Avel

Att para sin kanin

2006-07-25 17:11 #0 av: Tina-A

Vill du verkligen para din kanin och ta en kull efter den finns det en hel del viktig information om du bör veta och tänka på innan du gör det. I den här artikeln står mycket nödvändig fakta om just detta.

Innan du parar kaninen måste du fundera över vad du ska göra med ungarna. Ska du sälja dem är det bra om du redan nu har potentiella köpare. En kanin får 4-10 ungar och hanar brukar inte komma överens när de blivit könsmogna. Om din kanin då får 10 ungar och du inte lyckas sälja dem, har du tid, råd och plats med så många kaniner?

En annan sak du ska tänka på är honan och hanen, är de dugliga för avel? Tempramentet går i arv, så har du en ilsken kanin är risken stor att även ungarna blir ilska. Honan rekommenderas inte heller att vara över 1 år innan du parar henne för första gången, då hon vid den ålder kan få problem. Problemet är att honan lättare samlar på sig fett, som kan sätta sig runt organen och bäckenet. Detta gör att förlossningen blir svår för henne och både honan och ungarna löper risk att dö. Även om honan är för ung kan det bli problem eftersom hon kanske då inte tar hand om ungarna ordentligt. Därför brukar man säga att en hona ska paras för första gången när hon är mellan 6-12 månader gammal.

En kanin blir könsmogen när den är 3-10 månaders ålder, hanar brukar bli det lite senare och speciellt större raser av kaniner blir könsmogna senare. En kanin som står inne har ingen speciell brunsttid utan kan få ägglossning året runt. Kaniner som står ute däremot är mycket lättare att para på sommaren då det är varmare ute. När du ska sätta ihop kaninerna ska du sätta in honan till hanen, eller låta dem träffas på neutral mark, eftersom honan försvarar sitt revir mot hanen och skulle antagligen attackera honom om du släpper in honom till henne. Du märker direkt om honan är villig att paras eller inte, det vill säga att hon brunstar, och om hon inte är redo ska du sära på dem och låta hanen och honan träffa varandra vid ett senare tillfälle. Är honan redo för parning ska man låta kaninerna para sig några gånger för att vara på den säkra sidan. Blev parningen av brukar hanen falla bakåt och nästan "svimma" när det är klart, vilket är helt normalt och inget man ska bli skrämd av.

En hona går sedan dräktig i en månad. 28-35 dagar, vanligtvis föds de på dag 31. Under denna tid ska man låta honan vara ifred och gärna sätta henne i en egen bur eftersom hon brukar bli aggressiv mot andra kaniner som bor i samma bur. Hon behöver lite extra hö och halm att boa med. Den sista veckan ska man helst undvika helt att bära honan. Ungefär två veckor innan honan ska föda ska man ställa in en stor bolåda där hon kan få föda sina ungar ifred. Gärna ett hus med avtagbart tak så du lättare kan titta till ungarna när de är födda. Storleken på bolådan är reglerat och finns att läsa i L80 som finns med bland sajtens länkar. Innan ungarna kommer boar hon i huset med halm, hö och så sliter hon av päls från sin mage att bädda ner ungarna i så de hålls varma.

En hona som ska föda eller precis har fött måste ha lugn och ro. Blir hon stressad eller känner att något hotar ungarna, det skulle även kunna vara du, kan det hända att hon biter ihjäl eller överger ungarna. Detta är vanligast bland förstföderskor och därför är det bäst att man väntar tills de själva hoppat ur boet innan man håller på med ungarna, vilket de gör när de är 2-3 veckor gamla.

En sak som är ganska vanligt när det gäller kaniner är skendräktighet. Det betyder att honan tror hon är dräktig, magen blir rundare och hon sliter av sig päls och boar som vilken dräktig kaninhona som helst, men det kommer inga kaninungar. En skendräktighet brukar dock inte vara lika länge som en "riktig" dräktighet, utan håller vanligen på i 1-3 veckor.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-07-25 17:19 #1 av: kiwi

jag känner en person som dränker sina händer i kaninbajs/kiss innan hon tar upp ungarna. tydligen måste man göra så, annars biter mamman ihjäl ungarna? varför är det så?

Anmäl
2006-07-25 17:23 #2 av: Tina-A

#1: Det är rätt, så kan man göra. Luktar kaninungarna människa kan mamman bli så skrämd av att de inte luktar som vanligt att hon biter ihjäl dem. Detta är speciellt vanligt bland de kaniner som föder för första gången. Om du tar lite bajs på dina händer döljer du din egen doft och kaninmamman blir inte lika skrämd.

Nu antar jag att det är väldigt små bebisar du pratar om? Äldre ungar som själva kommit ut ur huset kan du klappa och hålla på med bäst du vill, då gör det inget hur mycket människa du än luktar.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-07-25 18:08 #3 av: Mandysan

Väldigt bra artikel:) En annan sak man kan tänka på är att (vad jag har hört iaf) honan bör få sin första kull innan hon fyller 1 år, efter det om hon ej blivit parad kan bäckenet växa igen och det är stor risk att både honan och ungarna dör vid förlossningen.

Anmäl
2006-07-25 18:17 #4 av: Tina-A

#3: Bra Mandysan. Ska ta och lägga till det i artikeln tror jag! Tack

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-07-25 18:53 #5 av: Mandysan

Varsågod:)

Anmäl
2006-07-27 12:46 #6 av: Horsegirl

Min ena kanin Flingan ville en uppfödare para med en av hennes då hon har en färg som inte finns på dvärgvädur (egentligen) Hon var då 3 år tror jag och allt gick bra. Nästan i alla fall. Hon fick tre överlevande ungar men de var magra som sjutton. Jag fick handmata dom och så. Men sedan hittade jag också 3 döda ungar, då blir man ju lite ledsen.

Det var första gången hon hade kull och hon ade ingen bra mjölk det var därför de var så magra.

Min andra hona parade jag lite över ett år och allt gick bra där med förutom att en unge dog av att den förfrös :( Den hamnade utanför boet)

Anmäl
2006-07-27 12:51 #7 av: Tina-A

#6: Alltid tråkigt med ungar som inte klarar sig.. Man vet ju aldrig om ungarna hade överlevt eller honan hade haft bättre mjölk om hon varit yngre, man vet inte heller om förlossningen var svår för henne.. Men mycket påverkas ju just av åldern på en kanin, men det var ju tur att det gick så pass bra ändå för din 3åriga hona. Hur gick det med ungarna i slutänden? Mår de bra nu?

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-07-27 13:02 #8 av: Horsegirl

Ja de har flyttat till uppfödaren som ville ha dom. Får väl hoppas att hon får fram några fina Sallanderfärgade dvärgvädurar :P

Fast ungarna var nog redan döda när dom föddes tror jag :)

Anmäl
2006-08-10 23:38 #9 av: Galfvensjös Kaningård

jag känner en person som dränker sina händer i kaninbajs/kiss innan hon tar upp ungarna. tydligen måste man göra så, annars biter mamman ihjäl ungarna? varför är det så?: Svarar på den frågan: Man dränker inte in händerna i bajs lr kiss utan det räcker med att man tar av honans päls som hon lagt i och utanför redet och gnider in händerna med men man måste inte göra så, modern biter inte ihjäl ungarna bara för att man inte gör det,men allra säkrast är att göra det men man måste som sagt var inte göra det.

Anmäl
2006-08-11 01:25 #10 av: Tina-A

Ja, som sagt var räcker det med att man luktar som mamman, man kan gnida in händerna i själva mamman också om man vill :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-08-11 15:44 #11 av: NinniH

Jag gör lite olika beroende på hur mkt honan litar på mig. När en av mina honor fick ungar förra året gned jag in händerna i spånet innan jag tog i ungarna, pga hon inte var så förtjust i att man plockade med hennes ungar.

Iår när en annan av mina honor fick ungar gned jag inte in händerna i något, jag såg bara till att inte lukta annan kanin när jag tog i ungarna. Denna hona brydde sig inte alls i att jag plockade med ungarna. Hon var bara fram och konstaterade jag kollade på hennes ungar och gick sedan för att lägga sig & vila. Men är inte så konstigt, då denna hona litar på mig till 110%!! Glad Ingen unge övergavs. Dock hade en kravlat ur boet och gömt sig i huset och frös då ihjäl, samt en unge som troligen hade något fel (vägde 80g (!!!!!) vid 4v ålder).. Men resterande ungar lever idag och mår enormt bra!

 Så det beror nog lite på hur mkt honan litar på en, det är iaf min teori. Den har stämt hittills hos mig.Glad

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2006-08-11 22:39 #12 av: Lotta_A

Vilken fin bild :) man blir alldeles glad!

Anmäl
2006-08-12 18:47 #13 av: NinniH

Blev att tänka på en sak som stod i artikeln:

"Honan rekommenderas inte heller att vara över 1 år innan du parar henne för första gången, då hon vid den ålder kan få problem med bäckenet som kan bli för stelt. Detta gör att förlossningen blir svår för henne och både honan och ungarna löper risk att dö."

Det som står gäller på marsvin vid 1-års ålder. På kaniner blir det inte riktigt samma sak.
Det stämmer att de helst ska paras första gången före 1 års ålder, men det är pga att de har lättare att lägga på sig fett och bli feta, vilket kan göra att de kan få svårare vid födseln.
Men det finns ändå de som låter sin hona få första kullen efter 1 år och det går finfint, så länge honan är i bra hull.Glad

En av mina honor fick sin första kull när hon var 1år och 3 månader. Hon var i sådan bra kondition att det inte ens syntes på henne att hon fått ungar, inte ens när ungarna flyttat.. 

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2006-08-12 20:18 #14 av: Tina-A

#13: Jo, jag har också hört om kaniner som fått ungar sent och klarat det galant :) Men efter det jag läst på olika sidor och i böcker så skall regeln gälla även för kaniner

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-08-12 20:21 #15 av: NinniH

Har du kollat på www.net.kaniner.se?

Den sidan är gjort utav kaninmänniskor.Räcka ut tungan Många duktiga personer som kan kaniner och har lång erfarenhet utav dem finns på detta forum. Jag har fått lära mig utav dem (och deras sida) att bäckenet inte stelnar på kaninerna...

men men..Glad

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2006-08-12 21:34 #16 av: __iE

bra artikel ! =)

Anmäl
2006-08-20 16:30 #17 av: Borgarn

Bra artikel :)

Anmäl
2006-08-24 00:40 #18 av: Elina.

"Hon behöver mer mat än vanligt...."

Honan ska inte ha mer mat än vanligt förrän hon fött ungarna! Först då ska man öka matmängden.

Anmäl
2006-08-25 00:44 #19 av: amanda_

altså. kan en dvärgvädur får 13 ungar är det vanligt?hur många bruka dom får i genomsnitt? om ja g skulle ta en kull på en hona måste ja fortsätta då?Fundersam

Anmäl
2006-10-17 20:36 #20 av: ElinaT

Jag hade tänkt att para min Belgiska Jätte med en av samma ras. Vet någon hur gammal hanen måste vara? och räcker det med ett Isolerat hus på bå alla sidor utomhus som den kan föda ungarna i?Skrattande

Anmäl
2006-10-17 20:56 #21 av: ElinaT
På vinten assåFlört
Anmäl
2006-11-15 17:15 #22 av: myriis

Det där om "cykeln" stämmer inte.. Man kan para kaninen en gång och inte mer. . Föressten sliter det ju lite på honan att ta ungefär två kullar.. Då blir det ungefär 6 månader som den inte är med någon unge eller har ungasr i magen :S

Anmäl
2006-11-26 14:50 #23 av: myriis

Någon som har någon komentar? :D

Anmäl
2006-11-26 15:02 #25 av: Tina-A

#22: Jag förstår inte riktigt vad du menar :D

Det där om cykeln hade jag inte hört förän jag läste det på en veterinär-hemsida, och eftersom jag litar på veterinärer så har jag skrivit det i artikeln. Om det stämmer som de skriver borde alla andra få veta det också :P Har i allmänhet stor respekt för veterinärer och tror de vet vad de pratar om.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-11-26 15:38 #26 av: myriis

Jo, det är sant. Men jag var inne på Skhrf (Svenska kanin hoppar riksförbundets hemsida) och ställde frågan om denna "cykel" där många svarade att det var felaktig information. Dessa är ganska erfarna och har länge haft uppfödningar. Jag vet inte om det kan vara så du som uppfattat fel eller om vetrinären förklarat fel, för jag tror ingen av er ljuger med flit.

Anmäl
2006-11-26 17:02 #27 av: Tribe

Min hona fick sin första kull när hon var 3 år, 4 stycken, 2 dödfödda och en som dog efter några dar..

Anmäl
2007-01-03 17:26 #28 av: Tindrah

Hur gammal måste hanen vara för att paras med en hona? vill para min hermelinhona som är 8mån nu

Anmäl
2007-01-03 17:37 #29 av: myriis

Tror hanen ska vara 6mån eller äldre?..

Anmäl
2007-01-03 18:11 #30 av: Tina-A

#28: Det går bra så fort hanen är könsmogen, och de blir könsmogna mellan 3 - 10 månaders ålder! Så man måste försöka hålla koll på när han blir könsmogen, eller så letar du helt enkelt upp en hane som är 10 månader eller mer! :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-01-04 00:09 #31 av: susanne-s

Mina honor föder utan ett hus, dom bygger sitt eget bo, en stor hög med halm och päls och däri lägger hon ungarna, det blir ett mysigt varmt bo.. - väldigt smidigt då behöver man inte störa lika mkt när man kollar, dessutom syns det ofta lite blod efter förlossningen och då vet man.

DALSGÅRDS OTHELLO RS 624, DALSGÅRDS STAND BY RS 694
www.gullsmyrastuteri.se

Anmäl
2007-01-06 15:47 #32 av: Melle_bus

Har tänkt att ta en kull på min hona nu till våren, hade ingen aning om att man liksom sätter igång en "cykel". Får se hur det får första gången sen kanske det blir några kullar till annars får jag kastrera henne. Tanken var ändå att när vi inte ska ha några fler ungar så ska hanen kastreras.

Några av ungarna är redan tingade av vänner men man kanske kan sätta ut annons redan nu och få fler tingade ev.

Några månader kvar till hon skall paras så jag håller på för fullt att lära mig så mycket som möjligt.

Anmäl
2007-01-06 16:49 #33 av: myriis

#32: Det är inte säkert att du sätter igång en cykel. Honorna klarar sig med endast en kull, men dem kan bli lite sura.

Anmäl
2007-01-06 17:40 #34 av: Jojsan

Jag hade tänkt para min 2 åriga kaninhona (fyllde 2 i somras så blir snart 3...) men jag vet inte om de e någon bra ide... de verkar ju som om kaninerna ska helst vara yngre än 1 år...  Ledsen  va tycker ni?

Anmäl
2007-01-06 17:42 #35 av: myriis

#34: Om hon är i bra konditon, mår bra och inte har haft några sjukdomar eller annat krångel kan det nog gå bra.

Anmäl
2007-01-06 17:57 #36 av: Jojsan

nja... hon e ganska mullig... fniss fniss.... men hon har aldrig varit sjuk å inte haft nå krångel... :P  men om ja ser till så att hon får bättre kondition tills ja ska para henne... tror ni de går då..?

Anmäl
2007-01-06 18:20 #37 av: KajsaM

#36 Jag tror :)

Anmäl
2007-01-06 18:31 #38 av: myriis

#36: Ja, det tror jag med. Men som sagt är det en risk och det finns faktiskt en chans att honan eller ungarna dör, eller t.o.m. både och!

Anmäl
2007-01-06 21:41 #39 av: Jojsan

Channie får inte dö... Ledsen  fast ja tror nog inte att ja ska para henne...

vi får se... fast troligtvis inte..

på bilden, min ängel Channie när hon är ute å gräver! :D 

Anmäl
2007-01-07 00:30 #40 av: KajsaM

Oj jäklar vad hon har gräft :D

Anmäl
2007-01-07 20:09 #41 av: Jojsan

:P vet ja var tvungen att hålla koll på henne å täcka igen hålet när hon grävt för mkt :P

Anmäl
2007-01-08 20:39 #42 av: Keso

#31 Det är lag på att de ska ha en bolåda med tak.

 

Anmäl
2007-01-12 19:42 #43 av: Jojsan

Det står ju att kaninhonorna helst vill om dom fått ungar en gång att dom vill få det igen annars kan dom bli sura... ja har iaf läst de här nåstans på denna hemsida... men om man tar en kull å sen kastrerar honan blir honan fortfarande sur över att hon inte får ungar igen?

hoppas ni förstod... blev lite krångligt... ;) 

Anmäl
2007-01-13 20:29 #45 av: Jojsan

*putt* *putt* vill gärna ha svar på min fråga... :P

Anmäl
2007-01-13 20:56 #46 av: NinniH

Jupp, står i lagen att de ska ha en bolåda. Men om de boar och föder sina ungar i den är en helt annan femma. Spelar ingen roll om de boar mitt i buren, eller i bolådan. Så länge det finns en bolåda i buren är man laglydig. Räcka ut tungan Min ena hona vägrar boa i bolådan, men vem ska tvinga henne? Hon har ju möjlighet iaf, även om hon inte använder den. *skratt*

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2007-01-13 21:09 #47 av: Frida-L

Hur kan en bolåda se ut? Visa gärna med bild.

 #46 Jag förstår vad jag menar och om du kastrerar honan efter en kull tror jag inte att hon blir sur för att hon inte kan få fler ungar/inte blir parad eftersom hon inte känner det behovet när hon inte kan få ungar...

Anmäl
2007-01-13 21:11 #48 av: Frida-L

Oj, det blev ett litet fel, jag menar förstås att jag förstår vad du menarGenerad

Anmäl
2007-01-13 21:14 #49 av: NinniH

Tja, bolådan är deras hus, iaf minas...
Men många använder bolådor med 4 sidor, utan tak/avtagbart tak. Sidan längst fram är lite lägre så honan kommer in, men ändå tillräckligt hög så att inga ungar följer med en spena ut och fryser ihjäl. Har tyvärr ingen bild..

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2007-01-13 21:41 #50 av: Elina.

Har ingen bild på mina kaniner bolådor, men ritade en bild i paint.

Anmäl
2007-01-13 21:48 #51 av: Elina.

Huset består av en "korridor" samt själva bodelen. Taket är avtagbart, och utgången från bodelen har en hög kant. Själva bodelen i huset går lätt att ta loss, då bodelen finns inne i en större låda, som inkluderar "korridoren". Blev väl lite konstigt förklarat, men hoppas ni förstod :P 

Anmäl
2007-01-13 22:05 #52 av: Jojsan

ok tack för svaret :)

om ja nu inte vill ta en till kull på henne typ nästa år... :D 

Anmäl
2007-03-02 17:06 #53 av: Senavere
Hur mycket kostar det att kastrera en kanin? :)
Anmäl
2007-03-04 21:03 #54 av: KajsaM

#53 Olika från djursjukhus men ca. 700-900kr kanske :)

Anmäl
2007-03-05 17:36 #55 av: Jojsan

för min kompis kostade det 700kr

Anmäl
2007-03-05 18:11 #56 av: NinniH

Här kostar det 580kr att kastrera hane, och runt 800 att kastrera en hona. Glad

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2007-03-08 21:36 #57 av: Firestorm

En hermelin får väll högst fem ungar kan man säga. Vanligtvis 2-3. En dvärgvädur runt fyra-sex, ibland sju. Undantag finns alltid ^-^ Större kaniner får fler ungar, men dem flesta här har ju dvärgkaniner

Dessutom kan man visst ta bara en kull på en hona! Det finns precis ingenting som säger att man måste ta två kullar om året på henne, det är ju bara korkat! /:S No offence

Min hona fick ungar första gången när hon var 3½ år. Klarade det galant. Bara kaninen är i bra hull och kondition brukar det gå bra, men man kan ju aldrig vara helt säker. Det är fett som lägger sig där när honan blir lite äldre och gör att ungarna inte kan komma ut, alltså om honan inte är för tjock (och som sagt i bra kondition) bör hon klara det.

Anmäl
2007-03-15 11:28 #58 av: Tina-A

#57: Jag har låtit det stå kvar för att det var vad jag hört. Vet inte om du läst hela tråden? ^^

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-03-18 15:30 #59 av: tillan_93

hur gammal får en hane max vara när man parar honom kan det skada honom om han är för gammal?

Anmäl
2007-03-18 22:13 #60 av: skanorskaniner

Hej! Min hona bryr sig inte om jag tar på hennes ungar men jag gör inte det dom första dagarna, för då kan hon va för sig själv med dom.

Sen efter en vecka när jag kollar på dom måste hon vara med annars blir hon galen

Anmäl
2007-03-25 21:14 #61 av: Firestorm

#58: Jo, och det är är därför jag tycker det e konstigt... Tyvärr finns det en massa konstiga rykten <_<

Anmäl
2007-04-06 16:56 #62 av: Keligast

vad tur att jag läste denna artiklen! jag hoch min kompis har kankse tänkt att skaffa en kaninfamilj men bara en! sen måste man kastrera honan! =o visste jag ingeting om! så tack gude gud att jag läste detta..hihi

Anmäl
2007-04-07 20:17 #63 av: myriis

#62: Kaninfamilj? Kastrera honan? Ni behöver inte kastrera honan!

Anmäl
2007-04-13 22:03 #64 av: Malo_Millie

Hej Skrattande jag undrar hur länge kaninerna går dräktigaF&ouml;rv&aring;nad kan ni snälla svara för jag kanske ska para min kanin snart så jag vill veta??? Pözz er €mM@

 

Anmäl
2007-04-13 23:04 #65 av: Tina-A

#64: I 28-32 dagar :) Det är ungefär en månad, eller 4 veckor.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-05-11 23:04 #66 av: Flippa

Hejsan! På artikeln står det att dom ska vara 6-12 månader när dom ska få sin första kull. Men vissa säger att dom ska vara 1år sin första kull. Annars är dom inte redo. Vad är det som är rätt? jag skulle gärna vilja veta :)

Anmäl
2007-05-11 23:11 #67 av: Tina-A

#66: Efter 1 år kan de bli lite stelare i höfterna och kan få svårare att föda om de inte fått en kull när de varit lite yngre. Dock finns det äldre kaniner som fått en kull, trots att de varit flera år, utan problem :) Men 6 månader - 1 år brukar vara de vanligaste rekomendationerna.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-05-11 23:21 #68 av: Flippa

Okej :) Tack Tina! Min kanin ska para sig snart :) Men kan man göra det typ direkt vid 6mån eller ska man vänta lite?

Anmäl
2007-05-11 23:31 #69 av: Tina-A

#68: Honan blir könsmogen när hon är ca 3-9 månader, någonstans där emellan. Men vid 6 månader brukar man säga att de är redo för en kull, om hon blivit könsmogen än :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-05-11 23:36 #70 av: Flippa

Okej :) Tack :) Man får så bra svar av dig :)

Anmäl
2007-05-11 23:40 #71 av: Tina-A

#70: Haha, man tackar ^^

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-05-13 13:34 #72 av: Klasselover

Våran hona tog det mest lugnt, hon var väldigt tjock och hade säkert över 10 ungar, hon fick förlossningsförlamning.. Det är en risk att honan får det om man parar en stor hane med en liten hona, eller om det är mer än 8 mån sen förra kullen..

Rest in peace, Molly <'3

Anmäl
2007-05-13 19:39 #73 av: Agda

Har aldrig hört att man måste ta runt 2 kullar per hona/år. Det går bra att man tar en kull efter honan och inte avlar något mera. Man behöver inte ens kastrera honan.
Har en hona som jag tar kull efter 1 gång per år, och det går jättebra.

Och detta med att man måste ha honans lukt på sig, det har aldrig jag. Honan har en sådan pass moderinstinkt så att hon fortfarande tar hand om ungarna, även fast dom luktar människa eller annan kanin. Jag har även varit tvungen att ta sparad päls från en annan hona ifall mamman har dragit av sig lite päls, och mamman använder glatt den pälsen=)
Sedan kan mamman vara lite sur när man pillrar på ungarna, därför är mina "hona med ungar" burar gjorda med två rum med en öppning emellan så att jag kan ha något för öppningen så att man slipper bli attackerad av honan...;P

Hade en hona som fick första kullen vid 2½års ålder, hon klarade det jättebra. Dock hann hon inte med vid förlosningen, och hon var jätteglad över hjälpen hon fick av mig och min ena bror. Han tog bort fosterhinnan på en av ungarna, och jag är oerhört tacksam för det, för den kaninen är idag en av mina favorit kaninerGlad Den honan tog även hand om en fosterunge vars mamma dog när den var 3 dagar gammal.
Men tar man kullar efter en äldre hona gäller det att den inte är överviktig, då kan det gå sämre för den att "klämma ut" ungarna.

Anmäl
2007-05-14 03:37 #74 av: Tina-A

#73: Det är dock rätt vanligt att honan, speciellt de som föder för första gången, biter ihjäl ungarna om de luktar annat än mamman. Vissa är så pass lugna och de inte ens skulle tänka tanken, men de händer och det är därför man varnar. Bäst att ta det säkra före det osäkra.

Kaninerna kan klara att föda när de är äldre, även om de aldrig fått en kull tidigare, men då är det större risk för komplikationer.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-05-14 15:27 #75 av: Agda

Tina_A: Satt och räknade ut nyss, har haft 12st honor som varit förstföderskor hos mig, av dom 9 som fått levande ungar så har ingen bitit ihjäl ungarna, även fast dom luktat jag eller annan kanin. Och vissa av honorna har inte ens varit lugna av sig...

*nickar* Är kaninen över 3½-4år, eller runt 1½-2år och är väldigt överviktig så ska man inte ta kull. Finns större risk då att honan kan dö.
Har en bekant vars lite överviktiga hona på 2år fick första kullen, och hon blödde väldigt mycket och när ungarna var runt 6 veckor hade hon inte slutat blödit heller. Hur det är nu med hennes blödning vet jag inte. Tror inte att ägaren kommer att avla mer på henne iallafall.

Anmäl
2007-05-14 15:35 #76 av: Tina-A

#75: Låter bra :) Min kompis blev tyvärr av med 4 av 5 ungar på det sättet... Alltså att honan bet ihjäl dom.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-06-03 19:03 #77 av: soten

Typ inget av det som stog visste jag. Men lite iaf ..

Anmäl
2007-06-12 22:47 #78 av: Milly_94

Hur gammal får en kanin hane minst vara?

Anmäl
2007-06-12 22:56 #79 av: myriis

#78: Tror det är sex månader, men jag skulle säga 8 mån.

Anmäl
2007-06-14 23:56 #81 av: Fj-a-deer

Bra artikel!

Anmäl
2007-06-15 00:05 #82 av: [Quellii]

Bra artikel, har bara en kommentar.. :) Det är så som NinniH skrev att bäckenet och höfterna blir inte stelare, men däremot blir dom lättare feta/tjocka invändigt så att dom har svårare för att bli dräktiga eller föda levande ungar. På marsvin är det så att bäckenet stelnar :)

Anmäl
2007-08-05 21:35 #83 av: Lippo

Jag hade tänkt börja lite med uppfödning men har några frågor.

1, Jag har en 1 årig Löwen hane och kaninen jag tänkte para med är en 8 - 9 månaders Dvärgvädur.

2, Jag har låtit de träffas när de är ute i sele men då blir Lippo (hanen) aggresiv och börjar attakera Molly (honan). 

3, Jag har även hört att honan ska vara större än hanen pga att om ungarna får pappans gener och om det blir en 6 - 10 ungar i honans mage så kan det väl bli väldigt komplicerande vid födseln. Ska jag para dom eller är det stor risk att honan i värsta fall dör?

 Tacksam för alla svar / Cassandra  

Anmäl
2007-08-12 22:41 #84 av: susanne-s

Kan lugna er med att lagen om bolåda INTE gäller köttproducenter!

DALSGÅRDS OTHELLO RS 624, DALSGÅRDS STAND BY RS 694
www.gullsmyrastuteri.se

Anmäl
2007-08-12 22:45 #85 av: Muppen

bra artikel!

Anmäl
2007-09-09 01:56 #86 av: KajsaM

*putt*

Anmäl
2007-09-10 11:49 #87 av: Sotis

Jätte bra artikel:)

Anmäl
2008-01-20 14:42 #88 av: jusse

Putte är lite större än saga. Har tänkt para dom men .. är det farligt för saga då??

 

Anmäl
2008-01-20 14:45 #89 av: Feliciaa

Bra artikel.

Anmäl
2008-02-08 15:13 #90 av: Tina-A

#88: Inte om skillnaden är liten

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-05-09 21:56 #91 av: Hermelina

Jag skulle vilja para min kaninhona (hermelin) Men bara en gång, då var det detdär med cykeln igen ;S 

Sen så har jag ingen Hane DX

Anmäl
2008-05-09 22:20 #92 av: VindensKaningard

Såg några fel som kanske bör rättas till?
Bäckenbenet stelnar inte på kaniner, det som kan försvåra födseln för äldre honor är förfettning av inre organ.

Skendräktighet beror på obefruktad ägglossning och brukar inte synas förrän 12 dagar efter parning. Det finns mycket som kan dra igång en ägglossning hos en hona, om en burkompis rider på henne tex.

Kaniner löper inte, de brunstar. En brunstig hona lägger upp sig för hanen och har ett rött, svullet kön.

Anmäl
2008-06-13 12:45 #93 av: Siggen

Förstår inte riktigt det där när de är brunstiga? När kan man para dem..? Alltså, hur vet man att de är brunstiga så att man kan låta de vara tsm? :)

Anmäl
2008-06-17 18:05 #94 av: Siggen
Läste igen, då förstod jag :D
Anmäl
2008-06-26 01:34 #95 av: Kristall

Putt! :)

Anmäl
2008-07-16 02:15 #96 av: Luddterapi

Hey!

Jag har 2 kaninhonor som bor tillsammans. Har funderingar på att ta en kull efter den ena då hon har blivit lite äldre.

Undrar då: Efter kullen, kan man sätta ihop de 2 honorna igen då? De går så bra ihop nu så tycker det skulle va synd om det inte gick :(

Anmäl
2008-07-16 02:53 #97 av: Tina-lin

#96 Det fungerar mycket sällan att sätta ihop honorna igen efter en kull, tyvärr :( Så vill man ha uppfödning får man ha separata burar.

Anmäl
2008-07-16 18:40 #98 av: Luddterapi

#97 Okay, då vet jag det.

Hade en vuxen kaninhona förr för några år sen som jag hävde in en kaninunge till. Hade dom i en stor hästbox i stallet, och den ena fick vara i en hundbur medans dom bekantade sig. Efter ca 1 vecka kunde dom gå tillsammans utan problem. Men som skrivet, det var en vuxen och en unge som sattes tillsammans då. Förstår att det är betydligt svårare med 2 äldre honor, särsk8ilt efter en kull.

Anmäl
2009-04-04 00:33 #99 av: Snowwhite

Hej!Min kanin fyllde ett år den 29 mars 2009.Men så hade jag tänkt att avla med henne men är det för sent?Hon har liksom aldrig fått en kull tidigare.Obestämd

Anmäl
2009-04-11 06:24 #100 av: rabbitlove

hej det går att avla med henne även om honan är litte över ett år eller mer. bara hon e i bra hull. och hanen ska vara jämnstor med honan eller mindre anars kan det bli svårt för honan att föda ungarna. LYCKA TILL kram tilda

Anmäl
2009-08-11 14:03 #101 av: imsuchadiva

Hur tättinpå kan man ta ungar?
Min hona fick sin kull 4 april i år. Är det förtidigt att para om henne nu?

Hur märker man om hanen är könsmogen?

Anmäl
2009-08-18 20:40 #102 av: Hollypop

jätteintressant inlägg :) 

Anmäl
2009-10-04 21:48 #103 av: Fralice

Det står att man inte kan para honan bara en gång, vadå, vad gör hon annars ? :S

Anmäl
2009-10-04 22:53 #104 av: LinneaJohaanson

Min hona, och alla andra honor på uppfödningen, bryr sig inte alls om att man rör om i boet utanatt man luktar henne, kan även lukta en helt annan kanin hane annan hona  vad som. Ingen av dom alla har bitit ihjäl eller stött ut :P

Mvh Linnea Johansson Kvick
Cherioshamstrar.weebly.com
Grundare av Hamsterbladet.webblogg.se

Anmäl
2009-11-22 18:38 #105 av: MixiDixi

Bra artikel!

Anmäl
2009-11-22 18:54 #106 av: candycandye

Jättebra artikel, lärde mig mycket! Verkar som om det är många som ska avla..Till er hoppas jag att allt går bra och att ni hittat många som är intresserade av era ungar när dom kommer:) Som sagt första biten av artikeln borde vara fet markerad;P

Lycka till alla och igen, en bra artikel med mycket att lägga på minnet!

Anmäl
2009-11-22 19:04 #107 av: NinniH

#106: Det finns en artikel som handlar just om att man bör tänka efter innan man tar en kull. =)

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2010-02-25 23:27 #108 av: Harakullen

Bra artikel :) Dock vet jag inte allt angående det som sägs fram och tillbaka bland kommentarerna!

Har själv Tysk Jättescheckk och, vad jag har fått lära mig genom den rasen, är att det är en bra ålder att para vid 8-12 månaders ålder. Sedan vet jag inte vad man ska tro på och inte! ^^ Är en nyare uppfödare, så jag får se vad jag lär mig genom andra uppfödare m.m. :)

Som sagt XD bra artikel!

Anmäl
2010-02-26 00:29 #109 av: Yossesin

#84 tycker jag verkar rätt dumt, borde inte alla kaniner ha samma rättigheter?

två frågor:

1, Hur gammal kan en hane vara som äldst när han paras?

2, Om man bara tar en kull på en hona utan att kastrera henne efteråt, på vilket sätt är det inte bra för henne?

Anmäl
2010-03-12 00:31 #110 av: Brumelisa

putt

Anmäl
2010-03-12 01:28 #111 av: [aammE]

Innan du parar kaninen måste du fundera över vad du ska göra med ungarna. Ska du sälja dem är det bra om du redan nu har potentiella köpare. En kanin får 4-10 ungar och hanar brukar inte komma överens när de blivit könsmogna. Om din kanin då får 10 ungar och du inte lyckas sälja dem, har du tid, råd och plats med så många kaniner? 1.Du bör även tänka på att när du parat din kaninhona sätter du igång hennes "cykel" och hon vill då gärna få ca; 2 kullar per år. En kull är alltså inget du tar en gång på din kaninhona för skojs skull och sedan aldrig mer, utan att kastrera henne förståss. Tar du en kull och sedan inte vill ha några fler tar du henne till veterinären och kastrerar honan.

En annan sak du ska tänka på är honan och hanen, är de dugliga för avel? Tempramentet går i arv, så har du en ilsken kanin är risken stor att även ungarna blir ilska. Honan rekommenderas inte heller att vara över 1 år innan du parar henne för första gången, 2.då hon vid den ålder kan få problem med bäckenet som kan bli för stelt. Detta gör att förlossningen blir svår för henne och både honan och ungarna löper risk att dö. Även om honan är för ung kan det bli problem eftersom hon kanske då inte tar hand om ungarna ordentligt. Därför brukar man säga att en hona ska paras för första gången när hon är mellan 6-12 månader gammal.

 

En kanin blir könsmogen när den är 3-10 månaders ålder, hanar brukar bli det lite senare och speciellt större raser av kaniner blir könsmogna senare. En kanin som står inne har ingen speciell brunsttid utan kan få ägglossning året runt. Kaniner som står ute däremot är mycket lättare att para på sommaren då det är varmare ute. När du ska sätta ihop kaninerna ska du sätta in honan till hanen, eller låta dem träffas på neutral mark, eftersom honan försvarar sitt revir mot hanen och skulle antagligen attackera honom om du släpper in honom till henne. Du märker direkt om honan är villig att paras eller inte, det vill säga att hon brunstar, och om hon inte är redo ska du sära på dem och låta hanen och honan träffa varandra vid ett senare tillfälle. Är honan redo för parning ska man låta kaninerna para sig några gånger för att vara på den säkra sidan. Blev parningen av brukar hanen falla bakåt och nästan "svimma" när det är klart, vilket är helt normalt och inget man ska bli skrämd av.

 

En hona går sedan dräktig i ca; 4 veckor. 30-32 dagar är normalt men kan även variera mellan 28-35. Under denna tid ska man låta honan vara ifred och gärna sätta henne i en egen bur eftersom hon brukar bli aggressiv mot andra kaniner som bor i samma bur. 3.Hon behöver mer mat än vanligt, och även lite extra hö och halm att boa med. Den sista veckan ska man helst undvika helt att bära honan. Ungefär två veckor innan honan ska föda ska man ställa in ett stort "avelshus" där hon kan få föda sina ungar ifred. Gärna ett hus med avtagbart tak så du lättare kan titta till ungarna när de är födda. Innan ungarna kommer boar hon i huset med halm, hö och så sliter hon av päls från sin mage att bädda ner ungarna i så de hålls varma.

 

1. Detta stämmer inte och bör ändras.

2. Detta gäller endast marsvin, kaniner kan bilda "osynligt" fett, d.v.s fett som ligger innuti kroppen som inte syns och kan orsaka livmoderframfall, att ungarna fastnart eller liknande under en födsel. MEN det KAN gå bra och går oftast bra att para sin äldre hona. Men är det värt att ta risken?

3. Fel, ger du kaninen mer mat än vanligt UNDER graviditeten så kommer hon att gå upp i vikt och riskerar då samma saker som om hon vore för gammal d.v.s. livmoderframfall och komplikationer undet födseln.

Anmäl
2010-03-12 11:51 #112 av: NinniH

#111: Ja, det är en gammal artikel som glömts att uppdaterats helt enkelt. =)
Kommer försöka uppdatera den i helgen.

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2010-03-24 20:16 #113 av: xFrasse

Hej!

Jag har en kanin hane på 3 år och tänkte para den med en kanin som är över 5 år. kan det gå om man ser till at kaninen inte har något extra hull, dock har honan inte vart i bra kondition någon gång och den får endast hö och havre och får inte någon utebur. Kanin honan har alfrig fått ungar tidigare. Vill vara helt säker på att det inte blir farligt!

Det känns omöjligt men kan det gå?

Tacksam för svar snarast!

// Undrande tjej!Skrattande

Anmäl
2010-03-24 20:20 #114 av: LinneaJohaanson

#113
Skulle aldrig göra den kombinationen.
Honan kommer förmodligen aldrig klara det.
Vill du din kanins bästa så gör det inte!
Visst det kan gå men det kan bli plågsamt för kaninen och
hon kan med stor sannorlik dö!

Mvh Linnea Johansson Kvick
Cherioshamstrar.weebly.com
Grundare av Hamsterbladet.webblogg.se

Anmäl
2010-03-24 20:25 #115 av: xFrasse

Tack så mycket för att du svarat!

Ska verkligen inte göra det!

Anmäl
2010-06-19 12:52 #116 av: botilda

Hej ! jag har två hon kaniner som är ett och ett halft år och en hane som är fem månader och jag vill vertligen para dem men jag vet inte efter som att hanen är nästan för liten och honorna för gamla

Men kan jag göra kaninungar i allafall ?Glad ( det var därför jag köpte min hane för att så järna ville ha ungar men jag viste inte att honan skulle vara så ung)

Snälla svara !!!

Anmäl
2010-06-19 13:23 #117 av: NinniH

#116: Skapa hellre en egen tråd om detta.

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ BirkenBalder's ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2011-01-05 11:30 #118 av: MinBella

Hej!

Hade tänkt att para min kanin med min kompis hane.

Min hona är en dvärgvädur fuchs, hon är 2 år i maj. Hon är en stor kanin, men inte tjock.

Min kompis han-kanin är 1 år i sommar. Han är en liten kaninras.

Har inte riktigt bestämt oss än. Men blir det lättare av att hanen är mindre?

Tack på förhand:)

 

 

 

Anmäl
2012-04-29 16:01 #119 av: julia12313

Jag hade tänkt para min hermelinkanin iår. hon är 2 år, detta är hennes första kull isf. Jag vill väldigt gärna para henne, är det en dålig ide?

Anmäl
2012-08-06 08:40 #120 av: fsigge

skulle para min dvv nu i sensommar hon är 7 månader och en väldigt trevlig kanin.har någon en dvv hane i göteborg jag har yvärr inte plats för en hane men om man kunde låna hanen.  min kanin är manteltecknad  och det går bra med en enfärgad eller en manteltecknad eller liknande. tacksam för ett svar

Anmäl
2012-08-12 19:28 #121 av: Loviiin'

#119: Om honan är i bra hull / kondition så tror jag det går bra att para henneFlört Jag parade min hona för första gången tidigare i år och hon var 1½år och hon fick tre små ungar och födseln klarade hon galant av själv! Lycka till!

 

Och fy vilken gammal trååd sen 2006 :S

Anmäl
2013-01-20 14:08 #122 av: KaninPiggelin

Jag pratade med två uppfödare och de sa att runt 2 år (för en hoppkanin) är perfekt ålder för hennes första kull (men inte senare), ???

Anmäl
2013-01-21 08:36 #123 av: candieshk

#122 Ja, hoppare i bra kondition kan gå bra upp till två år, men det är alltid en risk. Men då måste hon ha hoppat mycket under den tiden också, inte bara vara en hoppkorsning :)

Anmäl
2013-01-21 08:38 #124 av: KaninPiggelin

#123 okej :) Min hona har hoppat sedan hom var 3-4 månader och fyller 2 år i maj (hon är svårklassad), skulle det funka och para henne runt maj?

Anmäl
2013-01-21 08:44 #125 av: candieshk

#124 Ja. Dock kan jag inte garantera att det går bra, olyckor kan alltid inträffa :)

Anmäl
2013-01-21 18:44 #126 av: KaninPiggelin

#125 tack. Jo det kan ju hända närsomhelst och hur somhelst ändå.. Har hört både det ena och det andra.. :/

Anmäl
2013-01-21 18:47 #127 av: Fridaaaa

#124 Jag hade nog parat i mars, så att ungarna kom i april tror jag, eller parat i april så de kommer i maj :)
Det kan gå bra, även dåligt, man vet aldrig :) Kan gå bra eller dåligt för en t.ex 1åring med så.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-01-21 19:13 #128 av: KaninPiggelin

#127 hade tänkt att i sånt fall para i maj p.g.a att ungarna då kommer i juni när jag har sommarlov... annars tror jag att tiden inte skulle räcka till :(

Tack! Ja man vet ju aldrig, det är ju det som är så svårt..

Anmäl
2013-07-04 00:11 #129 av: Teddy2012

Hej jag har en hane på snart 13 veckor och ska skaffa honor och dom säger uppfödaren att dom ska vara minst 8 månader!

Anmäl
2013-07-04 09:02 #130 av: Fridaaaa

#129 Innan dem paras menar du?
Det är tvistat om det där, men håller med henne, i alla fall minst 7 månader, helst 8 månader eller äldre vid första parning, tycker jag med, 6månader tycker jag med är för tidig.t

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-07-30 02:21 #131 av: fridaaocrazy

Här står bara om minimum för parning, men hur gammal ska honan och hanen vara som äldst? :)

Anmäl
2013-07-30 06:46 #132 av: tlover

#131 alla säger olika men många säger max 2 år när det gäller första kullen (det blir liite annars om hon är van att få kullar)

Jag skulle nog helst para en hona innan hon är 1½ år första gången men inte före 10 månader (rekomendationer från föreningen golandskanin)

för hanen är det inte lika "viktigt" då det ansträngande för hanen är själva parningen, han behöver inte ha massa liv som växer i han och tar hans näring och som sen ska "klämmas ut" och sedan ammas.

Men i alla fall för föreningen gotlandskanin räknas en kanin som "genetiskt död" vid 6 års ålder dvs man ska inte para dom efter den åldern enligt föreningen.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-07-30 09:29 #133 av: fridaaocrazy

#132 tack så mycket, då vet jag! Vad är det som händer om honan är för gammal vid första kullen? :) Lite funderingar bara, vill ha detta klart för mig ;)

Anmäl
2013-07-30 09:32 #134 av: tlover

#133 ju äldre hon blir ju större risk för komplikationer blir det (tex att man akut måste ringa veterinär, fler dödfödda ungar eller till och med att mamman dör)

Jag gissar att det delvis är för att övervikt är farligt vid dräktighet för kaninhonor, jag vet en kvinna vars kanin som fött flera kullar tidigare dog vid en födsel pga övervikt (det var en såndär kanin som blev överviktig av bara gräs och inget kraftfoder alls)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-07-30 09:44 #135 av: fridaaocrazy

Aa, tack för informationen :) Vad tråkigt att höra om den kvinnan :/

Anmäl
2014-02-08 21:51 #136 av: [Alexandralanstrom]

hej! förlåt att jag drar upp en gammal tråd men mina kaniner var ute idag tillsammans och då parade sig molle me sigge.. vi trodde att båda va hanar men nu verkar de som om sigge är en hona.. hon är ca 5månader och 8 dagare :/

Anmäl
2014-02-08 22:07 #137 av: RebeccaG

#136 förhoppningsvis blir det inga ungar då Sigge e såpass ung.
Men om jag va du så skulle jag boka tid för kastrering.

Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad
Mina kaninselar m.m. | Min blogg | Min uppfödning 
| Youtube

Anmäl
2014-02-09 08:49 #138 av: tlover

#136 Har ni kollat kön igen? kaniner kan ju rida varandra som ett tecken på dominans.

risken för ungar är ju mindre (eftersom dom är ung) men skulle hon få ungar finns det en risk att det kan gå illa (eftersom hon är ung) men det kan gå helt ok, vi har haft n yngre hona som blev tjuvparad och hon var bättre än alla andra honor tillsammans, men hon var stor för sin ålder också.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-02-09 14:08 #139 av: [NinoMolly]

Har en STOR bondkaninhona på 5år som jag tänkt att para med min frassehane (dom är ungefär lika stora.). Honan har en riktigt bra kondition och är näst intill helt muskulöst :) . Hon har aldrig haft en kull tidigare. Tror ni att det funkar? För även fast man har en ung kanin finns det ju risk för dödsfall.

Anmäl
2014-02-09 14:11 #140 av: RebeccaG

#139 Nej

Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad
Mina kaninselar m.m. | Min blogg | Min uppfödning 
| Youtube

Anmäl
2014-02-09 14:13 #141 av: Cotast

#139 De flesta kaniner går UR AVEL vid 4 års ålder. 
Sant, det är alltid risk för dödsfall, men risken är mindre om kaninen är ung och i bra kondition. 
Det är rent idiotiskt att para honan.

Jag skulle inte våga riskera det. 
NEJ för min del med. 

Anmäl
2014-02-09 14:27 #142 av: [NinoMolly]

Okej tack!

Anmäl
2014-03-09 08:13 #143 av: Opalen

#57 Du har rätt i att stora kaniner får mer ungar, men det finns även undantag på dem med. Vissa stora kaniner kan få 4-7 medans andra stora kaniner får 8-13 ungar tillexempel.

Själv ska jag para min blandis Lilla My (rex/holländare) nästa helg, hon är ganska stor. Jag vet inte om man ser det på bilden men men :)

Anmäl
2014-09-27 23:35 #144 av: minnatilda00

Hej. Jag undrar om det går att para en ung hona med en gammal hane. Honan är snart redo att paras för första gången. Hanen har haft 2 tidigare kullar (När han var yngre). Han är runt fem år. Dom är båda friska, pigga och har aldrig haft någon sjukdom. 

Anmäl
2014-09-27 23:41 #145 av: pernillaoscarsson

Det går bra #144. Min äldsta hane var 8 när han parades sista gången och det blev fina och friska ungar :)

Anmäl
2015-01-07 03:49 #146 av: allt_om_kaniner

#144 hej! är båda i bra kondition så kan både honan och hanen vara LITE äldre, vissa kaniner slutar producera spermier när dom blir äldre, men din hane hade haft två kullar förut så tror inte de kan vara några problem! :) de som är viktigt är att du kontrollera så att ingen av djuren på nått vis är skadad eller nått sådant när dom sätts ihop och sedan att låta honan vara ifred efter parningen i den bur du fixat till i med bolåda och extra hö/halm så hon har nått å boa i. sen att du inte stör henne för mycket under dräktigheten för då kan hon ''kasta'' (vet inte vad det heter men de heter så för hästar), att dom ''kastar'' är samma som när vi människor får missfall och de hoppas jag du vet va de är :) nu är de ett sent svar men, men det bjuder vi på ;) 

Anmäl
2015-05-16 21:23 #147 av: EvelinaSonne

Jag hade tänkt att para min hermelin kanin som är 8 månader (läste på teddymagasinet att 8 månader är en bra månad för kanin honan då.) Och jag undrar ifall det är någonting speciellt som jag ska ta bort och lägga till i buren (har redan läst texten men tacksam för svar också!) 


/ Evelina Förlägen

Anmäl
2015-05-16 22:17 #148 av: pernillaoscarsson

#147 Det ända är väl att hon kan behöva en bolåda att boa i. Annars kan du ha det som du har det nu.

Anmäl
2015-05-17 08:42 #149 av: Fridaaaa

#147 8 månader beror på honan tycker jag, beroende på hull, storlek, kondition mm. Jag hade väntat till 10-12 månaders ålder innan parning.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2015-11-10 18:44 #151 av: Sashhi

#149 För dvärgraser är 8 månader en bra ålder. Är det en kanin som är större än en dvärgras ska man vänta lite till helst.

Anmäl
2015-11-10 18:49 #152 av: Fridaaaa

#151 Beror helt på kaninen, och varför hasta? Jag tycker man bör vänta till 10-12 månaders ålder eller längre.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2016-01-03 05:35 #153 av: Boson

Hur är det att låta en hona få ungar utomhus nu i vinter?? Förutsätter att buren är riktigt byggd och finns "bohåla" samt mycket halm/isolering?

Anmäl
2016-01-03 07:06 #154 av: tlover

#153 Det finns honor som fått ungar i 30- utan problem. (såklart med bra bohåla med halm utan isolering). Honan drar ull som hon täcker ungarna med. Men en dålig kaninmamma är en dålig kaninmamma är hon en sån som struntar i ungarna så struntar hon ju även när det är kallt (men såna honor avlar man ju såklart inte men innan första kullen vet man ju inte).

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-07-06 00:21 #155 av: Klarisen

..

Anmäl
2017-07-06 00:29 #156 av: Klarisen

Kan man para en äldre hona med en yngre hane?

Anmäl
2017-07-06 10:21 #157 av: [EM L]

Bra Artikel!

Visste inte att bolådor skulle bestå av en koridor=)

Nu ska jag inte ta en kull. Men om man har en ute bur med en bo del kan man då ställa in ett hus där med ingången mot innervägen? Och låta baksidan av huset nudda luckan till bo delen? Så blir det en koridor mellan innervägen och ingången till huset.

Anmäl
2017-07-06 19:24 #158 av: Fridaaaa

#157 Koridor?
Enbart ett hus räknas inte som bolåda. Behövs med kant och så :) 

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2017-08-07 08:19 #159 av: Kanin (;

Hej jag undrar om  angora kaniner kaniner kan vara utomhus kaniner eller om dom blir för toviga? Ock om man kan avla på dem?

Anmäl
2017-08-07 08:25 #160 av: Fridaaaa

#159 De kan bo ute men på vintern behöver de uppvärmt ställe eftersom de ska klippas ner var 3-4 månad, och då blir det ju det även när det är vinter. Så de lämpar sig bäst där det är uppvärmt :) 

Utomhusvädret påverkar inte om de blir toviga eller inte.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2017-08-11 17:09 #161 av: Kanin (;

Ok

Anmäl
2018-03-30 08:28 #162 av: Boogie

putt , bra artikel.

Anmäl
2020-06-14 22:57 #163 av: Nicole10

Min kanin hona tror jag är dräktig. Hon är en minilop vid 1 års åldern. Hon bor med en hane vid samma ras. Hon parades vid två tillfällen ( 23 maj och 25 maj) när ska jag sära på dom?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.