Beteende, hälsa och skötsel

Känner dom igen olika människor?

2013-05-03 21:02 #0 av: andersson..

Kanske svårt att svara på för nån här men jag undrar om kaninen känner igen olika människor eller om det kvittar vem som pysslar om den? Typ om jag reser bort och nån annan är här och sköter om kaninen.  Kan den känna då att jag är borta och sen känna igen mig när jag är tillbaka 2 veckor senare?

Min kompis säger att kaniner är för korkade att se skillnad så, att det bara är hundar och katter som funkar på det viset. Men jag tror att hon har fel.

Anmäl
2013-05-03 21:04 #1 av: Fridaaaa

Jag tror det beror på kaninen, alltså hur "mammig" eller "pappig" den är, hur social den är mot andra människor än ägaren och mycket annat Glad

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-05-03 22:05 #2 av: [EllenAlicia]

ja tror de känner igen och ser/känner skillnad på folk, för alla luktar ju olika

Kaniner är inte korkade, de är jätte smarta ;P

Anmäl
2013-05-03 22:16 #3 av: Tilde

Ja det gör de absolut! Mina kaniner är väldigt kärleksfulla mot mig (det är ju jag som tar hand om dem jämt) och inte lika kärleksfulla mot min sambo, så de vet ju skillnad på oss trots att vi lever ihop och har samma "lukt" i hemmet. 

Kommer en främling och håller dem märker de såklart också skillnad då. Lipar Jag var i Sverige förut under 1 veckas tid och hade inga problem med kaninerna när jag kom tillbaka. De kände igen mig men var lite "suriga" för jag hade lämnat dem så länge...:)

♥ Tilde

Anmäl
2013-05-03 22:24 #4 av: [Fruktiz]

Jag tror verkligen att kaniner märker skillnaden på vem som tar hand om dem. Om det är jag själv, eller någon annan. Glad

Anmäl
2013-05-03 22:25 #5 av: Jills

Min kanin tror jag absolut märker skillnad! Det är ju inte bara lukten som skiljer oss människor åt utan även sättet vi hanterar kaninen. Tex. hur vi klappar, bär kaninen, kliar osv. Jag tror iallafall att de märker skillnad på sånt, jag ser själv stor skillnad på min kanin, att han sprattlar inte när jag bär honom, men när min mamma ska ta upp honom så gör han det. Hon utstrålar liksom lite osäkerhet vad gäller hanteringen av honom och jag tror kaninen känner av det.

Sen tror jag också det beror på hur kaninen bor, och hur många olika människor kaninen träffar. Min kanin bor ensam med mig och träffar nästan bara mig, så det känns naturligt att han känner sig tryggare med mig osv.

Anmäl
2013-05-03 23:17 #6 av: pistenbully

Det tror jag absolut, alla utger en speciell lukt som vi själva inte känner.

Möjligen att dom kanske vill och med ser skillnad eller märker skillnad på olika människors beteende.

Anmäl
2013-05-04 00:10 #7 av: [Mi-rand-a]

Kaniner märker skillnad, dom flesta vad jag tror, beror väll på hur mycket man tar hand om den m.m. Mina kaniner känner igen mig är jag helt 100% säker på sen vet dom vilka som är mer osäkra av sig då min hane blir lite mer tjurig mot "nybörjare" och märker att båda ser mig som tryggheten ifall de inte har buren eller annat bekant nära sig, De känner även igen mamma och hennes sambo och vissa som är ofta på besök då dom annars blir mer tillbakadragna av sig om nytt folk kommer.

Anmäl
2013-05-04 00:48 #8 av: [hästtösen]

Kaniner märker skillnad, Har tex en kanin som är som en hund, så fort han hör min röst så springer han fram mot gallret, även när han ser mig i fönstret när jag tittar ut så skyndar han sig och tittar på mig, har ett speciellt band med just den kaninen och tycker han är mer som en hund än en kanin, vilket är helt underbart! De andra kaninerna känner också igen mig och de vet när det är någon de aldrig träffat och någon de har träffat tidigare och litar på. Kaniner är inte alls dumma, som många tråkigt nog tror, många tror att de är tråkiga djur som bara sitter i sina burar och äter o inte gör någonting, men då misstar dom sig, för kaniner är verkligen inte dumma eller osmarta! det är väldigt intelligenta djur. Jag tror att alla djur har minnen och märker skillnad.

Anmäl
2013-05-04 08:24 #9 av: bunnyheart

Mina kaniner märker också skillnad! De är oftast lite skyggare med andra personer än de i min familj. Har kaniner någon tidsuppfattning föresten?

Anmäl
2013-05-04 09:41 #10 av: slarvigt

Min kanin gör skillnad på mig och min sambo. Jag är den som tar mest hand om honom och det märks på små subtila saker. Han blir gärna klappad av min sambo och leker gärna med honom, men han slickar honom aldrig (mig gör han alltid det på, så fort han kommer åt) och sprattlar när han tar upp honom.

Anmäl
2013-05-04 10:51 #11 av: Merlina

Absolut! Annars skulle de inte se skillnad på sina egna artfränder. Kaniner är ju specialister på olika dofter och att använda hörseln. De ser även skillnad med synen om du har ögonkontakt på nära håll.

#9 Kaniner reagerar på temperatur,årstider,ljus och mörker och kan därför avgöra tiden men inte exakta klockslag som vi kan.

Anmäl
2013-05-04 10:59 #12 av: fsigge

Ja. Om du tillexempel har en stor låda framför dig kan kainen bli rädd för dig eftersom den kännner igen dig genom kropssformen

Anmäl
2013-05-04 11:33 #13 av: Wildee

När jag reser bort till Thailand i två veckor tar min brorsa han om Wilde och när jag kommer hem så skuttar han runt mig och puffar på mig! Så jag tror nog att kaniner känner igen sin ägare!;)

Anmäl
2013-05-04 11:47 #14 av: Joie

Ja det känner ju igen lukt och rösten :). Sedan kroppsskråket antar jag.

Anmäl
2013-05-04 12:12 #15 av: AkaiTsuki

Självklart att de känner skillnad och de kommer nog känna igen dig efter 2 veckor, kanske irritera sig på att du luktar konstigt. (Det med lukten har hänt mig ofta när jag vart borta, att kaninen bara stordissat mig tills jag duschat och sen är allt som vanligt igen)

De känner igen olika människor på allt lukt, beteende, humör, talsätt, hormoner, kön, ålder, hur man rör sig, känner om du är nervös eller ledsen osv. Kaninen behöver inte känna dig för att veta sånt, men hen behöver känna dig för att bry sig.

(Lite OT men jag kan springa runt hemma som en galning utan att min kanin bryr sig, men han blir nervös när andra gör så. Han känner definitivt igen att det är jag)

Min kanin vet ifall det inte är jag som rör buren, sköter om honom osv. Han passar på med massa otyg när det är en kaninvakt Galen

//Joanna

Anmäl
2013-05-04 12:26 #16 av: fossingen

De känner igen dofter och tonlägen som andra djur.
En hane jag har bor inte ens här, utan bor hos en annan jag känner inomhus. Träffar  dock honom flera gånger i veckan. Så när jag matar honom och har honom lös inomhus där så springer han jämt och nosar på mina skor eftersom han känner igen min doft. Dock trivs han väldigt bra där :)

Anmäl
2013-05-04 13:18 #17 av: nellsve

Mina kaniner tror jag är så att de känner igen människor. För en gång när jag var förskyld skulle min pappa gå ut och ge dom mat coh vatten och då kom du inte fram och hälsade som dom brukar göra. Jag tror kaniner känner doften av dom som brukar komma ut och gulla med dom. :)

Anmäl
2013-05-04 13:21 #18 av: nellsve

De*

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.