Beteende, hälsa och skötsel

Narkos lika farligt andra gången?

2015-04-11 00:42 #0 av: aliiciaj

Har läst att dödligheten hos kaniner vid narkos är ungefär 1-2 %, vilket är ganska högt jämfört med människor. Men om en kanin redan blivit sövd en gång och överlevde det, är det större chans att den klarar av att bli sövd en till gång då? För vad är det egentligen som gör att en del kaniner dör av narkos. Kan det vara att de inte tål narkosen. För i så fall så borde väl en kanin som överlevt narkos en gång klara av en narkos bättre nästa gång då eller? Är dödligheten 1-2 % hos alla kaniner eller bara för kaniner som aldrig blivit sövda?
Förlåt om jag formulerat mig dåligt, ligger och nattfunderar och var tvungen att skriva ner detta för jag har tänkt på detta ett tag nu, bara som en fundering.

Anmäl
2015-04-11 01:04 #1 av: Therese

Intressant fråga!

Anmäl
2015-04-11 02:11 #2 av: Parvel

helt klart större chans att klara en andra narkos än de kaniner som inte klarade första iaf ;)

Anmäl
2015-04-11 11:01 #3 av: Namiko

Jag tror det handlar om vilket skick kaninens kropp är i vid sövningstillfället, speciellt levern eftersom det är den som belastas vid narkos. Det har gjorts en liten undersökning i USA (inget vetenskapligt men tillräckligt seriöst för att jag ska lyssna på resultatet) där det visades att kaniner som gick på kutterspån fick nedsatt leverfunktion och därmed ökad risk att dö vid narkos. 4 veckor utan kutterspån och leverfunktionen var helt återställd. Så vill man trots det använda kutterspån till sina kaniner kan man iaf undvika det en månad innan narkos om det är en planerad operation så som kastrering för att minska riskerna.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2015-04-11 11:51 #4 av: Maleficum

#3 Intressant att veta!

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-04-11 12:19 #5 av: aliiciaj

#3 Det var intressant!

Anmäl
2015-04-11 20:58 #6 av: Maleficum

Prata lite med min veterinär (stort tack till henne som ger mig svar på mycket) om detta under hundpromenaden så ska se om jag kommer ihåg lite av vad hon sa:

Angående sövning är det många faktorer som spelar in. Hur kaninen mår, om den bär på någon sjukdom/är försvagad och hur stressad den är vid sövning och vilken typ av sövningsmedel man använder är några faktorer. Ju lugnare kaninen är desto bättre eftersom man då behöver använda mindre sömnmedel.

All sövning ör ju riskabel oavsett ar och kaniner är egentligen inte mer känsliga än tex hund och katt för sövning däremot är de nog oftare stressade och kräver mer sömnmedel som ger snävare marginaler och därför större risk för överdos eller att något ska gå fel (tror de prata något om detta och vad som händer i kroppen när de är stressade vid sövning på senaste avsnittet av djursjukhuset när de sövde tamarinerna ). Hon hade vad hon mindes helt andra siffror om överlevnad som hon fått under en kurs för Cecilia Trägårdh men hon hade dem inte i huvudet.

Att den klarar narkos en gång behöve inte betyda att de har en ökad chans nästa gång eftersom det är så många olika faktorer som kan ha ändrats mellan gångerna.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2015-04-11 22:34 #7 av: aliiciaj

#6 Tack för ditt utförliga svar. Det var ju ändå skönt att höra att det egentligen inte handlar om att de inte tål själva narkosen utan att det är flera andra faktorer som spelar roll som man som ägare själv ofta kan se. Då borde en normalt lugn kanin i bra kondition utan sjukdomar klara av narkos bra. Jag har alltid trott att det är lite lottdragning som sker av kaniner som dör av narkos. Men skönt att höra att man själv kan påverka oddsen en del genom att se till att kaninen är i bra kondition inför en sövning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.