Om sajten

Ny regel: (X) i rubriken

2013-06-09 20:21 #0 av: Inaarah

I stället för att ha en låst kategori på sajten kommer vi i framtiden skriva ett (X) i rubriken när tråden behandlar ett känsligt ämne eller ett ämne som kan väcka anstöt.

Tidigare har vi haft en låst kategori här på Kanin iFokus, döpt till "produktion", avsedd för att diskutera köttproduktion av kaniner. Efter diskussion har vi valt att öppna upp produktionskategorin, så att den ska finnas tillgänglig för samtliga medlemmar, men införa en ny regel - att skriva ett (X) i rubriken när man skapar en tråd som kommer röra till exempel slakt, avlivningsmetoder, otäcka bilder på skadade kaniner, diskussioner som kan anses stötande att ta del av eller liknande. 

Med andra ord kommer övriga frågor som rör produktion få hållas öppna på forumet. Däremot vill vi se att de trådar som på något sätt kan väcka anstöt, oavsett ämne, ska inneha ett (X) i rubriken. (X):et står alltså där för att varna medlemmar om att tråden innehåller något som kan anses stötande, och därmed får var enskild medlem själv avgöra om denne vill öppna tråden och ta del av innehållet.

Nedan följer några riktlinjer för hur man kan använda (X) i rubriken. Vi förstår att det kan finnas tillfällen det är svårt att veta hur man ska göra, samt att det kan råda olika uppfattningar, men vi som modererar sajten lovar att finnas så behjälpliga vi kan till en början för att detta ska fungera så smidigt som möjligt redan från start.

 • Kategorin "produktion" kommer i framtiden användas som en helt öppen kategori för frågor som rör produktion. Frågor om avlivningsmetoder eller slakten, till exempel, bör dock ha ett (X) i rubriken. 
 • Man bör även sätta ett (X) i rubriken om man postar bilder på, förslagsvis, en sårskada hos sin kanin, eftersom detta kan upplevas känsligt eller otäckt att se. Det samma kan även gälla bilder på till exempel en död kanin.
 • Generellt bör ett (X) placeras i rubriken om man tror att innehållet kan väcka anstöt, om det till exempel är provocerande eller skapat i syfte att väcka starka reaktioner. 


  Sammanfattningsvis, vill vi hädanefter se ett (X) i rubriken på de trådar som behandlar känsliga ämnen. I stället för att öppna en ny dold kategori för "känsligt innehåll" väljer vi att ha samtliga trådar öppna för diskussion, med en varningssymbol i rubriken. På så vis blir det tydligare och även enklare att se förbi dessa diskussioner om man inte vill ta del av dem. 

  Vi är medvetna om att detta är en reform som inte alla uppskattar. Däremot strävar vi efter att Kanin iFokus ska vara ett forum som välkomnar alla, och därmed kommer vi tillåta diskussioner om produktion även i den öppna delen. Vi har fattat detta beslut efter att ha lyssnat till flera av medlemmarnas önskemål, och därmed har vi försökt ta hänsyn till det som medlemmarna söker.

  Vår förhoppning är att detta är något som ska passa merparten av sajtens medlemmar, och att de nya reglerna kommer integreras på ett bra sätt. Vid frågor eller oklarheter går det bra att ställa dem nedan, eller skicka ett PM till medarbetare och sajtvärd. 

  Never make permanent decisions on temporary feelings.

  Anmäl
  2013-06-10 14:16 #7 av: NaDa...

  Bra jobbat medarbetare och Sajtvärd. Tusan vad snabbt det gick! :D

  Anmäl
  2013-06-10 14:39 #8 av: Zabbio

  Känns som en bra lösning :)

  Tack för ert engagemang.

  Anmäl
  2013-06-10 14:39 #9 av: [Luppa]


  Bra!

  Anmäl
  2013-06-10 15:00 #10 av: [Bolten]

  Härligt!

  Sajtvärd för Weightpull.ifokus.se

  www.yippoandnico.blogg.se                                                     

  Anmäl
  2013-06-10 15:17 #11 av: tlover

  Jag tror detta blir bra men hur blir det med trådar som får svar som TS kanske inte tänkt sig så att det kan bli känsligt? (tänker tex tråden om vad man gör med kaninungar som inte blir sålda, där blev det ju lite slakt vara/icke vara diskutioner men som TS tror jag inte man kan räkna ut att sånt blir).

  Eller om man inte inser i tid att det kan vara ett känsligt ämne (jag har nästan hela mitt liv vetat var kött kommer från så för mig är det inte ett känsligt ämne att nämna att djur kan slaktas till kött)

  Black friday rea i tebutiken: 10% rabatt på allt el ge vidare,
  15% rabatt på bland annat matcha, 20% rabatt på yerba mate och inte mindre än 30% på provpåsar

  Anmäl
  2013-06-10 15:29 #12 av: Inaarah

  #11: Det får man ta hänsyn till då. Det beror lite på hur det ser ut; är det bara lösryckta kommentarer som rör något "känsligt" kan de kommentarerna plockas bort. Annars kan någon medarbetare lägga in ett (X) i efterhand om diskussionen tagit en vändning. Och det är ju absolut inget som trådskaparen ska bli "anklagad" för; en tråd kan ju utvecklas olika.

  I det andra scenariot kan detta justeras av medarbetare i efterhand. Det var lite det jag menade när jag skrev att vi kommer vara behjälpliga med detta eftersom det här är en ny regel, och det kan vara svårt att veta när man ska sätta ett (X). Inser man själv att man vill ha ett x i rubriken kan man ju även skicka ett PM till någon med befogenhet, så upptäcks det snabbare.

  Never make permanent decisions on temporary feelings.

  Anmäl
  2013-06-10 16:32 #13 av: ninor

  Kanske en riktigt korkad fråga, men ändock:

  De trådar som tidigare låg under produktion, vad händer med dem? Blir de plötsligt synliga för alla? Och i så fall, får de automatiskt ett (X) i rubriken nu i efterhand? 

  Anmäl
  2013-06-10 16:39 #14 av: Peak303

  #13: De blir synliga och alla under produktion har fått ett (X) i rubriken. :)

  -'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
  Snowflake's Kaniner, Hoppkaniner i Eslöv, Skåne
  Bloggen | Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus

  Anmäl
  2013-06-10 16:43 #15 av: ninor

  #14 Tack för svaret! Vill ju inte råka klicka mig in på någon sån tråd av misstag.

  Sen att jag frivilligt gick dit och klickade och nu mår tämligen illa får jag skylla mig själv för. Gapskrattar

  Anmäl
  2013-06-10 17:13 #16 av: FlutterShy


  Längtat efter detta på denna sajten, känns som det kommer bli användbart och kunna varna känsliga läsare. :)

  Anmäl
  2013-06-10 17:43 #17 av: tlover

  #12 tack vad bra jag är själv duktig på att vara efterklok Tyst

  Black friday rea i tebutiken: 10% rabatt på allt el ge vidare,
  15% rabatt på bland annat matcha, 20% rabatt på yerba mate och inte mindre än 30% på provpåsar

  Anmäl
  2013-06-10 17:54 #18 av: Alenzi

  Tummen upp

  Anmäl
  2013-06-10 18:47 #19 av: Fridaaaa

  Bra tycker jag!
  Och denna borde vara fastnålad, så den inte kan missas Glad Eller i "viktig info" Glad

   Medarbetare: rexkaniner, Support.
  Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
  Kicka gärna in Hjärta

  Anmäl
  2013-06-10 19:43 #20 av: Friggeshoppkaniner

  Bra, produktions delen behöver ju faktiskt inte vara dold. Man läser vad man vill helt enkelt Ler

  Anmäl
  2013-06-10 20:24 #21 av: minaninar

  Jag tycker det känns vidrigt att komma till KIF och det första man ser är: [x]kaninkött köpes...

  Men å andra sidan, visar att det BEHÖVS ett annat forum. Men roligt för er som tycker att det är en naturlig del av livet som ALLA behöver konfronteras med så fort de kikar in på KIF. Grattis. 

   

  Anmäl
  2013-06-10 20:32 #22 av: [Bolten]

  #21 Jag tycker det är vidrigt att läsa om naken kaniner eller "handikappade kanin" men jag väljer till slut att sluta läsa det. 

  Sajtvärd för Weightpull.ifokus.se

  www.yippoandnico.blogg.se                                                     

  Anmäl
  2013-06-10 20:32 #23 av: Mannez

  Toppen!

  Anmäl
  2013-06-10 20:36 #24 av: [lucke]


  Även jag tycker att (X)-rubrikerna är ett dåligt alternativ- jag undgår ju inte att läsa rubrikerna och det får mig att må dåligt. Men ser fram emot ett rent sällskaps-forum- det tror jag även kommer att vara en trevlig sajt för alla barn som har sina kaniner som keldjurGlad

  Anmäl
  2013-06-10 20:51 #25 av: spacesheep

  Bra lösning! Nu kan alla som sysslar med kaniner känna sig välkomna här, äntligen. Och jag säger som många andra, den här sajten har redan innan produktionsdelens öppnande behandlat känsliga ämnen öppet. Handikappade kaniner, beskrivning av vanvård, bilder på sår och diskussioner kring avlivning av kaninungar. Ett sällskapskaniner.ifokus vore såklart super, så att de som enbart intresserar sig för den delen kan hänga där.

  Däremot köper jag inte argumentet att man inte kan välja vad man läser, och att "fel" trådar hamnar hos känsliga läsare. Är man gammal nog att använda internet är man gammal nog att se två sidor av ett mynt, och att själv kunna resonera kring vad man vill utsätta sig för.

  Anmäl
  2013-06-10 20:56 #26 av: Ljusta

  Bra idè med (X)! Förstår inte att någon kan ha problem med det? Mår man dåligt då man går in i en mataffär också och ser allt som har med djur att göra? Kött, mjölk, osv? Kräks över att behöva åka i en bil med skinnsäten? Äter aldrig djurtestad medicin? Det är på många sätt vi utnyttjar djuren (tyvärr), och man kan inte gå omkring och må dåligt bara för att man råkar bli påmind om att det finns folk som äter kanin.

  Bättre att lägga energin på att mysa med sina egna kaniner och inse att ingen någonsin kommer att äta upp just dem även om det finns vissa andra som väljer att föda upp djur i syfte att äta.

  Anmäl
  2013-06-10 21:15 #27 av: Friggeshoppkaniner

  # 26 Words! Pokal

  Anmäl
  2013-06-10 22:39 #28 av: farvendal

  Är man så känslig så man mår dåligt av att bara se rubrikerna kanske det är dags att ta tag i det problemet.... kan jag tycka...

  Bra idé med X-trådarna enligt mig :)

  Anmäl
  2013-06-10 22:45 #29 av: DivinA

  #28 ja det var just det argumentet jag själv möttes av hela tiden som barn... Att hästar är hamburgare, det är bara att gilla läget!

  Ingen är överkänslig för att man har en helt annan syn på vad en kanin ÄR... Är den ett sällskapsdjur eller ett produktionsdjur?
  Det är väl toppen att det löser sig och blir en köttsajt och en kelkaninsajt? Förstår inte varför diskussionen tas upp igen? Har inte kelkaninfolket fått tillräckligt på käften i detta forum redan????

  Sajtvärd på http://sallskapskaniner.ifokus.se/ Sajtvärd på http://bipolarsjukdom.ifokus.se Medarbetare på http://djurskydd.ifokus.se
  Anmäl
  2013-06-10 22:49 #30 av: farvendal

  #29, nu var ju inte den diskuterande lösningen om att det blir två olika sajter, utan att man skapar ett X i rubriken.. du är lite ute och cyklar.. jag tycker man bör vänja sig vid att se såna rubriker om man ska hänga på internet, men det kanske bara är jag. synd om det får en att må dåligt.. man man lär ta sånt.. att folk säger till dig att hästar är hamburgare är ju dock elak om dom säger det bara för att jävlas 

  lägger mig inte i mer, för vissa accepterar verkligen inte att folk är olika i världen och att man får anpassa sig efter det.

  sen kan jag tycka att köttkaninfolket har fått mer "på käften" än kelkaninfolket... det är ju när man snackar produktion som det blir ståhej för att alla känsliga ska lägga sig i.

  menmenmen

  Anmäl
  2013-06-10 22:50 #31 av: [Bolten]

  #29 Fast kanin ÄR ett produktions djur som även kan användas till kel. Detta är inte heller en kött sajt utan en kanin sajt.

  Fått på käften? Sajtvärd och medarbetare har gjort de jämställt på forumet.

  Sajtvärd för Weightpull.ifokus.se

  www.yippoandnico.blogg.se                                                     

  Anmäl
  2013-06-10 22:54 #32 av: Inaarah

  #29: Jag ber dig tona ned lite.

  Och återigen: vi bakom Kanin iFokus strävar efter en sajt för ALLA. Det är varken en "köttsajt" eller "kelkaninssajt". Det finns rum för samtliga - det har ju fungerat i alla år hittills.

  Om du upplever att "kelkaninfolket har fått tillräckligt på käften" får du gärna ta upp det på ett konstruktivt sätt med någon av oss som administrerar sajten.

  Never make permanent decisions on temporary feelings.

  Anmäl
  2013-06-10 22:57 #33 av: Peak303

  #29: Kaniner är båda delar, vill man ha de till kel har man det, vill man ha det till kött har man det. Och vill man ha det till båda delar har man det. Det är upp till var och en själv att välja!

  Jag har inte mina kaniner till kött men jag vet att andra har det. Det är bara till att acceptera. Kollar du tillbaka några decennier så hade folk kaniner för kött redan då. Varför skulle det vara annorlunda nu?

  Kanin ifokus är en sajt för allt som rör kaniner. Där ingår även produktion. Men vill man inte ha sina kaniner till produktion så har man ju inte det. Det är upp till var och en själv. 

  -'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
  Snowflake's Kaniner, Hoppkaniner i Eslöv, Skåne
  Bloggen | Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus

  Anmäl
  2013-06-10 23:04 #34 av: DivinA

  #32 med all respekt.. Det har fungerat men det har varit motsättningar. Men nu har sidan övergått till ett ännu öppnare forum och då får det väl finnas ett alternativ till dem som anser att kaninen är ett sällskapsdjur och inte vill mötas av "recept på kaningryta" osv när de kommer hit.

  Att man inte behöver läsa i trådarna är en annan sak, det är redan trådnamnet som är stötande för oss.

  Sajtvärd på http://sallskapskaniner.ifokus.se/ Sajtvärd på http://bipolarsjukdom.ifokus.se Medarbetare på http://djurskydd.ifokus.se
  Anmäl
  2013-06-10 23:09 #35 av: [Bolten]

  #34 Men ge dig. Starta en egen sajt om du vill det, sluta klaga på sajtvärd och medarbetare, sluta klaga på de som äter kött och sluta klaga på att det är ett jämställt forum.

  Sajtvärd och medarbetare ska ha massa beröm för hur bra de löst detta! 

  Sajtvärd för Weightpull.ifokus.se

  www.yippoandnico.blogg.se                                                     

  Anmäl
  2013-06-10 23:13 #36 av: [Guldvingens]

  #29
  Angora är en produktionsras, som används för sin päls skull. Tar man inte hand om pälsen så sig bör, så blir kaninen lidande. Men eftersom vi inte får "utnyttja" djuren, hur ska vi då göra med denna ras? Klippa pälsen och slänga den? Ett par gånger om året? Och var ska vi slänga den? Är det inte bättre om den kommer till nytta.

  Det fantastiska med kaniner är att man kan ha dem till så fruktansvärt MYCKET. Det är det som gör dem så BRA som de är. De är fantastiska kelkaniner, man kan ställa ut dem, man kan tävla med dem i hoppning, man kan göra mössor/vantar av deras päls (angora) och man kan äta dem/ge köttet till hunden. 

  Inget av ovanstående är FEL. Vi är nog alla överens om att vi vill att våra kaniner ska ha ett bra liv, gärna så naturligt som möjligt, att de håller sig friska och att de slipper lida. Vi är nog alla överens om att kvalité (ett kort BRA liv) är bättre än kvantitet (exempelvis; 10 år i en 100*50 bur utan någon stimulans mer än foder någon gång om dagen)

  Kanin ifokus är en sajt där ALLA är välkomna att fråga ALLT om kaniner, det finns ingen begränsning. Alla som har frågor ska kunna få svar av människor med kunskap inom ämnet. Ingen ska behöva dölja vad de har sina kaniner till för, för det finns inget man behöver dölja.

  Tycker medarbetarna och sajtvärden har gjort ett bra jobb att försöka få det rättvist på sajten, så att alla ska kunna få sina frågor besvarade, och inte bara de som har kaninerna till kel/hopp/utställning... utan även att de med produktionskaniner ska få svar på hur stor bur som är lämplig till deras kaniner. Så att dom ska få ett BRA liv.

  Det är det vi måste minnas, att vi är alla här på kanin ifokus av en anledning, för att vi älskar våra fyrfotade långöron! Och att vi bara vill dem väl! Så det bästa är om vi minskar ner på hatet, och försöker bli mer öppensinnade - för vi har samma mål i slutändan, oavsett vad vi har våra kaniner till.

  Anmäl
  2013-06-10 23:15 #37 av: Inaarah

  #34: Jag vill bara påtala att det givetvis finns respekt för dig/er - åtminstone från min sida. Vi har tagit fram detta alternativ och vi hoppades det skulle vara en nyckel på väg till ett forum som är så öppet som möjligt för att precis alla parter ska känna sig välkomnade. Det är tråkigt att det inte upplevs så av alla, och det är något vi bakom sajten har med oss. Vi vill ju bli bättre!

  Never make permanent decisions on temporary feelings.

  Anmäl
  2013-06-12 00:50 #38 av: Melao

  Jag tycker att (X) är en bra lösning, men bara halvvägs. Jag har inget emot att se bilder på "defekta" kaniner (som t ex nakenkaninen Dobby som fick ett x i sin rubrik) eller skador/sjukdomar. Jag vill däremot inte läsa trådar om köttproduktion av kanin. Visst är det möjligt att någorlunda utläsa i rubriken vad tråden handlar om men det är inte alltid självklart. Då hade ju (X) varit helt onödigt.

  Mitt förslag är att de trådar som rör köttproduktion istället märks med (P) eller annan bokstav/tecken, för att man ska kunna se skillnad på de olika "kategorierna" av känslighet.


  Anmäl
  2013-06-12 08:08 #39 av: Fridaaaa

  #38 Det tycker jag var ett väldigt bra förslag! Glad

   Medarbetare: rexkaniner, Support.
  Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
  Kicka gärna in Hjärta

  Anmäl
  2013-06-12 15:33 #40 av: DivinA

  #36 Jag misstänker att du egentligen förstår vad det är jag menar. Att klippa av en angora pälsen är ju att HJÄLPA den och såklart ska man ta tillvara på fluffet efter klippningen. Du behöver inte försöka hårddra det. Jag är naturligtvis inte emot att man hjälper ett djur med någonting som den inte själv klarar av pga avel! Tvärtom.
  Det enda jag inte tycker att hör hemma på en kaninsida är döda kaniner.

  Sajtvärd på http://sallskapskaniner.ifokus.se/ Sajtvärd på http://bipolarsjukdom.ifokus.se Medarbetare på http://djurskydd.ifokus.se
  Anmäl
  2013-06-12 22:42 #41 av: luckydragonriderkin

  #38 exakt! Bra idé! ;D

  Men om man har en tråd som handlar om någonting som Inge har ett dugg med kött eller annat stötande att göra MEN har en bild på en kanin som i övrigt ser ut som en helt vanlig kanin men som kommer att slaktas märks med ett (X) tycker jag att det är konstigt :S

  Då har det ju inget med kött att göra egentligen?

  Anmäl
  2013-06-13 07:50 #42 av: tlover

  #41 men det blev väl inte så men förändringen? annars måste ju moddarna ändra alla mina för jag vet inte om nån av mina kaniner kommer att slaktas nån dag.

  Black friday rea i tebutiken: 10% rabatt på allt el ge vidare,
  15% rabatt på bland annat matcha, 20% rabatt på yerba mate och inte mindre än 30% på provpåsar

  Anmäl
  2013-06-13 09:34 #43 av: HildaAlfons

  Super bra!

  Anmäl
  2013-06-13 17:23 #44 av: tlover

  kanske ska omformulera frågan i #42

  Jag som bara har gotlandskaniner (en lant/köttras) ska väl ändå kunna visa bilder på mina kaniner, kaninungar, burar etc? för det kan väl ändå inte vara stötande även om vissa av dom kanske, eventuellt kommer att slaktas i framtiden. Det kan väl inte i nått universum vara stötande med en bild på en glad, livs levande kaninunge?

  Om jag inte får visa upp en bild på en kaninunge utan att skriva (x) i rubriken kommer jag inte vara kvar här, jag älskar nämligen gotlandskaniner och vill inte skaffa en "fluffkanin" bara för att kunna visa bilder på nån av våra kaniner.

  Black friday rea i tebutiken: 10% rabatt på allt el ge vidare,
  15% rabatt på bland annat matcha, 20% rabatt på yerba mate och inte mindre än 30% på provpåsar

  Anmäl
  2013-06-13 17:28 #45 av: MarHai

  X innebär känsligt innehåll, dvs prat om eller bilder på slaktade kaniner, prat om eller bilder på vanskötta och missbildade kaniner etc.

  Självklart får du lägga upp bilder på burar, och dina kaniner, även såna som ska slaktas i framtiden. :)

  /Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
  Solbackens kaniner
  Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.