Etikettproduktion
Läst 3950 ggr
penguini
2018-01-24, 03:32

Tankar kring kött- och pälsdjur

Jag tänkte skriva lite egna tankar kring ett ämne som är både kontroversiellt och källa till många arga argument och diskussioner. Jag finner det intressant att se hur engagerade människor blir, hur moralen spelar olika roll mellan individer, och hur ofta argumenten blir utslängda trots dess motstridighet och brist av underbyggnad.

Jag är aktiv i flera kaninforum på Facebook där fokus är på köp- och sälj. Det dyker ofta upp onödiga kommentarer och provocerande påhopp. Lägger man på detta det faktum att en dam eller herre söker kaniner i syfte av att ÄTA eller ANVÄNDA PÄLSEN, då blir det mycket action i kommentarsfältet.

Nu blandas plötslig mänsklig etik och moral in i bilden. Kan vi verkligen döda ett sött, mjukt, oskyldigt djur för vår egen nyttas skull? Hur kan man sälja sin kanin till någon som tänker ta dess liv? Har vi inte ett ansvar att rädda och hjälpa alla djur vi kan från att dödas?

Min egna, personliga, subjektiva åsikt är följande: Ja, det är försvarbart.

Jag är uppvuxen på en bondgård där samma princip alltid gällt; vi äter djuret och i gengäld behandlar vi det väl under dess livstid. Följer folk denna princip ser jag inget problem. Nästan alla varelser dödar andra för sin egen överlevnads skull, och det finns inget mer naturligt än detta. Där mänsklig moral kommer in, enligt mig själv, är endast hur djuren behandlas då det levde. Detta är min grundprincip till varför vi kan döda och äta över huvud taget.

Många som påstår sig vara engagerade djurvänner tänker inte två gånger på det fläsk och nötkött de stoppar i sig från affären. Inte heller på sin skinnjacka, skor eller plånbok. Inte heller om det skräp de inte återvinner och som hamnar i våra vatten och förstör hela ekosystem.

Det finns inget mer naturligt än att döda varandra, hur illa det än låter. Det är en grund i flera arters hela existens och överlevnad. Nu lever människor i ett samhälle där man KAN leva en helt vegansk livstil, vilket är helt klart anmärkningsvärt. Men vi vanliga dödliga som tycker om läderskor och falukorv, är vi boven?

Jag tycker inte det. Människan är en underlig varelse just för hur mycket vi kan reflektera över rätt och fel, men i en helt objektiv värld så är den ojust, orättvis och ohederlig. Detta är vad jag grundar just min åsikt på. Dock är jag ändå bara människa och kan inte heller låta bli att låta motsägelsefull när min egen moral slår igenom, och jag påstår att alla djur förtjänar att leva ett värdigt och gott liv, trots att detta inte alltid stämmer in på naturens sätt. Detta spelar stor roll för mig, och det finns inget jag främjar mer.

Vi tar hand om våra djur under dess livstid. De ska inte plågas, de ska inte leva illa. I gengäld får vi äta och använda dem för vår egen skull. Jag är otroligt nyfiken över vad ni andra tycker och tänker kring detta ämnet! Är användning av kaniner för kött- och pälsproduktion rätt eller fel? Kom bara ihåg att vara respektfull i era svar.

Kram!

Maria-Gerbiler
2018-01-26, 23:27
#1

Min åsikt är att det ej är försvarbart att äta kaniner och använda pälsen. Har sammanfattat varför i följande tio argument:

1)     1) Vi kan leva och må bra på vegansk kost.  

2)     2) I de fall som ”kaniner blir älskade och tas om hand fram till slakt” - hur kan man äta upp någon som man ”älskar” ? Det går inte ihop.

3)     3) Kaniner som används inom produktion blir ofta sämre behandlade än kaniner som man har som husdjur, just eftersom det skulle kosta för mycket annars (tid och pengar).

4)     4) Du nämner att djuren på din gård blev väl behandlade under dess livstid. Men hur går slakten till? Det är knappast att behandla ett djur väl.

5)     5) Argumentet om att nästan alla varelser dödar andra för sin egen överlevnad – är det okej bara för det? Människor har våldtagit andra människor under hela vår historia, fortfarande tycker de allra flesta att det är oacceptabelt.

6)     6) Jag håller med om att människor som äter fläsk och annat kött och köper skinnföremål och kallar sig djurvänner bör läsa på.

7)     7) Argumentet med att det är naturligt att döda varandra -  samma svar här: är det okej bara för det?

8)     8) Ja, tyvärr är ni som köper falukorv och läderskor bovar om man ska vara hård men rättvis.

9)     9) Håller med om att världen är orättvis, men man kan ju hjälpa till att göra den bättre. Det är just det veganism handlar om. 

10110) Föreställ dig ett scenario där ingen människa föder upp och utnyttjar djur för mat/pengar. Skulle det inte vara mycket trevligare? Bara en tankeställare. :)

Karties
2018-01-26, 23:42
#2

Har inga problem med att äta kött eller kaninkött, vill hellre att man ska ta vara på allt och om alla var vegetarianer skulle jordbruket bli förstört med att behöva utöka mer odlingsmarker vilket också på längden skulle vara dåligt för miljön. Jordbruket har ihjäl många bin och förstör många ekosystem. Bästa är väl att äta insekter som mat, de finns massor av. Lätta att föda upp och kräver inte mycket mark. Jag kör en varierad kost mellan kött, fisk och vegetarisk. Och tar vara på allt så gott jag kan, det har min familj alltid gjort. Min syn på att alla inte kan vara vegetarianer är rent av att jag har släktingar i ett annat land, min mormor o morfar är fattiga bönder och all mat får de fixa själv, de har höns frigående och vattenbufflar och de odlar sitt egna ris, växter och kryddor är dyrt och svårt att odla men även svårt att få en kostrik variationer. De äter hund i min mammas hemland. Istället satsar jag mer att allt ska ätas och om det inte går så fryser man in det tills man kan äta det. Problemet är ju att folk kastar så mycket och tar inte vara på det. Man ska vara tacksam över det man får och inget ska gå till spillo.

Maria-Gerbiler
2018-01-27, 00:33
#3

#2 Om alla blev veganer så skulle det behövas mindre odlingsareal och det skulle också vara bättre för miljön. Färre bin skulle dödas i och med detta och man skulle kunna producera tillräckligt för att  mätta världens befolkning (hur maten fördelas är dock en annan femma). 

Även fast de i din familj inte kan vara vegetarianer, vad hindrar dig?

Karties
2018-01-27, 00:57
#4

Varför måste man vara vegan, själv har jag inte den målsättningen att ens försöka och inget jag vill vara heller. Har inga problem att äta mer vegetarisk men kommer inte sluta äta kött för det. Det är hur jag gillar att ha min kost. Största problemet är ändå att folk kastar så mycket bra mat som går att äta än att ta vara på det. Det är så mycket mat som går till spillo på det sättet. Grönsakerna ser fel ut, kort datum mm. Om alla tog vara på maten som Vissa gör så skulle det vara bättre för miljön det med och tillföra mer variation mellan djur och veganskt. Jag köper bara ekologisk och svensk kött för att åtminstone minska på min påverkan, äter några gånger i veckan helt veganskt/vegetariska rätter. Så gott jag kan. Bästa är väl att byta kost till insekter och bli helt vegan men det är inget för mig.

Maria-Gerbiler
2018-01-27, 01:15
#5

#4 Man måste inte vara vegan, men jag är säker på att många skulle vilja vara det om de verkligen visste hur maten påverkar både miljö och andra djur. Visst är det fel att kasta mat, men betydelsen av detta är långt ifrån påverkan från animaliekonsumtion - och det gäller även svenskt och ekologiskt kött.

HalmbyDjurgård
2018-01-27, 22:08
#6

Vi föder upp och slaktar egna kaniner. Det känns bra eftersom jag vet att dom har levt ett bra liv och ätit bra foder! (Jämfört med många köttdjur som säljs i butiker, t.ex!) Vi älskar våra kaniner och tar bra hand om dom! Eftersom jag även är utbildad inom försöksdjur så vet jag att det är just dessa personer vi behöver inom bl.a. köttindustrin, nämligen de som värnar om djurens välmående medans de lever! Är man av den kategorin att man tycker att: "Det gör inget att de mår dåligt eller plågas.. De ska ju ändå dö!".. Då ska man ÖVERHUVUDTAGET INTE hålla på med sådant!! Djur ska leva ett värdigt och lyckligt liv! #1 På punkt 1) vill jag säga.. Tja, det beror på.. För mig, t.ex. som har bl.a. IBS så är det svårt.. Att överleva på vegetabiliska proteiner och samtidigt utesluta allt som man inte bör äta med ibs.. Det blir svårt! När man har IBS får man inte äta baljväxter, m.m… På punkt 3) säger jag följande: Man kan MYCKET VÄL ta bra hand om kaniner även om man sedan slaktar dom!! Vi har stora inhägnader och bra mat till alla kaniner och dom får mycket kärlek! Men det kött du finner i butiken är det inte alltid på samma sätt med.. Sen bor MÅNGA kelkaniner i små, eller FÖR små burar, utan socialisering hela livet.. Det är INTE ett bra liv enligt mig! Då mår LÄTT våra kaniner bättre med sina inhägnader där de kan lattja runt och med kompisar överallt! Dra inte alla köttkaninuppfödare över samma kam! ;) På punkt 4) håller jag inte riktigt med.. När man slaktar djur ska de slaktas på ett sådant sätt att de inte "märker" att de slaktas. Hos oss blir det ett slag i huvudet och efter det är de medvetslösa, så då kan man knappast prata om att de upplever slakten som plågsam.. Sen sparar eller säljer vi skinn och alla rester går till våra 5 hundar, så vi tar åtminstone till vara på mycket, till skillnad från många..(t.ex. slakterier..)

Maria-Gerbiler
2018-01-27, 23:35
#7

#6 Det jag skrev var att kaniner ofta (inte alltid) blir sämre behandlade inom prouktion eftersom syftet med att ha kaniner skiljer sig åt och kaninerna slaktas och dör i förtid. Tas  kaninerna till veterinären när de är sjuka eller avlivas de för att hålla kostnaderna nere? På så sätt drog jag inte alla över en kam. Sedan håller jag fast vid att det är märkligt att äta upp någon som man älskar. 

Förstår vad du menar det där med IBS. Jag kan inte så mycket om sjukdomen, men hade nog gjort allt jag kunnat för att hitta ett sätt att minska köttkonsumtionen i så stor utsträckning som möjligt. Och om man absolut behöver fortsätta att äta kött ibland så håller jag med om att din typ av självproduktion låter som ett bättre alternativ jämört med den vanliga köttindustrin (dock endast etiskt försvarbart ifall man inte har något annat val). Hade själv problem med sköldkörteln (innan jag blev vegan) så blev avrådd från att äta baljväxter/goitrogena växter, men det har gått bra ändå lyckligtvis. :)

Ulvelin007
2018-01-28, 15:15
#8

#1 det skulle inte funka att alla blev veganer i världen! Annars tycker jag själv likadant!

Elslind04
2018-01-28, 15:31
#9

Varför skulle det inte funka om alla i världen blev veganer. Håller med om alla 10 argument emot första inlägget och vet att många tror att om alla blir veganer skulle vi behöva mer odlingsmark och så vidare, men nästan alla odlingsdält går till djurmat. Och ni som tänker på miljön, det går åt typ 7 kilo vöxter och vegansk mat för att tillverka 1 kg nötkött. Vissa tror också att om alla blev veganer skulle alla våra fält försvinns och det skulle bli skog över typ hela sverige för att korna är de enda som betar där alltså anledningen till att vi har de. Det är anledningen från början, ja men nu får korna nästan aldrig gå ute fritt och kalvar och tjurar får ALDRIG vara ute i hela sina liv. Bara för att man behandlar ett djur bra betyder det inte att man kan döda det sedan. Och nej, ingen död är ju smärtfri, de känner ju fortfarande slaget i huvudet. Det där med Ibs, kan inte så mycket om sjukdomen men kan räkna upp några veganer som har den och klarar sig alldeles utmärkt. De får räkna bort lite saker att äta, men de får de ju ändå även om de inte är veganer. Mina föräldrar var först tveksamma när jag först ville bli vegetarian (är vegan nu) för att de trodde att man måste äta baljvöxter för att få protein (många gör det felet) och jag gillar inte baljväxter. Men det finns så mycket mer att äta. Det är tråkigt att så många gör misstaget och säger att de vill bli veganer/vegetarianer, men inte gillar t.ex. grönsker eller baljväxter och tror att det inte går då. Jag gillar inga baljväxter och har svårt för vissa grönsaker, jag är VÄLDIGT petig med maten, men ville verkligen bli vegan och då var det inte svårt alls. Den enda du behöver bevisa det för är dig själv och sedan är det hur lätt som helst!

Pyttelite
2018-01-28, 15:49
#10

Det kan omöjligen vara så att nästan all odlad mark går till animalisk uppfödning.

Där jag bor finns det förutom spannmål, rotfrukter och en hel andra grödor som  defensivt inte går till någon animalisk produktion och då bor jag i ett av de större "bonn"-landskapen i Sverige.

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre. _
Karties
2018-01-28, 16:12
#11

Jordbruket behöver hitta ett bättre sätt att ge näring till jorden och gällande hela världen är ju att vissa ställen är det svårt att odla vissa produkter och växter. Varje gång man odlar något behöver marken/jorden ha näring, hur ska man tillföra marken på ett effektivt sätt näring för det långa loppet. Så det blir ekologiskt bra och att hindra insekter från att göra angreppet. Vet att det krävs mer att föda upp djur till slakt än att odla. Är inte alls emot vegetarianer eller veganer, har stor respekt till dom och jag försöker äta mer vegetarisk i veckan.

Elslind04
2018-01-28, 22:13
#12

Kanske svårt att tro, men jo de flesta fält är till för djurmat och bete. Anledningen till att många regnskogar förstörs är för att odla soya, till djuren. Kanske svårt aaatt tro, men bara för att man ser många fält med människomat betyder det inte att det finns mycjet, i alla fall inte jämfört med all odlad djurmat!

HalmbyDjurgård
2018-01-29, 19:19
#13

#9 Tro mig, det ÄR svårt att få i sig bra mat när man har IBS. Och är man vegetarian eller t.om. vegan.. Då blir det väldigt svårt! Men jag har dessutom andra problem förutom IBS och dietist har sagt att jag inte får bli vegetarian! Oftast tror dom redan att jag är det när de ser mina blodvärden.. Har varit vegetarian i yngre år och det funkar inte alls bra för min kropp.. Jag håller dock med #11. Jag försöker också äta mer vegetariskt, men i mitt fall är det som sagt svårt. Och därför väljer jag det kött som ger mig bäst samvete. Jag tycker det är grymt bra att det finns de som väljer vegetarisk eller vegansk mat! Det gör stor skillnad om fler skulle göra det! Och då tänker jag både för jorden och djuren och dessutom även för oss människor.

[
2018-01-30, 18:45
#14

#12 Anledningen till detta? Alla fält passar inte till att odla människoföda. Här i Västerbotten finns knappt odling för människoföda, och det för att klimatet inte lämpar sig till det. Här är det t.om. svårt att få tag på torrhö för att det är svårt att hitta en lämplig tid på sommaren när man hinner slå och torka. I fjol kastade bara "min" höbonde fem ton hö som förstörts, vilket är ca min årsförbrukning för två hästar och 15 kaniner. Hade bara tur att få tag på 14 hösilagebalar efter långt och febrilt sökande. Ringde nog varenda bonde i boken, och ingen hade något de kunde sälja för att de fått kasta så mycket som förstörts själva. 

Skulle majoriteten äta uteslutande växter så skulle odlingsområdet flytta söderut och mer mat behöva köras längre för konsumtion. Sen vad man säger om skövlingen i sydamerika är en annan sak, ingen har väl sagt något om att jordbruket prompt måste behålla sin nuvarande utformning (som jag för övrigt tycker behöver en grov omorganisation)? Jordbruksverket presenterade för bara några år sedan att 300.000 fler betande djur behövdes för att hålla landskapen öppna, det om något tyder på att produktionsdjuren måste ut på fälten i större utsträckning. Men hur många håller djur (på ideell basis) i den omfattning som krävs för att uppnå detta om majoriteten var vegetarianer/veganer? 

En annan aspekt är viltet. Min familj som exempel. Hela pappas sida av släkten har försörjt sig på träindustrin hela sina liv, kört skogsmaskiner, jobbat på snickerier osv. Ska man minska köttkonsumtionen antar jag att ni vill minska jakten också, och då blir direkt alla som lever av skogen lidande, då en stor stam av betande vilt snabbt äter upp inkomsterna. Med en ökande stam så kommer också fler viltolyckor ske, eftersom fler djur finns i omlopp och därmed letar sig ut på vägarna. Jag har provat, och man har oerhörd tur om man kommer utan med blotta förskräckelsen i en kollision med älg. Årets vinter har varit särskilt förrädisk, eftersom de ovanliga snömängderna tvingat ut viltet på vägarna i större omfattning än vanligt. Utan jakt lär det se ut så året om, men bor man i städerna så är väl inte det ett problem, värre för oss som bor med älgen runt knutarna. 

Såg att någon nämnde att djuren känner slaget vid slakt- nej det gör dem inte, för att dem ska göra det måste du lyckas slå med samma kraft, men i slow motion. Slår man rakt upp och ned som man ska hinner djuret inte uppfatta smärta innan det är hjärndött, vilket sker på en bråkdels sekund. Jämför det med en spruta hos veterinären, där känner djuret två nålstick innan hjärtat i långsammare takt slutar slå, förutom stressen över att vara på en plats som luktar av okända rovdjur (hund och katt).

Maria-Gerbiler
2018-01-31, 10:24
#15

#14 Jag känner mycket väl till att alla typer av miljöer inte passar för jordbruk, men fortfarande krävs det mindre areal för att producera vegetarisk och vegansk mat (du kan få källor om du vill). Korna som betar i Västerbotten får garanterat kraftfoder som odlas någon annan stans i världen även om de har turen att beta ute. Det går inte att säga att mat skulle behöva transporteras längre  om fler äter växtbaserat, transporter kan lika gärna minska på grund av besparingen av kraftfoder som går åt till att föda upp boskap. Plus att det går åt mindre energi och  vatten.

Gällande att hålla landskapen öppna - hur kan ”öppna landskap” vara prio ett i alla diskussioner när det finns så enormt mycket större problem än att vi får mer skog i Sverige? Det främsta argumentet verkar vara att folk tror att det gynnar den biologiska mångfalden. Jag kan kopiera det jag skrev i ett annat forum: ”Det största utdöendet av arter sker i haven och det kommer bara att bli värre i och med våra ökande utsläpp av växthusgaser som orsakar försurning när koldioxid löses i vattnet (och bildar kolsyra). Våra nuvarande korallrev beräknas att så gott som försvinna. Är det inte bäst om vi alla hjälps åt att minska våra utsläpp genom att äta vegansk kost? Har någon ett bättre förslag? Kor som betar utomhus har större klimatpåverkan än kor som föds upp i "djurfabriker", dessutom ska vi inte glömma skövlingen av regnskog som sker för att skapa betesmark åt kor i andra länder. Vad jag kan se så överväger fördelarna med vegansk kost tveklöst nackdelarna, speciellt när det gäller biologisk mångfald.”

I frågan om jakt så tycker jag att det kan vara okej att hålla djurpopulationer i trimm, men inte på det sätt som det går till idag  av skjutglada privatpersoner (som dessutom ställer till med problem). Jakt borde skötas av kommunen/länsstyrelsen.

Elslind04
2018-01-31, 21:40
#16

Måste hålla med #15 finns det inte större problem än att vi får lite mer skog?? Och ävem fast djuren inte känner slaget i huvudet så är det mer stressande för djuret att bli uppburen och fasthållen (oftast men inte alltid, aggresivt utan att bry sig om djuret) än att den frår en spruta och långsamt blir lugn hos en veterinär? Och förresten har ni inte fått ett jävligt hårt slag i huvudet så ni vet inte om man hinner känna något och även fast jag inte vet hur det är att bli nersövd hos en veterinär skulle jag föredra det. Dessutom är det värt att döda en massa djur (brutalt eller inte) för att äta de (när det finns andra alternativ) eller för att behålla lite skog?? Miljöpåverkan är en stor och viktig fråga, men djuren då? Om de fick välja skulle de nog hellre leva fritt och ha lite svårare att få mat än att få ett bra liv (eller dåligt instängda i en lada ihopträngda mdd andra djur) för att sedan dödas (brutalt eller inte) för att vi ska äta ellee använda de. Nån kommer säkert kommentera att alla andra djur gör så eller att vi har gjort det i alla år. Men är de rätt bara för att man alltid gjort det? Och bara för att andra djur gör det ska vi göra det? Vi är ju ändå de djur som utvecklats mest, borde vi inte veta bättre än att (brutalt eller ej) mörda andra varelser för egen vinning, när vi dessutom förlorar på det i längden? Det där med ibs, jag vet inte hur det är att ha det, men jag skulle trappa ned på köttet dag efter dag tills magen vant sig vid att du inte äter kött. Och dehär med att din dietist säger att du inte får bli vegetarian, de är upp till dig och bestämma, men jag skiter fullständigt i vad läkare och andra säger, jag vet själv bäst om jag mår bra. Och att du äter kött som du får bäst ssmvete av, hur kan du få det? Så länge du inte slaktar djuret själv så kan du aldrig veta säkert hur de har behandlats (ekologiskt eller ej) och även om det är ekologisk behandlas djuret inte alls bra. Och om nu djuret levt ett bra liv, vilket är väldigt ovanligt förstår jag inte hur man kan få bra samvete över att stödja en industri som mördar andra varelser för egen vinning. Speciellt om du slaktat djuret själv, hur kan man ha bra samvete över det?? Det där med jakt tror jag aldrig kommer att sluta. Själv rycker jag inte man ska döda djur för att minska populationen, det känns som att människirasen tror att de är så mycket bättre än alla andra varelser och det äcklar mig jävligt mycket. Vargar försöker inte döda oss för att vi har tagit över i princip hela jorden, och inte några andra djur heller. Något som stör mig extra mycket är när folk säger att de måste döda vargarna för att de äter upp deras får, men de bryr sig ju inte ett skit om fåren, de ska ju äta upp de själva, de vill bara ha pengarna för kött och ull. Jag förstår att något som att sluta med jakt skulle påverka människor som inte bor i storstäder. Själv vill jag gärns bo ute oå landet i framtiden och ja, det skulle kanske ske fler älgolyckor då, vilket är hemskt, men älgen dör ju i vilket fall man skuter den ju för att slippa olyckor. Det äcklar mig att man gör så för att det är vi som har byggt alla vägar, skapat bilar osv och bara för att vi har utvecklats måste älgar och andra djur dö så vi slipper olyckor som vi skapat! Blev lite långt men hade mycket att säga.

kanin/höna
2018-02-01, 00:32
#17

Diskutionen startade i kanin och slutade i endast kött. Igenom stt minska på nötkött och mejeriprodukter och ostället äta mer kycking och kanin mm så skulle utsläppen minsta markant. Vi kan oxå minska på vår kött konsumtion men att alla skulle leva helt och hållet veganskat fungerar inte. Om vi skulle odla mat endast växter mm till människor så skulle det till en början emdast krävas en liten area men hir hade ni tänkt behålla näringen i gjorden. De snabbväxande och effektiva grödor vi har idag tar upp allt för mycket näring ur jorden. Så innom kort tid så kommer mycket stora marker behöva plöjjas upp för att få mer mark där det finns näring. För konstgödsel ska vi inte blja prata om om vi pratar miljö. Om man börjar med bekämpningsmedel och andra gödningsmedel så är det extremt många organismer som dör. Det försvinnerut i haven mm. Och är maskar och andra djur i jorden dör så krävs större bearbetning med jorden för att få den bördig och ännu mer kosgödsel krävs. Alltså är det inte hållbart med ett helt 100% vagetarisk kost för människor. Vi kan absolut minska på köttet men framförallt väja rätt. Ecologoskt och då kanin kycklig i frisdisken. Om alla skulle köpa kravmärkt och eco så skulle fler bönder väla att producera eco och krav och då skulle djurhållningen bli bättre. Och självklart måste bönderna käna på djuren och grödorna. Du går ju inte till jobbet för att gå back några tusen. Ecologiskt Närproduserat Är de som kommer göra skillnad.

HalmbyDjurgård
2018-02-01, 03:04
#18

#16 "Och ävem fast djuren inte känner slaget i huvudet så är det mer stressande för djuret att bli uppburen och fasthållen (oftast men inte alltid, aggresivt utan att bry sig om djuret) än att den frår en spruta och långsamt blir lugn hos en veterinär" Nu håller jag faktiskt INTE ALLS med här! Våra djur blir INTE stressade av att vi tar upp och håller i dom! Hur åker du till veterinären utan att ta upp och hålla i kaninen?!? Nej du! Vi tar upp kaninen precis som vi gör när vi tar upp dom av andra anledningar. De vet inte skillnaden! Och det låter på dig som att vi krampaktigt håller fast kaninen och den kämpar för livet innan den får ett slag i huvudet.. Nej, den sitter lugnt o fint och fattar ingenting av situationen! Kanske bäst att kolla upp/läsa på hur hemmaslakt går till om man, som du verkar tro, tror att det är tortyr..? Jag föredrar mycket bättre det än att tvinga iväg kaninen till en veterinär, med all stress det innebär för kaninen! (Dessutom finns det väl ingen som tar en kanin till veterinären om den har för avsikt att äta upp den efteråt? Verkar inte så värst hälsosamt vare sig för den som äter köttet eller för miljön..??) "Och förresten har ni inte fått ett jävligt hårt slag i huvudet så ni vet inte om man hinner känna något och även fast jag inte vet hur det är att bli nersövd hos en veterinär skulle jag föredra det" Men då tycker jag kanske att du borde läsa på. Jag har gått utbildning där jag lärt mig precis sådana här saker och vet med all forskning att det är helt smärtfritt för djuret med ett slag i huvudet jämfört med andra metoder. "Det där med ibs, jag vet inte hur det är att ha det, men jag skulle trappa ned på köttet dag efter dag tills magen vant sig vid att du inte äter kött." Man kan inte vänja sig om man har IBS. IBS är en kronisk sjukdom.. "Och dehär med att din dietist säger att du inte får bli vegetarian, de är upp till dig och bestämma, men jag skiter fullständigt i vad läkare och andra säger, jag vet själv bäst om jag mår bra." Ja, precis. Och jag mår inte bra av enbart vegetarisk kost och det vet jag.. "Och att du äter kött som du får bäst ssmvete av, hur kan du få det?" Jag föder upp o slaktar själv. I övrigt gör jag så gott jag kan i att välja "bra kött". Du kan ju inte heller veta hur din vegetariska kost påverkar alla människor och djur i ledet, eller hur?? Man får helt enkelt göra så gott man kan och försöka nöja sig med det.

HalmbyDjurgård
2018-02-01, 03:07
#19

#17 Diskutionen startade i kanin och slutade i endast kött. Igenom stt minska på nötkött och mejeriprodukter och ostället äta mer kycking och kanin mm så skulle utsläppen minsta markant. Ecologiskt Närproduserat Är de som kommer göra skillnad. Bra sagt!! Håller HELT med!

Maria-Gerbiler
2018-02-01, 12:04
#20

#17 Jag antar att du främst syftar på fosfor som är en ändlig resurs (kväve kan man ju binda in från atmosfären med hjälp av baljväxter). Eller är det kalium eller andra spårämen som du syftar på? Bland det viktigaste man kan göra om man vill minska användingen av fosforinnehållande mineralgödsel är att dra ner på köttkonsumtionen. Enorma mängder fosfor frigörs ifrån jordarna på grund av erosion, ofta från grisfarmar och hästhagar etc. Stallgödsel som används inom ekologisk produktion är väl ett bättre alternativ till mineralgödsel (men tas dock inte upp lika effektivt av växter) men har du verkligen tittat på hela livcykeln? Det krävs fortfarande som sagt kraftfoder för att föda upp boskapen och för att odla detta så är det troligt att mer gödsel går åt eftersom vi skulle kunna äta växterna direkt istället för att ge det till djuren. I och med att det går åt mindre areal för vegansk kost så behöver man dessutom inte belasta jordarna på samma sätt som vi gör idag och vi skulle på så sätt kunna minska utarmningen av jordarna. Men ja, gödsel är ett problem som vi måste fortsätta att forska på. Man kan ju till exempel använda slam ifrån reningsverken om man renar det först.

Visste du förresten att man använder tungmetaller så som koppar inom ekologisk vinproduktion istället för syntetiska bekämpningsmedel? Detta är ett effektivt sätt att skapa döda utarmade jorder på.  Källa: https://www.nyteknik.se/energi/ekoviner-besprutas-med-tungmetaller-6336042

Jag kan förstå att man äter kött av personliga skäl men argumentet med att det skulle vara bra för miljön håller inte. Och det gäller även ekologiskt och närproducerat.

kanin/höna
2018-02-01, 20:40
#21

Jag själv lever på en eco gård och min faster (gården berdvid) har mjölk kor eco. Och för ett näringsrikt foder även till oss människor krävs det gödsel. Och ja bönor drar mer fosfor och kväve men inte tillräckligt. Isåfall så skulle man behöva odla det varannat år och endast plöjja ner för att få tillräckligt med näring i gjorden utan gödsel. Och det innebär onödig berarbetning i jorden som skadar djur och växtlivet i jorden som krävs för stt saker ska kunna växa. Så att odla utan gödsel är ohållbart. (I princip omöjligt för att få en bra skörd som sär näringsrik) Vem har sagt att det krävs pellets? Vi ger inte varkenkorna eller grisarna inte heller våra kött kaniner speciellt mycket pelltes. Vi ger spanmål. Det är något som i nuläget blir en restprodukt då man måste ”bryta vallen” plöja och harva upp gräset för att få effektivare gödsling och tillväxt. Då sår man spanmål med innsåd altså kommer det spannmål första året och gräs året efter. Då blir det en restprodukt. Det går naturligt vis att äta för oss människor oxå men då krävs det en bra kvalitè på spanmålen vilket är svårt att få på många ställe. I sverie det går men månaga år är det omöjligt att inte få den grå och ev lite möglig. Grönsaker mm är extremt svårt att odla i större mängd i sverige. Det är endast i södra sverige det går utan uppvärmda växthus och absolut inte ute i fria luften. Så svenskt ecologiskt och krav men absolut kan man minska på kött och framförallt nöt men helt veganskt utan konstgödsel är omöjligt. Köper vi svenskt så kan jag garantera at inga regnskogar kommer skövlas 100%

Elslind04
2018-02-02, 16:17
#22

Visst dina kaniner kanske upplever slakten böttfe än andra djur och jag menade inte att man skulle slakta en kanin hos veterinär, mena att jag som kanin hellre skulle dö så, det jag undrar är bara vare sej kaninen eller andra djur dör bra eller dåligt, har ett bra eller dåligt liv, hur kan det vara rätt för oss männiksor att ta deras liv för att gynna oss själva när vi klarar oss alldeles utmärkt utan det?? Kan någon snälla svara på ddn frågan. Och om ni nu har era kaniner, behandlar de bra och så, hur kan ni vilja döda de? (Mina frågor riktar sig inte till någon speciell person, bara svårt för mig att förstå hur ni tänker) Det där med pms, som jag redan sagt så vet jag inte hur det är att ha det, men snälla säg inte att det är absolut omöjligt att vara vegeterian eller vegan om man har det. Visst kan det vara svårt och skiljer sig såklart från person till person, men jag vet många veganer/vegetarianer med pms, (du måste inte bli det) men säg inte att det inte går. Jag vet såklart inte om/hur djur och människor lidit för min mat, men det jag vet är att ingen har dött för att jag ska äta den och det är i alla fall något, vilket ni köttätare inte kan säga. Dessutom så tror jag det är få "hemma slaktare" som inte köper kött/ägg/mejeriprodukter/honung från affären. Alltså stödjer ni fortfarande denna hemska industri (ja jag vet klädindustrin är också hemsk och jag köper numera inte nya kläder) plus att ni håller på med den själva, vare sej ni behandlar djuren bra eller ej. Jag kommer att stå fast vid vad jag sagt att ni inte vet om de hårda slaget känns även om det är stor chans att de inte gör det. Man har forskat fram många saker som senare visats falskt och jag är ganska säker på att ingen av de som utbildat er eller så har fått ett hårt slag i huvudet. Ännu en fråga, vad skulle ni göra om kaninen försökte gå iväg när ni ska slakta de? Skulle ni låta den gå eller bära tillbaka den? Om den fortsatte gå och försökte hoppa iväg och ni bara bar tillbaka den mer och mer, skulle det inte stressa den då? Det jag kommer skriva nu vet jag kommer irritera många, så försök att inte ta det för personligt men jag tycker att det känns så jävla egoistiskt att vi dödar djur för att leva på de när vi klarar oss suveränt på vegansk kost. Visst finns det djur som lever bra och dör "bra" men för mig är det ändå inte rätt! Köttproduktion påverkar miljön mer negativt än posetivt snälla säg inget annat. Jag bryr mig om alla djur, även maskar och jag är säker på att vi kan hitta en lösning på problemet, men det känns som att ni bara försöker hitta argument emot vegankost. Jag menar, ni tänker på maskar men dödar andra djur med flit själva för att äta de eller tjäna pengar. Jag menar inte att jag inte tänker på maskarna, som sagt är alla djur lika mycket värda för mig så jag känner att vi alla som tycker synd om kaniner bör tycka synd om insekterna också, såklart tvärt om också. Ingen människa eller djur förtjänar att dö för att ätas eller för att någon stjänar pengar!

vallhund
2018-02-02, 17:09
#23

PMS är inte samma sak som IBS. Det är mer än maskar som behövs för levande jordar, 1 kubikmeter matjord innehåller fler mikroorganismer än det finns solsystem i Vintergatan.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar. Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt . Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.
kanin/höna
2018-02-02, 19:56
#24

Som svar på fråga jag köper inget köttalls eller andra animalier mer än ost. Jag köper bröd som säkert innehåller mjölk men så länge det är svenskt och så mycket det går eco. Allt går inte odla i sverige så det kommer innebära många tusen arter som kommer dö både djur, insökter och växter om vi slutar bruka gjorden i sverge med betande djur mm. Haven dör men då kanske inte det är så smart att köpa besprutade bananer från andra sidan gjorden eller frakta soya produkter från sydamerika. Köper man det så tillkommer även antagligen barnarbete mm. Och nej det går inte odla utan narur gödsel utan konstgjorda gödningsmedel. Jag är inte emot vegetarianer osv men det går inte att alla är det på hela jorden för det krävs näring till jorden. Och då skulle vi behöva frakta ännu mer vilket innebär mer utsläpp. Åtminstånne inte i dags läget. Vi kan inte säga jo men det finns snart miljövänliga färdmedel för vi kanske snart kan ge kor ett piller så de inte släpper ut oxå. Om jag skulle vara kanin eller annat djur så skulle jag hellre bli slaktad på gården där jag bott. Argumentet stt djuret blir stressat. Vad tror nu de blir när de ska in i en liten låda och köras i bilen och sen in i ett rum och så kommer någon människa och sticker mig. De flesta djur slaktad på slakteri men det skulle kuna byggas fler lokala slakterier för att minska transporter men folk vill inte starta slakterier då det finns djur rätts akrivister som förstör och hotar mm. Om man nu tycker alla djur är lika värda hur kan det då vara värre att slakta ett djur man älskar? Kör du bil? Har du någon sin dödat en mygga? Bilen krossar tusentals myggor och insekter. Ska vi tycka det är bra med värme då föer insäkter kommer lverleva vintern? Skriv inte att detta är överdrivet för det är så ni skriver

Elslind04
2018-02-02, 21:09
#25

Sorry mena Ibs inbte pms! Och jag kör inte bil, och försöker undvika att döda så alla djur. Köper ej bananer eller annat från andra länder, i princip allt jag köper har odlats i Sverige. Vill fortfarande ha svar på mina frågor i förra kommentaren och alla tycker olika, men jag skulle föredra att bli nedsövd än få ett slag i huvudet. Men jag vet ju inte vad kaninen föredrar och inte ni heller. Jag är säker på att de föredrar att leva, eller vad tror ni??

kanin/höna
2018-02-03, 09:09
#26

De hade inte levt alls om de inte hade levt hos människor. Om du inte kör eller åker bil hur handlar du? Eller rester? Ja att bli ned sövd är väll kanske snällt men inte att frakta djuren. I bil eller gå. Och jag tycker ska man döda ett djur så ska det användas. Inte bara eldad upp eller grävas ner (olagligt) då ett djur är sjukt. Om du är med i detta forum har du ju antagligen kaniner och hur mycket bättre hade inte de mått om de hade fått springa lösa ute i naturen? Och att det kommer en rovfågel eller räv och tar den när den börjar bli lite äldre. Det är inget onaturligt att bytesdjur blir uppätna. MEN vi ska inte döda för det är kul eller mer än vi behöver men vi behöver både mat och gödsel. Men om alla här älsar insäkter och så borde man kanske inte leva själv för tänk om man la dig i skogen vad många larver dom skulle kunna smaska på dig. Och hur många flygor som hade kunnat lägga ägg. Alla djur ska vara lika värda men så vi lever nu fungerar inte riktigt de. Maten du köper har ju dödat tusen insäkter även om de är köpta presis bredvid knuten. Så har en traktor vänt i jorden och dädat en hel släkt av olika arter. Så att jag inte vill döda djur då kan man inte äta något alls. Som någon skrev tidigare så finns det fler organismer i 1kbm jord än det finns solsystem i vintergatan. Det är extremt många.

Maria-Gerbiler
2018-02-03, 18:13
#27

#21 Det går att odla utan animaliegödsel och konstgödsel, det kan du läsa i till exempel denna källa: https://tidningensyre.se/2017/nummer-185/veganodling-ett-jordbruk-utan-djur-och-konstgodsel/ (kopiera länken, går ej att klicka på) Men som jag sa så behövs det mer forskning och att fler gör detta för att det ska finnas en marknad.

Varför inte bara sluta med bortförklaringarna och erkänna att du äter kött av egoistiska skäl?

vallhund
2018-02-03, 18:22
#28

#27 Du får gärna länka till något som styrker ditt påstående. Vad gäller sista meningen så kan du dra sånt på veganforum. Detta är ett kaninforum.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar. Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt . Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.
Maria-Gerbiler
2018-02-03, 18:26
#29

#24 Jag köper varken (kraftigt) besprutade bananer (köper ekologiska) eller sojaprodukter, men vad har detta med veganism att göra? Finns det någon källa på att fler djur skulle dö i Sverige av att vi blir veganer? Bilåkande har inte heller så  mycket med veganism att göra (?) men jag kan tala om att det går bra att handla med cykel.

”Men om alla här älsar insäkter och så borde man kanske inte leva själv för tänk om man la dig i skogen vad många larver dom skulle kunna smaska på dig. Och hur många flygor som hade kunnat lägga ägg”. Veganism handlar om att minska lidande i den utsträckning där det är praktiskt genomförbart. Tror jag inte behöver förklara mer.

Maria-Gerbiler
2018-02-03, 18:28
#30

#28 Förstår inte vad du menar med att jag inte kan skriva det i ett kaninforum. Det hör till tråden.  Källan går ej att klicka på så man måste kopiera länken och öppna i webbläsaren.

vallhund
2018-02-03, 18:55
#31

#30 Du får självklart skriva vad du vill men ditt inlägg var ovanligt burdust för ett kaninforum. 

Jag öppnade länken utan problem men hittade inget av det du påstår där.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar. Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt . Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.
Maria-Gerbiler
2018-02-03, 19:12
#32

#31 Förstår att du tolkar det så, det  lät kanske lite hårt,  men konsumtion av animalier är inte klimatsmart. Vet inte hur mycket jag kan kopiera ifrån källan  utan att det är plagiat, förutom all info i ett flertal stycken ovanför så avslutas artikeln med  (CITAT) "Hans erfarenheter visar på samma slutsatser som de Georg Carlsson på SLU drar. Vegansk odling är ingen omöjlighet.– Man kan jobba enbart med kompost och gröngödslingsväxter. Men det behövs lite större yta. Man kan exempelvis anlägga en gemensam biogasanläggning i ett kolonilottsområde, säger han." (/CITAT)

(https://tidningensyre.se/2017/nummer-185/veganodling-ett-jordbruk-utan-djur-och-konstgodsel/)

vallhund
2018-02-03, 19:47
#33

#31 Tack, intressant artikel. Lär dock ta lång tid innan det kan användas i industriell skala.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar. Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt . Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.
Maria-Gerbiler
2018-02-03, 20:04
#34

#33 Ingen orsak! ;) Precis, det är ett problem.

HalmbyDjurgård
2018-02-04, 05:54
#35

Jag är helt säker på att vi alla har samma mål, nämligen att minska lidandet för djuren i så hög utsträckning som möjligt! Sen är skillnaden på oss att vissa tycker det är okej att döda djur för att äta, andra inte. Den här diskussionen kan dras hur långt som helst. Det är bara att inse att vi tycker olika. Vill bara säga: Snälla, kasta inte skit på oss som väljer att äta kött! Vi har olika syn på detta och jag tror inte det ändras genom dessa långa diskussioner..! Vi är trots allt allätare i generna och kan, precis som många andra varelser på denna jord (t.ex. våra kära hundar o katter), äta kött. Men vi väljer själva hur stor andel vi äter av varje födoämne. Det är bara att acceptera. Sen tycker jag dock att alla som kan borde äta lite mer vegetariskt, om dom inte redan är duktiga på det förstås. ;)

Elslind04
2018-02-04, 12:36
#36

Håller med #29 bilåkande med veganism att göra? Bara för att jag försöker döda så lite insekter som möjligt, varför skulle jag lägga mig på marken och ruttna bort? Tyvärr har vi i sverige och självklart andra länder gjort så att våra husdjur inte kan klara sig utan oss, vilket är hemskt! Det ända vi kan göra nu är att erbjuda de ett så bra hem som möjligt. Där enligt mig ingår det att inte döda de. Och det där med färden till en veterinär, för det första har jag sett att flera veterinärer erbjuder avlivning i hemmet så att det ska bli mindre stressigt, vilket är skit bra. För det andra så finns det många som tar med sina kaniner typ överallt de åker samt om man gör rutinbesök hos en veterinär kan kaninen vänja sig, visar inga tecken på stress och förstår precis vad som ska hända. Självklart är det inte så för alla kaniner, men det är ju samma sak som att alla kaniner inte behandlas bra innan eller slaktas "bra".

kanin/höna
2018-02-04, 17:55
#37

Men att ofla itan gödsel kommer ge mindre skördar och kommer inte fungera i all evighet. Det skulle innebära mycket högre priser på all mat. Och det är redan alldeles för många som väljer utländskt och Oecologiskt för stt det är billigare. Då krävs det en lag som stoppar eller höjjer priserna på inporterade produkter ink Oekologiskt. Hur miljövänligt är det att köpa bananer över huvud taget?

Elslind04
2018-02-04, 18:56
#38

Jag fattar inte ens hur ni kan börja prata om bananer, vad har det med saken att göra? Köper inte ens bananer ändå.

Maria-Gerbiler
2018-02-04, 21:05
#39

#37 Ofta har transporter inte lika stor klimatpåverkan som man kan tro. I många fall är det bättre att köpa spanska tomater jämfört med svenska som är odlade i växthus. Men för att svara på din fråga så fraktas bananer omogna och med båt, vilket är ett bättre transportsätt jämfört med flyg som krävs för färska fruker och bär. Fortsättningsvis så kan jag citera SMMI om bananer: (CITAT) "Dessa varor är dock inte alls jämförbara med kött, som är en oerhört extrem miljöbov och där det är helt nödvändigt att kraftigt minska konsumtionen. Med bananer, kaffe och choklad räcker det att äta lite mindre, men vara noga med att bara handla ekologiska och rättvisemärkta produkter" (/CITAT). Källa: http://smmi.se/las-mer/artiklar/bananer-kaffe-och-kakao/

Förutom detta så orsakar bananer mindre lidande jämfört med kött.

Pyttelite
2018-02-04, 22:27
#40

#39 Faktiskt är det inte riktigt rätt. Den största miljöpåverkan beror på uppvärmning av fossila bränslen metan som djuren producerar (och vi människor) står för ungefär 30 %. 

Den stora skillnaden är att metanen försvinner på kort tid men inte de andra utsläppen som t ex de fossila bränslen står för när det t ex gäller transporter.

Så praktiken kan det vara mycket hälsosammare att äta närproducerat kött än att äta importerade grönsaker.

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre. _
kanin/höna
2018-02-04, 22:44
#41

#40 tack #39 Dock är det lätt att hamna på villovägar då olje industrin betalar väödigt mycket pengar till forskning. Och ja pengar är makt. Du förvrider forstakna det och det kommer falska eller till vis del lverdrinva och tvärt om. Då de har spätt på djurens påverkan osv och sen så dragot ner på fosila branslen. Man kanske skulle höjja flygskatten. Tex så är bränslet till flyg helt obeskattat man kanske skulle ha samma skatt på den som på all annat brännsle och sedan kägga de pengar på forskning innom veganskt jordbruk. jag äter kött och kommer att forstätta med det. Jag tycker att det är gott och inget som stör mig. Mina djur har det bra och dör vad jag kallar smärtfritt. Men jag äter mindre kött än vad jag gjorde innan och skulle kunna tänka mig att minska ännu mer men jag kan inte odla så mycket böner osv smidigt själv och då väljet jag kött. Då det är godre och smidigare

kanin/höna
2018-02-04, 22:44
#42
kanin/höna
2018-02-04, 22:44
#43

#40 tack #39 Dock är det lätt att hamna på villovägar då olje industrin betalar väödigt mycket pengar till forskning. Och ja pengar är makt. Du förvrider forstakna det och det kommer falska eller till vis del lverdrinva och tvärt om. Då de har spätt på djurens påverkan osv och sen så dragot ner på fosila branslen. Man kanske skulle höjja flygskatten. Tex så är bränslet till flyg helt obeskattat man kanske skulle ha samma skatt på den som på all annat brännsle och sedan kägga de pengar på forskning innom veganskt jordbruk. jag äter kött och kommer att forstätta med det. Jag tycker att det är gott och inget som stör mig. Mina djur har det bra och dör vad jag kallar smärtfritt. Men jag äter mindre kött än vad jag gjorde innan och skulle kunna tänka mig att minska ännu mer men jag kan inte odla så mycket böner osv smidigt själv och då väljet jag kött. Då det är godre och smidigare

Maria-Gerbiler
2018-02-05, 12:46
#44

#40 Vad av det jag skrev stämmer inte? Metangas har längre uppehållstid i atmosfären jämfört med koldioxid, det är just därför man avråds ifrån att konsumera kött från idisslare, just för att de släpper ut metangas som har 21-25 gånger högre växthusgaspåverkan jämfört med koldioxid. Vill man jämföra olika matalternativ så går det bra att jämföra koldioxidekvivalenter, exempelvis så har nötkött ett utsläpp på ca 26 kg koldioxidekvivalenter per kg benfritt kött, jämfört med baljväxter som har 0,7 per kg torkad vara. Importerad frukt har utsläpp på 0,6 kg koldioxidekvivalenter per kg frukt med skal. Transport är inträknat men fortfarande har kött mycket större utsläpp. Källa: https://pub.epsilon.slu.se/8710/1/roos_e_120413.pdf

Menar du att alla forskare har fel?

Pyttelite
2018-02-05, 14:20
#45

#44 Din referens tittar endast på kost inte till helheten. Om konsekvensen av förbränningen av fossila bränslen blir större och längre än vad det gäller metangas så tjänar man mer på att lösa frågan kring de fossila bränslena än att begränsa köttproduktionen. Man håller dessutom på med lyckat resultat att framavla mer miljövänliga kor så det problemet är väl snart ur världen. En intressant infallsvinkel är att vi människor också bidrar med metangas genom våra kloaker och det blir mer desto mer grönt vi äter. Jag har hämtat min information från miljöportalen, en portal som visserligen inte uppdateras längre men om jag inte minns fel är det Chalmers som har den under sina vingar. http://www.miljoportalen.se/ http://www.miljoportalen.se/luft/vaexthusgaser/vaexthuseffekt-och-vaexthusgaser-vad-aer-det-egentligen

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre. _
Maria-Gerbiler
2018-02-05, 17:08
#46

#45 Vaddå tittar inte på helheten? I siffrorna ingår utsläpp ifrån primärproduktionen, förädling, förpackningar och transporter till Sverige. De visar att det är bättre att äta vegansk kost jämfört med animalisk kost, vilket diskussionen handlade om. Helt plötsligt byter du ämne och pratar om fossila bränslen. Visst kan man minska sin användning av fossila bränslen genom att inte köra bil och sluta handla kläder, sluta resa, etc, det tycker jag aboslut att man kan göra, men det påverkar ju verkligen vardagen. Att bli vegan tycker jag är lättare, trots att jag inte åker bil och väldigt sällan handlar nya saker. Kan återigen komma med ett citat angående om varför man ska bry sig om kosten (denna gång ifrån Naturskyddsföreningen): ”(CITAT) Kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Det beror på flera saker. Kor och får släpper ut stora mängder metan, vilket är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid. Även djurens avföring, gödsel, och produktionen av foder står för stora utsläpp” (/CITAT). Källa: https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego

Var kan jag hitta information om att metangas ökar (ifrån kloaker??) om vi äter mer grönt?

Pyttelite
2018-02-05, 17:24
#47

#46 Nej mitt inlägg handlade om miljöpåverkan och det är inte djuren som står för det största bidraget. Enligt den källa jag angivet är förhållandet 70/30. Och det har jag tydligt deklarerat. Vill man förbättra klimatpåverkan ger det troligen en större effekt att titta på 70 procentsdelen. Nu tittar du på de 30 procent som har med metanpåverkan att göra och förutom djuren finns det även människans påverkan inräknad i denna siffra t ex avseende våra avlopp även vi människor har precis som djuren en mrtanpåverkan. Den stora skillnaden med metan är fortfarande att ”halveringstiden” är oerhört mycket snabbare än t ex för den miljöpåverkan det fossila bränslet bidrar med. I det stora hela är det kanske viktigare att fixa till de delar som ger störst effekt. Visst kan man putsa på en fläck på fasaden men om hela huset faller ihop är det inte mycket lönt. Underlaget till mitt resonemang hur fel det nu än är baserar sig på fakta från miljöportalen enligt länken ovan. Dessutom avger du som vegan en större andel metanmängd än en köttätare.

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre. _
Maria-Gerbiler
2018-02-05, 17:39
#48

# 47 Jag hittar inte siffrorna 70 mot 30 % i källorna som du länkade. Det enda jag hittar är ” Idag påverkas växthuseffekten främst av utsläppen av koldioxid. Den svarar för cirka 70 procent av effekten medan metan svarar för cirka 20 procent. Dikväveoxid och flurerade gaser svarar för cirka 5 procent var”. (Källa: http://www.miljoportalen.se/luft/vaexthusgaser/vaexthuseffekt-och-vaexthusgaser-vad-aer-det-egentligen) Detta säger ingenting om utsläppsfördelningen mellan fossila bränslen, djurproduktion och annat. Det låter som att något har blivit fel i texten som du skrev.

Att veganer skulle avge större metanmängd än en köttätare – vad har du fått det ifrån? Veganer minskar utsläppen av metan genom att inte konsumera idisslare.

Pyttelite
2018-02-05, 18:59
#49

#48 Du har helt rätt jag överskattade kornas inverkan precis som du säger bidrar metan (därav korna ingår) bara till 20% till växthuseffekten.  Produktionen av mat står för ca 25% av den totala växthuseffekten.

"Idag påverkas växthuseffekten främst av utsläppen av koldioxid. Den svarar för cirka 70 procent av effekten medan metan svarar för cirka 20 procent."

Sedan är det stor skillnad på hur mycket respektive djurslag bidrar med. Nötkött är värst medans gris och höns är betydligt bättre och förmodligen även får och för kaniner är det troligen ännu mindre miljöpåverkan.

Förutom detta finns det andra faktorer som spelar in. Det finns över 4500 hotade eller rödlistade arter i Sverige varav en hel del skulle försvinna helt om inte våra marker hölls öppna vilket inte kan ske utan att vi har betande djur.

Det finns också andra goda anledningar till att ett land även har tamboskap. Från regionala skäl, beredskapsskäl men även ur ett djurvårdande perspektiv.

Absolut att vi ska tänka på vad vi äter och hur det vi äter tas fram. Det gäller både animalisk och vegetabiliska produkter för det finns även miljöproblem med vegetabilisk mat.

Vi ska vara hänsynsfulla mot vår natur och även tänka på helheten inte bara ur en vinklad aspekt.

Diskussionen behöver också balanseras. I dess yttersta form som är veganism finns det heller ingen lösning på hur man tar sig från dagens djurägande till det samhälle där ingen har rätt att vare sig äga eller bruka ett djur. Veganrörelsen har funnits sedan mitten av 1940-talet och ännu har ingen hållbar lösning presenterats.

_Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre. _
Elslind04
2018-02-05, 21:43
#50

Har inget emot miljön eller så men vart har den här diskussionen gått?! Vi började snacka om varför det är rätt eller fel att döda djur för egen vinning och "slutade" med prat om fossila bränslen och bananer! Har även märkt att ni glömt en sak! Har inte läst att någon har tagit upp hur mycket vatten vi använder för att producera lite kött. Flera tusen liter (kommer inte ihåg exakta antalet typ 15000) per kg nötkött. Tänk på hur många i världen som behöver det vattnet? Om ni inte tänker känna medlidande för alla djur som dör i industrin ni stödjer tänk på alla människor och barn! Dessutom vill jag fortfarande ha svar på min fråga: VAD GER ER RÄTTEN ATT TA SÅ MÅNGA DJURS LIV? SNÄLLA SVARA PÅ DET, OM NI LÄSER HÖGRE UPP HAR JAG FRÅGAT TIDIGARE MEN INTE FÅTT NÅGOT SVAR OCH JAG ÄR RÄTT SÄKER PÅ ATT DET BEROR PÅ ATT DET INTE FINS NÅGOT, FÖR INGEN GER ER DEN RÄTTEN!

HalmbyDjurgård
2018-02-06, 02:22
#51

Jag anser att eftersom djur inte kan planera och känna medkänsla på samma sätt som vi människor och inte förstår att de avlivas så är det mer okej. Deras liv går ut på att äta, sova, reproducera o.s.v. medan vi människor kan diskutera och spekulera och planera o.s.v, vilket djuren inte kan, och vi är väldigt intelligenta och känslomässiga varelser! Det är därför vi kan sitta och diskutera sådana här ämnen, vilket djuren inte kan… ;)

kanin/höna
2018-02-06, 09:04
#52

Jag tar mig inte rätten. Jag dödar så få dkur jag kan men att säga att man tar rätten är fel. Då hade det vasit om man dödade för att det var kul. Tror du rävar och björnar gör så? De hade klarat sig helt 100 på endast vegansk kost. Men du dödar oxå djur. Flera 100 om dagen. Bor du i ett trä hus har du bidragot till att jätte många inseket och fåglar antagligen dött. Äter du så har det säkert dött flera 1000 maskar och skalbaggar när jorden brukades. Bara för att det knte ör du personligen som slår eller skuter så kan man inte säga så. Nöt släpper ut mycket metan gas osv där av ska vi börja äta mer vegetariskt men framförallt mer kykling, kanin och ev gris. Nej alla forskare ljuger inte. Men i kött produktionen så räknas allt från maten och hur den tillverkades och de direkta till frakt (allt) när man räknar på koldioxid utsläpp så räknas offtast endast de som kommer ut i avgasröret. Inte hur bränslet togs till vara att det förstör flera miljoner kvadratkilometer på havet som snart kommer rasa ihop. och att den oftast fraktas mycket långt innan den används i just de fordonet som fraktar maten. Och för stt till erka motorer och annan elektronok i fordon krävs mycket olika metaller och sällsynta ämnen som oxå släper ut mängder bl.a en stor del till regn skogs skövvlingarna.

kanin/höna
2018-02-06, 09:04
#53

Jag tar mig inte rätten. Jag dödar så få dkur jag kan men att säga att man tar rätten är fel. Då hade det vasit om man dödade för att det var kul. Tror du rävar och björnar gör så? De hade klarat sig helt 100 på endast vegansk kost. Men du dödar oxå djur. Flera 100 om dagen. Bor du i ett trä hus har du bidragot till att jätte många inseket och fåglar antagligen dött. Äter du så har det säkert dött flera 1000 maskar och skalbaggar när jorden brukades. Bara för att det knte ör du personligen som slår eller skuter så kan man inte säga så. Nöt släpper ut mycket metan gas osv där av ska vi börja äta mer vegetariskt men framförallt mer kykling, kanin och ev gris. Nej alla forskare ljuger inte. Men i kött produktionen så räknas allt från maten och hur den tillverkades och de direkta till frakt (allt) när man räknar på koldioxid utsläpp så räknas offtast endast de som kommer ut i avgasröret. Inte hur bränslet togs till vara att det förstör flera miljoner kvadratkilometer på havet som snart kommer rasa ihop. och att den oftast fraktas mycket långt innan den används i just de fordonet som fraktar maten. Och för stt till erka motorer och annan elektronok i fordon krävs mycket olika metaller och sällsynta ämnen som oxå släper ut mängder bl.a en stor del till regn skogs skövvlingarna.

kanin/höna
2018-02-06, 09:10
#54

Om det nu är så dåligt att ha djur så är det ju lika hemskt att ha de hemma då släpper de ju ut hela livet och inte bara halva eller antagligen ännu mindre. Hur många köper eco foder till sina kaniner här? Jag gör och jag her de så lite pellets som möjligt. Höt odlas här på gården. Om nu det är djurens fel att det är miljön varför inte bara slakta alla djur på hela planeten så är väll problemet löst. Vi måste inse att det är mänikans fel och den skit vi hittar på som vi måste föränra inte de som funnits lika länge som vi själva. De som är bäst är ju att ha ett folk mord iså fall. Då detta var uppe som ett förslag att många idiskare skulle skutas i världen för att minska klimat påverkan. Så det är inte bara någon ilska hitte på det är sanning.

Elslind04
2018-02-09, 22:52
#55

För det första så har djur bevisars vara mycket smartare än vad vi tror och kan känna lidande, smärta mm, och det finns väldigt många djur som kan kommunicera, bara att vi inte förstår det. Dessutom, har jag bara ekologisk mat till mig och mina djur och ja det är väl omöjligt att undvika att döda ett enda djur nu för tiden, men brur ni er själva ens om maskarna och fåglarna ni snackar om eller vill ni bara arhumentera emot?

vallhund
2018-02-09, 23:26
#56

#55 Hur har du tänkt dig att katter o hundar skall utfodras?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar. Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt . Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.
Maria-Gerbiler
2018-02-10, 11:28
#57

#56 Alla måste inte ha hund och katt. ;) Kanske dags at kaninerna blir lite mer populära. 

I framtiden hoppas jag att kött odlat i labb blir billigt nog så att folk kan mata sina husdjur med det. Prognosen är att det ska finnas i butikerna inom några år.

Maria-Gerbiler
2018-02-10, 11:51
#58

#49 Kött (kor) ger inte bara utsläpp av metan, det ger utsläpp av koldioxid också. I den processen ingår förbränning av fossila bränslen. Länken som du skickade säger  ingenting om fördelningen mellan animalieproduktion, transporter, etc. Du pratar mycket om fossila bränslen fastän man ska se kolbalansen som ett kretslopp. Du tycker att vi ska ha öppna landskap, fastän mer skog i Sverige skulle kunna ta upp koldioxid och lagra detta i form av organiskt material. Biologisk mångfald har jag redan diskuterat i #15. Du pratar också om oss veganer som att vi alla tänker likadant – att man inte får äga ett djur. Jag tycker att man kan ta det lite lugnt och börja med att inte utnyttja djur för mat och pengar men man kan adoptera djur (kostar pengar istället). Det kanske inte är en perfekt lösning men den gör i alla fall stor skillnad.

#52 Du kan tänka så här: Ja, man kanske dödar insekter när man går på marken, men det är oundvikligt och har inte så mycket med veganism att göra. Man behöver inte medvetet döda fler djur (äta djur när man inte behöver) bara för det. Och bara för att andra gör fel så behöver man inte själv göra det.

#54 Varför ska man slakta alla djur? Det är mycket smartare att minska uppfödningen av djuren. Det är på grund av den som vi har så många grisar, kor, hönor, etc. Att slakta människor tänker jag inte ens diskutera. Det går att mätta världens befolkning med vegansk kost. Som Einstein sa: "Nothing will benefit health or increase chances of survival on earth as the evolution to a vegetarian diet" - Albert Einstein.

Upp till toppen