Det är många som är sugna på att börja med sin hobby mer på allvar. Att börja avla för utställning, alltså att avla renrasigt. Men hur gör man då för att börja? De hoppas vi att du ska få svar på i denna artikel...
Många som bestämmer sig för att de vill börja att avla renrasigt har redan innan haft kaniner, kanske födit upp lite kel kullar eller liknande. De första man bör bestämma är, vilken ras vill jag föda upp? Det är så klart en jätte svår fråga för det finns många att välja på. Ställ dig då följande frågor så kanske du får lite mer klarhet i vilken ras du vill föda upp.
*Vad är viktigast för mig, bra resultat på utställning, eller en utmaning med lite sämre utställningsresultat?
*Vilken storlek får rasen ha?
*Är temperament eller utséende viktigast för mig?
*Hur lätt kan jag få tag på kaniner i den ras och färg som jag vill ha?
Lättast är förståss att välja en relativt vanlig ras i en vanlig färg. Där kan man ofta få köpa riktigt bra avelsdjur på hösten då uppfödarna vill rensa ut för vintern.
När du bestämt ras och färg är det dax att bli medlem i förbundet. Det är jätte lätt och du får själv välja vilket län du vill gå med i. Du går in på www.skaf.info och fyller i medlemsanmälan.
När du valt ras, blivit medlem (kanske ställt ut lite med) och nu vill börja med själva aveln. För att kunna märka dina ungar och skriva stamtavla så behöver du ett uppfödarnummer. Det ansöker du om hos riksstambokföraren. Mer om hur du går till väga kan du läsa om här.
Vad är viktigt att tänka på med min avel?
Det som är viktigt att tänka på när du avlar är att alltid se till att inte få för mycket luckor i stamtavlorna. Du som uppfödare har en skyldighet att se till att du säljer kaniner med godkända stamtavlor. Mer om det kan du läsa här.
Dessutom kan det vara bra att tänka på hur du ska märka dina ungar. Vill jag ringmärka? Om inte, vart finns en bra veterinär som kan öronmärka ungarna? Att ringmärka eller öronmärka är en smaksak och det är bara du själv som vet hur du vill göra.
Tänk även på att alltid ha ett syfte med kullen, para inte bara för att du är för ivrig. Vänta tills den rätta partnern dyker upp till kaninen som kompletterar bäst.
Hur vet jag vilka jag ska spara?
Att veta vilka som man ska spara är nog den svåraste biten. Alla raser har sina egna riktlinjer, men gemensamt för alla är en bra kropp. Kroppen kan du bedöma när ungarna är runt 8 veckor som tidigast. Därför är det alltid bra att avvakta med de man tror blir bäst. Dom man ser redan som små att man inte vill spara (pga. färg eller andra orastypiska skäl) kan man låta folk tinga runt 4 veckor.
Och sist men inte minst, ta alltid ut en handpenning. Allt för ofta ångrar sig folk och det är inte kul att stå med en hel kull på 8 veckor som ingen hämtar. En handpenning på ½ köpessumman eller 100kr räcker gott och väl för att du och köparen ska kunna vara säkra på att båda parter är seriös.
Lycka till med din väg till att avla renrasigt!