Etikettbeteende-hälsa-och-skötsel
Läst 708 ggr
Wilda11
2017-10-17, 22:09

Trycksår, Burar..??!

Jag har två kaninungar som är 5 och 2 månader gamla och de har fått/har trycksår. Den ena är inne kanin (hanen) och den andra (honan) är ute kanin. Honan har tjockt lager med spån och halm+ jag smörjer in hennes tassar varje dag. Hanen har för tillfället bara tjockt lager spån men ska få halm och jag smörjer in hans tassar. Men det känns som inget hjälper hur lång tid tar det innan det blir bättre? Och kan jag ha de i sina Hagar eller ska jag ta bort dem tills de blir bättre( hagar med gräs)? Kan jag ha en kompostgaller hage inne med matta och sen filtar som underlag? Om nån har några tips? också skulle jag bli jätteglad!

Wilda11
2017-10-17, 22:12
#1

Och kan jag hoppa med dem Och tävla? Eller ska jag sluta med det… (Trycksåren är lite rosa/röda)

cissi_1993
2017-10-18, 17:09
#2

Kan inget om tryck sår men jag skulle nog inte tävla eller träna när dom har så. Att vara ute i hage eller i hage med matta och filt borde dock gå bra tycker jag. Har du provat att kolla runt lite här på sidan har för mig att det ska finnas en artikel🤔

Gimbergsson
2017-10-18, 17:44
#3

Min Ludde har trycksår på baktassarna, säkerligen på grund av att han är frigående inomhus och inte bara håller sig på mattor utan även springer på golvet. Nu är hans tassar snart läkta, men när jag först upptäckte det så ringde jag veterinären som sa att vi skulle komma in om det blev värre/sårigt. Jag började sy ett par strumpor till honom. Jag köpte de minsta "hundstrumporna" som fanns, klippte av toppen av dom så att framdelen av tassen inte skulle bli instängd. Sydde fast ett mjukt lager med bomull där själva "hälen" ska vara och sydde runt kanterna. Dessa har han på sig några dagar i taget (tre med och tre utan). För varje gång jag tar på strumporna så masserar jag med inotyol i två omgångar över trycksåren och lägger pälsen runt om, över själva trycksåret så att lagret mellan trycksåret och golvet ska bli så tjockt som möjligt (päls, bomull och strumpa). Av detta har såren blivit sakta bättre men efter någon månad kände jag ändå att jag ville kolla upp honom hos veterinären. Veterinären konstaterade att vi upptäckt det i god tid och att det inte var inflammerat. Det var bara päls som försvunnit och inga sår på tassarna. 

När han kastrerades i slutet av september kollade veterinären på tassarna igen och menade att det blivit bättre och att all avlastning som var möjlig skulle vi fortsätta med. Veterinären menade också att all rörelse är bra på grund av blodcirkulationen och att det bidrar till läkning. Jag fick utskrivet metacam som Ludde fick i sju dagar, detta var både på grund av kastreringen och tassarna, men vad jag märkt har det inte gett någon ytterligare förbättring på tassarna. 

Vi har således fortsatt med avlastning, vi har lagt ut fler mattor där Ludde gillar att vara och speciellt på ställen där han sitter hopkurad eftersom det sätter tryck på hälarna. Strumporna har han på sig så ofta som möjligt och särskilt vid tillfällen då han rör sig som mest på golvet. Ludde är väldigt snäll och bryr sig inte så mycket om att behöva ha på sig strumporna. Det är heller inga problem att massera tassarna eller sätta på strumporna, vilket underlättar mycket.  I dagsläget är tassarna i princip läkta och päls har börjat växa ut igen, vilket är en stor lättnad eftersom trycksår kan få hemska konsekvenser om det går för långt. Det har dock inte varit en dans på rosor att få bort trycksåren och sammanlagt har läkningsperioden hållit på sedan midsommar då jag först upptäckte det.  

Så rådet jag kan ge är att avlasta tassarna så mycket som det bara går, och eventuellt uppsöka veterinär för att kolla så att såren inte har blivit inflammerade.

Wilda11
2017-10-18, 18:41
#4

#3 tack så jätte mycket för alla tips?! Har du nån bild på strumporna? =)

Upp till toppen