Beteende, hälsa och skötsel

Hur du får din kanin rumsren

2006-07-25 19:21 #0 av: Lotta_A

Att torka upp kaninkiss som hamnat på mattan är inte kul, men går det verkligen att få sin kanin helt rumsren? Ja, det går faktsikt! Och i den här artikeln får du lära dig hur du ska gå till väga.


Som sagt går det faktiskt att få sin kanin helt rumsren men det kan ta en hel del tid och du måste ha mycket tålamod. Kaniner kan vara envisa, men det gäller bara att du är ännu mer envis och inte ger upp. Få kaniner blir dock 100% rumsrena eftersom de flesta saknar förmågan att hålla sig, men eftersom kaniner är så renliga djur försöker de gärna. Ställer man ut toalådor i rummen de får vistas, gärna 2st om rummet är stort, kommer en tränad kanin springa till lådan för att kissa eller bajsa. Kaniner brukar bli ungefär 85-90% rumsrena om man tränar dem tillräckligt, om man har tur 95%. En olycka händer ibland men en del kaniner blir som sagt var 100% rumsrena.


Kaniner är faktiskt väldigt renliga djur och i buren har dom ett utvalt hörn där dom gör sina behov. I Det hörnet där din kanin kissar bör du ställa in en kanintoalett, dom kan man köpa i nästan vilken zooaffär som helst. Med en toalett blir det betydligt mycket lättare att hålla rent i buren. Istället för att byta i hela buren en eller två gånger i veckan kan man bara byta i toaletten varje eller varannan dag och byta i hela buren lite mindre än en gång i veckan.


Här sitter min lilla Molle i sin toalåda
Här sitter min lilla Molle i sin toalåda

För att få kaninen att förstå att den ska använda lådan varje gång den ska kissa eller bajsa är det viktigt att du snabbt torkar upp efter din kanin så fort den kissat utanför lådan. Rengör ordentligt och spruta gärna på lite parfym också. Det får inte finns några som helst spår av kisslukten kvar på golvet, då kommer kaninen garanterat komma tillbaka och kissa där igen. Kissar kaninen utanför ska du inte straffa den på något sätt. Du ska aldrig skälla på din kanin! Den måste kunna känna trygghet hos dig. Uppmuntra den istället så fort den gör något bra. Ge den något gott att äta eller överös den med beröm när den faktiskt går på lådan, och det gör att din kanin kommer vilja gå på lådan igen. Att sätta din kanin i kattlådan det första du gör när du tar upp den är bra. Om varje utflykt på golvet börjar i lådan kommer din kanin lära sig vart den står och vad den är till för snabbare.

Om din kanin får springa fritt i flera av rummen är det bästa att ha en låda i varje rum. Kaniner känner oftast inte på sig att dom är kissnödiga långt innan dom måste kissa utan det kommer bara direkt och är det långt till lådan är det lätt hänt att olyckan är framme.

Alla kaniner lär sig inte att bajsa på låda, utan dom använder lådan endast för att kissa i. Det enda man kan göra är att lägga alla kaninpluttar i kattlådan och förhoppningsvis kommer din kanin lära sig att den även ska bajsa där. Kaninbajset är annars bara hårda små kulor, så som är lätta att plocka eller dammsuga upp från golvet.

Något man bör nämna är att när kaninen är ungefär fyra till åtta månader så är kaninen tonåring, och som alla tonåringar är dom lite bråkiga och envisa. Under den här perioden kan kaninen vara lite trotsig och strunta i alla regler som du har satt upp. Så om din kanin varit lydig och gått på lådan tidigare, men slutar helt plötsligt kan det bero på att den har blivit tonåring och kaninen nu vill göra lite tvärtemot vad du lärt den. Efter den här perioden, när din kanin blivit äldre och förhoppningsvis klokare, kommer du få tillbaka din snälla och lydiga lilla kanin igen.

Lådan bör man byta varje eller varannan dag. Kaniner tycker om när det är rent runt om kring dom så om det är för smutsigt i lådan kan det hända att kaninen inte vill kissa där utan gör istället sina behov på mattan.

 

 

 

Anmäl
2006-07-25 19:51 #1 av: Mandysan

Hehe min kanin är allt annat än rumsren. Dock så har jag henne sällan i något rum annat än på vintern, på sommaren är vi i princip aldrig inne annat än när vi sover och äter jag och min kanin=o). På vintern brukar jag ha henne i badrummet på en slags filtaktig sak som det är bara att spola lite vatten på så blir den ren:)

Anmäl
2006-07-25 19:57 #2 av: Tina-A

#1: Ja, ibland spelar det inte heller någon roll om kaninen blir rumsren, om man som du (eller jag) är ute med sin kanin. Men deras naturliga beteende är att göra sina behov på ett och samma ställe och därför går de att träna att bli rumsrena! Om man nu tycker att det är något som passar en.. =)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-07-25 19:59 #3 av: Mandysan

#2 Japp så är det...Men min kanin har jag haft i mer än två år nu och hon har inte valt hörn i buren heller=/

Anmäl
2006-07-25 20:38 #4 av: Lotta_A

Min Molle är rumsen och har varit det nästan ändå från början.

Han går på låda eller så kissar han i buren som alltid står öpppen. Han är så duktig min lilla Molle :P

 


Anmäl
2006-07-25 20:40 #5 av: Lotta_A

Jag måste bara säga att det verkligen är värt att lägga ner tid på att lära din kanin att bli rumsren. Även om det tar lång tid för vissa kaniner att bli det ska man inte ge upp.

När kaninen är rumsren kan den vara uppe och leka oftare och både kaninen och du själv blir gladare :D 

Anmäl
2006-07-25 20:42 #6 av: Tina-A

#5: Är man mest ute med sin kanin, eller som i #1 har den i badrummet när den är inne, kanske man inte tycker att det är så viktigt eftersom det inte spelar någon roll vart kaninen kissar eller bajsar.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-07-25 22:45 #7 av: Lotta_A

#6: det är sant, men vill man ha den inne i sitt eget rum eller kanske i köket eller något sånt. Är toaträning viktigt tycker jag

Anmäl
2006-07-25 22:47 #8 av: Mandysan

#7 Absolut:)

Anmäl
2006-07-28 19:28 #9 av: Sungria

Min kanin var i stort sett rumsren, lite pluttar här o var men inget kiss eller så. Förutom i min säng, han hoppade upp dit o kissade, hoppade ner. Ordnade med världens skyddsanordning med kompostgaller, kuddar osv men han lyckades krångla sig upp iaf. Slutade med att vi använda en enorm bit plastad frotté som överkast.... Har för mig att han höll på så i en period och att det gick över efter tag, tror att det var innan och ett tag efter vi kastrerade honom.

Håller med om att det är jätteskönt med en rumsren kanin =)

Anmäl
2006-07-28 20:02 #10 av: Horsegirl

Mina kaniner bor ju ute året om men vi har ändå toalådor, de kissar för det mesta där men pluttarna hamnar lite var stanns :P

Anmäl
2006-07-28 20:46 #11 av: Tina-A

Min kanin är jätteduktig på att både kissa och bajsa i sin toalett, hon står ute. Visst bajsar hon lite varstans ibland, men när hon ska bajsa sina högar då banne mig sätter hon sig i toaletten och gör det där. Känns jättebra :)

#9: Båda mina kaniner kissade också i sängen när de stod inne! Fick de chansen hoppade de upp i sängen och kissade.. =O

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-08-14 01:54 #12 av: dadoo

JÄTTEBRA! min kanin har varit rumsren en gång i tiden men slutade med det nu.. nu vet ja hur ja ska gör så den blir bra igen..

Anmäl
2006-08-15 18:33 #13 av: Celma_jojo

Min kanin är inte rumsren men han bor ju ute året om och kommer in lite då och då. Och då händer det kommer lite pluttar här och där och han brukar kissa i min lillebrors sängOskyldig

Anmäl
2006-08-16 15:04 #14 av: Lotta_A

#13: konstigt det där med att den kissar i sängen. Molle brukade alltid kissa i min säng förut :S konstigt!

Anmäl
2006-08-16 17:43 #15 av: E_hjo

Min kanin är rumsren =)

Har en sågspånshög i ett hörn av buren. Räckte med att sätta dit honom ca 3 gånger å så blev han rumsren =)

Anmäl
2006-08-16 20:36 #16 av: Tina-A

Wow vilken fin kanin! Och duktig :) Häftigt att han lärde sig så snabbt. Du måste vara stolt Flört

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-09-04 19:48 #17 av: Maleficum
Min förra kanin (en angora) hade verkligen inga problem att hålla sig! Hon var en riktit fin liten dam med en helt egen vilja. Redan som ganska lite började hon vägra kissa i sin bur så hon fick alltid komma ut i rasthagen (hon var utekanin) på morgonen och vara där till kvällen, tog man ut henne senare än vanligt blev hon jättesur, om man tog in henne för tidigt blev hon jättesur och om man tog in henne senare än vanligt blev hon sur, och hon skulle alltid kissa innan man tog in henne ^^ även när hon blev sjuk och fick vätskedrivande vägrade hon kissa i buren så hon var extremt bra på att hålla sig! Tyvärr fick jag avliva henne i somras pga hjärtbastumör =(

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2006-09-04 20:19 #18 av: Lotta_A

#17:

Det är kul med kaniner med starka personligheter :D

Anmäl
2006-09-04 22:43 #19 av: amanda_

jag vill att min kanin ska springa fritt i hela huset men det är så att han bajsa lite här å var men kissar gör han endast i sin låda  buren . hur ska j agöra?vet ej hur ja ska börja?nåt råd?

Anmäl
2006-09-05 18:26 #20 av: Lotta_A

#19: Det kan vara svårt att få kaninen helt rumseren när det gäller bakset faktiskt. Det enda man kan göra är väl att varje gång kaninen bajsar utanför kisslådan tar man upp det och lägger i lådan.. Tillslut KANSKE kaninen  fattar.

Ge den beröm när den gör rätt. :) 

Anmäl
2006-09-23 18:11 #21 av: KajsaM

Min kanin Hampus vill inte gå på toaletten, han bajsar och kissar i huset + lite varstans. Skulle vara glad för tips :) Han är ca 1 halvår. Jag vet inte om han gick på toaan där jag köpte han. Man fick inte komma där jag köpte han :P

Anmäl
2006-09-23 20:43 #22 av: Tina-A

En kanins filosofi är "luktar det kiss är det en toalett". Har han kissat någon stans så tvätta, tvätta, tvätta. Säker på att man kan spraya nåt på, men jag brukar bara spruta lite parfym på. Sen när dom går på toaletten ska man berömma, ge lite godis direkt efteråt så att de verkligen kopplar ihop toaletten med nånting bra.

Sen kan du ju också lära sig att se på din kanin när han kissar/ska kissa och då snabbt som attan flytta honom till toaletten och sen berömma. Vår kanin molle ser iaf lite nöjd ut och lyfter på svansen innan han ska kissa, då får man vara snabb :) Men nu har han lärt sig. I buren går våra kaniner på lådan hela tiden

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-10-09 00:39 #23 av: Fluuff

Hhaha min kanin gillar verkligen inte att bajsa o pissa på etts tälle, när jag precis städat och sköljt av buren så bajsar han överallt och pissar med. har försökt löra honom med att bajsa i ett hörn o så, men det kanske kommer funka snart. men jag lider inte iaf.

Anmäl
2006-10-09 00:43 #24 av: Fluuff

Min kanin hoppade upp jämt i min syrras säng och kissade och basjadee, men inte i min bara hänt 1 gång Skrattande

Anmäl
2006-10-09 00:54 #25 av: Tina-A

Hehe, ja jag vet inte vad det är med sängar och kaniner!! =D

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-10-09 00:54 #26 av: Tina-A

Hehe, ja jag vet inte vad det är med sängar och kaniner!! =D

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-10-10 13:27 #27 av: Muumintrollan

Vår förra kanin var totalt rumsren ...om man nu kan kalla det så. Men hon släppte inte en kula o inte en droppe nånsin utanför buren - ja förutom en gång när hon hittade ett krypin som inte var så bra att vara på och då lite svårt att ta sig bort från. Då blev hon antagligen rädd o släppte ut allt hon hade. Men hon fattade direkt att det var lådan hon skulle använda o inget annat. När hon var ute så hoppa hon tillbaka i buren till lådan när det tryckte på.

Den kanin vi nu har är helt annorlunda. Hon skvätter o har sig lite varstans....grrrrr.....men har blivit bättre. Däremot så är hon som nån berättade en sån kanin som tydligen bara vill kissa i lådan o släpper kulorna i hela buren.

 Kul kul....

//Muumintrollan

Anmäl
2006-10-18 12:49 #28 av: ElinaT

Hehe, min kanin bor utomhus och han bajsar bara i huset, det är så himlans jobbigt. Om han hade bajsat och kissat utanför huset hade jag sluppit ta upp lika mkt bajs!

Anmäl
2006-10-31 02:43 #29 av: LinisPandie

Min kanin har sitt lilla hörn, jag har faktist inte sett en endaste bajsplutt någon annanstans en hennes hörn! (Utomhuskanin), när jag lägger kattlådan på stället hon bajsar så bajsar o kissar hon bara brevid, så jag har ingen låda längre, där hon bajsar och kissar tar jag en spade ungefär varanan dag och slänger bort allt bajs. Kisset vet jag inte vart de tar vägen? ner i jorden antagligen. Det funkar utmärkt, därmed slipper jag städa resten av buren hela tiden. (Den är jääättee stor)

(På bilden har jag ett bevis på en kaninunge som gör sina behov på helt fel ställe!, av allt.. I MATSKÅLEN!

Anmäl
2006-10-31 07:32 #30 av: Lotta_A

#29: Gud vilka söta bilder du har! jättefina kaniner!

 

Anmäl
2006-10-31 08:48 #31 av: KajsaM

#29 Har du nån bild på uteburen? :D

Anmäl
2006-10-31 12:11 #32 av: LinisPandie

#30 - Tack så mycket:D

#31 - Har tyvärr inte det just nu, om jag bara hade sladden som man sätter mellan kameran och datorn så skulle jag gå ut och ta ett kort nu, men jag lovar att sätta in en bild på buren när jag hittat sladden!

Anmäl
2006-10-31 12:12 #33 av: KajsaM

#32 Vad bra :) Är nyfiken på hur den ser ut ;D

Anmäl
2006-10-31 14:27 #34 av: LinisPandie

:)

Anmäl
2006-12-11 17:26 #35 av: Ioor

hihi, när jag skaffade in senaste kanin för ca 6-7 år sen så va han så liten, han bodde i sin stora bur i mitt rum,& han va så kelig! hans bur fick stå öppen hela tiden förutom när jag inte var hemma. Oc en kväll när jag satt i ett annat rum brevid & kollade på tv så kom han smygande i hallen, & när ja sa" nämen hallå Ior" så sprätta han till & rusade in på mitt rum. :p haha , hannvar från bebisålderna mycket rumsren & kissade alltid i buren, förutom när han växte upp & blev ca 3 månader & kom i trotsåldern , då fick han sova på min säng, och visade sin tacksamhet genom att kissa ner hela sängen!! :O  (han gillade att kissa på mjuka saker) :p   RIP min lilla Ior <3

Anmäl
2006-12-11 17:28 #36 av: Ioor

Detta är bebis-Ior! när han nyss kommit till mig. :) Söt va?

Anmäl
2006-12-11 17:44 #37 av: KajsaM

#36 Sockersöt :)

Anmäl
2006-12-11 19:29 #38 av: Hopi

Dennis gör alla sina behov i sin toa-låda. När han får hoppa runt på altanen, då ställer jag ned toa-lådan oxå, så han kan gå dit om han behöver. Hoppas min nya lilla bebis, Andy, blir lika duktig!!! =)

Anmäl
2006-12-11 23:59 #39 av: Lotta_A

#36: Jättesöt.

Även om dom varit jätteduktiga när dom var små börjar dom ofta kissa utanför när dom kommer i trotsåldern. Men kaninerna blir bättre sen när dom växer till sig lite ;)

 

Anmäl
2006-12-12 00:00 #40 av: Tina-A

#36: Jag smäller av!! Supersöt

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-12-12 00:04 #41 av: Hopi

#39; När kommer dom i trotsåldern ungefär?

Anmäl
2006-12-12 00:08 #42 av: Lotta_A

#41: det är svårt att säga. Det är olika från kanin till kanin. Vissa kaniner kommer inte ens i "trotsåldern". Men någonstans mellan 3 och 8 månader börjar dom bli lite trotsiga.
Det hör ihop med när kaninen blir könsmogen

 

Anmäl
2006-12-12 00:17 #43 av: Hopi

Dennis är 8 mån men han var lite "trotsig" EN dag för ett par veckor sen, men det är allt. =) Han kanske inte blir mer "trotsig" än så, hoppas jag! hehe

Anmäl
2006-12-12 00:35 #44 av: Lotta_A

#43: Ibland har man ju tur :) Verkar som dennis är en liten ängel :D

 

Anmäl
2006-12-12 00:43 #45 av: Hopi

#44; Ja, han har då hittills varit som en ängel faktiskt! Hoppas han fortsätter så bara! hehe.

Anmäl
2007-01-11 19:05 #46 av: maya7

Min dotter har nyss fått en kanin som snart är 6 månader. Vi tror att det är en hona. Hon blev rumsren väldigt snabbt och var lös i köket mest hela tiden (hann alltid till lådan). Nu har hon börjat pinka än här och än där, gärna på vissa utvalda i familjen. Hon krafsar till först, vänder baken åt oss, skuttar i väg i ett jättehopp samtidigt som hon skickar iväg en stråle kiss. Vad pysslar hon med? Är det en hona som vill visa att hon är redo för parning eller är det en hane som markerar revir? Vad gör man? Vill ju kunna ha henne ute mycket.

Anmäl
2007-01-11 19:19 #47 av: Lotta_A

#46: Låter som din kanin är en hane. Så där gjorde i alla fall våran hane när han vart könsmogen. Sprutade kiss i en stråle alltså.
Men han har aldrig kissat på mig eller någon annan människa så det låter lite konstigt..

Jag tycker att du ska läsa artikeln "Tonårsperioden". Tror det kan vara så att din kanin är tonåring nu och då blir dom lite besvärligare..

 

Anmäl
2007-01-11 20:38 #48 av: KajsaM

#46 Jag tror också att din kanin är en hane. Du kan ju kolla :P

Anmäl
2007-01-11 21:46 #49 av: Tina-A

#46: Leta efter en pung. Om det är en hane borde den varit tydligt märkbar, eller iaf tydligt "känn-bar", i flera månader!

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-01-13 20:59 #50 av: Chessan

Hanar brukar skvätta så för att markera revir, endel gör det bara i tomåren, endel göt det alltid, ofta slutar de med det om man kastrerar dem. Jag kan även säga att kisser lämnar kvar märken, som vita droppar på allt möjligt som itne går att få bort. Vi har t ex sånan fina märken på soffan.

Min kanin som jag nyligen skaffar, en månad tillbaka unjufär går på lådan när hon är lös inomhus, men i buren går hon itne på lådan. Det är två olika lådor, en lite större som jag har i rummet och en mindre i buren. Hur ska jag göra för att få henne att gå på lådan u buren? Hon delar även bur med ett marsvin som inte är rumsrent eller går på lådan.

Anmäl
2007-06-26 19:10 #51 av: Stravaganza

Vilken bra artikel!

Anmäl
2007-06-26 19:14 #52 av: Highlandertess

Min kanin blev rumsren av sig själv, så det där med att de är renliga av sig stämmer nog väldigt bra :-) Det har hänt någon olycka då och då, men det är inte så svårt att ta bort eller tvätta.

Anmäl
2008-01-07 00:22 #53 av: Tina-A

putt

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-01-29 11:29 #54 av: [Niike]

putt=)

Anmäl
2008-04-28 00:52 #55 av: Creation

Puttar genom att skriva att min förra kanin blev rumren helt av sig själv :p

Jag tror det berodde på att vi först lät henne vara i bur(togs ut flera timmar per dag) tills hon var ungefär 6 månader gammal med toa-lätt som burmaterial. Sen lät vi henne springa överallt på hela våningen och hade en kattlåda med samma strö ^^ Hon började göra sina behov i den automatiskt, "av vana" :)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2008-05-27 14:08 #56 av: Fnyan

Bra tråd! :) nu kanske jag kan lära den lilla skitungen Blackie att bli rumsren! x) Längtar inte tills han kommer i tonåren ''/ Han är snart 3 månader ''/ får väll passa på att gosa å lära han saker nu :P

Anmäl
2008-06-13 23:23 #57 av: MajaaR

 

Jättebra !

Anmäl
2008-06-14 00:28 #58 av: J-Parnebo

Jätte bra artikel :)

Medarbetare på hästhoppning.ifokus

Anmäl
2008-06-14 00:34 #59 av: tantnett

För snart 4 år sen blev jag med Flippen "en dvärgvädur" för att hon valde mig. Hon var då 8 veck. Jag visste inte ett dugg om hur en kanin fungerar, men hon lärde mig efter hand.

 Hon blev själv rumsren och visade mig att kaniner vill ha kisslåda genom att sätta sig i en av lådorna till ett skrivbord som jag höll på att måla. Hon har aldrig kissat "fel", men ibland får man sopa upp lite pluppar från henne.

Anmäl
2008-06-14 00:36 #60 av: Sashhi

x'D Mina gamla tant, Irma är inte rumsren längre.

Anmäl
2008-06-23 12:40 #61 av: Kristall

När Saga var liten (cirka tre månader ungefär) var hon jätteduktig, mycket rumsren, sedan förändrades det på typ tre dagar och jag började kalla henne minigris istället för kanin. .__. Nu byter hon toaletthörn hela tiden och buren luktar skunk efter en dag. -.-

Hoppas Biomon kan lära henne lite vett om rumsrenhet! :D

Btw bra artikel. ;)

Anmäl
2008-07-05 11:45 #62 av: Tina-A

putt

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-08-16 19:50 #63 av: floraklein

#1 har du din kanin på toaletten på vintern?

Jag och min kille har själva funderat på detta. Vårat badrum är ganska stort och har en bra plats där jag funderar på att bygga en "bur" där lådan, mat, sovplats mm kan vara och sen kan Stig(kaninen) få ränna runt bäst han vill där inne.

Hur fungerar det för dig att ha din kanin på toaletten/i badrummet? har du några bilder på hur boningen ser ut? vill gärna få lite inspiration..


//flora

Anmäl
2008-11-21 18:35 #64 av: gullenos

#61 kanske tonåring ? (;

Anmäl
2009-01-12 11:31 #65 av: Lena82

Det ska jag börja med. Det enda jag funderar över är om jag ska flyya huset och sätta lådan där eller sätta den i ett annat hörn? Är nämligen så att han hade ett hörn först där han gjorde sina behov, och där höl vi rent och torrt men sen började han sitta i huset. Om vi nu sätter toaletten där huset står nu och verkligen försöker få honom att sätta sig där, tror ni då att han kan vänja sig av med att inte sitta i huset och göra sina behov??

Anmäl
2009-03-27 08:25 #66 av: Rero

Min kanin kissar för det mesta i kattlådan i buren men han vill alltid bajsa och kissa precis utan för den -.-...

Och bajsar gör han i hela buren och har försökt och försökt:P

Anmäl
2010-03-07 09:17 #67 av: [ninnakm]

Min kanin zlatan, är väldigt rumsren:P Men min hon kanin Gucci är absolut inte rumsren! Det kan vara också för att hon är en liten bebis, bara två månader...hon kissar i min säng helatiden, när jag bäddar nytt, så ser jag små pölar här och var:) Men hon kommer att lära sig:P

Anmäl
2010-03-07 10:12 #68 av: kaka1234567

Min lilla hona va rumsren när jag köpte henne men jag hade ingen toalet till henne. Då min ena hona alldrig använde den eller kasta runt den.Ochj den gick till sist sönder.

så jag slängde den och har alldri haft tid att köpa en ny. Och nu är hon väldigt grisig om jag köper en ny toa tror ni hon ens kommer använda den ??

Kan ta bild på hur de ser ut i hennes bur städa den igår men ska se hur de ser ut idag.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2011-04-05 19:15 #69 av: Annasvensson1990@hotmail.com

Hej!

Jag har världens underbaraste kaninunge!!! först hade jag henne i en hage där kissade hon och bajsade alltid, sen lärde hon sig att kissa och bajsa lite i en låda som var i hagen. Då tog jag bort hagen och tänkte att hon nog skulle förstå vad den ska användas till. Men det blev inte som jag trodde... hon har valt ut min SÄNG som sin nya toalett!!!!!!!!

var tvungen att stänga in henne i badrummet. Där valde hon att göra sina behov vid min smutstvätt, så det verkar ju som att hon vill göra det där det luktar mest matte.

Även om jag har tvättat och sprayat parfym ger hon sig inte!!!

Vad ska jag göra??????

/En bekymrad matte som är enormt tacksam för konstruktiva svar!   

Anmäl
2011-12-19 17:52 #70 av: Levi_Levi

Har en hankanin som heter Levi, 1 år, som har problem med att gå på låda eller kissa på samma ställe. :s
Har läst jättemycket om hur man tränar honom att gå på toa och sånt, men han verkar inte ha det i sig, och jag vet inte vad jag ska göra. Rynkar på näsan

Han kissade i lådan två gånger, men där emellan har han kissat på filtar, kartonger och handdukar, och alltid på olika ställen. Även i buren.
(Bajsar gör han lite varstans)

Har bara hållt på i 3 dagar, men undrar för säkerhets skull..
Ska man tömma lådan? Kan det vara så att han tycker den är för smutsig? Samtidigt som jag har sett att man ska lägga lite kiss/pluppar i lådan... *Förvirrad*

Tack för svar åt en oerfaren ägare Glad

MVH// Levi

Anmäl
2012-01-05 13:22 #71 av: michellekrantze

Låt han bestämma sitt hörn först och kissa in det lite, sen ställer du toan där och lägger i lite kissat spån och pluttar. Ramse blev rumsren på 2 dagar men Ophelia trigglar jag fortfarande med efter 1 månad! Har även provat byta material i resterande bur då dem inte alltid tycker om när deras toalett har samma material som resten... Men nope! Däremot har hon varken pluttat eller kissat utanför buren hitills, hon kan vara ute i någon timma!

Anmäl
2012-09-02 14:05 #72 av: Klarizza

Hej! Jag har en kanin på 3 månader (minilejon) och skulle gärna bli glad om jag fick tips om toalett-träning till honom! Han bor i en utebur och har en toalett med kattsanden i.Problemet är bara att han älskar att vara i toaletten och bajsar och kissar överallt förutom där! Hur ska jag göra? Jag har testat att lägga hans avföring i toaletten men han bryr sig inte..

Anmäl
2012-09-15 08:03 #73 av: sanzil

Min lilla kaninbebis kissade utanför lite här och var men det har han allt slutat med.. Dock inte i min säng där han jäämt kissar om vi myser haha. Något tips om det bara gäller sängen liksom? Sjukt träligt, speciellt när han älskar att vara där :(

Anmäl
2012-09-15 09:41 #74 av: LisaKanin

Min 1,5 åriga hanne Albin är också superduktig på att gå på låda, vi har matta i buren och en liten balja med toalätt eller träpellets i buren och dit hoppar han in för att kissa och bajsa när han är lös i lägenheten. Kissar i stort sett aldrig utanför, men några bajspluttar kan det komma här och där. Fast det är likadant med sängen, hamnar han där så kissar han på en gång! Tror det är för att det är så mjukt och skönt och känns som kisset rinner ner och försvinner för dem om de kissar där. De vill ju gärna kissa på nåt mjukt.

Anmäl
2012-09-24 15:49 #75 av: Lasseman44

Behöver råd. Min dotters kanin bor i en utebur och ska bo där hela vintern också. När vi köpte den i somras och tog hem honom så hann han börja bajsa och kissa i burens sovdel (han kanske hade gjort det innan också) innan vi hann få dit en toalåda. Sen ställde vi in en toalåda i sovdelen och så länge den står där så gör han sina behov i den. Vi har provat att flytta lådan utanför sovdelen men då struntar han i lådan och bajsar/kissar i sovdelen (där lådan stod).

Problemet som jag ser det är nu till vintern. Jag förmodar att han kommer att behöva vistas i sovdelen under vintern när det blir kallare. Om han då också använder sovdelen som toalett så kanske det blir ett problem. Eller vad tror ni? Är det ngt man får leva med och istället städa oftare?

Men jag skulle vilja försöka få honom att använda toalådan även när den står utanför sovdelen. Det känns ju inte helt fräscht att han måste sova i toaletten. Har ni några idéer på hur man kan få honom att lära om och bara använda toalådan även när den flyttas utanför sovdelen och hålla sovdelen ren från kiss/bajs?

En idé jag funderat på är att stänga av sovdelen en tid med toalådan på utsidan och se om han använder lådan då. Om han gör det så öppnar jag sovdelen och hoppas han inte börjar kissa/bajsa där.

Vad är det för parfym man kan spruta som det skrivs om här? Vanlig parfym? Kan man spreja den i sovdelen för att få bort lukten och ändå kan kaninen sova där? Eller kommer han att undvika sovdelen när det luktar parfym?

Många frågor och så få svar...

Anmäl
2013-08-08 13:55 #76 av: fsigge

putt Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.