Beteende, hälsa och skötsel

Varför du gillar kaniner!

2012-08-26 19:19 #0 av: Smullis

Nu vill jag veta varför ni valde kaniner och varför de är så fina husdjur, enligt er. När jag tänker på kaniner tänker jag på ett tråkigt djur som inte gör något, sitter och är tråkig och är "skygg". Detta pga dåliga erfarenheter av kaniner som liten. Har faktiskt ingen "bra" erfarenhet av kaniner Skäms Och det är ju väldigt tråkigt att tänka så då kaniner säkert inte är speciellt "tråkiga och skygga" egentligen.

Så nu vill jag veta varför ni tycker att kaniner är så fina husdjur :P Mitt mål är att ändra "åsikt" ;)

Tack!

Anmäl
2012-08-26 19:21 #1 av: Fridaaaa

För att dem är så goa.
Och man kan göra mycket med dem: Kela, gosa, klickerträna, hoppa mm :)

Anledningen till att många tycker att kaniner är tråkiga osv är för att dem har fått sitta i för små burar (även precis godkända burar är för små enligt mig) och inte fått det dem behöver.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-08-26 19:38 #2 av: Smullis

Och vad menas med goa? :) Är det att de alltid vill vara med och är väldigt snälla och gulliga i sättet(och utseendet)?

Hmm.. tror inte att det är därför då vi känner en familj med flera kaniner som har minst 6 kvm stor bur/hage utomhus ;) Tycker fortfarande att de verkar lite sega :P

Anmäl
2012-08-26 19:58 #3 av: Tinycee

Jag har fastnat för kaniner för att de är så sjukt underbara. Hade två förut som var lite sega då vi inte höll på med dem så mycket, men vi har köpt nya (var utan kanin i tre år). De vi har nu är hur busiga och glada som helst. Min kanin kommer till och med fram när han är ute i deras rasthage. Han ställer sig med framtassarna högt upp på gallret och sträcker på sig för att nå den som kommer, hur gulligt som helst :*

Om man håller på med dem mycket blir de helt underbara :)!

Anmäl
2012-08-26 20:01 #4 av: Smullis

#3 Okej. Ja det låter ganska mysigt :3 Hoppas att jag någon gång träffar en sån kanin :*

Tack för att du skrev!Glad

Anmäl
2012-08-26 20:04 #5 av: Fridaaaa

#2 Gosa ska det stå :P

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-08-26 20:05 #6 av: Fridaaaa

#2 Då är det något med kaninernas personlighet i så fall? :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-08-26 20:06 #7 av: AkaiTsuki

Jag valde kanin först för att jag också ville ha en pälsboll. Så såg jag annons på blocket åh va bra tänkte jag. Då fick jag en aggressiv dvv/rex hona. Dock så slutade inte jag gilla kaniner för det

Kaniner är så charmiga och "goa" De liksom busar och jäklas men samtidigt så gosiga. Visst är det olika beroende på individ, kanin kanske inte är för dig liksom marsvin inte är för mig. Dock ogillar jag inte marsvin och om det händer så att jag kanske måste ta hand om ett par marsvin för olika orsaker i framtiden kan jag lätt göra det.

Min kanin är väldigt framåt och säger som han tycker. Han tycker att han ska bli klappad och därför ska han bli det tycker han. Väldigt envis men också väldigt bra på trix och knep. Väldigt intelligent

Just nu så kan han snurr, stå upp, stå på tå och hoppa jämnfota. Har inte tränat på ett tag men tänker lära honom att gå på två ben och snurra runt samtidigt. Det har han haft svårt med men det är bara att träna på han kanske lär sig det ordentligt sen.

De kan hoppa, träna agility, trixa, gosa, slicka en så man blir helt dyngblöt :)

Varför jag tycker kaniner är speciella eftersom jag har band till de kaniner jag haft, har aldrig haft något "band" till mina fiskar eller så. Det är likt band folk har till sina hundar/katter fast i kaninformat.
Jag har aldrig fått ett band med råtter/hamstrar/marsvin men varför just kanin, det vet inte jag men det blev så :)

//Joanna

Anmäl
2012-08-26 20:25 #8 av: Smullis

#6 Ja, det är mycket möjligt :P

Tack för att du skrev! ;)

 

#7 Vissa kaniner verkar ju himla snälla. Så synd att jag aldrig träffat någon sån :/ Som du säger så kanske inte kaniner är det bästa alternativet för mig :P Hade två gerbiler som jag hade starka band med. Så gerbiler är djur som passar mig utmärkt.

Tack för att du delade med dig! Glad

Anmäl
2012-08-26 20:29 #9 av: AkaiTsuki

#8 Ingen orsak :)

Har du provat göra trix med dina gerbiler? De är också väldigt intelligenta har jag för mig

//Joanna

Anmäl
2012-08-26 20:31 #10 av: Fridaaaa

#8 Jag har träffat många gerbiler, tycker personligen inte dem är roligare än kaniner :P Man kan göra mer med en kanin än gerbiler;)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-08-26 20:33 #11 av: Smullis

#9 Nu för tiden ligger de begravda under vårat fina magnolia, men när de levde gjorde jag hinderbanor åt dem :P Goa tider..

Anmäl
2012-08-26 20:37 #12 av: Smullis

#10 Sant ;) Vet faktiskt inte riktigt varför gerbiler tilltalar mig mer än kaniner. Kanke för att gerbiler är så energiska och "bärbara". Eller för att jag fick en dålig start med kaniner. :)

Anmäl
2012-08-26 20:39 #13 av: Fridaaaa

#12 Kaniner är med energiska. Du ska se vissa av mina hihi :)
Mer bärbara, ja det kan jag hålla med om att gerbiler är:P

Men alla passar inte med alla djurheller ;)
Jag t.ex gillar inte gerbiler. Dem är söta men inget jag vill ha, likaså med hamstrar:)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-08-26 20:45 #14 av: Friggeshoppkaniner

Kaniner är helt underbara djur och blir det man gör dom till ungefär :)
Låter man sin kanin sitta i en liten bur dag in och dag ut så är det ju klart kaninen verkar tråkig. Vet folk som har sina kaniner lösa i hus/lägenhet som går på låda och springer runt i hela huset som en hund, väldigt sociala som söker kontakt av människor. Alla mina kaniner har olika personligheter och gillar olika saker olika mycket, tex två av mina honor; det bästa dom vet är att få tävla på hoppbanorna och man ser hur dom njuter och gör massa glädjeskutt efteråt. Har två kaniner på 9 år som älskar att få hoppa runt i hage eller mysa i knät och somnar, visst dom är numera gamla och orkar inte lika mycket men dom är mina älsklingar som följt mig sedan jag var 9 år. Alla kaniner i min kaningård betyder en massa för mig, kan inte tänka mig ett liv utan mina älsklingar. Folk som köper kaninungar från min kaningård brukar bli väldigt förvånade över att kaninen följer efter när man går och ställer sig på bakbenen för att få uppmärksamhet när man kommer, det är en självklarhet för mig, för det är hur jag ser en "normal" kanin. Tyvärr finns det många skygga kaniner som inte alls har förtroende för sin ägare och det gör att folk tycker dom är tråkiga djur.

Anmäl
2012-08-26 20:45 #15 av: Smullis

#13 Jaha, alla kaniner jag har sett sitter bara på ett och samma ställe om de inte ska äta/dricka eller annat. Gerbiler är igång och ganger, gräver, klättrar. Hehe :P Men det är nog olika mellan olika kaniner då. :)

Du kanske inte gillar för små djur? ;)

 

Anmäl
2012-08-26 20:48 #16 av: Fridaaaa

#15 Nja marsvin är det minsta jag vill ha när det gäller smådjur förutom fiskar då :P Och reptiler  :P

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-08-26 20:52 #17 av: Smullis

#14 Väldigt synd att jag aldrig träffat en sådan kanin :/ Min granne hade en kanin som fick gå lös i huset ofta men jag upplevde den inte så kontaktsökande :)

Men det var en bra text du skrev som säkert stämmer jättebra! Tack! :)

Anmäl
2012-08-26 20:56 #18 av: Smullis

#16 Då förstår jag ;)

Anmäl
2012-08-26 22:01 #19 av: bambiiii

Åh ja du, KANINE RÄR UNDERBARA! nej då, tråkiga kan de inte, själv tränar jag Agility,lydnad och klickerträning med min lilla pojke, han sover med mig följer mig överallt osv

Anmäl
2012-08-27 06:45 #20 av: Smullis

#19 Åh det låter kul :) tack för att du skrev! ;)

Anmäl
2012-08-27 09:28 #21 av: sjostedtjohanna

Alla kaniner har olika personlighet. Inte nog med att dom är så söta att man smälter så kan man lära känna sin kanin väldigt bra. Hur skygg kaninen är beror ofta på ägaren (inte i alla fall). Är man mycket med sin kanin så blir den väldigt social. Min kanin är i stort sätt frigående i huset. Han är som en hund, kommer när jag ropar hans namn, följer efter mig och hoppar upp i mitt knä om jag sätter mig i tex soffan.

Alltså, ger man dom kärlek så ger dom tillbaka kärlek också!

Sen är det ju väldigt kul att hoppa med dom. Se hur dom utvecklas och plötsligt klarar hinder de inte klarat förut.

När jag sätter mig i soffan och tittar på TV på kvällarna så brukar min kanin hoppa upp i mitt knä och krypa in i min tröja. Sen buffar han nosen mot mig som ett tecken att jag ska klappa han. Hur gulligt är inte det lixom...

Anmäl
2012-08-27 11:35 #22 av: Tilde

Jag ville egentlligen ha hund, men när vi (sambon och jag) såg lilla Charlie som skulle bli ormfoder var vi tvungna att rädda henne! Nu har jag två kaniner och de är supergoa! Glad

Innan jag läste om kaniner trodde jag också att de var tråkiga och bara satt där, men kaniner behöver ju faktiskt motion. Dessutom är de kärleksfulla. Finns nästan ingen bättre känsla än när man sitter ute med kaninerna och de springer fram till en och pussar på en med sin pyttelilla tunga. 

Willow är min lilla älskling. Han är så gosing och söt, gör mig alltid på bra humör! Han kommer t.om. ibland när man ropar :)

♥ Tilde

Anmäl
2012-08-27 12:05 #23 av: bustjejen

Kaniner blir vad du gör dem till.

Det är svårt att se personligheten på en kanin som bara sitter i sin lilla bur hela tiden.

Våra två kaninkillar har en stor bur/rasthage som vi ser från våra fönster. Det är otroligt underhållande att ser hur de sprallar runt, gräver i sanden slickar varandras öron eller bara har det gott. De är som två hungriga hundar när de får pellets och de är extremt nyfikna på allt nytt man ställer ner hos dem.

De är väldigt orädda, men inte så förtjusta i att sitta och mysa i knät eller bli burna. De accepterar det men gillar det inte :-). Myser gör de hellre med varandra.

Anmäl
2012-08-27 12:56 #24 av: pagnes

För mig är kanin det ultimata husdjuret. De är lite lika hundar och katter, men äter inte kött (vilket jag föredrar), och kräver inte lika mycket tid som en hund.

Marsvin har jag träffat, men känner inte speciellt mycket för dem.

Mina kaniner bor inne, utan bur, med toalåda i hallen och sovplats under datorbordet. De är tama, gillar att gosa, att lära sig tricks och busa. De är alla olika personligheter.

Men visst. Tror det finns vissa kaniner som helt enkelt inte är intresserade av människor. När jag var liten fick jag två systrar som aldrig blev tama, jag lyckades inte fästa mig vid dem alls.

I övrigt beror det nog mest på vad man gör med kaninen. Sitter den i en bur utomhus och träffar folk en kvart om dagen är det klart att den inte får chans att visa upp sina riktiga sidor.

Anmäl
2012-08-27 15:12 #25 av: Smullis

Tack till alla som skrivit!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.