brukar vara ofarligt. Men det kommer tillbaka fast det tvättas hela tiden nu, så tror hon kanske behöver medicin.
#7 Jadå, jag uppdaterar sen :)

Anmäl
2015-12-13 22:51 #9 av: aliiciaj

Jag har själv inte varit hemma och sett Haren fören jag skrev den här tråden. Men min mamma har tvättat hennes "eksem" med kolloidalt silver i några dagar nu och nu är tydligen bra igen. Det vätskar sig inte längre, det är torrt nu. Men det fattas ju såklart fortfarande päls, för det ramlade ju av under hennes besvär. Så min mamma kommer avboka veterinärtiden nu. Får nu hoppas att det inte kommer tillbaka, undrar lite varför hon fick det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.