Annons:
Etikettkaninhoppning
Läst 36200 ggr
Tina-A
8/17/06, 3:10 PM

Kaninhoppning del 1, Lära kaninen gå i sele

Vill du lära din kanin att hoppa, kanske också börja tävla? Den här artikeln handlar om det första steget dit, att lära kaninen gå i sele.

Kaninhoppning är en sport som går ut på att kaninen hoppar över ett antal hinder. Det anordnas landskamper och olika mästerskap inom Kaninhoppning och man kan gå dit och titta utan att själv delta med sin kanin. Alla kaniner kan tävla i hoppning, det spelar ingen roll Vilken ras? eller vad för slags kanin man har. Även om man inte vill tävla i Kaninhoppning kan man hoppa ändå med sina kaniner, för skojs skull.

Vill man börja hoppa med sin kanin måste man först lära den att gå i sele. Det finns speciella selar för kaniner att köpa i de flesta zooaffärer och de ska fästas runt halsen och runt magen och sitta ihop med en rem på ryggen. Själva kopplet ska vara ungefär 2 meter långt så att du kan hålla lite avstånd från kaninen. Kopplet ska fästas i slutet av ryggbandet.

Horsegirls kanin Sixten (Silerkullens Rubin)

Horsegirls kanin Sixten (Silerkullens Rubin)

Börja med att vänja kaninen enbart med att ha sele på sig. Sätt på selen och ge kaninen lite godis för att visa att den är duktig då den har selen på sig. Ta sedan av kaninselen och sätt på den senare under dagen, eller nästa dag. Fortsätt såhär tills kaninen inte verkar tycka att själva selen är obehaglig. Antingen tar det 2 gånger med sele på, eller 10 gånger. Var försiktig hela tiden och se till att selen inte sitter för hårt. Får du in 2 eller 3 fingrar utan problem under ringen kring magen och ringen kring halsen sitter den lagom. Får du inte ens in 1 finger sitter selen för hårt och din kanin kan få problem med att andas eller göra illa sig!

Låt kaninen sedan skutta runt lite med selen på sig. Undvik att sträcka kopplet och dra aldrig i det, utan smyg försiktigt efter kaninen dit den vill gå. Spring inte, då det höga ljudet och snabba trampningarna kan göra kaninen väldigt stressad eftersom den känner sig jagad. Måste du springa för att inte sträcka kopplet, gör det då så försiktigt som möjligt för att inte skrämma din kanin. Ska det blir en hoppkanin får den inte förknippa selen med något ont.

Om din kanin inte vill hoppa runt när den har selen på sig utan bara lägger sig på magen, ha tålamod. Backa bort från kaninen och vänta, förr eller senare blir den nyfiken och hoppar iväg.

När din kanin inte verkar bry sig om att du går efter den, försök försiktigt att svänga åt något håll och se om kaninen följer med. Du kan då sträcka på kopplet men du får inte rycka i det. Försök igen och lyft eller flytta på kaninen om den inte förstår att den ska svänga när du försiktigt spänner kopplet och själv svänger. Du kan även testa att locka lite på kaninen med någon godbit så att den gärna följer med. Stanna gärna då och då och plocka upp kaninen i famnen eftersom hoppkaniner måste vänja sig vid att ofta bli burna.

Källor: http://www.kaninhoppning.tk/

http://hos.sandnet.se/b-a.lonn/kaniner/kaninhoppning.htm

Relaterade länkar

Av: Tina_A

Datum för publicering

  • 2006-08-17

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
Lotta_A
8/18/06, 1:49 PM
#1

spännande läsning tina ;)

Cherry
9/26/06, 9:16 PM
#2

Haha orkade bara läsa halva xP

Cherry
9/26/06, 9:17 PM
#3

Haha orkade bara läsa halva xP

Muumintrollan
10/24/06, 1:02 AM
#4

Precis detta som jag håller på med nu…varje dag. Och övning ger färdighet….idag hade hon på "halva selen"….jag hann inte riktigt krångla fast den runt magen…ops! Ilsken som ett bi for hon runt med det som var o det slutade i toan i buren…haha. Där satt hon o sura en stund. Sen blev hon glad när jag tog av selen igen….och kastade glatt runt den på golvet. Det tar sig……eller…..pust stön stånk…..imorgon kanske jag får på hela selen.

Quendy
11/9/06, 4:54 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

ganska bra. Inte ganska, utan mycket :P tack för tipset. För mina kaniner springer bara iväg hela tiden :)

Talismana
1/7/07, 12:26 PM
#6

Antingen är min kanin grymt lättlärd eller så är han ganska korkad..XD
Igår när jag köpt ett nytt sele så skulle jag lära honom att ha på sig det, innan har han bara varit rädd och vägrat att sätta på sig det.
Först släppte jag ut honom ur sin bur så han fick hoppa fram till mig, jag tog fram selet och han fick se det, ingen reaktion. Jag drog det försiktigt över hans rygg, ingen reaktion. jag tog mag remmen och tog den försiktigt runt honom. REAKTION! Han stack under sängen direkt och satt där och sura ett tag, men sen kom han fram igen och fick massa klappar. Efter nån gång till likadan så hade han den på sig och brydde sig inte ett dugg. Jag försökte hoppa lite med honom över video filmer. Gick inte bra XD

Annons:
Muumintrollan
1/7/07, 12:31 PM
#7

#6!!

Haha….busig kanin med egen vilja….känner igen det där…fniss. Men du kanske det var nån bra videofilm som kaninen hellre ville se än hoppa över……hihi…..flåt min knäppa humor….

Talismana
1/7/07, 12:36 PM
#8

Hahaa! AHA nu vet jag varför Boy hoppar upp på dem och tittar på dem, han försöker läsa på baksidan vad den handlar om.. XD
Idag ska jag träna mer med kaninisen :P

KajsaM
1/7/07, 1:34 PM
#9

#8 Hehe, vänj han sakt så han inte kopplar det med någonting farligt. Låt han lukta på det. Då du har fått på han selen så låt han skutta utan koppel då så ska det nog gå bra =)

Talismana
1/7/07, 1:41 PM
#10

okeej :) Jag var nära på att köpa ett par hinder på sollentuna mässan, men jag får nog nöja mig med lite annat som hinder sålänge.. XD

Tina-A
1/7/07, 5:44 PM
#11

#10: Man kan göra jättebra hinder själv att pinnar och skor och filmer och sådär!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Talismana
2/22/07, 1:27 PM
#12

Ah, ifall han verkligen lär sig hur man hoppar, och börjar bli duktig på det, då kan man ju köpa ett hinder. :)

Fudge
2/23/07, 3:00 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

#12 Min kanin kom hit för 6 dagar sedan, jag ställde fram 30cm högt hinder & han hoppade över det galant, jag tvingade honom inte - han valde det själv så jag ska göra egna hinder när han kan börja gå ut. Han tycker inte om selen, den kan man kasta runt & leka med tycker han. Han tycker att det inte är något problem när den väl är på - men att sätta på den! NEJ! X)

Annons:
FruMolin
2/23/07, 3:55 PM
#14

Jättebra tips?!

Jag köpte en sele till min kanin för några dagar sen och har hunnit pröva en gång. Fick fast den runt magen, men sen stack hon iväg fort som attans! Ska öva lite mer efter jobbet ikväll.

Vågar jag ta med henne ut för första gången när det är ca 15 minusgrader eller ska jag vänta tills det blir lite varmare?

Fudge
2/23/07, 4:06 PM
#15

#14, vänta helt klart!! Vänta tills det åtminstonde blir +-grader!
Men om hon inte vill ha på selen, be din mamma hålla i henne medans du sätter på den.

FruMolin
2/23/07, 4:24 PM
#16

Plusgrader blir det nog inte än på någon månad, men lite varmare lär det nog kunna bli! Ska be min man hjälpa mig ikväll så får vi se hur det går!

Fudge
2/23/07, 4:29 PM
#17

**Vistte inte att du var vuxen

**Gaah vad pinsamt X)
Aja, men han kan säkert hjälpa dej.
Hoppas att det går bra :)

Men ta det försiktigt om hon piper eller så, släpp ner, om hon verkligen inte vill så ska du absolut låta bli :)

Senavere
3/1/07, 10:44 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Hejsan!
Jag ska om 2 dagar (den 3 mars) åka och hämta mina 2 kaniner. Den 7 mars blir de 8 veckor. Men det jag undrar är: Är det "okej" att lära kaniner använda sele redan när de är 8 veckor gamla, eller bör man vänta några veckor?

Jag vill passa på att fråga en till sak:   Är det okej att använda kattsele, som har både delar till halsen och magen? Jag hade kattsele på mina förra kaniner, och det funkade galant. Men ändå?, för att vara på säkra sidan … 

Jag ska skicka med en bild på mina 2 gamla kaniner, som dock är döda nu.. :'/

Frida-L
3/1/07, 10:49 PM
#19

Det är okej att börja selträna dom redan vid 8 veckor.

Ja, det är okej att använda kattsele, det har jag till mina kaniner!

myriis
3/2/07, 10:15 AM
#20

#18: Jag rekomenderar verkligen inte att börja redan vid 8 veckor! Du har ju precis träffat kaninen, varför stressa?! Vänta någon månad till.

Annons:
myriis
3/2/07, 10:16 AM
#21

Sen så kan kattsele kanske vara lite stort, så det hamnar nästan vid baktassarna =)

Matilda_91
3/2/07, 7:16 PM
#22

#18: Det beror iof på hur du menar med selträna.. Att låta kaninen ha på sig selen medans den sitter i knäet en stund kan göra det till en del av kelstunden, men om jag var dig skulle jag inte låta kaninen ha på sig selen när den skuttar omkring på golvet/marken förräns den känner sig lugn och säker med dig och sin omgivning.

tillan_93
3/16/07, 8:15 PM
#23

tack för hjälpen! har nyss köpt en ny sele, det står baby bunny på den sååå söt, och Holger VILL inte ha den på sej han vill hellre ha den gamla (som är för liten!) så ja hoppas ja kan få honom att gilla denna nu!

Firestorm
3/25/07, 10:18 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

Dvärghare !! *hjärta* Bra info ^_^

Tina-A
4/5/07, 12:26 AM
#25

#24: Tjustigt :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Spannarboda
4/24/07, 1:37 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

Finns det någon här som antar jobb som Hopptränare till en mycket underbar kanin som jag gärna vill hoppa med,men jag har inte tålamod att lära henne grunderna!betalar gärna om jag får se resultat,kan tänkas låna ut henne till "tränaren" oxå bara jag får henne tillbax och att jag vet att hon får det bra

[Niike]
4/24/07, 4:29 PM
#27

#26 Jättesöt kanin du har^^ Hoppas du hittar någon som kan hoppträna henne!

Annons:
annaforsgren
5/13/07, 8:22 PM
#28

När kan man börja  selträna?

Mvh Anna :D
Medarbetare på Jättekanin.ifokus

KajsaM
5/13/07, 9:27 PM
#29

Så fort som möjligt. Om inte uppfödaren har gjort det så börja på en gång :)

myriis
5/13/07, 9:29 PM
#30

Jag brukar börja seleträna vid 12 veckor. Då är kaninen mogen och lärt känna mig om jag köpte den vid 8 veckors ålder. Köpte jag den vid t.ex. 10 veckors ålder kansek jag väntar tills den är 13 veckor.

L8sson
5/14/07, 9:47 AM
#31

jag ska försöka träna en kaninunge som jag ska spara från min kull om de blir så alltså :P så jag ska följa alla råd :)    skulle va kul med en hoppkanin :P

tasse
7/1/07, 11:17 AM
#32
  1. va inte för påträngande under träningarna
  2. ha inte för bråttom det är bätre att upprepa det flera gånger en att vara för otydlig. å förstår kaninen inget och du måste kanske börja om har då kaninen redan lärt sig fel grejer kan det vara jätte svårt att lära den rätt. kaniner glömmer alldrig vad dem en gång har lärt sig.
  3. om kaninen inte vill visa vad det är den ska göra genom att lyfta den över hindret tex men förstår den inte ha bara tålamod och gör det igen.
  4. förstår den endån inte kan man bygga en mur bakom den  och på siderna så att den bara kan ta sig ut genom att hoppa . då blir den tvungen till det och gör det  då kanske den tycker att det är jätte kul och vill göra det igen ( det var tids ett ) men du kan också bygga muren utav hinder då kan den ju inte göra mer en att hoppa. ( det var tips? 2 och nu har jag tyvär inte mer tipps. ) men först av allt måste du ju lära den  gå i sele!!!!!

www.facebook.com/profile.php?id=100001224241293

livia11
2/28/08, 9:51 PM
#33

hade tänkt börja träna tuva att gå i sele o så men hon hatar verkligen att bli buren elr ja man kan inte ens bära henne… o när hon bara har själva selen på säg o hon springer runt lite  på golvet så försöker hon bara att få av sig selen

vet inte riktigt vad ja ska göra

Tina-A
2/28/08, 10:00 PM
#34

#33: Gå långsamt fram med selen och låt henne vänja sig vid den. Ha den tex i buren en dag, utan att hon måste ha på sig den. Medan du sätter på selen kan du ge något riktigt mumsigt, ex sallad (inte för mycket) och sedan ge godis lite då och då medan hon har selen - enbart selen och inte koppel - på sig. Träna så korta stunder flera gånger varje dag, ändå tills hon verkar tycka att selen inte är obehaglig längre och inte tyckt det några dagar!

Sen kan du gå vidare med de övriga stegen i artikeln :) Med koppel och sådär.

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
livia11
2/29/08, 9:45 PM
#35

Tack så mkt för tipset :D ska testa det

psyko
2/29/08, 10:44 PM
#36

Är jag den enda som hoppar utan seleGenerad

Jojsan
2/29/08, 10:48 PM
#37

#36 jag gör det ibland, men eftersom på tävlingar så ska man ha sele (är det en regel föresten? måste man ha det på tävlingar?) så tränar jag med sele mest.

emmsaaan
2/29/08, 10:54 PM
#38

Myran vande sig vid sele efter en gång :) Inga problem alls.

livia11
2/29/08, 11:11 PM
#39

aha men det som ja här mest problem med e att hon inte gillar att bli buren o man kan inte ens bära henne för då bits hon,…

Hasselis
6/19/08, 3:33 PM
#40

Jag tycker artickeln är jätte bra men jag undrara över några saker: Får man taävla hoppning med en kastrerad hane? Ifall jag har 2 kaniner och bara hopptränar med den ena kan jag sätta in ett hinder i buren iallafall? När ser man att kaninen löper? Hur länge ska man vara ute och "springa" med kaninen? När vet man att den är redo för att hoppa?

Tina-A
7/4/08, 8:11 PM
#41

putt

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
Kiwanu
7/5/08, 1:55 PM
#42

JÄJÄJJJÄÄÄÄTTE BRA TINA!!:D

Futurity
7/5/08, 2:15 PM
#43

Jätte bra tråd!!

 
 
 
 

Kawaiih
9/17/08, 10:28 PM
#44

nu ska jag försöka lära millan gå i sele… igen…
Hon har avskytt selen dom senaste gångerna jag har haft den på henne =/

Hanna, 22år, Uppsala
Hundsport - Ridning - Fotografering

loveritchie
1/5/10, 6:17 PM
#45

Min kanin vill inte äta godis när jag tränar han att ha selen på sig

driver11
2/28/11, 5:48 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#46

Hej tina! Aså jag har en kanin som heter rosa santa( kallar henne nina, dvärgvädurs)  och jag kan värkligen inte träna henne! jag har provat med kanin sele,katt sele, kopper , utan, hinder locka med godis! ja allt! Jag vet inte vad jag ska göra , hon bara springer iväg eller vägra ha på sig kopplet eller går runt om och käkar godiset! och om man försöker så hoppar hon fram och mrrar, men hon är en liten boss/"diva" . Snälla säg vad jag ska göra!!!!!!!!!    vad ska jag göra?????

[bebba]
2/28/11, 6:09 PM
#47

#46 Om du vill hoppa med henne så finns det jättebra artiklar på Kaninhoppning.ifokus.se

VAd har du för sele till henne?

Debbiej02
10/26/13, 12:28 PM
#48

måste ju bara testa!!

Love Laleh<3<3:)

Annons:
Whatsupdoc?
7/3/15, 7:28 AM
#49

Jag bor i Hässleholm, så jag undrar, finns det några ställen där man kan ha kanin-hoppning som inte är tävlingar, eller måste jag åka längre bort? Jag skulle vilja testa med lilla Charlie så att han får Motion & lite skoj förhoppningsvis.

Whatsupdoc?
7/5/15, 7:47 AM
#50

Såvida det inte är försent, för Charlie är 1 år.

jees
7/5/15, 11:53 AM
#51

Kommer att vara kaninhoppningsträning i Klippan om ca 10 dagar, ej bestämt exakt dag ännu. Alla är då välkomna

Upp till toppen
Annons: