Beteende, hälsa och skötsel

Skötselråd

2006-07-26 02:13 #0 av: Lotta_A

För att din kanin ska få ett bra, långt och lyckligt liv är det viktigt att du sköter om den ordentligt. Ge din kanin bra mat, mycket motion och mängder med kärlek!

 

För att din kanin ska vara glad och må bra måste du se till att ta hand om den ordentligt. Om du vill att din kanin ska bli tam är det viktigt att du håller på mycket med den varje dag. Lättaste sättet att få din kanin tam är helt enkelt att handskas lugnt och försiktigt med den. Hastiga rörelser och höga ljud skrämmer kaninen och den blir stressad och nervös. Klappa den försiktigt och försök att vänja den vid att bli buren.

 

Många kaniner avskyr att bli upplyfta därför är det viktigt att man vänjer kaninen vid detta redan när den är liten. En unge är lättare att handskas med än en stor kanin. Lyft den ofta, men korta stunder. Lär den att den inte ska sparka med bakbenen. Börjar den sprattla är det bara att hålla i den tills kaninen lugnat ner sig, sen kan du prata lugnt med den och klappa den försiktigt. Sätt ner den på golvet igen när den slappnat av.

 

Ge din kanin mat ur handen så den vänjer sig vid din lukt. Är du snäll mot din kanin och behandlar den med respekt kommer den snabbt fatta tycke för dig och bli en tam och lydig liten ängel.

Skrik aldrig på din kanin och straffa den aldrig! Du ska heller aldrig jaga den, inte ens när du ska ta upp den. Närma dig din kanin lugnt och stilla eller vänta tills den kommer fram till dig.

 

Kaniner som sitter i bur större delen av dagen tenderar att lätt bli överviktiga, du ska undvika feta gnagarblandningar och se till att din kanin får ordentligt med motion. Ta ut din kanin och låt den springa fritt så ofta du kan, om din kanin står inne är det bra om du tar ut din kanin utomhus då och då. En timme om dagen brukar man säga att man ska hålla på med sin kanin. 3 gånger om dagen i 20 minuter räknar man då, men kan du hålla på med din kanin 5 gånger om dagen och 30 minuter åt gången är det ju bättre och din kanin tenderar att bli tamare. Kaniner vill dock vila och ta det lugnt ganska mycket på dagarna, så när din kanin lägger sig ner ska du inte ta upp den. Respektera att den behöver ta en paus och vill vila sig ett tag.

 

Här är en lista på saker du måste göra för att din kanin ska må så bra och vara så glad som möjligt:

Varje dag ska du:

 • Byta vatten
 • Se till att din kanin har hö
 • Fylla på mat i matskålen
 • Ge din kanin lite frukt eller grönsaker
 • Ta bort frukt eller grönsaker ifall det finns kvar från gårdagen
 • Byta i kanintoaletten
 • Ta upp din kanin och låt den springa runt minst en timme
 • Kontrollera att din kanin är frisk

 

Ungefär en gång i veckan ska du:

 • Byta i hela buren
 • Rengöra mat och vattenskål

 

En gång i månaden:

 • Rengöra botten på buren ordentligt
 • Klippa kaninens klor
 • Kontrollera kaninens tänder
Leah med gräs

Det är viktigt att kaninens tänder inte växer och blir för långa. Detta går att förebygga genom att ge kaninen rikligt med gräs och hö, då tuggar kaninen mycket och den tuggar framförallt rätt. För långa tänder kan göra att kaninen får sår på läpparna och tungan och stora problem med att äta. Tidiga tecken på för långa tänder är just att kaninen inte kan tugga och äta ordentligt och kaninen börjar långsamt bli magrare. Till slut slutar kaninen helt att äta och den kan därför svälta ihjäl. Man ska absolut ta kaninen till veterinär om tänderna är för långa och du upptäcker att din kanin har svårigheter med att äta. Veterinärerna har specialverktyg som de använder för att klippa kaninens tänder och du ska inte försöka klippa dessa själv då de kan få infektioner i munnen av detta.

Problem med tänderna återkommer gärna vilket kan göra att du måste åka till veterinären ofta för att klippa tänderna. Prata med din veterinär om vad som krävs och vad som är bäst för dig och din kanin.

 

 

 

Anmäl
2006-07-26 02:41 #1 av: Tina-A

Bra och läsvärd artikel.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-09-03 17:40 #2 av: amanda_

en fråga.

 

nu är det så att ´jag har en hankanin inomhus. men så är det så att jag ska skaffa en lite tjej nu.  jag ska kastrera hanen så dom kan typ var tillsammans. men n nu till frågan. kan dom var i samma bur?elr kommer han vilja para sig hela tiden elr försöka då?kan manhar två i samma bur?har inte plats för två burar?Fundersam

Anmäl
2006-09-26 21:16 #3 av: Cherry

Ojj asså ´min förra kanin är gätte lik den!!!! :O

Anmäl
2006-11-21 17:08 #4 av: Viran90

ja tycker att det var fel att skriva att man skulle klippa klorna en gång i månaden. Jag demostrerar detta i boken jag håller på att skriva.Det är bättre att klippa lite och ofta!minst en gång i veckan bör man nagga lite i kanten, annars är det större risk att pulpan växer sig längre ut, och kaninen kan få problem! KAn bör se till att kaninen får gräva, det gör klorna kortare och rundare(bättre för kaninen när den kliar sig)Resten var ändå bra skrivet!

Anmäl
2007-03-02 17:01 #5 av: Senavere

Jag håller med Viran90, Ang. klorna då. Det finns ju risk att pulpan växer, och då blir det svårare att klippa.

Anmäl
2007-03-17 12:42 #6 av: tillan_93

bra artikel!! läsvärd!

Anmäl
2007-03-23 18:57 #7 av: ninis74

när ska man börja med olika saker, i vilken ålder?

 

Anmäl
2008-02-01 14:59 #8 av: tasse

måste verkligen kaniner ha grönsaker och frukt varje dag .. i så fall har inte mina fått det .. pga att jag inte vetat om det innan.

Anmäl
2008-07-05 11:45 #9 av: Tina-A

puttar för gamla artiklar

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-07-23 13:27 #10 av: Katter3

Puttar upp.

Anmäl
2008-07-23 13:31 #11 av: Ync

Bra artikel! ;D
PUTT.

Anmäl
2010-06-24 00:33 #12 av: [Kajost]

Bra artikel!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.