Kaninens mat

Vad ska en kanin äta?

2006-07-25 16:40 #0 av: Tina-A

Vad ska en kanin äta för att må som bäst? Vad är inte bra för kaninen, och hur mycket ska den äta? Det får du svar på i den här artikeln om kaninens mat.

 

En bild på kaninen Leah när hon äter gräs i buren.

 Som de flesta vet är kaniner gräsätare. Det är deras naturliga föda som de äter i naturen, och också det de mår bäst av. Eftersom gräs inte finns tillgängligt året om ersätter man detta med hö under vintertid och detta är allt en kanin behöver. Gräs och hö av god kvalitet innehåller alla ämnen som en kanin behöver för att vara frisk och må bra, framförallt mycket fibrer som reglerar kaninens matsmältning, och de kan därför leva på denna enkla kost hela livet.

 

 

Friskt vatten, som man byter varje dag, och hö, ska kaninen alltid ha fri tillgång till. Höet borde utgöra ungefär 80-90% av den dagliga kosten. Kaniner ska dock inte enbart ha tillgång till hö eftersom kaniner då kan få problem med tarmarna. Höet ska vara torrt och förvaras på en sval och torr plats. Man ska aldrig ge blött hö till en kanin.

Utöver detta ska man ge pellets av god kvalitet till sin kanin. Man får gärna även ge obegränsad mängd av dessa, men när en kanin blir upp emot året gammalt ska man Kaninpelletsskära ner på det. Pellets innehåller mycket kolhydrater och lite fibrer vilket kan göra att din kanin kan få problem med fetma. Börjar kaninen bli för tjock kan man alltså sätta den på diet genom att ta bort en del av pelleltsen. En annan sak man kan testa är att ha en "bantar-dag" i veckan då kaninen enbart får hö och grönsaker.

När en kanin börjar bli runt 9 månader ska man som sagt börja minska på pelletsen, man ska aldrig ge mer än 1dl pellets om dagen, även  om kaninen ätit upp allt. Till en kanin som bara väger 1-2kg ska man ge ca; 1/8dl pellets om dagen. Ju större kanin, desto mer pellets - då utan att överdriva. En kanin som väger runt 4-5kg kan man ge ca; 1/2dl pellets om dagen.

De vanligaste hälsoproblemen när det gäller kanin beror på att deras ägare har gett dem alldeles för mycket pellets och annan mat, så överdriv inte utfodringen. Har kaninen alltid tillgång på hö klarar den sig fint.

 

Gnagarblandning som går att köpa i djuraffärerI många djuraffärer säljs något som kallas "gnagarblandning" och ibland finns det till och med olika varianter på dessa. Tyvärr innehåller de flesta för mycket fett och kolhydrater och alldeles för lite fibrer. Solrosfrön och nötter som bland annat finns i blandningarna gör att denna kost inte alls är bra för din kanin i längden som många kaninägare tror. Bara för att kaninen verkar tycka mer om den betyder det inte att den sortens mat är nyttigare. Kaniner är precis som oss människor med godis. Både de och vi kan äta lite för mycket av det goda ibland, och det betyder verkligen inte att det är bättre att äta än vanlig mat. Självklart kan man ge lite gnagarblandning till sin kanin i mycket, mycket små mängder (och aldrig dagligen) och då ska detta ges som godis.

 

Grönsaker är något de flesta kaninen älskar och detta ska man absolut ge till sin kanin. Då kan man prova att ge dem maskrosblad, sallad, banan, äpple, morötter, persilja, broccoli m.m. Testa dig fram och lär dig vad precis din kanin tycker om. Detta är ett bra komplement till det vanliga fodret och grönsaker borde också ges dagligen för att din kanin ska må som bäst. I det vilda äter kaniner mycket fiberrika blad, rötter, lite spannmål de kommer över och även lite bark ibland, som gör att deras magar håller sig i form. När man ger sin kanin grönsaker ska man akta sig så att man inte ger för mycket, då detta kan leda till diarré. Man ska vänja sin kanin med grönfodret långsamt om den inte är van vid detta. Då kan man t.ex. ge ett maskrosblad om dagen, och sedan öka till två och sedan tre, i den takt som din kanins mage klarar av. Får den diarré så måste du minska på grönfodret, och om diarrén inte slutar måste du kontakta veterinär. Ofta gör man så att man ger kaninen pellets och mer hö på morgonen, och sedan ger grönsaker och/eller frukt på kvällen. Försök att variera grönsakerna och frukten så mycket som möjligt, ge kaninen många olika saker att välja mellan och låt den testa något nytt ganska ofta.

Ge alla grönsaker och annat godis till kaninen i små mängder och gör det istället varje dag. En liten kaninmage tål inte hur mycket som helst på en och samma gång, även om kaninen gärna försöker stoppa i sig för mycket.

 

 

 

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-07-25 16:54 #1 av: kiwi

jag brukar ge mina kaniner chips och godis är det inte bra?

Anmäl
2006-07-25 16:58 #2 av: Tina-A

Nej =). Eftersom jag känner dig och vet att du inte ens har några kaniner ska jag inte säga något. Men chips är för salt och godis är inte bra att ge något djur. Vet inte om kaninen ens skulle smaka? Har aldrig provat nämligen 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-07-25 17:00 #3 av: kiwi

nej jag vet jag ville bara inviga sidan lite, bra jobbat med din första artikel. Oskyldig

Anmäl
2006-07-25 17:00 #4 av: Tina-A

#3: Haha, tack så mycket.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-07-25 20:13 #5 av: Mandysan

Min kanin får Lotties Kaninmat som jag skrev om i en annan tråd. Men då min systers gamla kanin har problem med att hålla hullet samt att tugga pelletsarna får dom jääätte lite "Kaninblandning" Jag brukar blanda till det så här ungefär:

1,5 kg Lottie mat (pellets)
ca ½ kg "Kaninblandning" där hälften är havre och korn(?).

Tycker ni att jag borde ändra på ngt? Jag kan tillägga att min kanin är uppfödd på den här mixen av fodersorter, dock andra pellets.

/Amanda

Anmäl
2006-07-25 20:20 #6 av: Tina-A

Får kaninen äta gräs, hö och pellets behöver den inget annat torrfoder. Jag köper också lite gnagarblandning till mina kaniner, även fast jag vet att det inte är bra, men på min zooaffär finns det 2 varianter. Köper den jag anser nyttigast och blandar ner en tredjedel eller fjärdedel bland pelletsarna -ibland. Våran hankanin får enbart pellets, eftersom han vägrar äta någon annat =). Just nu när min hona precis fått ungar ger jag henne både mer mat och mer fet mat för att hon ska hålla hullet uppe och orka med. Som sagt var kan de få problem med olika sjukdommar om man utfodrar dem fel, men det tycker jag är upp till var och en att se på sin kanin och bedömma om den börjar bli tjock eller om man ger fel slags mat.

Jag plockar gräs till min kanin i stort sett varje dag, och hon har alltid massor med färskt hö i buren, så hon äter inte så mycket torrfoder faktiskt.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-08-15 00:51 #7 av: Lise-Lotte

Våran lilla gumma (vädur) älskade ostbågar och smakade gärna på chips.

Banan en annan favorit, annars det vanliga med äpple, morötter, selleri, persilja eller dill som extra till pellets.

9 år blev hon och hon bodde inomhus (med utevistelse) och gick på låda.

Anmäl
2006-08-15 00:53 #8 av: Lise-Lotte

# yougurtdroppsen från zoo slank lätt ned oxå Flört

Anmäl
2006-08-15 12:49 #9 av: Lise-Lotte

Fel, fel minnet svek jordnötsringar var det ju som var det gôttaste hon visste (det var nog ja som var sugen på bågarna igår Glad).

 

Anmäl
2006-08-15 14:25 #10 av: Tina-A

Haha, aldrig hört om en kanin som äter jordnötsringar förut FlörtRäcka ut tungan

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-08-15 18:24 #11 av: Celma_jojo

Min kanin Skutt han äter Vaniljglass

Anmäl
2006-08-15 18:27 #12 av: Celma_jojo

fast han får egentligen inte äta det men när jag äter glass och då brukar han vara ute och då kommer han fram och tar liteFlört men annars får han hö, pelets, gräs, päronblad, Frukt och grönsaker . fast han får inte allt detta på en dag då annars blir han för fett juOskyldig

Anmäl
2006-08-18 11:39 #13 av: Lise-Lotte

#10 hon var speciell på många sätt Flörtmen hon använde oxå sin salt/mineralsten flitigt och det är väl som med människor - ibland får man xtra saltbehov och då räcker det inte med att slicka på något.

Anmäl
2006-08-18 14:04 #14 av: Tina-A

#13: Precis, då är det dags att plocka fram jordnötsringarna :):):)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-08-25 19:19 #15 av: SirpaFingerroos

Hej, jag ger min kanin Oscar hö, frukt och grönt, pellets blandat med annat färgat knin foder från djuraffären. Min fråga vilka trädslag får de äta/gnaga på förutom äpple? 

Anmäl
2006-08-25 22:08 #16 av: Tina-A

Sålänge det inte är giftigt brukar det ju vara lugnt, men det är inte alltid man vet. I regel så går alla grenar från fruktträd bra, eller med bär också tror jag.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-09-02 15:26 #17 av: Matilda_91

Jag ger inte min kanin pellets utan bara havre/korn. Och massa grönsaker och hö såklart. Räcker det eller behöver han pellets?

Anmäl
2006-09-02 23:22 #18 av: SirpaFingerroos

Hej Matilda, jag är inte helt säker men pellets är bra basföda.. Min Oscar är en ute kanin. Han är ute året om. Jag är pälsdjurs allergiker. Men så här går det bra.  Glad

Anmäl
2006-09-05 01:13 #19 av: Tina-A

#17: "Räcker" gör bara gräs och hö eftersom det är vad de skulle levt på i det vilda. Men självklart vill man att sin kanin ska få i sig massor med näring och vitaminer och därför utökar man denna kost med pellets och sedan frukt och grönsaker. Pellets är väldigt bra och nyttigt för dom och därför rekomenderar jag detta. Det är nog vad de flesta brukar ge till sina kaniner :) Det är inget fel på det du ger honom och det räcker, men det beror ju lite på vad du känner för :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-09-09 22:00 #20 av: Matilda_91

okej vad bra :D då vet jag :)

Anmäl
2006-09-26 21:21 #21 av: Cherry

haha kiwi om du hadde haft en kanin och gätt den chips så hadde den blivit dålig i magen och gätte sjuk..

Anmäl
2006-09-27 15:01 #22 av: Hopi

#15: Grenar av tex sälg, björk, äppelträd brukar jag ge min. Plus blåbärsris med eller utan blåbär. Det är sånt jag alltid gett mina undulater oxå, och dom har alltid blivit så gamla, så det måste vara nyttigt! Räcka ut tungan

 

Anmäl
2006-10-17 20:48 #23 av: ElinaT

JAg brukar bara fylla upp skålen hela tide så den är full, han är unefär 8 månader och jag tycker att allt gå jätte bra. Fast jag väger han ungefär en gång i veckan för att kolla så han väger som han skaGlad

Anmäl
2006-10-17 22:45 #24 av: KajsaM

hur mycke ska en hermelin/dvärgkanin väga som är ca. 5 mån?

Anmäl
2006-11-12 23:18 #25 av: Tina-A

*puttar*

Någon som kan svara på Kajsa_s fråga?

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-11-13 07:03 #26 av: Lotta_A

Min molle är ju dvärgvädur. När jag var med honom hos veterinären så vägde han 1,5 kg. Det var tydligen en bra vikt :) När vi var hos veterinären var han 6 månader

 

Anmäl
2006-11-13 15:20 #27 av: KajsaM

Okej, jag ska ju snart dit okå :P

Anmäl
2006-11-13 19:13 #28 av: Lotta_A

#27: Varför ska du till veterinären? Ska du kastrara lilla hampus?

 

Anmäl
2006-11-13 19:18 #29 av: KajsaM

#28 Jepp, ska kastrera lillen :P

Anmäl
2007-01-11 17:52 #30 av: Noa-Nisse

Skalman har aldrig ens smakat på gnagarblandning, vet inte varför men det har liksom aldrig blivit av.. jag ger honom 2 "skopor" pellets, en skopa är lite mer än en halv dl.. och sen får han hö och vatten och grönsaker för resten! men har bra hull tycker jag!!! 

Anmäl
2007-01-13 19:20 #31 av: Matilda_91

Pappa köpte nån gnagarblandning nu som dom på djuraffären tydligen sa var jättebra. Det är en blandning mellan pellets, något som ser ut som korta höstrån (?), små gröna bitar och små oranga bitar. På förpackningen står det att 3-4 msk rekomderas att ge om dagen! Hm, jag blandar iaf ut det här fodret med lotties nu och ger lite mindre än 0.5 dl morgon och kväll. Albin tycker bättre om lotties pellets Men Gizmo gillar det här mer :)

Anmäl
2007-03-16 19:24 #32 av: tillan_93

HEJ!  det här kanske inte hör hit men iallafall..min knain har börjat tugga på vårt äppleträd o jag vet inte hur jag ska få honom att sluta ja har gett honom andra grenar men han vill bara tugga på det! jag har gett honom grenar från äppleträdet också!

Anmäl
2007-03-16 19:31 #33 av: myriis

En av mina niner är lite knäpp.. :P
Hon äter allting. Glass, chips, popcorn, damm (uäh) skinka, ost, bröd, chocklad, ja allting slinker ner x) FÖRUTOM Melon ^^
Hon dricker också det mesta! Äppeljucie, fanta, cola och pepsi!

Ska tilläggas att jag såklart inte matar henne med detta =). Har bara varit så att hon t.ex. snott en chockladbit när man har hnne i knät.

Anmäl
2007-03-28 20:03 #34 av: Primus

#24 Min hermelin/dvärgkaninkorsning vägde 1161 g när hon var 4,5 månad. Det är 10 dar sen jag vägde henne. Hon är absolut inte överviktig.

Jag har en fråga. Kan man ge kaninen kokt potatis och ris? 

Anmäl
2007-03-30 22:38 #35 av: Primus

#24 Nu har jag vägt min kanin igen och nu väger hon precis 1200 g.

Anmäl
2007-03-31 01:37 #36 av: [Niike]

Mina niner får havre, hö, gren, grönsaker och såklart vatten.

Anmäl
2007-04-03 12:53 #37 av: love_bunnies

Värför ska man inte ge blött hö???Inte för att jag skulle göra det bara undrar...

Anmäl
2007-04-03 14:25 #38 av: Tina-A

#37: Det mögglar lätt. Och möggel vill man väl inte äta?

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-04-03 15:35 #39 av: love_bunnies

Okeej...kan kaniner äta apelsiner??

Anmäl
2007-04-03 15:37 #40 av: Keligast

vet inte,,har jag inte tänkt på! men dom kan äta bananer så kankse en klyfta kan dom äta

Anmäl
2007-04-03 16:24 #41 av: love_bunnies

jaa,Nån som kan svara på om kaniner får äta apelsin??

Anmäl
2007-04-03 17:04 #42 av: KajsaM

#41 Kaniner ska helst inte äta apelsiner,clementiner m.m Dom får lätt munsår osv. Citrusfrukter ska man helst undvika.

Anmäl
2007-04-03 17:07 #43 av: love_bunnies

Okej, tack för svar Kajsa

Anmäl
2007-04-03 18:10 #44 av: [Niike]
Mina marsvin älskar clementin och apelsin!:) Men ger inte mycket, kanske bara en halv klyfta var, ifall de skulle bli dåliga i magen. Så det kanske går bra att ge kaniner med. Har inte hört det där om munsår innan, men då har jag lärt mig ngt nytt. :)
Anmäl
2007-04-18 21:43 #45 av: Ellie_

Till mina kaniner blandar jag pellets och gnagarblandning. Men mest pellets.

Ge inte godis och chips!!

Anmäl
2007-04-18 22:32 #47 av: KvirrZ

#45 det var ju någon som inte ens hade kanin som skrev :P

Anmäl
2007-04-19 19:50 #48 av: hanna.k

Är det så att om kaninen får verieras kost lever den längre ?

Anmäl
2007-04-19 20:03 #49 av: Tina-A

#48: Tror det handlar mer om Vad för slags kost kaninen får. Det innebär ju också varierat, då olika saker innehåller olika vitaminer och mineraler. Äter kaninen bra och varierat, istället för dålig mat, så tror jag absolut att den lever längre

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-05-19 23:36 #50 av: beatrice102

Lever ute kaniner längre än innekaniner?? ungerfärhur gammal blir en dvärgvädur?

Anmäl
2007-05-23 22:37 #51 av: Sosso

Är nyponsoppa bra för kaniner? Båda mina älskar nämligen det.. Oskyldig

Anmäl
2007-05-26 17:09 #52 av: Stravaganza
Lever ute eller inne-kaniner längst på ett ungefär?
Anmäl
2007-05-28 21:07 #53 av: Stravaganza

vet inte..

Anmäl
2007-05-28 21:07 #54 av: Stravaganza

vart ska man förvara spånet då?

Anmäl
2007-05-29 01:13 #55 av: Tina-A

Ni som har frågor som inte rör just detta ämne, alltså vad kaninen ska äta, starta egna trådar istället. Då kommer ni få många fler svar :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-06-13 12:40 #56 av: Stravaganza

Mja..

Anmäl
2007-07-14 03:41 #57 av: Rymdkanin

Hörde talas om en kanin som åt skinka och kyckling :P

Och en annan som tyckte om sylt :)

 Mina kaniner har dock inte fått tillgång till "vanlig" mat, utan bara kaninmat. Som mest knäckebröd.

Anmäl
2007-07-15 15:46 #58 av: Kristall

Bra artikel :) Jag brukade ge min kanin pellets och blanda med liite gnagarblandning för han gillade inte pelletsen så mkt.. han gillade inte heller morötter eller gurka, inte ens gräs gillade han, men björklöv, maskrosblad, groblad och sallad åt han gärna. Jag hade nån sorts mineralsten åt honom, den var lite annorlunda än en saltsten och så hade den kaningodis i, den gillade han. Hö gav jag förstås oxå :) Och vatten ^^, Och så fick han knäckebröd ibland, mest som godis, och torrt, mörkt bröd några ggr i veckan oftast.

En gång när han var lös i mitt rum och jag sysslade med nåt annat så klättrade han upp i korgen där all hans mat samt godis och andra tillbehör var och så stack han nosen in i en påse med gnagargodis och så åt han upp allt i den! Jag blev lite orolig ifall det var något slags godis till råttorna som innehöll kött eller nåt men det stod att det passade till kaniner också så det var bara att ge lite mindre mat den dagen ;)

Anmäl
2007-07-15 15:51 #59 av: Kristall

Glömde säga att hans favoritgodis var domdär "Treat-'Ums" lr vad dom nu heter :) Han älskade dom och kastade sig nästan mot burdörren varje gång jag sa "Vill du ha tritums, Rabba?" ;D Råttorna gillade också det godiset så vi hade många påsar med såna hemma på en gång :P En speciellt för kaniner, en för tamråttor och så flera olika smaker naturligtvis ;P

Anmäl
2007-09-27 20:03 #60 av: Trasdocka

Nej nej, kaniner är inte enbart "gräsätare" de är växtätare vilket innebär att en kanin i det vilda äter inte ENBART gräs, utan massvis med annat. Rötter, bark, olika sorters gräs, örter, vissa blommor, blad etc etc. Kaniner varierar och äter olika växter på olika ställen, eftersom jorden på olika ställen har olika mineralmängd. Därför ska man aldrig förlita sig på att en kanin får i sig det den behöver bara för att gå på gräsbete på ett ställe. Flytta buren succesivt.

Anmäl
2007-09-27 20:05 #61 av: Tina-A

#60: Japp. Lite bär och annat smått och gott slinker också ner :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-09-27 20:34 #62 av: flisan93

JÄTTEbra artikel:) Putt

Anmäl
2007-11-19 16:14 #63 av: Anna___

Hej hej! Jag har några frågor som du kanske kan besvara. Vad ska man ge för frukter och grönsaker vad är bäst för kaninen? Jag ger bara ren kanin pellets till min kanin, Är det bättre att köpa blandningar? Kan man ha en han kanin och en marsvins hane tillsamman eller börjar dom bråka? (Inget om mat men kanske vet iaf) Ja och sen undrar jag om det är bra att ha ett kanin hus till kaninen eller inte?

/Anna

Anmäl
2007-11-19 16:25 #64 av: Jennie104

63# Man kan nog ge i stort sett alla frukter ... Du kan nog ha både ren pellets och blandning det har jag, nej man kan inte ha en kanin och ett marsvin tillsamans de pratar inte samma kropps språk och kaninen kan sparka ihjäl marsvinet

Hoppas du fick hjälp

/ Jennie

Anmäl
2008-03-29 22:29 #65 av: iggiWiggiPiggi

kan kaniner endast leva på hö, pellets varannan dag och grönskaker?

Anmäl
2008-06-09 19:28 #66 av: MajaaR

Alltså min kompis ger sin kanin typ två dl "gnagarblandning" om dagen, det är väl inte så bra. Och den är jättetjock!

Anmäl
2008-06-09 22:30 #67 av: KvirrZ

#66 säg till din kompis att det inte är bra och att hon ska byta till pellets. och om hon inte vill ha pellets är det bättre att inte ha något av de.

Anmäl
2009-03-31 23:45 #68 av: Snowwhite

Hej!Jag ger min kanin vitakrafts gnagarblandning på morgonen och sallad,morötter,selleri,spenat,brocolli,blomkål(liten mängd),knäckebröd och gurka på kvällen,och såklart inte allt på samma kväll men hon har iallafall alltid tillgång till hö och vatten.

Ibland ger jag henne grenar också,men vi har tyvärr inget gräs på tomten och kan därför inte ge henne det men är det andra bra kost annars eller ska jag ändra på något?

Anmäl
2009-03-31 23:58 #69 av: Kristall

#68: Beror på vad "gnagarblandningen" innehåller. Innehåller den färgade godisbitar, mkt solrosfrön, nötter etc är den inte bra att ge. Men om den endast innehåller spannmål och så går det ju bra, så länge din kanin äter upp allt och inte bara äter en viss sak. :)
Annars är pellets ett bra alternativ :)

För övrigt ser det bra ut :)
(Dock skulle jag endast ge knäckebröd som godis.)

Anmäl
2009-04-01 09:58 #70 av: Snowwhite

Den innehåller pellets,spannmål,vegetabiliska biprodukter,grönsaker,sockerbetamelass,mineraler,oljor och fetter och frö.

Är det bra?Sockerbetamelassen vet jag att den inte är bra men..

Anmäl
2009-04-01 09:59 #71 av: Snowwhite

Jag ger henne bara knäckebröd en gång i veckan så..

Anmäl
2010-06-13 12:30 #72 av: Jonnih

Jag tänker köpa en kanin och jag vill så jätregärna veta vad en kanin äter eftersom jag vet att dom bara kan äta hö gräs pellets och frukt och knäckebröd kanske.. men säg något mer dom kan äta Flört

Anmäl
2010-10-17 22:14 #73 av: kristinaena

jag ger min kanin äpple

Anmäl
2010-10-17 22:23 #74 av: kristinaena

1. sover kaniner

2. äter kaniner sitt bajs

3. måste kaniner ha mörkt när dom sover

 

 

 

 

 

min   kanin heter isabel

Anmäl
2010-11-05 10:59 #75 av: [Becca-]

#33: Se till att din kanin inte får i sig chocklad eller annat onyttigt, det är ditt ansvar att se till att hon inte äter det.
Och ta inte detta med ro, har hört att kaniner kan dö av att få i sig några gram chocklad..

Anmäl
2011-05-01 18:13 #76 av: vour

Jag brukar ge mina kaniner ungefär 4 msk pellets morgon och kväll, alltså ungefär 2 msk var. Sedan har de obegränsat med hö och vatten hela tiden och en gång per dag ger jag maskrosblad och gräs, för just nu har jag ingen hage. Sedan brukar jag ge lite frukt ibland + grenar från fruktträd. Låter det bra? Just nu är de dock lite överviktiga för att jag fått fel anvisningar om hur mycket pellets de skulle ha så jag vet inte riktigt om det är för mycket eller om jag ska dra ner på fodergivan mera? :)

Anmäl
2011-05-01 18:42 #77 av: Bamse 08

#76 kolla så att inge äter mer än den andra bara, om du vill få ner en i vikt kan du ju skippa pellets och bara ge vatten och hö.

Gammal tråd sen 2006, Roligt

Anmäl
2011-05-01 22:38 #78 av: vour

Okej jag ska tänka på det. Men även om jag skippar pellets - kan jag fortfarande ge frukt & grönt, t.ex gräs, maskrosblad osv. eftersom de inte har en utehage och fri tillgång till gräs just nu? 

Haha, oj det tänkte jag inte på! (;

Anmäl
2011-05-02 16:53 #79 av: Bamse 08

Ja det kan man men i liten mängd man se till att de inte blir för smalla du ska kunna känna revbenna i rygen och rumpan, Och se till att få mycket motion så går hela prossenen mycket snabbare

 

Anmäl
2011-05-02 17:08 #80 av: Fridaaaa

#77 Detta är en artikel inget tråd Flört

#78 Ja du kan ge maskrosor och gräs, min ena hona äter knappt någon pellets alls ytterst lite, hon äter endast superbra hö och gräs ibland :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-05-02 17:45 #81 av: vour

#78 Det låter skönt! Har hört att man kan skippa pellets helt och bara ge hö/gräs, växter bla. :D

Anmäl
2014-11-24 18:21 #82 av: hamstertokiglisa

bra!

Anmäl
2016-05-08 19:25 #83 av: missMoa

Intressant bra att veta vad dom ska och inte ska äta.

Anmäl
2016-05-17 10:17 #84 av: tixEntry

Jag tycker att infon i denna artikel känns väldigt gammal (alltså att det har "ändrat sig" nu) , men den är ju gammal så...Skrattar

Jag har tex fått lära mig att de bara ska ha grönsaker och sånt en-två gånger i veckan, och att större kaniner oftast behöver ganska mycket mer pellets än en halv dl...?
Nån kanske kan göra en ny artikel om detta? :)

Anmäl
2016-05-17 10:23 #85 av: Fridaaaa

#84 Ja den behöver uppdateras lite
Bladgrönsaker däremot kan de äta dagligen :) 

Hur mycke tpellets en kanin behöver beror på höet, hur aktiv den är, vilken pelletssort mm :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-05-17 10:27 #86 av: Namiko

#84 Grönsaker ska ges dagligen, helst i form av gröna blad (sallad, kål, broccoli, maskrosblad mm). Sånt som morot, paprika mm kan man ge mer sällan som godis. Mängden kraftfoder varierar mellan individer, men dom 3 dl som jag sett rekommenderas överallt till belgisk jätte är långt över vad dom behöver även om en halv dl är i minsta laget.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2016-05-17 10:31 #87 av: Fridaaaa

#86 Kål (ink broccoli) bör man dock inte ge dagligen, gasbildande.
Men nä, grönsaker "ska" inte ges daligen, däremot bladgrönsaker kan ges dagligen :) Finns inget "ska" :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-05-17 10:53 #88 av: Namiko

#87 Med tanke på vad en kanin äter i det vilda så tycker jag att det känns fel att bara ge torkat gräs större delen av tiden (jag ger inte pellets). Vilda kaniner äter så mycket mer än bara gräs, varje dag. Jag jämför det med om vi människor skulle äta enbart potatis 5 dagar i veckan och två dagar i veckan får vi en liten sallad till potatisen. Vi kan leva på det utan problem, men det är inte riktigt en varierad eller naturlig kost. Så, grönsaker dagligen för att ge dom variation och mer näring. Jag ger grönsaker åtminstone 2 gånger om dagen, under sommaren plockar jag även in mat utifrån minst en gång om dagen utöver det.

Kål behöver man bara vara försiktig med när man börjar ge det, trappa upp försiktigt, man kan gärna ge fänkål (som trots namnet inte är kål) till som motverkar gasbildning. När kaninens mage har vant sig vid kål kan man ge rätt stora mängder. Min belgiska jätte åt över ett kålhuvud i veckan som mest och jag begränsar inte kål alls efter en upptrappningsperiod på ungefär en vecka. Gör jag ett uppehåll med kål för att ge annat istället så blir det en ny upptrappningsperiod. Det är gasbildande innan kaninens mage fått tid på sig att utveckla den bakterieflora som behövs för att bryta ner allt i kålen. Det tar inte många dagar för bakteriefloran att förändras när man fortsätter att ge samma sak.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2016-05-17 11:02 #89 av: Fridaaaa

#88 Ingen har sagt att man bara ska ge hö? Jag skrev bladgrönsaker kan man ge dagligen men vanliga grönsaker bör man inte ge dagligen speciellt inte kål.
Och nu kan man ge grönt utifrån också.

Nja man bör inte ge större mängder även om kaninen är van, för stor risk enligt mig och onödig chansning.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-05-17 11:20 #90 av: Namiko

#89 Det är ju bladgrönsaker jag pratar om, dit räknas kål. Bara för att du inte vill ge det betyder inte att det är dålig kaninmat. Jag ger det för att det är otroligt näringsrikt jämfört med andra bladgrönsaker.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2016-05-17 12:17 #91 av: zemlathebunny

Jag ger bara hö och lite gräs på sommaren och ibland någon grönsaksbit på vintern. Det tycker jag funkar bäst eftersom jag tycker min kanin inte mår bra av pellets.

Anmäl
2016-05-17 12:23 #92 av: Fridaaaa

#90 Kål är dock undantg eftersom det är så gasbildande. Kan vara förödande för en kanin, även om den är van. Så anser att det är onödigt att ta den risken genom att ge det dagligen.

Det är ren fakta det jag skrivit dock, så handlar inte om vad jag vill ge eller inte. Jag ger mina kål, men högst någon gång/vecka, och minibitar. Tänker inte riskera deras magar när det finns bättre att ge. Men är jag det :) 

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2017-07-21 17:23 #93 av: osiw

Helt fruktansvärt vad ni ger era kaniner skräp! Hur kan man ens komma på att ge en kanin glass, ostbågar, chips??? Dom får ont i magen och mår dåligt. Det är inte ok att göra så! Bara för att ni vill stoppa i er onödigt skräp ska inte er kanin behöva lida av det. För det gör dom. Kaniner är inga allätare som människor och klara inte av att äta så varierat och massa onyttigheter även om man bara ger nån gång och mkt lite. Det är inte naturligt för dem och dom skulle aldrig äta chips eller godis om dom hittade det ute om dom var vilda.. dom skulle föredra gräs och annat som är i deras föda

Anmäl
2017-07-22 10:03 #94 av: [EM L]

#93 DOM GER INTE DET TILL KANINERNA.  Det är kaninerna som snor det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.