Annons:
Etikettbeteende-hälsa-och-skötsel
Läst 31998 ggr
Lotta_A
7/25/06, 8:23 PM

Innan du köper kanin

Innan du köper din kanin måste du vara ordentligt förberedd. I den här artikeln kan du läsa vad du måste tänka på och vad du måste göra innan du kan ta hem din nya familjemedlem.

Det första du måste fundera på är om kanin är rätt djur för dig. Kaniner är underbara djur men behöver mycket uppmärksamhet och kärlek, inte bara i början, utan även 7-10 år framåt. Varje dag måste du byta vatten, fylla på mat och hö och ta ut och kela med din kanin. Tänk så här att du i 7 år ska städa en bur 1 gång i veckan och nytt vatten varje dag. Även om det inte alltid är det lättaste att vara kaninägare kan jag lova att det är värt allt jobb i slutändan. Man brukar säga att kaniner är sällskapssökande som hundar och självständiga som katter.

När du väl bestämt dig för att kanin är rätt djur för dig kan du sätta igång med förberedelserna. Det är mycket som måste göras innan den nya familjemedlemmen kommer hem. Buren måste vara inredd och ha en bestämd plats i huset. Att flytta runt buren efter kaninen kommit kan göra den stressad och osäker.

Kaniner tycker om att röra på sig. Bygg därför gärna större än vad minimåttet kräver.

I buren ska det finnas: en matskål, en vattenflaska/skål, en höhäck, en kanintoalett, ett hus och kanske även någon liten leksak. Buren bör stå på ett lugnt ställe där det är svalt. Kaniner kan lätt få värmeslag och bör därför inte utsättas för starkt solljus. Man får inte heller ställa buren vid ett fönster. Om det drar mycket är det lätt hänt att kaninen bli förkyld.

När buren väl är inredd och klar är allt klart för att ta hem din nya kanin!

En eller två?

Något som man ska fundera på är om man ska skaffa en eller två kaniner.

Ute i naturen lever kaniner i kolonier, alltså ensamma men endå i närhet av andra. De klarar sig lika bra ensamma som tillsammans med en kompis och ska du skaffa två kaniner ska du göra det för din skull. Du måste ha tid för två kaniner. Självklart håller de varandra sällskap också men det är mer tidskrävande med två kaniner än en.

Ska man skaffa två kaniner är det viktigt att de kommer överens. Har du två hanar tillsammans är det stor risk att det blir slagsmål, likaså om du har två honor. Vill du gärna ha två kaniner av samma kön passa ändå två honor bäst, speciellt bra brukar det fungera om du sätter ihop dem redan när de är två eller tre månader gamla. Ibland fungerar det också att sätta ihop en kaninunge till en vuxen hona. En hona och en kastrerad hane brukar vara det som fungerar bäst och dessa två brukar ofta bli bästa vänner, men självklart finns det undantag för alla regler. Det rekommenderas absolut inte att ha en hona och en okastrerad hane tillsammans om du inte har planer på att mass-avla, (vilket inte är bra för honan).

Inne eller ute?

Personligen föredrar jag att ha min kanin inomhus eftersom det både är lättare att ta hand om den och så kommer man närmare sin kanin och den blir oftast mycket tamare om den får bo inne. Har man den dessutom placerad på en plats där det ofta är människor vänjer den sej snabbt vid dig och blir oftast en mycket snäll och sällskaplig kanin.

Den enda nackdelen med att låta den stå inne är att det kan bli en aning stökigt kring buren, speciellt om man har spån som bottenmaterial då det lätt flyger runt och hamnar utanför buren. Problem med lukt kan förekomma om man har kaninen inne, men bara man städar ordentligt i buren så att den alltid är ren burkar det inte lukta alls.

Har man kaninen ute händer det lätt att kaninen blir mindre tam, men är absolut inte ett måste. Går du ut till din kanin och tar upp och leker med den varje dag kan den bli lika tam som en innekanin, men tänk på att den vill ha mat, vatten och kärlek varje dag och det inkluderar även dagar i spöregn och snöstorm.

Annons:
__iE
8/12/06, 9:38 PM
#1

också en bra artikel (:

själv tkr jag att kaniner ska få va ute (:
men dt är ju egentligen en 'smaksak' elr hur man ska säga.. (:
men håller med att om man ska ha den ute måste man ut till den i ur o skur! om man då hade haft den inne hade dt säkert vart mkt lättare :)

hm, detta kanske blev lite kluddigt, men hoppas ni förstår vad jag menar ^^

KajsaM
10/3/06, 9:37 PM
#2

Bra artikel :)

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Matilda_91
10/8/06, 2:51 PM
#5

hm, en kastrerad hane och två honor då? går det? t.ex. mamma och unge :)

Cherry
10/19/06, 1:53 PM
#6

Gätte bra artikel !

Annons:
Mymlan
10/25/06, 10:39 PM
#7

Bra artikel men borde även ta upp hur gamla kaninungar ska vara då de ska lämna sin mamma.

Döm Inte Människor Genom deras utseende. För du kan Inte se deras insida.

I am who I am, so like it or kiss my, yeah you know exactly what to kiss.

Smile to the world, than the world smiles to you

 

Wompa
11/4/06, 11:19 AM
#8

Vi har två kaniner, 2 honor. Den ena är ungefär 1,5år den andra är 6 månader.

Men det är så fort dem får vara för sig själva eller oftas alltid när dem får springa runt själva på golvet så börjar våran äldsta kanin att "Jucka" på den mindre. Det blir inge bråk men det ser ut som att hon vill göra barn eller liknande. Sen tar den lilla efter ibland för hon brukar slita sig och hoppa på den äldre.

Jag förstår inte vad dem håller på med. Är dem dumma i huvudet eller ska det vara så?

Tack och hej.

Solan
11/23/06, 8:51 PM
#9

Jättebra artikel, men jag skulle vilja tillägga att kaniner inte är flockdjur.. I naturen lever de i kolonier.. Flört

panda
1/4/07, 1:41 PM
#10

har en liten fråga: hur ofta ska man klippa klorna?   tacksam för svar!

malkanthi
1/30/07, 10:02 PM
#11

min teah och hennes kullsyster Tindra bodde tillsammans de första månaderna av deras liv och var bästa vänner. Sen, när de var ca 3 månader blev de värste fiender å slogs jättemycket. Sen dess hatar de varandra….

KajsaM
2/11/07, 5:06 PM
#12

#10 Ungefär 1 gång i månaden :)

myriis
3/10/07, 11:37 PM
#13

Somsagt är kaniner inte flockdjur och lever i kolonier!

Annons:
stinel
4/10/07, 4:52 PM
#14

bra artikkel!

jeg syntes at kaniner skal være inne på vinteren og ute på sommeren.

man bestemmer selv om man skal ha en kanin eller om man skal ha flere, men kaninen ville sikkert ha valgt å ha flere kaniner rundt seg.Du bestemmer alt selv.!

klem stinel;)

[Zoie]
5/20/07, 8:16 PM
#15

Bra artikel .Generad

felicia93
6/21/07, 11:14 PM
#16

Bra artikel :) , men mår kaninerna inte ändå bäst ute? Det blir ju lätt varmt & stökig miljö inne ..

siimson
7/16/07, 10:01 PM
#17

Jag har 5 kaniner som jag föredrar att ha utomhus, de blir alltid lika glada varje sommar när de flyttas ner till burarna på gräset. Mina kaniner mår bäst utomhus.. 3 av dem har vi fött upp själva och alla är supersnälla, vi brukar låta dem skutta fritt i hela trädgården eftersom de är så snälla.

Bra artikel, förresten. Förresten, två av mina hanar (syskon) bodde tillsammans och var bästa vänner, men när de var cirka 1 år funkade det inte längre och då fick vi sära på dem..

Elvis_chippi
7/18/07, 6:57 PM
#18

Hej, jag har haft kanin så länge jag kan minnas och jag tker själv att kaninen ska få gå ute så mkt som möjligt, mina kaniner går ute heeela sommaren men senare på hösten tar jag in dom för vintern. Jag har en hona och en hane och dom är bästisar^^, nyparade också så jag ska ha en liten uppfödning. Jag har läst allt jag kunnat om kaninungar men jag har en fråga- Efter 6 veckor ska ungarna bo ensamma med sina syskon, hur mkt mat ska dom ha då, i vanliga fall ska man ge en kanin 1dl sokm unge, men om dom e fler blir det svårt man kan ju inte lägga i tex 3 dl i en matskål? (om det e 3 kaniner tex.) då kanske en äter ihjäl sig….

Bra artickel :P

LinneaB
7/19/07, 12:42 PM
#19

bra atikel.

ciss
7/26/07, 1:29 PM
#20

Bra artikel :)

/ Cissi, medarbetare på Kanin
    www.frihetenskaniner.se

Annons:
Vemsan
7/31/07, 12:06 AM
#21

Jättebra artikel! :) Men jag tycker att den kanske skulle stå lite om hur man ska ta hand om kaninen de första dagarna :) Vad man behöver tänka på då liksom :) Som att man helst ska låta den vara första dygnet.

Hälsningar Vemsan

[Pancakes]
8/3/07, 9:35 PM
#22

Usch fy, min kanin har inte fått så mycket tid på ett tag. Ska bättra mig nu. -Usch på mej-Gråter

Underbarastebaby
8/5/07, 10:49 PM
#23

Skitbra! En perfekt artikel som jag har skrivit ut o lärt mig mkt av!SkrattandeSuper

Ellen95
8/18/07, 11:07 PM
#24

Bra artikel:)

Maliceangel
8/23/07, 9:05 PM
#25

Har du två hanar tillsammans är det stor risk att det blir slagsmål,

Där tycker jag att du kunnat ta i mer, annars kan folk tro att det går att ha hanar ihop. Oftst försöker dom  kastrera varandra vilket leder till STORA skador och oftast döden… Visst kan det gå att ha dom ihop flera år men tillslut smäller det, risken är alltför stor för att jag ska tycka att det ens är värt att ta risken..

Men annars en väldigt bra artikel Skrattande Och jätte fina bilder!

Mimmiih
9/3/07, 7:32 PM
#26

Exelent!  ;)

Sotis
9/24/07, 10:35 PM
#27

Jätte bra artikle:D

Annons:
Mickis94
9/26/07, 10:17 PM
#28

Klipper korna varannan elelr varje månad, beror på hur mkt dem växer. Själv tycker jag att kaninen skall vara ute eftersom frånbörjan var det ett utedjur så..Min är ute å är mycket tamare än några innekaniner som jag vet :D

Romana_12
9/26/07, 10:38 PM
#29

jättebra artikel!

Alecsandrala
6/23/08, 1:29 AM
#30

jättebra artikel! :)

Empo
6/23/08, 12:20 PM
#31

Jag har min kanin i en utebur med golv, tak och väggar på sommaren och så får hon komma ut i en rasthage varje dag där det finns stoor plats att springa på. På vintern bor hon i min lekstuga som är ganska stor och så tar jag ut henne i sele i 30-60 min varje dag, är det bra?

Tina-A
7/5/08, 11:45 AM
#32

puttar för gamla artiklar

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

[lillelull]
2/21/16, 1:41 AM
#33

Så fin och bra artikel!
Önskar att ALLA familjer och människor/ ex såna med små barn som går in i djuraffärer och bara ser den där söta lilla kaninen som sitter där och köper hem den utan eftertanke skulle läsa sig på ordentligt innan de köper kanin och inse att det är inte bara en gullig sak som sitter i sin bur och käkar saltsten.
Och sen kan man slänga ut den på blocket för en 100 ring för det var inte så kul ändå trots allt när den blev stor och "jobbig"
Fy.

[lillelull]
2/21/16, 1:42 AM
#34

Och sen önskar jag såklart att djuraffärer skulle sluta sälja kaniner också men de är en annan femma.

Annons:
LoveBunnys
11/13/17, 6:02 PM
#35

Jätte bra artikel för jag vill ha en kanin och då måste jag veta hur man tar hand om en kanin så stor tack🐰🐇😁👌👌👍

Travis D
8/9/18, 2:00 AM
#36

Trodde man skulle städa buren 1 gång om dagen minst heheh blir den inte genom bajsad om man bara städar 1 gång i veckan?

Har inte haft kanin mer än några dagar (hon dog ju av sjukdom) men städade hela tiden heheh och när jag hade kycklingar hemma (inte som kaniner men ändå) så städade jag buren nästan direkt när han bajsat hihih

gickan87
5/5/19, 4:07 PM
#37

Är det fortfarande så att det är okej att ha bara en kanin?

Tycker det har ändrats lite, blev nästan "slaktad" på ett forum då jag bara har en…

MVH Erika :)

Arcade-Foodie
5/5/19, 5:04 PM
#38

#37 det är okej att ha en kanin om den är inne, ute så bör de vara två. Då de inte får lika mycket sällskap och socialisering. Sen beror det på kaninens temperament och beteende :)

gickan87
5/5/19, 6:40 PM
#39

#38 Han bor inne, men i gillestugan så mest kvällarna som han får umgås. Men han har massa leksaker att sysselsätta sig med.

MVH Erika :)

Arcade-Foodie
5/5/19, 8:30 PM
#40

#39 det fungerar men många kaniner gillar att ha en kompis. Min innekanin är extrem klängig och följer efter en vart man än gå. Han är med på toan, sitter och väntar på en utanför dörrar, bryter sig in i vardagsrummet och springer alltid till dörren när folk kommer hem. Så kaniner är väldigt sällskap sjuka, tänker nog skaffa en vän till min, så han inte behöver vara en skugga :) Men det är inte fel att ha en ensam kanin, vissa kaniner gillar inte vara med andra.

Upp till toppen
Annons: