Intervjuer

Vad innebär en Genbank?

2013-11-03 11:31 #0 av: IdaL

Här kan ni läsa om när tlover, här på ifokus, svarar på frågor från en intervju om hennes genbank som hon har på sin gård hemma. Det gör oss lite klokare på vad det faktiskt innebär att ha en genbank.

- Vad innebär det att ha en genbank?
 Det innebär att man är godkänd att föda upp kaniner (eller andra djur) som är av hotad ras (lantraser eller allmogeraser)

- Vilken kaninras krävs det att man föder upp för att ha genbank?
Gotlandskanin, Mellerudskanin är dom vanliga men även fast Svensk päls inte strikt räknas som lantras så har man genbank på dom med eftersom dom är så få.

- Hur kommer det sig att du började med genbank?
Jag och min man Bestämde oss för att flytta till min farfars hemman och då ville vi ha djur som kunde ge oss nån nytta, kunde bo ute och som vi kunde fixa fodret (i detta fall höet) till själv. Då föll valet på Gotlandskaniner då dom kan vara ute i "ur och skur" (fast såklart har dom bo), dom äter inte pellets och gödseln är perfekt och överskottet  slaktas till min man som knappt äter kött (så därför säljs så många som möjligt eftersom min man vill inte äta kött för ofta ändå).

Sen så hade jag kaniner när jag var liten (min mamma skaffade blandraskaniner av samma syfte som vi) så jag kunde lite om kaniner i alla fall.

Sen är det kul att föda upp kaniner och ändå göra nått gott för världen (dvs jag kan föda upp hur många kaniner som helst utan att det egentligen blir överskott)

Dick, den perfekta avelshanen

- Hur väljer man ut avelsdjur för genbanken? 
Såklart ska djuren vara genbanksanslutna men sen finns det inga "förbjudna färger" till och med hängande öron är tillåtet att avla på man ska bara inte förstärka det.

Så när man väljer ut djur så ska man kolla på mentalitet mer, tex för honor kollar man om dom är bra mammor, om dom kan ta hand om alla sina ungar, om dom är snäll eller sur under den perioden (ingen vill ju ha en sur kanin även om hon är gravid).

När det gäller hanarna kollar man om dom är dum mot honorna då dom paras, tex så har vi ett praktexempel i Dick han tycker att efter parningsgos är jätteviktigt och är honorna inte intresserad så går han bara omkring och markerar allt som råkar vara minsta lilla nytt i området.

När det gäller både hanar och honor ska dom vara nyfikna, vädertåliga, inte kräva kraftfoder (tex pellets) i onödan och såklart ska dom vara friska.

Nu har ju alla olika utvalsprocceser, tex har vi märkt att vi är bortskämda med vad som är "nyfiket" och "snälla" då andra genbanker som träffar våra kaniner tycker att dom just är väldigt nyfikna och snälla. Vi har också väldigt stora kaniner i vår genbank från två avelsdjur vi köpte av vår favoritgenbank. Däremot så bryr vi oss inte var våra avelsdjur står på "listan" (listan är en lista på ju mer ovanlig en kanins gener är ju högre upp kommer den dvs ju mer är kaninungarna värd) men för vissa är det viktigt.
 
- Hur många avelsdjur har du?
 4 stycken, 2 honor och 2 hanar, har vi fler så kan vi inte sälja nog många och det vill inte min man (föreningen rekommenderar att man har lika många honor som hanar).

Kaninerna finns i alla möjliga färgkominationer eftersom att det inte finns några otillåtna färger.

- Hur ser din kaningård ut?
Just nu har i en fackbur på 4 st 2 kvm burar som man kan halvera till 8 st 1 kvm stora kaninburar. + några extraburar som vi har kaninungar som förhoppningsvis ska säljas snart.

(bild finns här  http://mortangard.com/2012/10/24/sektion-a-fardig/ )

Vi har däremot planer på att bygga nytt med minst 6 "grundburar"
 
- Hur ser era avelsmål ut? 
Att bevara rasen Gotlandskanin, dvs få kaniner som inte kräver kraftfoder, som är snälla, nyfikna, bra mammor, snälla pappor och är sjukdomshärdiga och härdiga i allmänhet.
 
- Finns det några speciella krav när det kommer till att ha egen genbank som man måste uppfylla?
 Ja (i alla fall när det gäller gotlandskanin och mellerudskanin), tex så är minimåttet på buren 1 kvm, höjd minst 70 cm och bo på minst 30x40x30 cm.

Man måste även endast utfärda genbanksintyg till ungar till kaniner med genbanksintyg (av samma ras), man ska vara med i föreningen gotlandskanin, man ska skicka in en årsrapport till föreningen gotlandskanin (vilka som har fötts, dött, sålts m.m.), man får inte ha djur i genbank som har känd sjukdom eller missbildning osv (närmare kan man kolla här http://www.gotlandskaninen.se/ det är däremot saker som jag tror de flesta som avlar måste upprätthålla tex följa lagar och regler, låta djuren få utlopp för instinkter osv)
 
Nått man däremot inte behöver göra är att öronmärka, man kan använda beskrivningsblankett och ev foton istället (vilket vi använder).

Nyfikenhet och trevlighet prioriteras högt, här hälsar dotter och pappa på varandra för första gången.

- Har du några tips till den som skulle vara intresserad av att börja med genbank?

Man ska inte bli rädd även fast det är en del pappersarbete, håller man bara någorlunda koll över året funkar det. Sen får man ju 800:- för att man bevarar rasen (om man har minst en hona och hane och tar minst 1 kull/år och säljer minst 1 unge/år) så det är värt att bevara rasen trots pappersarbetet.
 
Det kan vara bra att ha nån man kan fråga om genbank även om man får bra info från föreningen, jag har tex en kvinna som är min favoritgenbank som jag brukar fråga om jag undrar nått.
 
Skulle man inte ha allt färdigt (tex man har för små burar men håller på att bygga nya) så är dom på föreningen ofta väldigt snälla (när vi började hade vi tex en bur på bara 0,8 kvm men vi skrev i ansökan att vi var på g att bygga nya och det funkade ändå).
 
Allmänt så är dom flesta med genbank snälla och stöttar nyare så det löser sig oftast om man undrar nått. Däremot ska man veta att lantraser är beroendeframkallande. Vi började med Gotlandskaniner, vi håller nu på att bli genbank för hedemorahöns och vi står på kö för lappgetter.

Såhär ser en typisk Gotlandskanin ut.

Tusen tack för att du ställt upp på intervjun och besvarat våra frågor! Lycka till i framtiden med kaninerna och gården!

Anmäl
2013-11-03 16:24 #1 av: IdaL

Tack för du ställde upp på intervjun! :)

Anmäl
2013-11-03 16:26 #2 av: tlover

varsågod, jag kan också svara på frågor här, eller ja bara dom inte blir för svåra Förlägen

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-11-03 16:48 #3 av: Cilia.Teddytöserna

Toppen intervju!Skrattar

Anmäl
2013-11-03 18:37 #4 av: Emelie

Jätteintressant, och framförallt kul att folk får upp ögonen för Gotlandskaninen. Det verkar vara en underbar ras Glad

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl
2013-11-10 20:24 #5 av: Alvsas

Vill nästan börja med genbank nu..Skrattar

Anmäl
2013-11-10 21:56 #6 av: moomiis2

Jättebra intervju!

Anmäl
2013-11-11 23:13 #7 av: Victorica

#5 Håller med dig, blir verkligen sugen på att starta en genbank :D

Anmäl
2013-11-14 13:53 #8 av: tlover

Jag vet inte om just denna artikel intresserar folk här men jag skrev just en artikel om lantraser och allmogeraser hur det var "då" och att man kan ha det så (fast bättre djurrättsmässigt) nu också.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-11-16 11:08 #9 av: tlover

Jag har skrivit en till artikel som kanske är intressant för läsarna av den här artikeln.

Det är en artikel med lista över lantraser och deras föreningar (och hur man blir genbank)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-11-18 12:14 #10 av: Maria29


Måste säga att som genbank till Gotlandskanin och Mellerud (och andra lantraser) blev jag väldigt glad att se den här artikeln. Glad

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.