Beteende, hälsa och skötsel

Urinsten på kanin - ett mångfacetterat problem

2012-10-20 23:22 #0 av: Dr Dolittle

Urinsten är ett sjukdomstillstånd hos både kanin och marsvin där frågorna är många: Vad orsakar urinsten? Vad kan man som djurägare göra för att förebygga urinsten? Hur stor är risken för återfall? Vid SLU i Uppsala pågår under hösten en studie om just detta!

Marsvin har en större tendens att drabbas av urinsten än andra djurslag. Sjukdomsmekanismen bakom kristallaggregation, vilken utgör första steget i urinstensbildningen, är okänd (1). Kaniner kan också drabbas av urinsten, men oftare ser man grusansamlingar i urinblåsan hos detta djurslag (5). Både kaniner och marsvin har basiskt urin i jämförelse med många andra djurarter, t.ex. katt som kan ha pH 5-9 (3), men oftast ligger det i nedre intervallet. Man misstänker att marsvinens och kaninernas höga pH-värde i urinen (pH 9) utgör en stor bov i dilemmat (1). Kaniner har dock ett något lägre pH värde (nämligen 8,2) i urinen, än vad marsvin har (4). Färgen på urinen är hos kaniner matt gul till brunaktig och den består av kalcium karbonat och ammonium magnesium fosfat kristaller (4).

Dieten är en faktor som spelar en stor roll vid uppkomsten av urinsten. Många däggdjur har när det gäller kalciummetabolismen en urinutsöndring (av kalcium) på ca 2%, men hos kanin ligger den på  45-60 % (4). Kalciumrik pellets kompletterat med kalciumrika grönsaker ökar risken för våra gnagare och kaniner att drabbas av urinsten. Kalciumrika grönsaker utgörs av t.ex. salladskål, vitkål, grönkål, brysselkål, broccoli, bladgrönsaker (såsom spenat och sallad), solrosfrön och baljväxter. Detta innebär dock inte att man ska sluta ge sitt djur sina favoritgrönsaker helt, utan att man som djurägare ska vara medveten om risken och därmed undvika att djuren utsätts för överkonsumtion.

Andra faktorer i dieten som också påverkar är oxalat, nvitamin D intaget, och i en del studier diskuterar man överkonsumtion av vitamin C. Höga halter av vit D kan öka absorptionen av oxalater i tarmen och på så sätt utsätta djuret för risken att drabbas av urinsten. Oxalater förekommer i spenat, persilja, selleri, jordgubbar och C-vit. Det är dock viktigt att poängtera att externt tillskott av C-vit i dieten/dricksvattnet är livsnödvänligt för marsvin, då de inte kan tillverka det själv. Kaniner har dock inte denna enzymdefekt, som marsvin har, och därför kan de tillverka c-vitamin internt i kroppen. En daglig dos av C-vit på 25-100mg anser man (1) är osannolikt att det kan resultera i hyperoxalaturi (dvs. överskott på oxalater i urinen). Hos människor krävs det 8-10g C-vit/dag för att ökad mängd oxalater ska kunna detekteras i urinen.

Vidare har man via studier kommit fram till  att bakteriell cystit (dvs. infektion i urinblåsan orsakad av bakterier) även kan bidra(1,2,4). Hos kaniner är det dock ovanligt att cystit orsakar calculi, dvs. små stenar (4). Anatomiska avvikelser som gör att grusformationer lättare fastnar i urinvägarna, minskat vattenintag (pga att djuret antingen inte har fri tillgång till vatten el. börjar dricka dåligt), och tillgänglighet till saltsten är andra faktorer som deltar i dilemmat.

Har du haft el. har kanin/marsvin som drabbats av urinsten?

Vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, där veterinärer utbildas, pågår nu under hösten 2012 ett projekt om urinsten på marsvin och kanin. Studien belyser b.la. predisponerande faktorer, kemisk sammansättning av stenarna och återfallsrisken efter t.ex. operation.

Studien behöver all hjälp den kan få! Om du vill hjälpa till att bidra till studien gå in på studiens hemsida http://urinsten.dyndns.org och läs mer om hur du kan göra detta. Studien önskar att få urinstenar insända för analys, samt info om fall genom en enkät (som man kan fylla i på hemsidan) och ev. kontakt med den djurklinik du vände dig till för veterinärkonsultation. Enkäten finns även på Roslagstulls djurklinik i Stockholm, Blå stjärnans djursjukhus i Göteborg, Mälardalens smådjursklinik i Sigtuna och Fågelkliniken i Skåne där samarbete har startats upp. Datainsamling kommer pågå fram till början el. mitten av dec 2012.

När du fyller i enkäten kan du ange din mailadress så får du veta resultatet av studien när den är slutförd! Vill du ta del av studien men inte kan fylla i en enkät. Skicka ett mail till adressen nedan!


Vid frågor maila: urinsten@gmail.com
Var rädd om era fyrfotade vänner!

Maria Törner (veterinärstudent åk 6)

 

Referenser:

1. Hoefer, H.L., Urolithiasis in rabbits and guinea pigs. North American  Veterinary Conference, vol 20, jan 2006, Florida

2. Hawkins, M.G., Ruby A.L., Drazenovich, T.L. et al. Composition and characteristics of urinary alculi from guinea pig. JAVA 2009;234: 214-220

3. Chandler, E.A., Gaskell, C.J. och Gaskell, R.M. Feline Medicine & Therapeutics. BSAVA, 3e upplagan, 2007,Blackwell Publishing.

4. Redrobe, S. Urinary tract disease in guinea pigs and rabbits. Exotics –  Small Mammals. NAVC Conference 2010, s 1785-1785

5. Leg. Vet Marianne Tornvall

Bilderna är hämtade från:  www.freedigitalphotos.net

Anmäl
2012-10-21 00:04 #1 av: minaninar

Låter intressant och viktigt! Hoppas ni ska få in mkt underlag.Skrattande

Anmäl
2012-10-24 14:57 #2 av: Dr Dolittle

Mycket mer underlag behöves när det gäller urinsten på kanin. Gå gärna in på studiens hemsida och fyll i en enkät ifall din kanin har el. har haft urinsten någongång.

/Maria

Anmäl
2012-10-25 10:43 #3 av: minaninar

Jag har inte haft det problemet. Men är jag förvirrad eller har du glömt att länka till studiens hemsida? Hittar bara en mailadress ovan?

Men man kan ju ha den i åtanke när någon kommer o nämner sådana problem här.

Dessutom, det finns en sökfunktion här på kif (precis invid den för att skapa inlägg). Det är ju också möjligt att söka på urinvägsproblem/njursten/urinsten/grus osv.. O kontakta medlemmar privat per PN och fråga om de är intresserade? (Om du nu inte redan tänkt på den saken.)Tungan ute

Måste det vara svenskspråkiga kaniner? Annars finns det ju gott om forum på engelska också. Hihi.

Anmäl
2012-10-25 23:04 #4 av: vevve89

Vårat gamla marsvin hade urinsten och var tvungen att sövas för att få bort den då den var så stor och hade fastnat, tyvärr klarade hon inte narkosen och dog 20 minuter efter sövningen. =/

Inte haft problemet med kaninerna!

Anmäl
2012-10-26 08:58 #5 av: Fridaaaa

#4 Marsvin brukar i regel med klara narkosen bra idag :)
Synd att det gick som det gick med marsvinet :(

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-10-26 13:26 #6 av: vevve89

#5 vi kommer aldrig mer söva ett marsvin då inga av våra klarat narkosen, så hoppas på att slippa d!

Anmäl
2012-11-13 13:12 #7 av: Dr Dolittle

Jo då det står, hemsidan är http://urinsten.dyndns.org. (: Kika gärna in på den. Just nu riskerar dock tyvärr kanin att behöva exluderas i studien pga för lite inkommande data/enkäter. Så fyll i en enkät redan nu!

Anmäl
2012-11-23 22:56 #8 av: Kimji

Intressant artikel! Ser verkligen fram emot att läsa resultatet av studien =) Det behövs verkligen fler studier om kaninersjukdomar!

Länken funkar inte. Är det bara för mig?

Anmäl
2012-12-05 13:49 #10 av: Kiyona

Intressant artikel! Har aldrig haft problem med urinsten/grus etc... men känner att jag skulle vilja läsa mer om denna studie. Lite siffror och fakta kring området gällande urinsten/grus etc... Kaninsjukdomar och gnagarsjukdomar kanske är på god väg ut ur mörkret! Sakta men säkert.

 

Får säga det att bland råttor och kaniner har det vuxit mycket senaste! På min veterinärklinik är det jag som kommer med veterinärns favorit djur kaniner och råttor! Hann är jätte duktig och så intresserad av att lära sig om dessa djur! Så skönt att äntligen hittat min veterinär att bolla med :D Tidigare har jag mötts av mycket okunskap och ointresse men vinden har vänt.

 

Hoppas att det fortsätter i rätt riktning för våra små hardjur&Gnagare :)

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-12-05 13:55 #11 av: Fridaaaa

#10 Får hoppas det :) Här nere är det ont om dem :(

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-12-05 14:26 #12 av: Kiyona

#11

Det är ont om dem överallt. Med här nere, hur långt ner menar du? I malmö har du ju Cecilia Trädgård på fågelkliniken tror jag den heter "/ kommer inte ihåg exakt kan skrivit nått fel. Men trädgård jobbar på en veterinärsklinik som heter fågelkliniken något i den stilen är ju svergies mest omtalande rått veterinär. Vet när mina råttor blev sjuka och ingen visste vad det var för fel och hur man skulle gå tillväga hjälpte cecilia trädgård mig och skulle jag råka ut för något med mina råttor och inget stod klart skulle jag inte tveka att be om ett andra utlåtande.

 

Råttor och kaniner brukar ju skakas runt i samma burk så väljer veterinären att satsa på råttor får dem väl lite kaniner på köpet....bara en gisning och mina erfarenheter när jag träffat smådjurs veterinärer 2st som älskat dem båda lika mycket då men iallafall Cecilia kanske har likartat intresse för kaniner också.

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-12-05 14:27 #13 av: Fridaaaa

#12 Blekinge :)
Ja dem vet jag är bra men alldeles för långt för mig att köra, över 2 timmars körväg, så går inte.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-12-05 15:55 #14 av: Kiyona

Jo samma här ^^

Men ett andra utlåtande kan ges via telefon när man är hos veterinärn. Fick först prata separat med cecilia trädgård sen medlade hon med veterinärerna som sett råttorna. Vet iofs inte så mycket av vad dem pratade om men slutligen fick dem en diagnos blev friska men tyvärr sjuknade dem in igen om alla fick avlivas :(

 

Har du ingen i blekinge som du tycker har hjärtat på rätt ställe eller alls är intresserad/inriktad på kanin eller gnagare?

 

Är jätte nöjd med den nyanställde veterinären på djurkliniken jag brukar gå till. Väldigt nyanställd och tja har nog inte jobbat särkilt länge men lagt sin expertis för gnagare och hardjur. HELT SJUKT bara att han är intresserad att det är hans favoritdjur tror jag måste göra sjukt mycket allt bara flyter på, han vet vad han gör och kan förklara sig och hanterar dem på ett sätt bara en som gillar kaniner och råttor kan göra och vi kan liksom ställa oss och prata hemlagat foder till djuren liksom och verkligen bolla suveränt!

 

Han kanske inte kan så mycket mer än en vanligt hund&katt veterinär, mjo några trix :D men han kan så mycket runt om och vi delar ju samma filosofi med foder och omvårdnad med lek och sysselsättning. AH. förlåt!

 

Men försök hålla uppe ögonen och kolla olika kliniker och prata med de olika vetrerinärerna så kanske du hittar en veterinär bland dem nya modellerna som formar sitt yrke efter dessa djur. Bara att veterinären har förståelse för ägarens intresse och åsikter gör mycket. Har man en ikanin ska man ju helst gå till en kanin intresserad veterinär bäst på alla sätt. Men håll ögonen öppna så kanske du hittar någon ung eller gammal vet som klickar för dig och dina djur.

 

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-12-05 15:57 #15 av: Fridaaaa

#14 Nja har en som är ganska bra på kanin som jag kan åka till , marsvinen vet jag inte dock. Finns bara 1 veterinärstation som jag ens vill åka med mina djur till. Jo en till men bara för vaccination och kastrering av hund & katt :P 
Bor vid kronobergsgränsen men vet inga bra nära där heller på just kanin & gnagare :(

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-12-05 16:20 #16 av: Kiyona

#15

Nja man behöver ju inte vara överambitiös men fråga dem veterinärerna du går till dem har ju gått i veterinärs skola med resterande veterinärer och kanske känner någon som faktiskt valde att specialicera sig på hardjur&gnagare. En vanlig standard veterinär är det oftast inget fel på om dem har hjärtat på rätt ställe och vet sina gränser och så.

Saker som att få rätt medicin utskrivet under rätt förhållanden där veterinären vet att det är det bästa. En tvekande veterinär ska meddela det till djurets ägare och om möjligheter finns till ett andra utlåtande.

 

Blev helt skadad efter att jag fick avliva min kanin Willy. Den veterinären var inhyrd och har fått reda på i efterhand att så som hon avlivade min kanin kunde göra henne av med sitt veterinärstjänst. 3-4 timmar av rent helvete satt jag där och såg på när hon stack med feta kanyler om och om igen rakt in i hjärtat. Nu i november var jag tvungen att avliva en av mina kaniner jag var skräckslagen efter mina dåliga erfarenheter av det. Då gjorde han den nya kanin intresserade veterinären det och det var smala kanyler en i nacken, en i buken så liten kanyl att hon skrek inte ens och sedan var hon död då tog han en smalkanyl och stack i hjärtat och pumpade ut allt blod in i sprutan och tillbaka in igen allt gick på 15minuter. Jag hade gjort vadsomhelst för att Willys avlivning skulle gått till så stilla och lugnt.

Att fått se skillnaderna har gjort mig ganska över ambitiös med rätt vård för djuren deras vård är ju även min vård. Min kanin Willy fick lika mycket medel för att avliva en oxe och Solie fick tre små sprutor.

 

Helt sjukt.

Men är du överambitiös någongång så ring olika kliniker och fråga vad dem har för veterinärer så kan du ju gå till din vanliga veterinär men knyta sådana kontakter att du har  möjlighet för ett andra utlåtande. Behöver ju inte vara där du bor...folk faxar ju och tar kontakt på nätet och via telefon så en kanin veterinär i andra sidan svergie kan vara till hjälp när du besöker din veterinär i blekinge.

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2012-12-05 16:42 #17 av: Fridaaaa

#16 Nej det vet jag :) Dock ska man kunna lita på sin veterinär och finns veterinärkliniker som jag inte litar på alls :) Men den som finns i Ronneby är helbra och tror nog att dem tar reda på saker osv om det skulle vara så med :) Men vet att jag kan in med kanin där i alla fall :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2012-12-05 17:09 #18 av: Kiyona

#17

Ibland får man  nöja sig med detta som veterinären och veterinärassitenten sa...."Det vet väl alla som jobbar här att när det kommer till råttor och kaniner vet du mer än vad vi gör, haha"

 

Ganska kul :D dem är så himla trevliga :D Stans finaste råttor har jag ju ocså då enligt dem som jobbar på veterinärkliniken. Välomhändertagna djur ger dem alltid komplimanger om. Det mår man så jävla bra av ...kan behövas ibland framförallt när man går igenom en tuff period vilket man nästan alltid gör när man åker till vetten. Då är såna fina kommentarer underbart att höra :D

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2013-01-21 17:47 #19 av: qeep

OT: Kaninerna på artikelns bild (den på startsidan) vad är det för ras? Eller är det dvärgvädursungar? Tycker dem ser mindre ut och lite mer "fluffiga".

Anmäl
2013-03-01 15:42 #20 av: [Bambis]1

Bra att veta! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.