Beteende, hälsa och skötsel

Inlärning med positiv förstärkning

2013-04-06 13:48 #0 av: [Wedgiolaf]

Vill du också få din kanin att lyckas göra roliga tricks men inte vet hur du ska gå till väga? Lär in alltsammans med klickerträning, en positiv träningsform där allting förknippas med glädje!

Positiv förstärkning lämpar sig för alla typer av djur!

Positiv förstärkning. Innebörden av detta begrepp är ofta förvirrande, men egentligen ganska logisk. För att få en ökning av ett önskat beteende tillför vi något, i detta fallet något positivt. Helt enkelt en belöning, antingen i form av godis, en klapp eller helt enkelt några berömmande och lugna ord. När man förstärker ett beteende som utförs, ökar sannolikheten för att kaninen kommer upprepa samma beteende ytterligare. Därför brukar man säga att förstärkning ökar ett önskvärt beteende. Exempel: Eftersom kaninen hela tiden får godis och beröm för att ställa sig på bakbenen, kommer den att utföra denna rörelse oftare då detta alltid förknippas med att kaninen kommer få godis. Träning ska alltid vara roligt, därför använder vi oss av positiva inlärningsmetoder!

Klickerträning. En s.k. klicker används i princip alltid i samband med att man jobbar med positiv förstärkning. När man trycker på en klicker avger den ett ljud, som alltid ska följas av en belöning. För att förstärka det önskvärda beteendet är klickern en effektiv metod. Den låter alltid likadant - oavsett vilket humör man själv är på, och det är tusen gånger lättare att tajma precis på sekunden när kaninen utför det önskade beteendet. Klickerträning är den i särklass bästa träningsmetoden, inte bara för kaniner utan alla djur.

Hur gå tillväga? Först och främst måste kaninen klickas in så att den vet vad klicket betyder. Man behöver rejält med godis (om man nu använder det som belöning d.v.s.) och en klicker. Personligen rekommenderar jag en klicker med lite dovare ljud, då kaninerna brukar reagera ganska starkt på en som låter lite högre. Man brukar få testklicka om man köper sin klicker i djuraffären. När detta är fixat är det bara att börja med inklickningen. Börja med att ge kaninen godis, en bit i taget. Varje gång du ger godisbiten så klickar du, och upprepar detta många gånger. Det brukar gå åt en hel del godis i början! För att sedan se om kaninen förknippat det klickande ljudet med godis kan du göra ett test genom att vända kaninen ifrån dig, sedan klicka och se om du får reaktion. Får du en reaktion som tyder på att kaninen väntar på sin godisbit har du lyckats med inklickningen. Observera att detta inte går på någon dag, alla kaniner är olika och behöver olika mycket tid. Fungerar det inte med inklickningen första gången fungerar det kanske nästa!

Kom ihåg att klicket alltid ska innebära en belöning! Om du råkar klicka fel måste du ändå ge kaninen belöningen. Det var du som gjorde fel, inte kaninen, och det är ditt ansvar!


När kaninen sedan är inklickad och förknippar klicket med något positivt, t.ex. godis, är det dags att börja träna. Basträningen anser jag vara kontaktövningar. Det tränar du enkelt genom att släppa kaninen lös i en hage, och så fort den vänder in mot dig klickar du och belönar. Till sist kommer kaninen förstå att så fort den vänder in mot dig gör den något bra, och därför kommer den att frivilligt vilja söka kontakt med dig. Tänk på att inte träna för länge, all träning ska vara rolig, både för dig och kaninen!

Efter hand kan du avancera, ett bra tips innan man avancerar kan vara att lära in s.k. target. Det kan vara din hand, en target stick eller något helt annat. Liksom kontaktsökandet är target otroligt enkelt att lära in, i det följande exemplet använder vi handen som target då alla inte äger en target stick. Exempel: Släpp kaninen lös i en hage, och sätt dig själv i mitten. Håll ut din hand, då kommer kaninen till sist att nosa på den. Så fort den ens nuddar din hand så klickar du och belönar. Upprepa detta under flera träningspass, och till sist kommer kaninen självmant att söka sig efter din hand.

När kaninen kan target är det enkelt att bygga vidare på det här, du kan t.ex. visa kaninen med din hand att du vill att den ska snurra runt, och eftersom kaninen numera följer din hand går det vanligtvis snabbt att lära in. Likaså sitta på bakbenen, håll upp din hand strax ovanför kaninens nos, klicka och belöna, sedan höjer du handen efter hand. Tänk på att i början alltid klicka så fort kaninens ens visar tendens att utföra det önskade beteendet eller rörelsen, det är otroligt viktigt! Efter hand som kaninen lär sig de olika rörelserna, kan du kombinera dessa med ord och kommandon. Det tar träningen till en helt annan nivå, och det är ganska svårt att få kaniner lyhörda på ord trots deras ultimata hörsel. Men det går!

Nedan finns en film på när jag klickertränar Siri, vi har sysslat med det i några månader nu och hon utvecklas otroligt snabbt trots att jag själv har ganska dålig timing och struktur i träningen!

Text: Linnéa Hallbeck
Foto: Linnéa Hallbeck
Källa: http://rplushundskola.wordpress.com/

Anmäl
2013-04-06 13:54 #1 av: MalinFrosch

Bra artikel.
Var får man tag på en "klicker"?

Anmäl
2013-04-06 13:56 #2 av: [Wedgiolaf]

#1 "Personligen rekommenderar jag en klicker med lite dovare ljud, då kaninerna brukar reagera ganska starkt på en som låter lite högre. Man brukar få testklicka om man köper sin klicker i djuraffären." Står i textenSkämtarSå i djuraffärer alltså!

Anmäl
2013-04-06 13:58 #3 av: MalinFrosch

#2 Sorry såg det inte då det stod under "Hur gå till väga".
Letade under "Klickerträning".

Anmäl
2013-04-06 14:22 #4 av: Fridaaaa

Klickers finns även på nätet Glad

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-04-06 14:30 #5 av: [Wedgiolaf]

#4 Jo men det är ju djuraffärer, fast på nätet Skämtar

Anmäl
2013-04-06 14:40 #6 av: Fridaaaa

#5 Djuraffär för mig är mer "live" eller vad man ska säga, alltså fysisk butik hee

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-04-06 14:49 #7 av: Trasdockaa

Jag kör med en vanlig bläckpenna med kaninerna, de låter inte lika högt som en klicker :)

Är sällan här så kontakt finns på http://tussilagons.blogg.se/ :)

Anmäl
2013-04-06 14:53 #8 av: MalinFrosch

#7 Det var ju fantastiskt kreativt! :D

Anmäl
2013-04-07 12:33 #9 av: Simontherabbits

Hur mycket kostar en klicker?

Anmäl
2013-04-07 12:34 #10 av: Fridaaaa

#9 Lite olika,  men 10-50 kr ungefär, beroende på vart man köper den Glad

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-04-07 13:20 #11 av: luckydragonriderkin

Ska börja klickerträna mina niner! ^_^ måste ta en tripp till djuraffären i veckan ;)

Anmäl
2013-04-07 17:13 #12 av: søs

Hvor kan man se et billede af sådanne en klicker ??

Anmäl
2013-04-07 19:22 #13 av: Trasdockaa

#12 Bara googla på klicker så kommer det upp bilder på massavis med olika utföranden :)

Är sällan här så kontakt finns på http://tussilagons.blogg.se/ :)

Anmäl
2013-04-07 19:52 #14 av: [Ebidda98]

Snyggt! :D

Vilket godis använder du? :)

Anmäl
2013-04-07 22:59 #15 av: [Wedgiolaf]

#12 Här nedan är en bild på de två olika sorterna jag använder :) Den ena är lite rostig dock haha.

#14 Jag använder faktiskt Cuni Complete-pellets, eftersom mina kaninen inte får pellets som foder så funkar det mer än utmärkt att använda det som godis och belöning vid träning istället Glad

Anmäl
2013-04-08 13:16 #16 av: Merlina

Klickers har olika ljud, en del är dovare och en del hörs ljudligare, därför är det bra att tänka på att inte klicka för nära öronen. Till kaniner använder jag dovare klickers och till hunden(när vi tränar ute) den som är mer ljudlig.

Anmäl
2013-04-13 16:18 #17 av: Alvirpo

klicker finns för 10kr på biltema:)

/ Angelica

People cry, not because they're weak, but becasue they have been strong for too long

Anmäl
2013-04-13 17:20 #18 av: Fridaaaa

#17 Jag personligen har testat den, jag gillade inte den Glad Andra kanske gillar den bättre men tänkte bara informera om det.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-05-16 12:47 #19 av: smultrondryck

Man ska inte ge dom godis om man har klickat, klicket är som en belöning. 


Anmäl
2013-05-16 12:51 #20 av: DivinA

Jag övar min döva hane med teckenspråk, handgester går lika bra som klicker, men det är jättebra med klickerträning också. Höll på med det på hästar förr.

Sajtvärd på http://sallskapskaniner.ifokus.se/ Sajtvärd på http://bipolarsjukdom.ifokus.se Medarbetare på http://djurskydd.ifokus.se
Anmäl
2013-05-16 12:55 #21 av: [Rabbitte]

#20 Åh vad spännande och roligt att han förstår ändå!
Jag har en klicker med jag använder också handgester, sen har jag väl en fördel att mina kaniner, främst Hoppsan, lyssnar och känner igen vissa ljud jag gör och vet vad han ska göra dåGlad

Anmäl
2013-05-16 12:58 #22 av: DivinA

Vad kul! Visst är det toppenkul med framsteg i "små konster" när kaninen är lyhörd och tycker att det är kul? Min hona blir bara frustrerad hahaha

Sajtvärd på http://sallskapskaniner.ifokus.se/ Sajtvärd på http://bipolarsjukdom.ifokus.se Medarbetare på http://djurskydd.ifokus.se
Anmäl
2013-05-16 13:16 #23 av: [Rabbitte]

Ja det är jätteroligt och en mysig sysselsättning med kaninen tycker jag. Vår hona (är 4 månader) är nog lite för ung än, hon är så sprallig och nyfiken på allt så hon lyssnar inte utan tittar mer var man har t.ex. belöningen då hon känner att det luktar något gott.
Har du någon video där du tränar med din hane? Vore intressant att se!

Anmäl
2013-05-16 13:42 #24 av: DivinA

Detta är den enda jag har just nu, men lovar att lägga upp fler som jag hoppas kan vara inspiration för andra.
Detta är det allra första han lärde sig.

I början fick jag inte vidröra honom. Han var livrädd 24/7.
Några veckor satt jag i hörnet av rummet på dagarna tills han vande sig vid min närvaro och nyfiken var han. Men jag fick absolut inte röra vid honom.
Jag började göra tecknet för att förbereda honom på att jag närmar mig och när jag efter tecknet fick vidröra honom så gick det fort framåt.
Nu är han keligaste kaninen :) Sitter i knät, kan fler tecken osv.

Ps! Att jag säger "klappa" är för att mina barn ska lära sig tecknet och komma ihåg det

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151197334227706

Sajtvärd på http://sallskapskaniner.ifokus.se/ Sajtvärd på http://bipolarsjukdom.ifokus.se Medarbetare på http://djurskydd.ifokus.se
Anmäl
2013-05-16 14:17 #25 av: Fridaaaa

#19 Jo man ska ge belöning. Djuret vet att den gjort rätt genom att man klickar och då vet den att den får någon form av belöning, behöver inte just vara godis 
(har klickertränat hund).

Klicker är istället för att man säger t.ex "bra". för det går snabbare och så att klicka än att säga ordet Glad

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-05-16 14:31 #26 av: [Wedgiolaf]

#19 det påståendet är felaktigt. Klicket är ett ljud som innebär att en belöning är på väg, dvs godiset. Klicket ska alltid följas av en belöning, själva klickljudet i sig är knappast nån belöning! Själva klickljudet är som en betoning för att förbereda kaninen för att belöning är på gång.

Det heter ju positiv förstärkning = man tillför något positivt (i detta fallet i form av godis) som man förknippar med klickljudet. När kaninen sedan kopplat ihop detta med varandra kommer den att förstå att så fort den hör klickljudet kommer den få godis och den vet att den gjort rätt. Har du själv klickertränat djur utan att belöna efter klicket? Hade varit intressant att se en film på det isåfall!

#20 men åh vad kul att han förstår!

Anmäl
2013-05-31 15:23 #27 av: aggabagga

jag gav upp med att klickerträna min kanin, då hon inte vill äta något godis utanför buren.. Någon lösning?? ;)

Anmäl
2013-05-31 16:41 #28 av: Vincent...

#27 gräs?

Anmäl
2013-06-16 14:50 #29 av: aggabagga

#28 Hon äter inget..Skämtar

Anmäl
2013-07-19 21:24 #30 av: Verticalvein

#27 Börja träna med henne i buren och när det fungerar så kan du ju testa att flytta ut henne precis utanför och se om hon tar godiset då :)

Anmäl
2013-07-20 12:28 #31 av: Artlink

Jättespännande! Jag har möss och råttor men har svårt att träna klicker med dem eftersom jag är begränsad till ett rum pga allergi i familjen, så alla hör liksom klicket vid fel tidpunkt när man tar ut och tränat ETT djur.

men nu har vi EN utekanin som vi lägger oerhört mycket tid på och klicker skulle vara skitkul i kombination med kaninhoppning tex.

#10 men är det itne så att man måste lära in klicker på djuret så att den förstår att klicket är en förlängd belöning, genom godis, i början? Det är ju så man börjar. När kaninen vet det så kan man vänta längre och längre stund med att ge godiset och bara klicka sig fram, men belöningsgodiset ska väl alltid avsluta det inlärda momentet?

Här är en fantastisk tjej i tyskland som klickertränar möss. Jag vill inte förståra tråden med en infogad video utan lägger in en länk från mouse-agillity på You Tube. Hon har massor med helt underbara videos, bla på natalråttor och taggmöss Förskräckt. Detta är på vanlig tammus som är agillitytränad genom klicker. Belöningen kommer sist när musen har klarat heeeela banan:

LÄNK

Här visas hur klickermetoden tränas in. Man har tränat i två dagar här genom övningar som musen gör automatiskt, gömmer sig i en toarulle:

LÄNK

Här visas hur ett nytt moment med inkörd klicker tränas in, som ägaren själv vill att musen ska göra:

LÄNK

LÄNK

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.