Sjukdomar

rinnande nos... :(

2012-06-09 19:04 #0 av: luckydragonriderkin

Backys nos rinner och är blöt jätteofta!! jag läste någon stans att det betydde att kaninen är rädd. det betyder ju att han är rädd hela tiden! :O men det tror jag inte.

han är nyfiken och gosig som vanligt, men nosen är blöt. det är inte särskilt kladdigt och har inga klumpar...

kan det vara en förkylning??

Anmäl
2012-06-09 19:09 #1 av: minaninar

Om det är så ofta kan det vara bra att prata med veterinär. EFtersom det varit så väldigt länge. Det är ju dock inte akut, eftersom din nin tydligen mår bra och har vunnit fina priser på utställning om jag minns rätt.Skrattande Där hade de väl om inte annat upptäckt om han hade guck runt nosen eller om det var guck på framtassarna.

Men jag skulle ringa o kolla ändå.

Min kanin blir våt om nosen ett litet tag i samband med att jag bär ut buren när vi ska gå till parken. Men väl i parken och han blivit "hemmastadd" så torkar det upp fint.

Anmäl
2012-06-09 19:40 #2 av: Fridaaaa

Vart har du hört det? Aldrig haft en kanin med rinnande nos när dem blivit rädda:)

Kansk kommit i drag eller något som irriterar

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-06-09 19:45 #3 av: minaninar

#2 Jag har märkt att när jag min kanin sitter i atlasen och vi går till parken (ca 5 minuter) så blir han lite blöt om nosen, och lite stressad. Altlasen gillar han rätt bra, men inte när jag stänger gallret och när jag bär iväg. Men efter lite lek i parken så är nosen helt torr. Så det verkar ibland kunna komma vid stress?

Men om det som i ts fall pågått länge och i princip hela tiden, så är det ju inte förklaringen utan måste vara nåt annat.

Anmäl
2012-06-09 19:47 #4 av: Fridaaaa

#3 ja kanske, kanske individuellt, dock aldrig hänt här :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-06-09 19:48 #5 av: Hell

Min kanin lider av rinnsnuva, har varit hos veterinär och kollat upp det och det har inte varit något.

Är snoret klart? Nyser han? Är han mycket kladdig på övriga kroppen? Hur länge har det varit? Är det gult eller någon annan färg?

Jag skulle ta honom till vetten och göra en koll, bara för att vara säker. Han kan ju vara allergisk mot t.ex. burunderlag eller så, om du har bytt något nyligen?

Kan vara vad som helst, alltfrån sjukdom till nåt skräp i nosen som irriterar.

Anmäl
2012-06-09 19:53 #6 av: minaninar

Här finns lite att läsa om de olika skälen till rinnig nos.Glad

http://www.bio.miami.edu/hare/sneezing.html

Anmäl
2012-06-09 20:57 #7 av: luckydragonriderkin

#1 ja det har han ;)

#2 jag läste faktiskt det i någon tråd här på KIF Obestämd

#3 nej det rinner inte konstant utan under "transporter" som när jag bär honom någonstans eller i transportburen...

#5 han nyser inte, han är lite kladdig på tassarna(över)och på halsen vid hakan, vet inte riktigt Obestämd, det är liksom genomskinligt! det syns inte men om han nosar på min arm eller liknande så blir det blött.

#6 :D

 

tror att han bara är lättstressad... det var nog bara jag som överreagerade lite XD

han värkar inte förkyld :D

Anmäl
2012-06-09 21:06 #8 av: minaninar

Om det är som du säger att det är vid transport så är det samma för mig. Alltså förmodligen stress. Men om det rinner på hakan.. ? Alltså när min kanin får lite stress så blir det bara som en liten fuktig "mustasch" runt nosen, inget dregel eller rinn..

Kanske ändå bra att kolla med veterinär vid tillfälle. Kladd på tassar och haka låter lite väl mkt. Håll koll på honom närmsta tiden och se att inget blir värre i alla fall. Att han äter och verkar pigg.

Jag vet att du är rätt ung, vet inte om en sådan sida på engelska är för svår. :s Kanske finns någon vuxen hemma som kan hjälpa, eller så finns det ju google translate och sådana sidor, babelfish mm.

Anmäl
2012-06-10 07:48 #9 av: luckydragonriderkin

#8 det där vid hakan är nog så att han gnider ju den mot allt(doftkörteln)och då blir det kladdigt och smutsigt... och tassarna är nog bara smutsiga?

det är liksom inte samma sorts guck på tassarna som vid nosen...

 

jag är 12-13. men jag kan engelska ganska bra ;)

Anmäl
2012-06-10 12:03 #10 av: minaninar

Hm, tror du du kan fixa bild på hakan? Det finns faktiskt en sjukdom (minne ej på rak hand, men har för mig det var någon svampinfektion el dyl, som sätter sig just på hakan) Det ska inte vara smutsigt och kladdigt under hakan. Nej, olika infektioner sätter sig på framstassarna eftersom kaninen använder dem till att tvätta sig runt nosen och (försöker under hakan).Jag tycker att du definitivt ska till veterinär, även om du inte måste akutåka idag eller imorgon, men jag tycker du ska boka en tid, för det där låter definitivt som något som ska undersökas och behandlas.

(Bra att att du kan engelska, det hjälper när man ska hitta info på nätet)Skrattande Jag söker nästan allt på engelska, men inser att inte alla känner sig lika bekväma med det.

Anmäl
2012-06-10 12:46 #11 av: luckydragonriderkin

#10 mm jag kan ta en bild :) ska försöka iaf ;) hans tassar är inte direkt kladdiga utan mer smutsiga Obestämd "kladdet" under hakan gör att pälsen(som är vit) liksom blir typ vågig och lite gulaktig. men det är inte riktigt kladdigt. mer smutsigt där med...

Anmäl
2012-06-10 13:03 #12 av: luckydragonriderkin

här är en bild. jag vet att jag håller lite konstigt men han är helt omöjlig att få på rygg... -.-'

Anmäl
2012-06-10 13:55 #13 av: minaninar

#12 Okej, inget fel på bilden. Det jag undrar, är det fuktigt, kladdigt där? Alltså jag menar, tassar är ju ilte smutsiga under (speciellt på som vita tassar). Men du vet, där på insidan av "underarmen" nedre delen av frambenen alltså, som han använder när han putsar ansiktet? Är de ofta fuktiga, lite kletiga?

Det är väl gränsfall. Jag tycker du ska kolla upp det, även om det inte är akut. Ifall det var länge sen du var hos veterinär så kan det ju vara bra med en liten allmän check-up och fråga om det där. Det är ändå bra att kolla upp, för obehandlade småsaker som pågår under lång tid kan bli orsaka större problem senare.

Det kanske bara är doftkörtlarnas sekret som färgar samt att han går o markerar med hakan..Obestämd

Detta med rinnig näsa kan också vara tecken på tandproblem?

Men jag minns dåligt, men var det inte du som för typ nån månad sedan vann ett best in show pris på Berga eller nån annan husdjursutställning? Då måste de ju ha undersökt hela kaninen och även tittat i munnen? Eller gör de inte det på sådana utställningar? Samma sak med nosen, hakan och tassarna? Tittade de på sånt? Hade din kanin samma symptom då? Osv?

Jag har nog sagt allt jag kan och slutligen: better safe than sorry.

Anmäl
2012-06-10 15:43 #14 av: luckydragonriderkin

#13 nej det brukar inte vara fuktigt, tror jag... jag ska känna ;) hhmmmm... vet inte Obestämd jag ska kolla det också.

ja det var länge sen XD har faktiskt aldrig varit hos vetrinär Skäms så ja det skulle vara skönt med en liten check.

 

tandproblem? tja... vad jag vet så har han inga tandproblem... men jag vet inte.

 

jo jag vann Rådsparkens utställning, och blev best in show.

ja dom tittade i munnen och vände honom uppochner så dom borde ju sett det o.o ja han var smutsig då med. jag fick inte bort det...

 

ska nog åka till vetten, för att vara säker U.U

men är inte det typ JÄTTEdyrt??? :(

Anmäl
2012-06-10 16:05 #15 av: minaninar

Du bodde i stockholm va?

Åk till roslagstulls djurklinik och be o få Gunnel Andersson. Eller om det är nära dig åk till Marianne Tornvall i Sigtuna. De damerna är väl de främsta på kaniner i Sverige.

Om du inte åker in akut utan bokar tid för genomgång av kanines hälsa på alla punkter så brukar det ligga runt 700. Vid akut sjukdom blir det 400 extra ungefär. Men för dig är det inte akut. Dina föräldrar får ju pröjsa, det är inte rimligt att du ska betala själv.

Sedan så fort du fått friskintyg där det förhoppningsvis står att allt är bra så skulle jag skaffa försäkring och dessutom skicka in denna hälsodeklaration (som bara är giltig ett kort tag efter besiktningen.)

Innan du ska till vetten kan du börja skriva upp frågor redan nu som du vill få besvarade, eller om det är något annat du vill veta. Också bra att nämna att man skulle vilja ta kull el låna ut till avel och se om de tycker att det är något som talar emot det.Skrattande

Anmäl
2012-06-10 16:13 #16 av: luckydragonriderkin

ja jag bor i Stockholm :3

 

ska kolla ;)

oki, ja dom får nog betala ;) jag kanske bidrar med lite.

hur mycket kostar en försäkring då?? var skulle man skicka in den då?

hhmm... det är smart ;)

jag skulle vilja veta:

vad det gula under hakan e.

om han har bettfel(jag bara undrar ;)

vilken ras dom tror att han är! :o

om dom tycker att jag bör låna ut honom till avel. funderar nämligen på det...

om hans ögon är bra(bara undrar)

om det finns något annat fel...

 

blir det inte billigare om man försäkrar innan?

Anmäl
2012-06-10 16:41 #17 av: Fridaaaa

#16 Kaninen måste vara frisk när du försäkrar, annars gäller den inte, plus att det tar ca 10-11 dagar efter man försäkrat innan den börjar gälla :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-06-10 18:20 #18 av: minaninar

#16 låter som du vet vad du vill fråga vetten, samt att hon kan göra ordentlig genomgång när du nu ändå är inne.

#17 nja, man kan försäkra trots att den varit sjuk etc. men då får man reservation mot just den grejen. Denna reservation kan sedan hävas efter 6 månaders symptomfrihet. Det där med att den allmänna försäkringen börjar gälla, verkar bara ta några dagar från att man ansöker på nätet.

Man kan väl göra två saker. Inte åka t. vet och köpa försäkring och deklararera att kaninen är frisk. (Det är ju faktiskt oklart om det överhuvudtaget är något annat än rinnsnuva.) Men jag kan tycka det känns lite kymigt att rekommendera det här.

Ssedan kan man åka till vet för allmän koll på kaninens hälsa o säga att man vill ha hälsobesiktning för försäkring och ev. avel. om doktorn då upptäcker något symptom som visar sig vara sjukdom, så kommer försäkringen att gälla med reservation angående den sjukdomen och dess följder. Men det finns ingen anledning att tro att ts kanin skulle va jälttesjuk, däremot kan det vara bra att kolla att det inte är nåt skräp som stör immunförsvaret, eftersom han då lättare skulle kunna drabbas av andra saker. Tänderna är ju alltid bra att kolla för å se att inga av de bakre tänderna orsakar problem.

Dessutom, det första veterinärbesöket kommer förmodligen kosta runt 600-700 och då blir det ändå ingen ersättning från försäkringsbolag då det är precis självriskbelopp.

Jag skulle åka in och kolla o be om hälsobesiktning. För då har man ett papper från kaninspecialist att kaninen är undersökt utan fel. Vilket kan vara bra att ha för framtiden om man hamnar i diskussion med f-bolaget. Så tänker jag iaaf.

 

Anmäl
2012-06-10 18:41 #19 av: Fridaaaa

#18 Nej det stämmer inte. Det borde väl vara samma regler på kanin som det är för hund & katt? För hund och katt får inte vara sjuka när man försäkrar. 
I alla fallpå Agria. (själv pratat med dem)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-06-10 20:36 #20 av: minaninar

Alltså jag tror man kan försäkra ändå, däremot kommer inte den försäkringen att täcka den pågående sjukdomen, eller eventuella följdsjukdomar av den och heller inte ifall djuret dör. Det kan inte varit så de menade? Men jag ska inte svära på det. Har du talat med dem så har de säkert sagt rätt såklart.Skrattande Var bara något jag fått för mig efter mina egna försäkringsäventyr.Tungan ute

Anmäl
2012-06-10 20:40 #21 av: Fridaaaa

#20 Enligt agria så kan man inte det, utan veterinärintyg i så fall.
Sa den jag pratade med. Dock vet man ju hur försäkringsbolagen är, säger olika beroende på vem man pratar med.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-06-10 21:12 #22 av: Hell

#21

Min kanin har haft diagnosen rinnit nu i två månader, och jag har frågat två olika veterinärer om hur det fungerar med att försäkra sjuk kanin. Det man får göra är att skaffa ett hälsointyg på att kaninen är frisk i övrigt, t.ex. att snuvan inte beror på tandproblem osv. Då kan man försäkra med undantag, vilket innebär att kaninen kan försäkras för sjukdomar som inte rör luftvägarna.

Nu har jag ju inte kollat med försäkringsbolagen utan bara med veterinärerna, men det verkar som att försäkra med undantag kostar en slant, (600:- var siffran de nämnde) plus att sen om kaninen har varit symptomfri i ett halvår så får man försäkra för "hela" kaninen, vilket kostar 600:- extra. :)

Sen är det ju så att om kaninen hastigt insjuknar måste man bevisa för försäkringsbolaget att det inte var till följd av det tidigare sjukdomstillståndet, vilket i sig kan vara helt omöjligt.

Så ja, det går, men ingen av veterinärerna jag har pratat med rekommenderar det. ;) Men har inte kollat upp det närmare med försäkringsbolaget.

Anmäl
2012-06-10 21:24 #23 av: minaninar

Undantag=reservation, vilket jag försökt säga här ovanför ett par ggr.

Alltså jag fick inte betala mer för min försäkring. Däremot kostar det igen 600 typ när jag måste till veterinären igen i november för att häva undantaget/reservationen, för då måste de kolla efter 6 månader att allt är bra. Och under den tiden så kaninen inte varit behandlad för något som beror på det som reservationen det gällde. Så har det sagts mig. Men som Frida säger.. haha.. beror visst på vem man frågar. Men när man väl skaffar sin försäkring så kräver man svart på vitt hur det ska vara. Men som sagt: jag försäkrade när 2 månaders symptmfrihet gått. Vilket var dumt, jag skulle ha försäkrat precis direkt efter att behandlingen var avslutad, då hade reservationen bara gällt till september. Men jag hade fått intrycket att det var bättre att vänta så man kunde säga efter två månader att problemen var bort och att vetten dessutom besiktigat hela kaninen och intygade den var frisk. Men det hjälpte inte. Pfffft.Skrikandes

Vet inte vilka som påstod att det skulle kosta extra att försäkra med undantag. Jag har försäkrat i både agria och sveland nu och jag har betalat det normala priset. Men har min reservation. Det enda som kostar är veterinärbesköken: och de går ju på ca 600. Om det var vad de menade.

Men när reservationen tas bort om 6 månader så spelar det ingen roll om ninisen får luftvägsinfektion igen. Då är reservationen borta och då SKA försäkringsbolaget betala. Det är liksom det som är poängen med tidsbegrä'nsad reservation.

Men visst är det dåligt: någon skrev att de försäkrade sin häst för 320 per år men då var ersättningsbeloppet 60000, medans vi för samma peng bara får 10000 vilket går jävligt snabbt om kaninen blir sjuk o behöver ligga inne några dagar o få lite vård, op eller rtg eller så.

Anmäl
2012-06-10 21:32 #24 av: Hell

#23 Det är möjligt, det var en person som hade försäkrat sin kanin som var kroniskt sjuk som sa det, men vet inte vilket försäkringsbolag det rörde sig om eller varför det var så heller. :)

Anmäl
2012-06-20 22:26 #25 av: luckydragonriderkin

vet ni vad det kallas? när dom blir kladdiga, blöta och sådär vid hakan och vid nosen... då kanske jag kan söka på google och få lite hjälp...

vi har ett till problem nu, han är lös i magen!!! kan vara för att jag har varit borta i en vecka och mamma har skött honom, då har ju hon ändrat lite på kosten eftersom hon inte vet exakt vad han brukar få.

han har bara varigt det en dag så det kanske går över.

jag har hört att man ska: dra ner på grönsakerna, ge mycket: gräs, hö och vatten. stämmer det?

 

det där med att han är smutsig under hakan är det akut? nu är det ju sommarlov och då åker vi till möja(en ö i skärgården)och är där nästan hela sommarlovet... vi åker imorgon. MÅSTE vi typ gå til vetten snart eler kan det vänta?

 

tacksam för svar!!

Anmäl
2012-06-20 22:42 #26 av: minaninar

Det var ju en hel del problem. Det hade ju varit bra om ni tagit tag i det tidigare? Ska ni åka imorgon blir det ju svårt? :S Vore bättre och slå en pling till veterinären och kolla vad hon tycker, kanske är bätter att hinna till vetten innan ni åker till Möja? För runt Möja vetetusan om det finns några vettar?Obestämd

Lös i magen: hö och vatten (och eventuellt lite pellets, beroende på vilken sort du ger?) men i princip bara hö och vatten tills det stoppar upp. Det påstås att en liten bit äpple kan vara både lösande o uppstoppande beroende på vad som behövs, funkar tydligen åt båda hållen. Men ge inte mkt äpple för då kan det nog gå fel.

Vad menar du med lös i magen? Hur lös? Hur ser bajset ut? Hur yttrar det sig?

Kladdiga och blöta vid nosen, det är verkligen inte bra när det är ett symptom som varar så länge som det nu har varat för dig. Det kan vara tänderna, det kan vara förkylning, eller något annat som jag inte känner till.

Han ska inte vara blöt (annat än om han just druckit vatten ur en skål) Har han flaska ska han inte alls bli blöt.

Det mest akuta är lös i magen och snuva.. det är inte bra.

Anmäl
2012-06-21 08:21 #27 av: luckydragonriderkin

#26 jag ska kolla om det finns vet på möja...

 

okej jag ska prova så ;)

 

det var liksom en liten kladdig korv... men nu bajsar han typ pluttar igen :)

 

ja det har varat länge! i flera månader faktiskt...

 

jag ska försöka övertala mamma att åka till vet så snart som möjligt!!

Anmäl
2012-06-21 10:02 #28 av: minaninar

Ja försök övertala mamma att det är VÄRRE för alla om ni blir tvugna att söka veterinär akut på Möja. Jag har för mig att man bara kommer med båt till Möja? Vi brukade lägga till där o tanka när jag var barn iaf.

Om ni kollar honom innan ni åker så kommer ni ju få med er vad ni behöver för att bota och kanske förslag på vad ni ska göra om det förvärras.

Ok den lilla kladdiga korven var nog en sån där druvbajs som var lös, och tja, det händer och då tänker man: mer hö. Och tar bort allt färskt gräs, grönt, frukt, godisar och ger lite mindre pellets (om man inte har oxbow vars innehåll tror jag ändå är tillräckligt mkt timotej för det ska va ok)

Det är snuvan som är största problemet för det kan faktiskt bli ett stort problem.

Men annars önskar jag er en härlig sommar i Möja, skärgården är ju jätteskönt.Skrattande

Anmäl
2012-06-21 10:11 #29 av: luckydragonriderkin

#28 ja man kan bara komma till möja med båt...

 

men om man nu ska ringa vet och fråga vilken nummer är det?

tack så mycket Flört

Anmäl
2012-06-21 10:46 #30 av: minaninar

08-612 57 60

ring dit de går jag hos, de har kaninkunniga veterinärer och är allmänt de som är bäst i stockholm på smådjur/exotiska..

Anmäl
2012-06-21 13:36 #31 av: luckydragonriderkin

okej :) ska förmodligen ringa sen när mamma kommer hem :)

Anmäl
2017-08-31 11:08 #33 av: Fridaaaa

Alla, anmäl #32 till admin, det är ett spamkonto

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.