Avel

Stambokföring och dispens

2011-11-04 09:54 #0 av: NinniH

En del i att avla renrasigt, handlar om att avelsdjuren är stambokförda. Men hur gör man när man stambokför och vilka regler gäller egentligen?

När det gäller stambokföring så är det vissa punkter som man bör kolla igenom/utföra:
* Kolla luckor
* Se till att alla uppgifter i stamtavlan är OK.
* Ställa ut kaninen för en bedömning.

 

Kolla luckor
Först och främst får inte stamtavlan innehålla för många luckor. Max 2 luckor för att räknas som en "OK" stamtavla. Dessa luckor får inte vara på samma sida av stamtavlan (ex mamma + mormor) eller vara mamma + pappa. En av föräldrarna måste alltså vara stambokförd. Vad räknas då som luckor? En lucka kan vara en icke utställningsbar kanin, ex pga felaktig teckning eller färg. Det kan även vara en icke stambokförd kanin, dvs den är utställd men bara inte stambokförd ännu. Vad gör man då om kaninen har fler än 2 luckor, eller att de sitter på fel ställe? Då kan det vara en fråga om dispens, vilket tas upp lite längre ned i artikeln.

 

Kolla att stamtavlan är OK
Vad är det då i stamtavlan som ska kollas? Något som inte alla kommer ihåg eller vet, är att stamtavlan ska innehålla delpoäng på alla stambokförda kaniner. Saknas det delpoäng kan man höra av sig till den som stambokfört kaninen ifråga och be om att få dessa för att kunna komplettera stamtavlan. Vet man inte vem det är, får man istället vända sig till Riksstambokföraren. Gäller det dock förfäder i stamtavla som är födda 2005 eller innan detta kan dessa bli ett undantag, eftersom det då var ett annat system utan stambokföringsnummer. Tänk även på att själva stamtavlan i sig ska vara av den nya sorten, det vill säga med föreningens vattenstämpel + logga på.

 

Ställa ut kaninen
För att kunna stambokföra (eller ansöka om dispens) krävs att kaninen är utställd och fått en vuxenbedömning (A-klass). När man fått en poäng man är nöjd med, kommer man till nästa steg - att stambokföra kaninen.

 

Vart skickar man och vad ska man skicka?
Du kan antingen skicka till riksstambokföraren eller till din förenings lokala stambokförare. Det brukar kosta runt 20-30kr per kanin och sättes in på ett angivet konto du får av stambokföraren.

Du lägger helt enkelt stamtavlan och det kortet du önskar stambokföra på i ett kuvert, sedan måste du även skicka med ett returkuvert med ditt namn och adress på samt porto så du kan få hem stammen igen. Om du behöver eller känner att du vill kan du lägga ned ett litet meddelande till stambokföraren.

 

Dispens
Dispens är inte något som beviljas bara sådär, till vilken kanin som helst och bör heller inte användas bara för att stamtavlan ej är fullständig. Satsa först och främst på att försöka hitta avelsdjur som har fullständig/OK stamtavla. Gäller det däremot en ovanlig färg eller exempelvis en ras som det knappt finns individer av, blir det inte lika lätt. Själva grundtanken med dispens är att ge något ovanligt ett litet undantag, så att säga. Till exempel om det gäller en ovanlig färg, en ovanlig pälstyp eller en ras som det knappt finns några individer av. Hur går då en dispensansökan till? Först funkar det på ungefär samma sätt som innan man stambokför, det vill säga att kaninen ska vara rastypisk, ha godkänd färg/teckning och vara märkt. Den ska sen ställas ut och få en godkänd vuxenbedömning (A-klass). 

När du sedan fått ett kort där du känner dig nöjd med poängen skickar du stamtavlan samt poängkortet till riksstambokföraren och en lapp med en förklaring varför denna kaninen behöver dispens och vad ditt mål är, vad du behöver just denna kaninen till. Sedan får du hoppas att riksstambokföraren tycker att det är ett giltligt skäl till att kaninen har luckor och ger den dispens samt stambokför den.


Notera att man ska inte missbruka dispensen, först och främst ska man alltid försöka ha OK stamtavlor och om de inte går är dispens en sista nödlösning!

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2011-12-22 23:16 #13 av: NinniH

Ny artikel!

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2011-12-22 23:24 #14 av: dermot

Super!

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 
Anmäl
2011-12-30 11:16 #15 av: [ÖstergärdetsKaniner]

Jättebra! Glad

Anmäl
2012-01-09 19:12 #16 av: Kaneli

Mycket bra för oss som är nyfikna på att börja med utställningsdjur! Glad

http://chagallskaniner.weebly.com

Anmäl
2012-01-29 21:53 #17 av: natha-mjau

Vad menas med dispens?:)

Anmäl
2012-01-29 22:05 #18 av: NinniH

#17: Dispens är något som ges för att en kanin med icke godkänd stamtavla ska kunna stambokföras. Dvs ex en kanin som är import eller kanin som ingår i projekt för att få fram ovanlig färg/teckning/pälstyp osv. Går kaninen igenom utställning kan man skicka in och ansöka om dispens. Får man den beviljad kan man sen stambokföra kaninen. Glad

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2012-02-15 09:37 #19 av: Ninjapig

Kan man ställa ut en kann som inte ahr godkännd stamtavla, men inte stambokföra den?

// Kram Tilda!

Anmäl
2012-02-15 11:52 #20 av: NinniH

#19: Japp, det kan man. Annars skulle man aldrig kunna ansöka om dispens ifall det inte gick. Så länge den är rastypisk och korrekt märkt. Men sen beror det lite på vad det är för ras också. En vanlig ras i en vanlig färg känns det för mig lite knas att skriva en icke komplett stamtavla, eftersom de ändå sen inte kan stambokföras.

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2012-04-07 12:37 #21 av: atlanta

Så en kanin utan märkning och stamtavla men med en ovanlig färg tex går inte att få dispans för?

Anmäl
2012-04-07 13:27 #22 av: NinniH

#21: Nej. Dispensen är till för att man ska kunna stambokföra en kanin med icke godkänd stamtavla. Så om den är omärkt så lär det inte gå. Däremot kan den ju i sig användas i avel och sen om dennes ungar också får ovanlig färg, så kan dessa märkas, ställas och sen sökas dispens på.

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2012-06-25 18:12 #23 av: starfredberg

Har en snabb fråga. jag har en lejonhuvad dvärgvädur som jag själv fött upp, föräldrarna har ingen stamtavla och är omärkta. kan jag märka honan och ställa ut henne endå?

Anmäl
2012-06-25 18:56 #24 av: Norberg90

#23 Nej du får  inte skriva stamtavla på en kanin vars föräldrar inte är märka o inte har stamtavla.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.