Bur och aktivering

Aktivera din kanin

2006-12-05 13:57 #0 av: Tina-A

Nu har du och din kanin lekt samma lek om och om och om igen. Vad ska ni göra nu? Här får du några tips på hur man kan aktivera sin kanin.

 

Det är bara fantasin som sätter gränser när det kommer till att aktivera sin kanin. Om det är just fantasin som inte räcker till i det här fallet ska du få några tips här.

En sak man kan göra är att träna sin kanin. Vissa saker är svåra att lära kaniner och därför bör man se till deras naturliga beteende. De kan hoppa, stå på två ben, höra bra, lukta bra m.m.

Att lära kaninen stå på två ben på kommando är både roligt och lätt. Ta något din kanin gillar (morot, persilja o.s.v) och håll det ovanför din kanin.

 

När den reser sig upp så höj sakta godbiten, men låt kaninen få smaka lite då och då. Ta ner godbiten och håll den ovanför igen och upprepa detta flera gången.

Om du hela tiden säger ett visst ord varje gång du gör rörelsen så kan din kanin lära sig att ställa sig på bakbenen bara då du säger ordet.

Men innan dess bör du lära den att ställa sig upp även när du inte håller en godsak, utan bara gör rörelsen. Gå långsamt fram så kommer den tillslut att lära sig.

 

Du kan också lära din kanin att komma när du ropar på honom eller henne. Du kan börja med att säga kaninens namn när du ger den någonting gott. Backa sedan lite och fortsätt säga kaninens namn. Då kommer kaninen följa efter, eftersom den vill ha mer. Fortsätt övningen genom att vänta en stund, tills kaninen håller på med annat, och ropa sedan på kaninen flera gånger tills den kommer till dig. Fortsätt då att ge den godsaker. Gå bort, ropa, ge godis. Efter ett tag kommer kaninen komma varje gång du ropar dens namn!

Du kan även lära kaninen att hoppa upp på något, en låg stol t.ex. Låt fantasin flöda och se vad du kan lära din kanin! Men tappa aldrig tålamodet, och bestraffa aldrig kaninen om den gör fel! Kom ihåg:

  • Tvinga aldrig din kanin att träna
  • Ta alltid små steg framåt
  • Bjud på något gott när den är duktig
  • Straffa inte kaninen när den gör fel

 

Nu är det dags för lek! Vad kan man då roa sin kanin med? Det mesta, kan jag lova. Att hitta på nya, roliga saker varje dag är roligt för både dig och din kanin. Om det är en utekanin, så ta in den och låt det bli ett äventyr att springa inomhus i ett rum. Är det en innekanin, så varför inte ta ut den en stund? En promenad i skogen är väl aldrig fel.

Tar du in din kanin så kan du göra lite roliga saker som den kan leka med (detta fungerar även utomhus). Ta lite kartonger, stadiga kartonger självklart, och sprid ut dom så att din kanin kan hoppa upp på dom. Du kan också klippa hål i kartongerna så att din kanin kan springa ut och in! Ett litet kartonghus eller en kartonglabyrint kanske vore något? Se till att kartongerna inte ramlar omkull bara!

Du kan också lägga ut andra saker som t.ex. täcken/filtar att hoppa på och krypa under, en låda i plast eller papper (katt-toalåda?) som du fyller med sand eller löv att gräva i. Du kan också hänga upp godis på snören som du hänger upp i lagom höjd så att din kanin kan ställa sig upp på bakbenen och få en liten överraskning.

I djuraffärer finns det hus och broar som du kan köpa till din kanin, men du kan ju också bygga egna (se upp för vassa spikar!). Även bollar som man kan stoppa in godis i, och när man rullar bollen så trillar godiset ut, finns att köpa.

Utomhus kan du göra ungefär samma saker, men då kan du också smutsa ner lite mer än inne. En jordhög, en tjock pinne/trädstam, stenar - allt möjligt. Du kan försöka skapa ett litet "skoglandskap" på tomten. Varför inte göra hinder utav stenar och pinnar? Tegelstenar, takpannor, krattor, spadar... Bara fantasin sätter gränser!

Om din kanin är van vid koppel kan du också gå ut och gå en promenad med din kanin. Antingen kan du gå runt på tomten eller kanske göra en liten utflykt till skogen? Där finns massor med lukter och roliga saker att leka med. Var försiktig så att du inte går där det ofta brukar finnas hundar bara.

 

Alla kaniner är olika och en del gillar saker som andra hatar. Vad gillar din kanin? Vissa kaniner gillar att jaga saker. Då kan du ju knyta fast lite sallad, eller en morot kanske, i ett snöre och låta kaninen jaga det. Utgå ifrån vad din kanin tycker om och hitta på massor med saker. Lycka till!

 

 

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-12-05 14:32 #1 av: Tina-A

Om ni brukar leka något speciellt med era kaniner kan ni skriva det här, så att alla som letar tips till aktiviteter kan hitta förslag här :) (Muumintrollan vet jag, bland andra, brukar leka en del roliga lekar)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-12-05 14:40 #2 av: Viran90

man får akta så att man inte går ut med kaninen där hundar går, det kan sprida sjukdommar. Och så kan en hund komma lös och bita kanien/skrämma kaninen.

BRA SKRIVET TINA_A!!!Glad

Anmäl
2006-12-05 14:43 #3 av: Tina-A

#2: Ja, vad bra att du varnar för hundar!! Ska lägga till det!

Tack :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2006-12-05 19:11 #4 av: Lotta_A

bra skrivet tina. som alltid :)

 

Anmäl
2006-12-05 21:31 #5 av: KajsaM

Jättebra skrivet Tina :))

Anmäl
2006-12-05 23:41 #6 av: Muumintrollan

Jaha du Tina!!!
Där sitter du med stora talanger.....ge dig ut i världen och skriv en "riktig bok" om kaniner vet ja!! JAG köper den garanterat...hehe. Du är så duktig!!!!!

Ska se om jag hittar det där inlägget där jag skrev om "våra lekar" innan.....det borde ju gå att kopiera o lägga in det här med....hoppas jag.

Anmäl
2006-12-05 23:46 #7 av: Muumintrollan

Lattjo med kaninen?!!! Japp det är jag "expert på"...fniss....INTE....men försöker ha skoj.

Labyrintkoja:
Jag bygger en labyrint med kartonger som hon kan krypa runt i....lägger en filt eller nåt över....kors o tvärs hit o dit. Sen ligger jag med mitt stora tryne i slutet av labyrinten o ropar "PUNZIE!!!".....hehe....(tänk er synen...fniss) Hon älskar detta!!! Dessutom kan man göra massor av varianter....

Gömma mat/gott:
Jag lägger nåt smarrigt i en toarulle....sen är det bara att fresta Punzie med denna....Hon jobbar envist tills det går att äta upp det!

Hoppa hinder:
Vi har ett "riktigt hinder" som min pappa snickrat ihop. Sen tar vi lite pinnar o lådor. Ja sen är det bara att bjuda in till hopp....Punzie gillar leken "sådär"....hon gillar mer att riva hindren o kasta bort pinnarna....fniss. VI bygger HON river....

Kurragömma:
Så fort Punzie är "utom synhåll" så ropar jag "var e Punzie?".....Hon har nu lärt sig att "smyga" fram ur gömman och då säger jag "tittut dääääär är Punzie". Varpå hon ofta gör ett segerhopp....skratt!!! Jag kan också gömma mig runt nåt litet hörn....o då är det fortfarande samma ord "var e Punzie".....(korkad Muumintrolla...jag vet). MEN Punzie är smart - hon vet att hon ska komma smygandes dit där jag är.

Spela boll:
Jag lägger en boll (liten mjuk) framför Punzie o hon buffar bort den...eller tillomed sparkar den bakåt!!! Så upprepar jag tills hon lessnar o tar tag i bollen och svingar bort den...haha.

Hm ja säkert gör vi nåt mer knas....men skoj har vi!!!

Anmäl
2006-12-06 19:42 #8 av: myriis

Hmm.. Leka och leka xD För mig är det mest kel.. Nej men när man vill "tänka" eller vara ifred är känns det ju bra att gå ut med en lugn kanin i sele en bit :)

Anmäl
2006-12-06 21:18 #9 av: Lotta_A

#7: Jättebra lek och aktivitetstips.

#8: Jag håller med. Kela är ju alltid mysigt. Det kan man göra med kaninen. Leka kanske är lättare om kaninen för göra själv eller med en annan kanin. :)
Men ibland är det ju kul att hitta på något skojj med sin kanin

 

Anmäl
2006-12-07 15:36 #10 av: Muumintrollan

Eftersom vår Punzie inte har "några syskon eller vänner" att "umgås" med så vill ju jag försöka göra livet kul för henne.....och jag är så fånig att jag tycker det är superkul att "lattja med kaninen"......

Anmäl
2006-12-29 15:29 #11 av: CarroS

Okey det är jättebra att varna för hundar .. men våran hund o kaniner går jättbra ihop:D dom gosar med varan till o me :P.. jättesööta

Anmäl
2007-01-07 17:56 #12 av: Jojsan

är de dåligt för en kanin att springa ute i snön på vintern? ja har mina kaniner ute så kan inte aktivera dom inne... dom brukar få springa i en lada men de e inte så jätte stort.. tänkte om de inte e dåligt att ha dom ute i snön å springa så kan man ju ta på dom selen å ut å springa! :D

Anmäl
2007-01-07 21:06 #13 av: Lotta_A

#12: Är det utekaniner går det alldeles utmärkt att ha dom i snön :)
Du kan gå ut med dom i sele eller släppa ner dom i en liten inhängnad om du har en sån :) Du kanske inte ska ha dom ute fööör länge, men ett tag går bra!

 

Anmäl
2007-01-07 21:11 #14 av: Fiona

#7 vilka roliga lekar;D ska testa dom med min Maja imorrn;P

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2007-01-08 17:37 #15 av: Jojsan

ok :D va bra

å ja har en inhägnad som ja kan ha ute :P

där kan mina änglar få springa av sig :D 

Anmäl
2007-02-21 18:42 #16 av: [Niike]

Jag brukar ta ut min kanin i sele ganska ofta, både på sommaren och vintern...Men på sommaren kan man göra mer saker, och vara ute mycket längre! På vintern är jag ute oftast bara 10-15 minuter högst med honom. Då brukar han få springa omkring nästan vart han vill. Förra gången sprang han omkring och nosade på allt, sen hoppade han genom snön som avsluting och sprang in i ladugården där han bor. Jag brukar lämna ladugårdsdörren öppen så han får springa in när han vill. På sommaren får han vara ute nästan varje dag i en utebur, men självklart får han komma ut i selen och springa av sig också. Då brukar jag lägga ut tegelstenar och vedträn och lite saker som han kan hoppa över. Det brukar han tycka om, men det roligaste är ju att springa omkring och undersöka saker och äta gräs. Om din kanin älskar äpplen och du har ett äppleträd där du bor, kan du ha den i selen och den får skutta omkring och äta äpplen som har ramlat ner från trädet. Det brukar ligga massa äpplen under träden och det älskar min niin..! Man kan också gå en runda i skogen innan och lägga ut lite gobitar som din kanin tycker om. Sen tar man med kaninen ut i skogen och går den rundan och den överlyckliga kaninen hittar massa godsaker..Men om det är sommar så kan man lika gärna låta den äta gräs, vissa kaniner tycker mer om gräs än t ex. gurka eller morot.

Det var lite tips från mej, hoppas ni prövar något av dom!:)
/Maaayza

Anmäl
2007-02-22 17:14 #17 av: Jojsan

lät bra :)

Anmäl
2007-04-15 14:53 #18 av: Tina-A

*putt*

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-04-18 21:51 #19 av: Ellie_

Låter kul! Ska pröva!Skrattande

Anmäl
2007-04-22 03:14 #20 av: Frida-E

Jag har lärt mina två senaste kaniner en massa konster! Och det har inte varit ett dugg svårt! Har man bara lite favoritgodis och ordentligt med tid går det hur bra som helst. Nimo lärde sig snurra på kanske 10 min. Nu behöver jag bara titta på honom och säga "snurra", då snurrar han alltid åt vänster varv. Säger jag "andra hållet" så snurrar han alltid åt höger! Plus att han kan sitta fint, gå på bakbenen och pussas på munnen så fort han hör kommandot. Prova att lära din kanin några trix, det har garanterat hög "popularitetsfaktor" så fort folk kommer och hälsar på... Cool

Anmäl
2007-04-22 14:19 #21 av: Tina-A

#20: Häftigt ;)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-04-22 15:34 #22 av: huldisen

Bra artikel =)

Anmäl
2007-04-23 15:29 #23 av: LillaOlga

Tack för tipsen! Ska vi testa:-)

Anmäl
2007-05-10 23:13 #24 av: L8sson

ett bra tips ifall man bor på en gård och har en kaninunge så kan man ju träna kaninen att vara lös för de e väldigt bra motion för kaninen ... :) min kanin älskar de .. och min hund och kanin går väldigt bra ihop :)

Anmäl
2007-05-10 23:17 #25 av: KajsaM

#24 Snygg jämte, här bor en i mindre storlek än ;)

Anmäl
2007-05-10 23:26 #26 av: L8sson

naaw va sööt :P har ni honom till jakt ?? :P kolla min bild :P

Anmäl
2007-05-11 00:38 #27 av: Dennis_rockar

Min kanin Dennis har jag märkt tycker om att springa och brukar hoppa lite glädjeskutt i luften . Skrattande jag köpte honom idag och han är jätte fin . Glad

Anmäl
2007-05-11 19:07 #28 av: Jojsan

#24 hur tränar man en kanin att vara lös på gården? genom att träna inkallning, eller hur tänkte du? :)

Anmäl
2007-05-11 19:48 #29 av: L8sson

heeh att den går lös att den springer och motionera sig :P :)

Anmäl
2007-06-03 19:13 #30 av: soten

Du är så bra!

Anmäl
2007-06-04 18:25 #31 av: Fj-a-deer

Skrattande#27 Vilken söt blid! kolla Charlie

Anmäl
2007-06-04 18:27 #32 av: Fj-a-deer

jag testade men Charlie ville inte äta "godiset"......så han vill inte stå på bakbena..... Hur gör man då?

Föresten! Vad giller kaniner för godis?

Anmäl
2007-06-04 19:17 #33 av: Tina-A

#32: Maskrosblad brukar alltid gå hem ^^

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-06-04 20:23 #34 av: Fj-a-deer

#33 men när jag provar så går det inte...så vad ska jag göra då?

Anmäl
2007-06-06 19:07 #35 av: tasse
Jag brukar släppa min kanin i lekgården där finns det granar som han springer runt hela tiden ( nästan Räcka ut tungan ) det finns tunlar och hinder det är som en hinnder bana kan man seja!!!!
Anmäl
2008-01-07 15:34 #36 av: Nilam

Åh, jag måste träna inkallning med Nitro, det verkar vara praktiskt att han kan komma när man ropar:) Vi har börjat lite smått med hoppning nu och hoppas vi kan börja tävla längre fram:)

Jag har bara ett problem när vi ska träna här hemma, hundarna! De vill vara med och nosa och pussa på Nitro, men de stör ju bara då:P 

Anmäl
2008-01-07 16:17 #37 av: Jojsan

#36 du kanske kan stänga in hundarna i ett annat rum när du tränar med kaninen? :) Det är väldigt praktiskt att de kommer när man ropar ^^

Channie och Cassie kommer oftast när man ropar och Totte kommer när man hukar sig ner och får hans uppmärksamhet ^^

Anmäl
2008-01-07 18:00 #38 av: Ync

bra skrivet :)

Anmäl
2008-04-04 20:40 #39 av: Siggen

Jättebra tips! Har haft lite svårt att aktivera mina ninizar, har varit ute o gått lite och så. Som för andra har det mest varit kel, men när jag läste denna artikel fattar jag inte varför jag tidigare har tänkt på att "leka" lite med kaniner? Jag har förut satt ner tegelstenar och pinnar emellean m.m. De tyckte att det var roligt, fast, det blir så tråkigt i längden!

Anmäl
2008-04-04 22:10 #40 av: Kristall

Blev lite sugen på att börja träna trix med Saga nu, än kan hon bra nästan att stå på bakbenen (lockar man med godis går det bra :P), men inget mer. :) Ska börja träna med henne genast! ;)
Ska även börja gå ut på promenader med henne så småning om, när det blir lite varmare och jag har beställt en ny sele. :) Vi har jättenära till stor skog, åkrar och ängar att utforska :)
Bra tips alla! :D

Anmäl
2008-04-06 18:50 #41 av: Fnyan

Jag brukar bygga hinder å träna min kanin i hoppning, eller så tar jag å min delägare våra kaniner lös tsm då leker dom jaga xP : )

Anmäl
2008-04-06 19:03 #42 av: flikkan

Jätte bra skrivet Tina. Får väll ge mej ut och leka med Töserna :P

Anmäl
2008-04-28 00:52 #43 av: Tina-A

putt

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-05-12 20:01 #44 av: Hermelina

 Mina kaniner vill inte leka nånting alls! denb ena äre bara rädd och springer runt helt livrädd och den andra sitter som en livlös klump på  marken och äter gräs  x) <3

Anmäl
2008-05-12 20:18 #45 av: Sosso

Nu kommer jag lite efter här men, kanonbra skrivet! :)

Anmäl
2008-06-16 20:51 #46 av: MajaaR

Jättebra skrivet!

 

Anmäl
2009-03-19 09:26 #47 av: Rero

Fick ju skit många bra tips :O :)

Anmäl
2009-04-06 20:09 #48 av: [Emmla]

jag har lärt min kanin att kasta en boll. först så satte jag den under hakan på honom det gilade han inte så då tog han tag i den och kastade bort den nu kan han stå på bakbenen och kasta bollar med munen

Anmäl
2009-04-06 20:20 #49 av: Melvis

#20. Hur gjorde du??

Anmäl
2009-04-06 20:28 #50 av: KaninEmma

Jättebra skrivit! :)

Anmäl
2009-04-13 15:43 #51 av: Kiwanu

Lika bra som alltid ! Fortsätt så ! :)

Anmäl
2009-08-06 12:47 #52 av: mrsgreen

Jättebra tips i denna tråd!

Anmäl
2009-08-06 12:54 #53 av: Lellaa

Bra skrivet! :)

Anmäl
2009-08-22 11:23 #54 av: [pankakan]

Igår la jag in en toarulle med blandat gott i till Gandalf. Det var jättekul! både för Gandalf och mig. Sen tog ag en bom från ett hinder och när jag drog den framför Gandalf så följde hann efter :D Sedan så tyckte han det var spännande när jag höll på att snurra ett höstrå över huvudet på honom. Han stälde sig på bakbena och nosade :)

Anmäl
2009-09-06 23:40 #55 av: Salish

Jättebra tips! Blir väldigt sugen på att trickträna nu! Men jag håller på att klicka in mina kaniner nu och jag ska väl kanske bli klar med det först. En annan grej jag brukar göra på vintern är att bygga tunnlar och labyrinter om det är snö ute, det brukar uppskttas ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.